« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Врятуємо вугілля – врятуємо Україну

Врятуємо вугілля – врятуємо Україну

21 квітня в столичному Міжнародному цен­трі культури і мистецтв пройшов ІІІз’'їзд шах­тарів України, в роботі якого взяли участь 800 делегатів – представників трудових колекти­вів вугледобувних підприємств. Головну ува­гу учасники форуму приділили обговоренню питання, чи потрібна Україні вугільна галузь, а також закликали керівництво країни до вирі­шення проблем гірників.

Ініціаторами з’їзду виступили Профспілка пра­цівників вугільної промисловості України та Незалежна профспілка гірників України.

На з’їзді були присутні міністр енергетики та вугільної про­мисловості України Володимир Демчишин, генеральний ди­ректор компанії ДТЕК Максим Тимченко, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, народні депу­тати України, генеральні директори ву­гільних підприємств, мери шахтарських міст, представники всеукраїнських галу­зевих профспілок.

Головні вимоги, які висували учасни­ки форуму, – повернути державну під­тримку галузі, встановити справедли­ву ринкову ціну на вугілля, рівноцінну тій, за якою воно імпортується з-за кор­дону, прийняти плани розвитку паливно-енергетичного комплексу в цілому, а та­кож шахт, де є запаси вугілля.

Відкриваючи зібрання, голова Проф­спілки працівників вугільної промис­ловості України Віктор Турманов наго­лосив на тому, що вся урядова стратегія стосовно вугільної галузі базується на мінімізації поточних бюджетних витрат. При цьому не враховуються елементарні наслідки таких рішень навіть у найближ­чій перспективі. Так, програми робіт ву­гільних підприємств на поточний рік складені на основі нереалістичних по­казників, без ретельного вивчення справ на місцях. Фінансова незбалансованість торкнулася практично всіх підприємств галузі. Багато шахт перебувають на межі повного зупинення через відсутність не­обхідних матеріалів і засобів для забез­печення технологічного процесу видо­бутку вугілля. Як результат, працівни­ків масово відправляють у вимушені від­пустки, залишаючи їхні сім’ї без засобів до існування.

Віктор Турманов зазначив, що виклю­чення з держбюджету програми підтрим­ки вугільної галузі на часткове покриття витрат із собівартості готової продукції поклало початок системному зростан­ню заборгованості із заробітної плати, що призводить до фактичного знищення економічно активних вугільних підпри­ємств. Наростають негативні тенденції і в роботі недержавних підприємств галу­зі, які відчувають труднощі у зв’язку із заниженим рівнем тарифів на електро­енергію, що виробляється з українсько­го вугілля, невирішеністю проблеми роз­рахунків з енергоринком. Запаси вугіл­ля на ТЕС досягли рівня нижче критич­ного, а по деяких компаніях їх вистачить лише на кілька днів. Тільки сприятливі погодні умови минулої зими дозволили запобігти енергетичній катастрофі наці­онального масштабу.

Проблемам трудових колективів га­лузі присвятили свої виступи Голова Федерації профспілок України Григо­рій Осовий, голова Незалежної проф­спілки гірників України Михайло Воли­нець, голова Асоціації енергетиків Укра­їни, екс-міністр палива та енергетики Іван Плачков, керівник міжфракційного об’єднання «Захистимо вугільну галузь», народний депутат Олег Мусій, забійник шахти «Північна» ДП «Дзержинськву­гілля», Герой України Серігй Слюсар, голова профкому шахти «Центральна» ДП «Червоноармійськвугілля» Анатолій Дев’ятов та ін.

Перед делегатами з’їзду також ви­ступив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Дем­чишин, який виклав своє бачення пер­спектив вугільної галузі та паливно-енергетичного комплексу, при цьому намагався запевнити шахтарів, що най­ближчим часом заборгованість із зарплат буде погашено. Проте обурені гірни­ки, котрі вже протягом тривалого часу не отримують заробленого, освистали його виступ та з криками «Ганьба!» вимагали піти у відставку. Шахтарі були невдово­лені тим, що їх знову годують розмовами про неможливість вчасно отримати ко­шти з держбюджету, бо в країні йде війна й потрібно утримувати армію, а також заявою міністра, що ринкова ціна вугіл­ля становить сьогодні близько 1 тис. грн.

III з’їзд шахтарів України затвердив низку вимог до Кабінету Міністрів, Мініс­терства енергетики та вугільної промисло­вості, керівників підприємств галузі всіх форм власності. Від Уряду представники трудових колективів, зокрема, вимагають розробити паливно-енергетичний баланс країни і визначити необхідний обсяг ви­добутку вугілля, джерела постачання па­лива і ціну на вітчизняну вугільну про­дукцію, врегулювати кризову ситуацію у вугільній галузі та забезпечити стабільну роботу паливно-енергетичного комплексу. Також необхідно внести зміни до цьогоріч­ного держбюджету, передбачивши достат­ній обсяг коштів на держпідтримку, будів­ництво вугледобувних підприємств, їх тех­нічне переоснащення, гірничорятувальні заходи, а також забезпечити виконання ЗУ «Про підвищення престижності шах­тарської праці». Шахтарі наполягають на відновленні роботи Координаційної ради з врегулювання кризової ситуації в галузі та призначенні віце-прем’єр-міністра, від­повідального за роботу ПЕК, її головою.

Делегати з’їзду вимагають від Мініс­терства енергетики та вугільної промис­ловості:

– зупиняти діяльність шахт тільки за умови повного відпрацювання запасів ву­гілля, з обов’язковим фінансуванням ро­біт із фізичної ліквідації вугільних під­приємств і заходів з подолання соціаль­них та екологічних наслідків ліквідації;

– максимально завантажувати енерге­тичні потужності теплових електростан­цій, що працюють на вугіллі газової гру­пи, проаналізувати можливість переве­дення на вугілля даної групи ТЕС і ТЕЦ, що працюють на природному газі і вугіл­лі марок А/Т;

– визначити механізм своєчасної опла­ти та погашення боргів за спожите вугіл­ля та енергоносії, заборгованості із заро­бітної плати перед працівниками галузі;

– обов’язково узгоджувати норматив­ні документи, що стосуються трудових і соціально-економічних прав гірників, з профспілками.

Від керівників вугільних підприємств шахтарі вимагають забезпечити виплату в повному обсязі заробітної плати праців­никам у строки, відповідно до трудового законодавства, Галузевої угоди та колек­тивних договорів, а також не допускати зниження фінансування економічних та соціальних програм.

Прийняті на з’їзді документи делегати вирішили надіслати Президенту Украї­ни, Верховній Раді, Кабінету Міністрів, Міністерству енергетики та вугільної промисловості, керівникам компаній.

  • ІЗ ВИСТУПІВ

Віктор ТУРМАНОВ,

голова Укрвуглепрофспілки:

«Шахтарі не вірять в обіцянки галузевого міністерства, тож змушені вдаватися до масових акцій протесту на захист своїх законних прав. У березні – квітні цього року практич­но в усіх вугільних регіонах країни від­булися стихійні акції протесту. Не отриму­ючи по кілька місяців зарплату, залишивши свої сім’ї без засобів до існування, гірники відмовляються спус­катися в шахту, пере­кривають дороги, проводять мітинги і пікетування».

Олег МУСІЙ,

керівник міжфракційного об’єднання «Захистимо вугільну галузь», народний депутат України:

«Програма реформуван­ня вугільної промисло­вості, яку розробило Мі­ністерство енергетики та вугільної промисловості, мала бути обов’язково узгоджена з шахтарями, керівниками підпри­ємств, галузевими проф­спілками, народними де­путатами. Ігнорувати думку людей, особливо після Революції гідності, неприпустимо. Потрібні нові підходи до виходу галузі з кризи. За спільної ініціативи профорганіза­цій та парламентарів не­відкладно мають відбу­тися зустріч у Президента і розгляд питання про га­рантування енергетичної безпеки України на засі­данні РНБО. Мають бути ухвалені відповідні рі­шення. Адже непродума­ні дії Уряду призведуть до знищення національ­ної енергетики».

Іван ПЛАЧКОВ,

голова Асоціації енергетиків України, екс-міністр палива та енергетики:

«Язвертаюся до мі­ністра, народних депутатів із пропо­зицією негайно при­значити профільно­го віце-прем’єра, який займатиметься лише паливно-енергетичним комплексом. По­трібно створити при Уряді міжвідомчу профільну групу чи комітет, до складу якого, крім профіль­них міністрів, мають входити заступники Генерального про­курора, голови СБУ, міністра внутрішніх справ. Потрібно в найкоротший тер­мін розробити ста­тистичний баланс ресурсів країни, якого сьогодні немає».

Григорій Осовий,

Голова Федерації профспілок України:

«Профспілки, розумі­ючи дуже складну си­туацію в Україні, весь час виявляли терпи­мість до дій Уряду. Але разом з тим ми бачимо спекуляції на нашому терпінні. Тому СПО, до якого входять понад 60 українських профспі­лок, у тому числі Кон­федерація вільних профспілок, Незалеж­на профспілка гірни­ків, прийнято рішення вступити в національ­ний колективний тру­довий спір з Урядом. Ми запросили уря­довців на засідання Національної тристо­ронньої соціально-економічної ради. ІПрем’єр, і члени Уря­ду прийшли на це за­сідання. Але це була розмова більше теа­тральна, яка не при­несла конструктивних результатів».

28.04.2015


Т етяна РУБАН «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання