« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Захист прав та інтересів людини праці – пріоритет для профспілок

Захист прав та інтересів людини праці – пріоритет для профспілок

У сучасних складних соціально-економічних умовах профспілки мають вико­ристовувати всі можливі шляхи та засоби для забезпечення надійного та ефек­тивного захисту законних прав працюючої людини. Про це говорили учасники засідання Спільного представницького органу всеукраїнських репрезентатив­них об’єднань профспілок, що відбулось 25 травня. Вів засідання Голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий.

Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, одним з головних пи­тань, яке обговорили учас­ники наради, було «Про по­зицію СПО обєднань профспілок щодо укладення Генеральної уго­ди на новий строк». З інформаці­єю щодо цього виступив перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок Сергій Кондрюк. У його доповіді та виступах членів СПО зазначалось, що 12 травня відбуло­ся чергове засідання спільної робо­чої комісії для ведення колектив­них переговорів і підготовки про­екту Генеральної угоди на новий строк, де було прийнято рішення щодо формування проекту угоди з узгоджених положень розділів та таблиці розбіжностей до неї для по­дальшого направлення сторонам соціального діалогу. За результата­ми засідання сформовано текст про­екту нової Генеральної угоди, що містить 232 узгоджені позиції, а та­кож таблицю розбіжностей з 32 не­узгоджених позицій сторін.

15 травня членам СПО об’єднань профспілок було направлено звер­нення щодо можливості висловлен­ня своєї позиції стосовно укладен­ня Генеральної угоди. Свою пози­цію висловили Профспілка праців­ників автомобільного та сільсько­господарського машинобудування, Профспілка працівників суднобуду­вання, Профспілка працівників со­ціальної сфери. Окрему думку було висловлено Профспілкою працівни­ків вугільної промисловості щодо необхідності продовження роботи над обов’язковим включенням до Генеральної угоди на новий строк пропозицій профспілкової сторони, які наразі не узгоджені сторонами угоди, включені до таблиці розбіж­ностей та досі не знайшли компро­місного рішення.

Зважаючи на те, що основні по­зиції розбіжностей належать до соціально-трудових (оплата, умо­ви, охорона праці та соціальний за­хист працюючих) та є одночасно вимогами колективного трудового спору між Спільним представниць­ким органом репрезентативних все­українських об’єднань профспілок на національному рівні, Кабінетом Міністрів і об’єднань роботодавців, доцільно продовжити узгодження тексту проекту Генеральної угоди та розбіжностей до неї після закін­чення примирних процедур з Уря­дом та об’єднаннями роботодавців. Саме такий формат вирішення на­явних розбіжностей і вимог колек­тивного трудового спору може ста­ти запорукою чіткості й ефектив­ної дії положень майбутньої Гене­ральної угоди. Водночас принципо­вими для профспілкової сторони є питання оплати праці працівників бюджетної сфери, вирішення яких сторона органів виконавчої влади вперто ігнорує в проекті Генераль­ної угоди на новий строк. Середньо­місячна заробітна плата працівни­ків бюджетної сфери є найнижчою по економіці, адже базовий тариф­ний розряд ЄТС на 30% менший за мінімальну заробітну плату, а поса­дові оклади державних службовців нижчої, середньої ланок та праців­ників закладів соціального захисту перебувають на рівні мінімальної заробітної плати, як за просту, не­кваліфіковану працю. Така політи­ка влади призвела до значного зрос­тання рівня бідності серед працюю­чих, адже левову частку цього по­казника складають «бюджетники» (за даними експертів Інституту де­мографії та соціальних досліджень, рівень бідності становить 30%).

Зважаючи на це, СПО об’єднань профспілок вирішив взяти до відо­ма інформацію про результати засі­дання Спільної робочої комісії для ведення колективних переговорів і підготовки проекту Генеральної угоди на новий строк, схвалити да­ний проект, при цьому визнати по­зиції, що були віднесені до таблиці розбіжностей, принциповими для профспілкової сторони і такими, що не дозволяють укласти нову Ге­неральну угоду без їх врегулюван­ня; доручити Голові СПО об’єднань профспілок поінформувати інші сторони соціального діалогу про неможливість укладення проекту Генеральної угоди на новий строк без врегулювання принципових по­ложень, а також в умовах трудового спору з Кабінетом Міністрів.

Під час засідання було також розглянуто питання «Про солідар­ну участь у пікетуванні Кабінету Міністрів України». Заслухавши та обговоривши інформацію першого заступника Голови СПО об’єднань профспілок Сергія Кондрюка та враховуючи результати робочої наради керівників профоб’єднань – суб’єктів СПО від 21 травня 2015 року, Спільний представницький орган об’єднань профспілок ви­рішив підтримати рішення ФПУ щодо проведення консолідованої галузево-територіальної акції про­тесту всеукраїнських профспілок шляхом пікетування будинку Кабі­нету Міністрів активістами проф­спілкових об’єднань України.

Учасники засідання обговорили питання «Про хід примирних проце­дур по колективних трудових спорах СПО об’єднань профспілок з Кабіне­том Міністрів України та СПО сторо­ни роботодавців на національному рівні», «Про законодавчі пропозиції щодо запровадження накопичуваль­ної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій» та ін.

 

ПРАВО НА ПІЛЬГОВИЙ ПРОЇЗД ДЛЯ ПЕНСІОНЕРІВ, ЧОРНОБИЛЬЦІВ ТА ІНВАЛІДІВ ЗБЕРІГАЄТЬСЯ

За повідомленням міністра соціальної полі­тики України Павла Розенка, ветерани праці, діти війни, учасники війни, жертви нацист­ських переслідувань, члени сімей загиблих чи померлих ветеранів війни, інваліди І–ІІІ груп, особи, постраждалі внаслідок Чорно­бильської катастрофи І та ІІ категорій змо­жуть і надалі користуватися правом на без­коштовний проїзд.

Як зазначив міністр, Кабінет Міністрів Укра­їни не буде скасовува­ти постанови № 354 від 17.05.1993 та № 555 від 16.08.1994 щодо пільгового проїзду в громадському тран­спорті пенсіонерів за віком та інвалідів. Особи, які належать до категорій учасників війни, жертв нацистських пересліду­вань, дітей війни, ветеранів праці, інвалідів, чорнобиль­ців І та ІІ категорій, з 1 червня цього року зможуть і надалі реалізувати своє право на безоплатний проїзд у місько­му і приміському транспорті відповідно до зазначених урядових рішень. Павло Розенко також зауважив, що рі­шення про пільговий проїзд зазначених категорій у метро­політені будуть ухвалюватись органами місцевого самовря­дування мм. Києва, Харкова і Дніпропетровська. «Рішення щодо реалізації права на пільговий проїзд окремих ка­тегорій громадян, зокрема в метрополітені, а також вста­новлення додаткових соці­альних гарантій належить до компетенції місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування. При цьому Законом України «Про Дер­жавний бюджет України на 2015 рік» передбачено кошти на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій гро­мадян у вигляді субвенції з державного бюджету місце­вим бюджетам на рівні мину­лого року в сумі 1,9 млрд грн, з яких на компенсаційні ви­плати за пільговий проїзд – 1,6 млрд грн, – зазначив очільник Мінсоцполітики. – Обсяг бюджетних видатків на компенсацію пільгового про­їзду не зменшився».

Задля недопущення суспіль­ної напруги довкола важли­вого для багатьох українців питання, міністр закликав ор­гани місцевого самовряду­вання якнайшвидше забезпе­чити реалізацію права на пільговий проїзд зазначених категорій громадян та ухвали­ти відповідні рішення.

28.05.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання