« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Захист соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок в умовах реформ та євроінтеграції України

Захист соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок в умовах реформ та євроінтеграції України

24 червня, напередодні проведення дев’ятого засідання Ради Федерації професійних спілок України, відбулося засідан­ня Президії ФПУ, на якому одне з основних питань порядку денного стосувалося захисту соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок в умовах реформ та європейської інтеграції України.

Розпочалося засідання з розгляду організаційних питань, зокрема щодо проведення дев’ятого за­сідання Ради ФПУ. Пре­зидія ФПУ постановила схвали­ти пропозиції щодо складу Пре­зидії, лічильної комісії, секре­таріату, порядку денного та по­рядку роботи і розрахунку часу, редакційних комісій з доопра­цювання проектів постанов, а також доручила вести засідання Ради Голові ФПУ Григорію Осо­вому. Обговорювалося й питан­ня «Про проект постанови Ради ФПУ «Про скликання VII з’їзду Федерації профспілок України», де зазначалося, що 25 березня 2016 року спливає п’ятирічний термін повноважень виборних органів ФПУ. Президія схвалила проект постанови Ради ФПУ та внесла його на розгляд дев’ятого засідання. Доповідаючи з пи­тання «Про завдання Федерації профспілок України щодо захис­ту соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок в умовах реформ та європейської інтеграції України», заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк по­інформував членів Пре­зидії про результати ви­конаної роботи, зокре­ма, зазначивши: «Усі три пікетування Кабі­нету Міністрів Украї­ни були доволі успіш­ними, адже ми довели, що можемо консолі­дуватися, можемо всу­переч власним побою­ванням провести ці пі­кетування. У результа­ті ми маємо достатньо несподі­вано позитивну реакцію влади, достатньо позитивну реакцію засобів масової інформації. Пе­редусім, це посил Президента, який підтримав ключову вимо­гу профспілок щодо підвищен­ня заробітних плат, це рішення Кабінету Міністрів включити до своєї наступної роботи питання заборгованої заробітної плати, безробіття і зростання заробіт­них плат. Врешті-решт, ми має­мо значно кращу реакцію ЗМІ, принаймні, порівняно з тим, що відбувалося після акції протес­ту шахтарів. Ми з вами маємо достатньо цікаве рішення Між­народної конфедерації профспі­лок: підтримано не тільки наші вимоги, а й Генеральним секре­тарем МКП Шаран Барроу на­ших дій, що суттєво посилило нашу роботу. Ми пробили сті­ну між нами та Міністерством економічного розвитку і торгів­лі України, провівши кілька зу­стрічей з міністром економіки, заступником міністра, і, наре­шті, з’явився шанс розблокува­ти укладання галузевих угод у промисловому секторі. Погодь­теся, що ми дійшли практично до фінішної межі у переговорах з укладання Генеральної угоди, що на 95% готова до підписання і, якщо буде наша воля, ми дотиснемо принци­пові положення і змо­жемо її таки підписа­ти. Наші звернення до Міжнародної органі­зації праці також було не просто почуто керів­ництвом МОП, а й при­йнято рішення вже во­сени направити в Укра­їну мультифункціо­нальну місію, яка має вивчити питання дотримання в Україні міжнародних стандар­тів праці. Погодьтеся, не було жодного прикладу в історії на­шої боротьби, аби представни­ки всіх фракцій Верховної Ради зустрічалися з нами, щоб парла­мент за тиждень до канікул змі­нив графік роботи і включив у порядок денний чотири принци­пових документи, на яких напо­лягають профспілки і які виті­кають з ультиматуму».

Проте, незважаючи на певну активізацію соціального діало­гу, питання інфляційного знеці­нення трудових доходів і пенсій не вирішуються, значною зали­шається заборгованість із заро­бітної плати, зростають безро­біття та масштаби бідності се­ред працівників, ліквідуються пільги малозабезпеченим вер­ствам населення, знищується санаторно-курортне та дитяче оздоровлення, доступне медич­не обслуговування, не скасова­но мораторій на перевірки умов праці. Очікування суспільства на швидкі позитивні зміни піс­ля повалення корумпованої вла­ди не виправдались. Відсутність ефективних реформ, подальше падіння економіки, скорочення робочих місць, стрімке зростан­ня цін на товари і послуги, ба­гатократне підвищення кому­нальних тарифів в умовах замо­роження зарплат і пенсій погли­блюють зубожіння населення. За цих умов захист соціально-економічних прав та інтересів працівників, дотримання норм міжнародного й національного законодавства у сфері праці та принципів соціальної справед­ливості у розподілі її результа­тів були визначені пріоритетни­ми і невідкладними напрямами діяльності профспілкових орга­нізацій усіх рівнів. У свою чер­гу, шляхи та механізми впливу на запобігання та стримування негативних соціальних явищ постійно обговорювались на за­сіданнях Президії та Ради ФПУ.

Учасники засідання розгляну­ли проект постанови Ради ФПУ «Про Звернення до органів вла­ди й об’єднань організацій робо­тодавців у зв’язку з реформуван­ням системи соціального стра­хування та пенсійного забезпе­чення». Доповідачем з даного питання виступив заступник Голови ФПУ Сергій Українець. У тексті Звернення, зокрема, за­значається, що «останнім часом, ігноруючи принципи соціально­го діалогу, під приводом надзви­чайної економічної та політич­ної ситуації в державі за пропо­зицією Уряду до законодавства внесено низку змін, які безпосе­редньо спрямовані на руйнуван­ня системи соціального страху­вання та пенсійного забезпечен­ня». Президія ФПУ постановила схвалити проект постанови із зазначеного питання та внести його на розгляд дев’ятого засі­дання Ради ФПУ.

Ще одним не менш важли­вим питанням порядку денного стали соціально важливі про­позиції профспілок до проекту Державного бюджету України на 2016 рік. Варто зазначити, що пропозиції ФПУ спрямовані на припинення ведення антисоці­альної політики влади, яка при­зводить до прогресуючого зу­божіння населення, а також за­безпечення формування опти­мальної соціальної складової Державного бюджету України на 2016 рік та безпосередньої участі профспілок у його підго­товці.

Члени Президії затвердили план роботи Федерації профспі­лок України на ІІ півріччя 2015 року, а також розглянули питан­ня «Про хід колективних пере­говорів з укладення Генераль­ної угоди на новий строк та стан вирішення колективного трудо­вого спору (конфлікту між СПО об’єднань профспілок та Кабіне­том Міністрів України)», «Про стан укладення та виконання колективних договорів (за дани­ми профспілкової статистичної звітності станом на 1 квітня 2015 року)».

05.07.2015


Олена ОВЕРЧУК «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання