« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Юлія ТИМОШЕНКО: «Якщо ми сьогодні не захистимо людей, ми втратимо країну»

Юлія ТИМОШЕНКО: «Якщо ми сьогодні не захистимо людей, ми втратимо країну»

Наприкінці травня Голова Спільного представницького ор­гану об’єднань профспілок Григорій Осовий звернувся до всіх депутатських фракцій політичних партій Верховної Ради України з вимогою сприяти у вирішенні найбільш гострих питань, що турбують спілчан, а також ініціював проведення консультативних зустрічей представників профспілок і депу­татських парламентських фракцій для обговорення ситуації, що склалася у сфері праці і загрожує соціальною нестабіль­ністю. Першою відгукнулася на пропозицію лідер депутат­ської фракції політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» Юлія Тимошенко, робоча зустріч представни­ків профспілкових об’єднань з якою відбулася 5 червня.

Під час зустрічі було обгово­рено низку актуальних та важливих питань розвитку соціального діалогу, спра­ведливого прожиткового мінімуму, індексації зарплат і пен­сій, погашення заборгованості з їх виплати, встановлення справедли­вих цін і тарифів на газ та послуги ЖКГ тощо. «Мотиви нашого звернен­ня були цілком обґрунтованими тим соціально-економічним становищем людей, у якому вони опинилися вна­слідок впровадження режиму жор­сткої бюджетної економії, глобаль­ного підвищення цін і тарифів, за­морожування заробітних плат, фак­тичного наступу на всіх фронтах на трудові і соціальні права людини», – сказав, відкриваючи зустріч, Голо­ва СПО об’єднань профспілок, Голо­ва ФПУ Григорій Осовий, зазначив­ши, що «ми спостерігаємо за діями і роботою «Батьківщини», і хочу ска­зати, що вона є найбільш соціально орієнтованою і близькою за позицією і прагненнями до профспілок».

Григорій Осовий наголосив, що профспілки сьогодні не лише гово­рять, а й діють, вступивши у націо­нальний колективний трудовий спір з Кабінетом Міністрів України, а та­кож Об’єднанням організацій робо­тодавців України. Причини вступу – масштабне порушення основних кон­ституційних прав працівників: права на працю, безпечні умови праці, до­статній життєвий рівень, захист від бідності. «Адже замість ефективних реформ у реальному секторі економі­ки, створення нових робочих місць, залучення інвестицій, наведення по­рядку в державних фінансах та ви­корінення корупції Кабмін вдався до найпростішого: економії бюджет­них витрат за рахунок банального урізання соціальних гарантій, заро­бітних плат мільйонам бюджетни­ків та пенсій. Мільйони працівників категорично не сприймають прого­лошену Урядом політику «безстро­кової шокової терапії» без реальних соціально-економічних реформ», – за­значив профспілковий лідер. За його словами, в трудових колективах по­глиблюється соціальне напруження, зростає кількість працівників, які го­тові брати участь у загальнонаціо­нальному страйку для обстоювання прав громадян у сфері праці. Згідно з проведеним профспілками масовим опитуванням 55% активістів готові бути учасниками акцій протесту, мі­тингів, пікетів, а 26,5% уже готові ви­йти на страйк.

«Влада повинна зрозуміти, що не можна так підвищувати ціни та та­рифи, коли більшість населення кра­їни перебуває на межі бідності, на­віть виживання, – зазначив Григорій Осовий. – Згадаймо, який діалог був свого часу щодо тарифів. Казали, що НКРЕКП повинна подавати свої роз­рахунки профспілкам, де створюєть­ся аналітична робоча група з цих пи­тань. Йшлося про повірку економіч­ного обґрунтування тарифів та про те, чи потягнуть люди ці ціни взага­лі. Але профспілки фактично відсі­кли від цього процесу. Тепер ми є та­ким консультативним органом. Наші пропозиції слухають, але йдуть сво­їм шляхом. Нам треба в законодавчо­му плані повернути силу громадсько­го контролю над діяльністю влади у всіх секторах економіки».

Говорячи про проблеми зарплат і пенсій, Григорій Осовий наголосив, що політика Уряду стосовно пенсі­онерів – це справжній грабіж. Щодо індексації зарплат і пенсій Григорій Васильович заявив, що законопро­ект з цього питання вже є, і «справа в тому, щоб дотиснути Уряд», адже ко­шти на реалізацію пропозицій проф­спілок у державному бюджеті є.

Що стосується працевлаштування і зарплат, то, за словами Голови ФПУ, тільки за минулий рік було втрачено більше 1 млн 200 тис. робочих місць. На жаль, балансом ринку праці, його регулюванням ніхто в Уряді не займа­ється, програм зайнятості та створен­ня робочих місць немає.

Ще одна важлива проблема – роз­робка проекту Трудового кодексу. Як поінформував Григорій Осовий, чо­тири профоб’єднання, що входять до складу СПО об’єднань профспілок, створили робочу групу, яка «докапі­талізувала» законопроект Михайла Папієва та групи народних депута­тів. Вони запропонували внести його на розгляд до Верховної Ради Украї­ни. Голова ФПУ звернувся до членів фракції «Батьківщина» з проханням допомогти цей проект імплементу­вати. «Треба не форсувати події, а відкрити його для того, щоб практи­ки й експерти над ним ще ефективно попрацювали, – підкреслив Голова ФПУ. – Це має бути такий Трудовий кодекс, який забезпечив би надійний соціально-економічний захист пра­цівників».

Юлія Тимошенко подякувала представникам профспілок за ініці­ювання зустрічі і нагадала, що Уряд, який вона очолювала, був першим, хто запросив профспілки на постійну участь у його засіданнях. Вона зазна­чила, що «без вашої візи не прийма­лося жодного рішення, тому що ми вважали, що ми партнери, і розуміли всю відповідальність».

Лідер «Батьківщини» також наго­лосила: «Сьогодні нам говорять, що шокова соціально-економічна тера­пія – це шлях, вихід, який через де­кілька років приведе до цілковитого процвітання. Ознайомтеся з висно­вками Віденського інституту з між­народних економічних досліджень, який здійснив щодо України дуже ретельний професійний аналіз. Еко­номісти номер один у світі сказали, що стратегія соціально-економічного шоку, обрана для нашої країни, є по­милковою. На їх думку, потрібно зро­бити все, аби припинити шокову те­рапію». Тож, на думку Юлії Тимо­шенко, «якщо до осені ми не випра­вимо соціальну ситуацію, то не змо­жемо прогнозувати, як себе поведуть люди. Тому важливо консолідувати позицію, і від коаліції, і від профспі­лок ставити перед Урядом однако­ві сконцентровані завдання». За сло­вами Юлії Володимирівни, «якщо ми сьогодні не захистимо людей, ми втратимо країну», тож фракція «Бать­ківщина» наполягає на терміновому ухваленні низки відповідних законо­проектів щодо врегулювання питан­ня тарифів та покращення соціальної ситуації у країні.

Юлія Тимошенко вважає, що проф­спілки та законодавча гілка влади мають напрацювати стратегію ре­форми заробітної плати в Україні: «Я не вірю в успішність держави, в якій не будуть нормально заробляти люди. Ми повинні говорити про стра­тегію оплати праці, наблизити її хоча б до мінімальних європейських рів­нів». Порушуючи тему необґрунто­ваності тарифу на газ, вона зазначи­ла, що найголовніше завдання – дати максимум українського газу для по­треб населення, тому фракція «Бать­ківщина» домагатиметься ухвалення парламентом усіх необхідних рішень щодо встановлення обґрунтованих тарифів.

Лідер фракції також запевнила, що «Батьківщина» є надійним парт­нером профспілок і має намір співпрацювати з ними в сфері законодав­чих ініціатив.

В обговоренні питань зустрічі взя­ли участь представники національ­них репрезентативних профоб’єднань країни, керівники членських органі­зацій ФПУ та санаторно-курортного комплексу профспілок, зокрема голо­ва Профспілки авіабудівників Укра­їни Ярема Жугаєвич, заступник го­лови Профспілки працівників осві­ти і науки України Сергій Романюк, голова Профспілки працівників охо­рони здоров’я України Вікторія Ко­валь, голова Профспілки працівників Національної академії наук України Анатолій Широков. Також на зустрі­чі були присутні члени депутатської фракції політичної партії «Всеукра­їнське об’єднання «Батьківщина» у Верховній Раді України Іван Кири­ленко та Олександра Кужель.

Варто зазначити, що наразі готов­ність зустрітися з представниками профспілок висловила депутатська фракція політичної партії «Народний фронт». «Важливо, що депутати ви­являють зацікавленість у співпраці з профспілками і вирішенні питань, які порушують профспілки. Звісно, ми готові до такої роботи», – наголо­сив Голова ФПУ Григорій Осовий.

20.06.2015


Олена ОВЕРЧУК «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання