« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Основний пріоритет – соціально-економічний захист спілчан

Основний пріоритет – соціально-економічний захист спілчан

25 червня відбулося дев’яте засі­дання Ради Федерації профспілок України, на якому розглядалися важливі питання внутрішньо­профспілкової роботи. Враховую­чи кардинальні зміни в суспільно-політичному житті, зниження рівня профспілкового членства і згідно з пропозиціями членських організацій Рада ФПУ визначила дату скликання VII з’їзду ФПУ. Та­кож було підтверджено повнова­ження членів Ради ФПУ, обрано голову Контрольно-ревізійної ко­місії. Провів зібрання Голова ФПУ Григорій Осовий.

Тетяна РУБАН

«ПВ»

На початку засідання його учас­ники підтвердили повноважен­ня членів Ради ФПУ та обрали голову Контрольно-ревізійної комісії, яким став заступник го­лови Об’єднання профспілок, організа­цій профспілок у м. Києві «Київська місь­ка рада проспілок» Володимир Рижих.

Рада також розглянула питання по­рядку денного щодо скликання VII з’їзду Федерації профспілок України. Зокрема, Голова ФПУ Григорій Осовий зазначив, що 25 березня 2016 року спливає п’ятирічний термін повноважень виборних ор­ганів ФПУ. Станом на 24 червня 2015 року звітно-виборну кампанію провели 10 всеукраїнських профспілок і 5 профоб’єднань. Наприкінці 2015 року заплано­вано 16 з’їздів і 12 конференцій. Загалом до чергового з’їзду заплановано прове­дення 30 з’їздів та 20 звітно-виборних кон­ференцій, під час яких будуть висловлю­ватися зауваження та пропозиції щодо стратегії і тактики дій захисту прав та інтересів членів профспілок, що мають бути враховані з’їздом під час напрацю­вання програмних документів.

Відповідно до статті 33 Статуту Феде­рації профспілок України, Рада ФПУ при­йняла рішення скликати VII з’їзд ФПУ 24 березня 2016 року. Було визначено по­рядок денний, встановлено представни­цтво на з’їзді від членських організацій до нового складу Ради, затверджено нор­му представництва для всеукраїнських профспілок і профоб’єднань.

Наступне питання стосувалося завдань ФПУ із захисту соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок в умовах реформ і європейської інтегра­ції України та викликало жваву диску­сію. У своєму виступі Голова ФПУ зазна­чив, що профспілки зробили достатньо потужні кроки, вийшли на шлях бороть­би. І мають певні результати. «Люди вже відчули результат нашої боротьби, але дуже важливо, що ми поради­лися з ними, що їх турбує і як нам діяти далі. Близько 100 тис. осіб, яких ми опитали, сказали, що ми все робимо правильно, і це вселяє в нас надію, що ми ро­бимо корисну справу. І ще: 41% опитаних сказали, що якщо не буде результату шляхом пере­мовин, потрібно переходити до масових акцій протесту проф­спілок, а 25% зазначили, що слід вдатися до страйків. Наразі ми пе­ребуваємо у фазі переходу від перемо­вин до колективних дій у формі страйко­вої боротьби. Це вперше в історії. На на­ціональному рівні ми ще ніколи до та­ких дій не вдавались. Але це наша зброя, якої, безперечно, бояться. Це тиск, який призводить до того, що керівники парла­ментських фракцій сідають за стіл пере­говорів з профспілками. Вони теж розу­міють, яка сьогодні «температура» в сус­пільстві. Профспілки виконують цю при­таманну їм функцію захисної організа­ції, і нам уже починають довіряти.

Щодо результатів роботи, то вона про­водиться з багатьох напрямів: колектив­ний трудовий спір, робота з парламен­том, Урядом, у тому числі переговорний процес. І все це стікається, як кажуть, в одну річечку, де треба вирішити питання індексації зарплати, пенсій, профвнес­ків. 172% інфляції за період із грудня по травень, а компенсації до зарплат і пен­сій – нуль.

Ми поставили завдання по тарифах і цінах, і деякі зрушення вже є. По пенсій­них питаннях – оподаткуванню і відчу­женню 15% – є 100-відсоткове розуміння політичних сил. Уряд поки що протидіє, бо це мінус 2,3 млрд грн доходної части­ни Пенсійного фонду. Щодо соціального страхування, то всі фракції проголосува­ли за включення п’яти законопроектів до розгляду. Так, це великий позитив, але ще не кінцевий результат. Ввести зако­нопроект до сесійної зали парламенту не означає його вирішити, бо розгляд у про­фільних комітетах може гальмуватися чи депутати даватимуть законопроектам негативну оцінку при доопрацюванні. Практично Комітет соціальної політики працює проти соціальних законопроек­тів. Це факт.

Що ми можемо зробити на централь­ному рівні? Дотиснути проходження цих законопроектів на цій літній сесії. І ми про це чітко заявили на зустрічі зі спіке­ром парламенту Володимиром Гройсма­ном. Ми попередили депутатів, щоб вони не створювали конфлікту й не переноси­ли розгляд цих питань на осінь, не зливали їх із розглядом полі­тичних питань. Але ми розуміє­мо: 30 червня на засіданні Ради коаліції мають розглядатися ці питання. Але чи будуть внесені вони на порядок денний? Ні, не будуть, тому що комітети, крім одного, їх ще не розглянули. До розгляду на четвер, 2 липня, попередньо запланований за­конопроект щодо соціального страхування, чотирьох інших там немає. Тому потрібно блокувати та пікетувати комітети перед засіданнями.

Ми маємо показати всю силу та під­штовхнути народних обранців до вирі­шення цих питань. Якщо ж результату не буде, ми знову будемо широко інформу­вати всі членські організації, будемо об­говорювати з профактивом, а далі вже ді­ятимуть галузеві профспілки, первинні профспілкові організації – це вступ у ко­лективні трудові конфлікти, проходжен­ня порядку вирішення спорів і оголошен­ня страйку, якщо до цього дійде. Тобто на цьому етапі ресурсні можливості «цен­тру» будуть вичерпані, тому потрібно буде «знизу» чинити відповідний тиск. Отака логіка і порядок наших наступних дій», – наголосив Григорій Осовий.

З інформацією про завдання ФПУ із за­хисту соціально-економічних прав та ін­тересів членів профспілок в умовах ре­форм і європейської інтеграції України також виступив заступник Голови ФПУ, керівник антикризового штабу Сергій Кондрюк. Він зазначив, що профспіл­ки вже довели суспільству, що вони мо­жуть бути Організацією з великої літери. «Акції, які ми провели, дозволили нам не тільки зустрітися з парламентарями, а й укласти з ними угоди про співпра­цю. Президент України, мабуть, вперше в історії, підтримав вимоги профспілок щодо необхідності підвищення зарплат і пенсій, зробив відповідне послання до парламенту та народу України. Мабуть, уперше Прем’єр-міністр України заявив, що робота Кабміну з детінізації та ство­рення нових робочих місць дійсно є «про­вальною». Він визнав, що потрібно при­святити одне із урядових засідань про­блемі погашення заборгованості із зарплат», – наголосив Сергій Кондрюк.

За словами Сергія Кондрюка, перемо­гою є й те, що сьогодні профспілки ви­йшли на фінішну пряму з укладення но­вої Генеральної угоди. «Також ми перемо­гли в двох національних трудових спорах, змусивши визнати на національному рів­ні роботодавців винними в заборгованості із зарплати. Ми вперше примусили Уряд сісти за стіл переговорів з нами в складі примирної комісії та віднайти кошти для її підвищення. Під нашим тиском народ­ні депутати відклали відпустку та вклю­чили чотири профспілкові законопроек­ти з принципових соціальних питань, як ми і домагалися, до розгляду. У чому ж реальний результат для конкретного чле­на профспілки? Є поправки в ціні на газ, рентній платі, тому можна сподіватися, що після зниження ціни на газ зменшать­ся комунальні платежі. Ми виходимо на узгоджувальні позиції суттєвого додат­кового підвищення зарплати вже в цьому році і докорінних змін підходів до форму­вання державного бюджету на наступний рік. Покращилася ситуація із своєчасніс­тю виплати зарплат. Ми маємо дотисну­ти парламент, щоб він прийняв наші зако­нопроекти, продемонструвати нашу волю щодо цього. Чи є у нас шанс перемогти? Безперечно, є», – наголосив він.

До обговорення соціально-економічних питань долучилися голова Проф­спілки працівників АПК України Ігор Со­пелкін, голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов, завідувач відділу правової ро­боти та соціального захисту Львівської обласної профспілки працівників охоро­ни здоров’я Андрій Олійник, голова Фе­дерації профспілок Черкаської облас­ті Петро Шевченко, голова Профспілки працівників будівництва і промисловос­ті будівельних матеріалів Василь Андре­єв, голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки Олександр Яцунь.

Члени Ради ФПУ підтримали рішення та дії керівництва та Президії ФПУ щодо застосування активних методів захисту соціально-економічних прав спілчан. Ке­рівництву ФПУ було доручено звернути­ся до Уряду з пропозиціями про скасуван­ня економічно і соціально невиважених урядових рішень, прийняття Державної програми сприяння зайнятості населен­ня, цільової економічної програми розви­тку промисловості й аграрного сектору до 2020 року, внести до ВРУ та КМУ про­екти нормативно-правових актів соціаль­ного захисту, сформувати проект держ­бюджету України на 2016 рік і прогноз на 2017–2018 роки на базі основних держав­них соціальних гарантій.

Члени Ради також заслухали інформа­цію заступника Голови ФПУ Володимира Саєнка про позицію ФПУ з питань проф­спілкової власності та її використання в інтересах людини праці і суспільства. З цього питання було прийнято рішення про затвердження Стратегії управління майном в інтересах трудящих.

Також було прийнято звернення до ор­ганів влади й об’єднань організацій робо­тодавців у зв’язку з реформуванням сис­теми соціального страхування та пенсій­ного забезпечення, затверджено звіт про виконання бюджету ФПУ за 2014 та 2015 роки і зроблено заяву щодо підготовки змін до Конституції України в частині відкритості цього процесу для організа­цій громадянського суспільства і преси.

05.07.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання