« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Платити за все і більше: чи справедливі рекомендації МВФ?

Платити за все і більше:  чи справедливі рекомендації МВФ?

Нещодавно відбувся кру­глий стіл на актуальну для кожного тему: «Пла­тити за все і більше: чи справедливі рекомен­дації МВФ для пересіч­ного українця?». Цей важливий захід організо­ваний громадською ор­ганізацією «Рух за спра­ведливість» з м. Києва за участю представників гро­мадськості, профспілок, науковців і підприємців Прикарпаття.

Сергій ЛИЗАНЧУК

Івано-Франківська обл.

У ході відвертої дискусії було обговорено важливі питан­ня сьогодення. Зокрема, чи виправдані й ефективні для української моделі еконо­міки рекомендації МВФ; як можна оцінити їх результати, втілені в іні­ціативах влади протягом останньо­го року; як пересічним українцям вижити в умовах зростання тарифів на ЖКГ, девальвації гривні та рос­ту цін; де і як пенсіонерам, лікарям, вчителям та іншим соціальним вер­ствам населення знайти захист у кризовий період; чи може децен­тралізація допомогти країні і її ре­гіонам швидше вийти з кризи. Крім того, широко і всебічно проаналізо­вано роль місцевих громад Івано-Франківщини у контролі за владою.

Учасники круглого столу та­кож критично оцінили економічно-соціальну політику Уряду та визна­чили спільне бачення розвитку ре­гіону. Зокрема, голова громадської організації «Рух за справедливість» Іван Карасьов у загальних рисах змалював складність соціально-економічної ситуації в країні, пере­ймався падінням рівня життя неза­хищених верств суспільства. А гро­мадський активіст з м. Києва Ми­хайло Шкурін порівняв дії Уряду в економічній царині з намаганням «оживити мертвого коня». «Дії Уря­ду в економіці подібні до намаган­ня оживити мертвого коня. Запро­шують іноземних спеціалістів та влаштовують консультації з при­воду того, як це краще зробити», – зазначив він. На думку активіста, стрибки курсу долара є абсолютно штучними. Влада втратила шанс врегулювати проблему з позичаль­никами, вкладниками збанкруті­лих банків і займається безладним рефінансуванням.

Науковий співробітник та еконо­міст обласного центру Прикарпат­тя Ірина Ткачук наголосила, що у нас фактично не існує цілісної еко­номічної системи країни. Підпри­ємства працюють не на суспіль­ство, а самі на себе. «Будь-які ре­форми, якщо вони не виходять зни­зу, від людей, приречені на неефек­тивність. Саме спеціалісти в регіо­нах повинні визначати економічну політику на місцях. Кожен район нашої області мусить мати свою програму економічного розвитку, в межах якої реалізовувались би де­кілька інвестиційних проектів», – вважає вона.

Голова Ради профспілок області Ігор Басюк зазначив, що профспіл­ки обурені недолугою політикою Уряду, Кабінету Міністрів, Націо­нального банку України щодо «затя­гування пасків», яка трансформува­лася у «шокову терапію» для укра­їнців, серед яких 85% – незаможні, бідні і злиденні громадяни. Остан­нім часом доходи населення скоро­тилися в 5 разів. Штучне заморожу­вання зарплат, пенсій відбувається на тлі різкого зростання цін на про­довольство, ліки, енергоносії, кому­нальні послуги; триває стрімке зне­цінення гривні. Профспілки впевне­ні, що штучне заниження розміру мінімальної заробітної плати має вкрай негативні економічні, право­ві та соціальні наслідки й гальмує економічний розвиток держави.

Така політика призвела до ката­строфічного зниження рівня життя людей найманої праці, поглиблен­ня бідності серед молоді, багато­дітних сімей, пенсіонерів, що є по­рушенням Конституції України, зокрема права на достатній життє­вий рівень. Ситуація вкрай загроз­лива. Визначений ООН рівень зли­денності становить 5 дол. на день. Середній розмір заробітної плати працюючих людей та пенсій укра­їнців є значно меншим за цей рі­вень злиденності.

Учасники круглого столу кон­статували, що відсутність прозо­рості та відкритості в діяльності органів влади в умовах суспільно-політичної нестабільності в дер­жаві є незрозумілою для громадян і призводить до ще більшого зубо­жіння та знедолення людей.

 

Розпочав роботу дискусійний клуб«Молодий профлідер»

Нещодавно в Чернігівському навчально-методичному центрі започаткував свою роботу дискусійний клуб, який має ста­ти одним з комунікаційних майданчиків для профспілкової молоді регіону. До учас­ті в дискусії запрошуються представни­ки як студентської, так і робітничої молоді. На першому засіданні були присутні пред­ставники галузевих профспілок працівників освіти і науки, АПК, держустанов і культури.

Віталій КОПИШ

м. Чернігів

Разом з модераторами учасники обговорили питання іміджу та ролі профорганізацій у сучас­них соціально-економічних і політичних умовах. Цінність дискусії полягала в представ­ленні позиції і бачення як сту­дентських профспілок, так і працюючої молоді. Учасники дійшли спільної думки: саме зараз для профспілок настав час змінювати свою роботу, займаючи позицію активного захисту прав працівників. Та­кож необхідно поліпшувати профспілковий імідж, створе­ний ще за радянських часів.

Молоді профлідери вислови­ли бажання зустрітися за 1–2 місяці на наступному засідан­ні, де обговорити успіхи та не­вдачі профспілок у створенні ефективних комунікацій.

 

«Будинок профспілок матиме той самий вигляд, що і до пожежі…»

Так директор Благодійного фонду «Відро­дження Будинку профспілок», голова Проф­спілки працівників будівництва і промисло­вості будівельних матеріалів України Василь Андреєв прокоментував у ЗМІ хвилю обу­рення в Інтернеті, викликану проектом ре­конструкції Будинку профспілок.

Тетяна РУБАН

«ПВ»

Нещодавно науково-виробнича компанія «Київ-Проект» опублі­кувала на своєму сай­ті проект реконструкції Бу­динку Федерації профспілок України на столичному май­дані Незалежності, що згорів під час Євромайдану в люто­му минулого року. Фото вра­зили користувачів мереж і викликали шквал обурення та жартів на адресу футурис­тичної будівлі.

За словами Василя Андреєва, ескізи будівлі футуристичних обрисів не мають нічого спільного з дійсністю. «Пова­жаючи суспільну дискусію про майбутнє і вигляд цен­тральної частини нашого міс­та, слід наголосити, що ескізи не є проектами і виконані без замовлення та згоди власника Будинку профспі­лок – Федерації профспілок України», – заявив голова Благодійного фонду.

Сьогодні не обговорюється зміна зовнішнього вигляду Будинку профспілок. Наразі здійснюється його відбудова, виходячи з геометричних площин і архітектурних обри­сів, ідентичних тим, якими вони були до пожежі 19 лю­того 2014 року.

На сьогодні проводиться пер­ший етап роботи – зміцнення залізобетонних конструкцій будинку. Після цього відбу­деться планування робіт з його опорядження. І тоді буде визначено загальну суму, що потрібна для повно­го відновлення будівлі.

Коментуючи фінансову час­тину ремонтних робіт, Василь Андреєв зазначив, що Благо­дійний фонд «Відродження Будинку профспілок» прово­дить відновлення будівлі за рахунок пожертв благодійни­ків, серед яких українські та міжнародні профспілкові ор­ганізації, члени профспілок і трудові колективи. «3 млн 400 тис. грн, які зібрав Благо­дійний фонд, надійшли від профспілок, приватних осіб та кількох міжнародних орга­нізацій. Але це приватні по­жертви, – сказав директор Благодійного фонду. – Дер­жава самоусунулася від від­будови Національного проф­центру».

Як відомо, Будинок профспі­лок згорів у ніч на 19 лютого 2014 року під час масових ак­цій протесту в м. Києві. Будів­лю, яку активісти використо­вували як штаб Національно­го опору, під час штурму Майдану підпалили праців­ники силових структур.

«Ми намагаємося відновити Будинок профспілок таким, яким він був до 19 лютого ми­нулого року. Навіть зберегли плитку зовнішнього опоря­дження з тим, щоб нова бу­дівля мала той самий вигляд, що й раніше, включаючи вежу з годинником, вікна, щоб пе­ребувала в єдиному архітек­турному ансамблі, який існу­вав на майдані Незалежності та вулиці Хрещатик», – наго­лосив Василь Андреєв.

29.03.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання