« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Реальні економічні реформи в Україні й досі не розпочалися

Реальні економічні реформи в Україні й досі не розпочалися

Спільний представницький орган репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні висловлює глибоку занепокоєність у зв’язку із соціально-економічною кризою, що охопила країну та дедалі погли­блюється, а запровадження низки соціальних і трудових обмежень підвищує й без того високу напругу в суспільстві. На цьому наголошується в листі до Ка­бінету Міністрів України, який від імені мільйонів спілчан підписали керівни­ки всіх всеукраїнських профспілок та профоб’єднань під час засідання 31 бе­резня. Провів засідання Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

Профспілкові лідери за­значили, що результати соціально-економічного розвитку України в 2014 році та в перші три міся­ці 2015-го свідчать про те, що реаль­ні економічні реформи в країні так і не розпочалися. СПО об’єднань профспілок застерігає: труднощі соціального, економічного, а також політичного характеру не повинні перекладатися виключно на плечі легально працюючих громадян, які найбільше потерпають через штуч­но занижену оплату праці, зроста­ючу затримку виплати зарплат, пе­реведення на скорочений робочий тиждень, масові звільнення, подат­кове навантаження на трудові до­ходи і пенсії, згортання соціальних програм тощо.

Враховуючи, що ці та інші питан­ня, які вже неодноразово порушува­лися в зверненнях СПО об’єднань профспілок, Уряд так і не вирішив, профспілки заявляють про те, що конструктивний соціальний діалог не ведеться, а в суспільстві все біль­ше наростають протестні настрої. Тривале нерозв’язання проблем у соціальній сфері може стати ката­лізатором неконтрольованих масо­вих акцій протесту.

Щоб не допустити соціального вибуху та забезпечити виконання положень чинної Генеральної уго­ди, СПО об’єднань профспілок на­полягає на невідкладному виконан­ні наступних вимог:

– забезпечити реалізацію консти­туційного права (ст. 43 Конституції України) на працю – зупинити зрос­тання безробіття та розширити ле­гальну зайнятість, зокрема серед молоді;

– поновити конституційне право (ст. 43 Конституції України) на сво­єчасне отримання винагороди за працю – погасити заборгованість із заробітної плати в повному обсязі, в тому числі на економічно актив­них підприємствах державної фор­ми власності, а також працівникам економічно неактивних підпри­ємств, підприємств-банкрутів;

– забезпечити дотримання пра­ва працюючих на достатній життє­вий рівень (ст. 48 Конституції Укра­їни) – поетапно підвищити: з 1 лип­ня та з 1 грудня 2015 року розміри прожиткового мінімуму, мінімаль­ної заробітної плати та посадового окладу (тарифної ставки) праців­ників першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки задля ком­пенсації їх інфляційного знецінен­ня в 2014–2015 роках;

– забезпечити проведення індек­сації грошових доходів населення з метою ефективного захисту трудо­вих доходів, пенсій, соціальних до­помог та страхових виплат в умо­вах високого рівня інфляції;

– припинити практику внесення змін до законодавства, спрямованих на обмеження прав застрахованих осіб у системі загальнообов’язкового державного соціального стра­хування та пенсіонерів, поновити санаторно-курортне лікування пра­цівників та оздоровлення дітей як ефективний засіб профілактики за­хворювань і збереження трудового потенціалу нації;

– відновити з 1 січня 2016 року со­ціальні права та гарантії працівни­ків, пенсіонерів, чорнобильців, дію яких призупинено в 2015 році;

– не допускати практики ухи­лення від процедур під час розро­блення проектів законів України та інших нормативно-правових ак­тів у сфері соціальних, економіч­них, трудових відносин, визначе­них п. 6.3 та додатком 4 Генеральної угоди на 2010–2012 роки, а в разі ви­явлення розбіжностей з означених питань обов’язково проводити кон­сультації з метою прийняття взає­моприйнятних рішень.

З метою обговорення шляхів ре­алізації цих вимог СПО об’єднань профспілок наполягає на прове­денні зустрічі керівника Уряду із Спільним представницьким орга­ном репрезентативних всеукраїн­ських об’єднань профспілок на на­ціональному рівні.

На засіданні було обговорено й інші, не менш важливі питання, зокрема: різке підвищення тари­фів на житлово-комунальні послу­ги для населення; тактика дій СПО об’єднань профспілок щодо забез­печення виконання положень Ге­неральної угоди на 2010–2012 роки та законодавства про працю; зако­нодавчі пропозиції СПО об’єднань профспілок щодо запровадження мінімальних гарантій в оплаті пра­ці за галузевою ознакою в небю­джетній сфері; позиція профспілко­вої сторони на переговорах з визна­чення розміру мінімальної заробіт­ної плати на 2016 рік тощо.

 

ВІДРОДЖЕННЯ БУДИНКУ ПРОФСПІЛОК ТРИВАЄ

30 березня відбулося виїзне засідання нагля­дової ради Благодійного фонду «Відроджен­ня Будинку профспілок».

У засіданні взяли участь Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, голо­ва наглядової ради Фонду, за­ступник Голови ФПУ Володи­мир Саєнко, заступники Голо­ви ФПУ Євген Драп’ятий та Сергій Українець, директор Фонду Василь Андреєв, ди­ректор Підприємства «Госпо­дарське управління ФПУ» Во­лодимир Циганенко, члени Президії ФПУ.

Варто зазначити, що засідан­ня розпочалося з огляду Бу­динку профспілок, під час якого члени наглядової ради на власні очі проінспектува­ли, як відбувається відро­дження символу Революції гідності.

За словами директора підприємства-підрядника (ТОВ «ФК Буд») з ліквідації наслідків пожежі у Будинку профспілок Бориса Шуляєва та експерта з дослідження його стану Артема Білика, бу­дівля є відновлюваною, фун­дамент не постраж­дав. Тож Будинок профспілок буде відроджено в тому ж вигляді, яким він був до пожежі, і за наявності коштів реконструкцію можна завершити до 25-ї річниці Не­залежності України – серпня 2016 року.

Директор Благодійного фон­ду «Відродження Будинку профспілок» Василь Андреєв поінформував членів нагля­дової ради про діяльність Фонду в 2014 році. Зокрема, він зазначив, що було прове­дено роботи з огородження, консервації теплопункту та трубопроводів, убезпечення фасаду, вивезення згорілого та будівельного сміття, здій­снено інструментальне обсте­ження та підготовлено екс­пертний висновок, розробле­но робочий проект укріплен­ня будівлі на підставі обсте­ження, виконано укріплення аварійних конструкцій. Також не припиняється робота в ін­формаційному полі.

Нагадаємо, Благодійний фонд «Відродження Будинку профспілок» проводить від­новлювальні роботи будівлі за рахунок пожертв благодій­ників, серед яких українські та міжнародні профспілкові організації, члени профспілок та трудові колективи. На жаль, держава не долучилася до проведення відновлю­вальних робіт чи їх фінансу­вання.

11.04.2015


Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання