« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Хто і чому зазіхає на профспілковий санаторій?

Хто і чому зазіхає на профспілковий санаторій?

Заяву про вчинення кримінального правопорушення направив у Гене­ральну прокуратуру України голова Правління Приватного акціонерно­го товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок «Укрпрофоздоровниця» Микола Субота. Що спонукало його зробити цей рішучий крок? Чому, на його думку, саме ГПУ має зайнятися цією справою? Із таки­ми запитаннями «ПВ» звернулись безпосередньо до Миколи Суботи.

– Справа в тому, що 30 січня 2015 року на тери­торію ДП «Клінічний санато­рій «Лермонтовський» ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» при­були кілька осіб, які пред­ставились співробітниками Міністерства юстиції Украї­ни та Державного підприєм­ства «Санаторій «Лермонтов­ський». За їхніми словами, вони прибули на підприєм­ство з метою проведення ін­вентаризації основних засо­бів та інших необоротних ак­тивів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, коштів у розрахунках та ін­ших статей балансу станом на 29 січня 2015 року. Крім того, вони повідомили, що входять до інвентаризаційної комісії Міністерства юстиції Укра­їни, створеної на виконання наказу № 28/7 від 28 січня 2015 року для проведення інвента­ризації санаторію.

Після отримання цієї інформації адміністрація санаторію запропонувала учасни­кам комісії надати документи, що свідчать про правомірність їх дій та вимог, на що співро­бітниками Міністерства юсти­ції України було надано наказ № 28/7 від 28.01.2015, яким пе­редбачено проведення інвен­таризації основних засобів та інших необоротних активів, товарно-матеріальних ціннос­тей, грошових коштів, коштів у розрахунках та інших ста­тей балансу державного під­приємства «Санаторій «Лер­монтовський».

– Так, може, вони мали на це право?

– Жодного. Тому що цей са­наторій – приватна власність. Станом на сьогодні майно са­наторію «Лермонтовський» перебуває у фактичному воло­дінні ДП «Клінічний санато­рій «Лермонтовський» ПрАТ «Укрпрофоздоровниця». Під­приємство здійснює діяль­ність санаторно-курортного закладу, має працівників, пла­тить податки й інші обов’язкові платежі, передбачені чин­ним законодавством України.

– А як санаторій став власніс­тю «Укрпрофоздоровниці»?

– Тут потрібно зазначи­ти, що при створенні АТ «Укрпрофоздоровниця» (з 2011 року – «ПрАТ «Укрпрофоздоровниця») його за­сновники внесли до статутно­го капіталу Товариства разом з іншим майном і майно ку­рортного комплексу санато­рію «Лермонтовський». У по­дальшому Товариство пере­дало майно санаторію «Лер­монтовський» у користуван­ня своєму дочірньому підпри­ємству – ДП «Клінічний сана­торій «Лермонтовський» ЗАТ «Укрпрофоздоровниця». У зв’язку з тим, що по провулку Лермонтовський, 2, в м. Одесі знаходиться лише майно До­чірнього підприємства «Клі­нічний санаторій «Лермон­товський» ЗАТ «Укрпрофоз­доровниця», а не Державно­го підприємства «Санаторій «Лермонтовський», було від­мовлено в допуску інвентари­заційної комісії Міністерства юстиції України до проведен­ня інвентаризації та запропо­новано звернутись з відповід­ними вимогами за місцезна­ходженням майна Державно­го підприємства «Санаторій «Лермонтовський». Про від­мову до допуску інвентари­заційної комісії Міністерства юстиції України до проведен­ня інвентаризації було скла­дено відповідний акт.

 І що було далі?

– Незважаючи на вище­викладене, без жодних пра­вових підстав, без жодних правовстановлюючих доку­ментів інвентаризаційна ко­місія Міністерства юстиції України продовжила свою протиправну поведінку, при цьому погрожуючи негатив­ними наслідками всім спів­робітникам санаторію. Лише після того, як до санаторію було запрошено журналістів для висвітлення завідомо не­правомірних дій органу дер­жавної влади та державного підприємства інвентариза­ційна комісія Міністерства юстиції України та праців­ники державного підприєм­ства «Санаторій «Лермонтов­ський» залишили територію. І це справедливо, тому що на сьогодні нормативних доку­ментів, судових рішень, які б зобов’язували позивача пе­редати вказане майно на ко­ристь інших осіб, немає.

Більше того, ухвалою При­морського районного суду м. Одеси від 10 грудня 2014 року в справі № 522/23682/14-ц за позовною заявою Павленка Василя Павловича до Дочір­нього підприємства «Клініч­ний санаторій «Лермонтов­ський» Закритого акціонер­ного товариства лікувально-оздоровчих закладів проф­спілок України «Укрпрофоздоровниця» про визнання права власності задоволено клопотання позивача про за­безпечення позову, накладе­но арешт і заборонено відчу­ження або обтяження будь-яким способом та будь-яким іншим особам нерухомого майна Дочірнього підприєм­ства «Клінічний санаторій «Лермонтовський». Таким чи­ном, 23 грудня 2014 року було зареєстровано обтяження за № 8737205, яким було накла­дено арешт та заборону вчи­няти будь-які заходи щодо відчуження та проведення інвентаризації майна санато­рію «Лермонтовський».

– Все, здавалось би, ясно. Так у чому тоді справа?

– На порушення чинного законодавства та з грубим іг­норуванням заборони, накла­деної ухвалою Приморсько­го районного суду м. Одеси, з реєстру речових прав на неру­хоме майно та реєстрів до 2013 року щодо об’єкта нерухомо­го майна санаторію «Лермон­товський», що міститься у від­критому доступі в інтернеті, нам стало відомо про внесен­ня державним реєстратором Реєстраційної служби Одесь­кого міського управління юс­тиції Одеської області Альо­ною Володимирівною Бабіч запису про право власності на нежитлові будівлі майно­вого комплексу, розміщено­го за адресою: м. Одеса, пров. Лермонтовський, 2. Згідно із записом про право власнос­ті за державою в особі Мініс­терства юстиції України було зареєстровано право власнос­ті на те майно, що фактично перебуває в користуванні са­наторію та власності ПрАТ «Укрпрофоздоровниця».

Тому ми, звичайно, вважа­ємо неправомірними дії дер­жавного реєстратора стосов­но фактичного вилучення в санаторію належного йому майна шляхом внесення до реєстру речових прав на не­рухоме майно без жодних правових підстав запису про реєстрацію права власності на майно санаторію «Лермон­товський» за державою в осо­бі Міністерства юстиції Укра­їни. Тому що, незважаючи на вимоги ст. 24 Закону України «Про державну реєстрацію ре­чових прав на нерухоме май­но та їх обтяжень», наявність обтяження майна санаторію «Лермонтовський», було до­пущено порушення чинного законодавства України.

Ми також уважаємо, що, використовуючи своє служ­бове становище в інтересах Міністерства юстиції Украї­ни, на порушення вимог ухва­ли Приморського районного суду м. Одеси від 10 грудня 2014 року державним реєстра­тором Реєстраційної служби Одеського міського управ­ління юстиції Одеської об­ласті Альоною Володимирів­ною Бабіч було протиправно проведено державну реєстра­цію права власності на неру­хоме майно, яке перебуває на правах господарського й оперативного відання ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», за Міністерством юстиції Укра­їни, а безпосередньо держав­ним реєстратором реєстра­ційної служби України Ан­дрієм Вікторовичем Сидор­чуком допущено прийняття протиправного та незаконно­го рішення.

– Які ваші вимоги до ГПУ в зв’язку з цією справою?

– Враховуючи викладене, з метою припинення спроб протиправного заволодін­ня майном санаторію та лі­кувального комплексу сана­торію, відповідно до ст. 364, 366 КК України, керуючись ст. 55, 56, 214 КПК України, Правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» просить Ге­неральну прокуратуру при­йняти заяву про криміналь­не правопорушення, внести відповідні відомості до Єди­ного реєстру досудових роз­слідувань, невідкладно роз­почати досудове розсліду­вання у формі попереднього слідства, з підстави вчинен­ня правопорушень, що ма­ють ознаки складу злочину, передбаченого ст. 364, 366 КК України, повідомити заявни­ків письмово, у встановле­ні законом порядку і строки про початок кримінального провадження та закінчення досудового розслідування.

 

ЗА ПЕРШИМ ПОКЛИКОМ ВІДГУКНУЛИСЬ НА ЛЮДСЬКЕ ГОРЕ

Приватне акціонерне товариство «Укрпрофтур» одним з перших активно долучилось до надання соціальної допомоги і підтрим­ки учасникам Євромайдану, по­страждалим від військових дій на сході та півдні України, членам ро­дин загиблих унаслідок цих подій та постраждалим сім’ям від вибу­ху багатоповерхового будинку в м. Миколаєві.

Сергій СТРІЛЕЦЬ

голова Правління ПрАТ «Укрпрофтур»

Так, господарські підприємства системи ПрАТ «Укрпрофтур», засновником якого є Федерація профспілок України, за пер­шим покликом про допомогу щиро від­гукнулись на людське горе та розпочали надан­ня благодійної допомоги з послуг проживання, лікування, оздоровлення та харчування учасни­ків Євромайдану та їхніх сімей, учасників АТО, в результаті чого станом на 26 лютого 2015 року була надана допомога 352 особам на загальну суму 696 860 грн, у тому числі в таких закладах системи ПрАТ «Укрпрофтур», як: ДОК «Придні­провський» Черкаської області (53 особи), ОКСТ «Очаків» Миколаївської області (66 осіб), ОКСТ «Сонячний промінь» Миколаївської області (143 особи), оздоровчий табір «Переяславський» Ки­ївської області (90 осіб).

Крім того, біженців (загальною кількістю 696 осіб), які були змушені покинути власне місце проживання в зв’язку з проведенням заходів АТО, з Донецької, Луганської областей та АР Крим майнові комплекси ПрАТ «Укрпрофтур» прийняли для тимчасового проживання та за­безпечили всіма необхідними зручностями, а саме: готельний комплекс «Турист» м. Кірово­града (123 особи), г/к «Нова Каховка» м. Нової Каховки (91 особа), г/к «Турист» м. Харкова (104 особи); санаторій «Приморський» м. Примор­ська (18 осіб), «Кемпінг» Харківської області (54 особи), пансіонат «Славутич» м. Світловодська (92 особи), ОК «Парус» м. Бердянська (64 осо­би), г/к «Ірпінь» м. Ірпеня (150 осіб). Окремо варто відзначити готельні комплекси, що нада­ли притулок одиноким багатодітним матерям, чоловіки яких загинули в зоні АТО, захищаючи територіальну цілісність України, а саме: готель «Турист» м. Рівного, готель «Рассвет» м. Дніпро­петровська, готель «Турист» м. Миколаєва, го­тель «Прикарпаття» м. Івано-Франківська, го­тель «Турист» м. Полтави.

У такий непростий період для країни ми надає­мо допомогу кожному, хто її потребує. Так, у пе­ріод 12 червня – 1 листопада 2014 року в готелі «Турист» в м. Миколаєві проживали 160 осіб, які постраждали внаслідок надзвичайної ситуа­цій – вибуху багатоповерхового будинку, що піс­ля аварії став непридатним для проживання. Сума наданих Товариством послуг з проживан­ня та харчування постраждалих осіб становить 2,5 млн грн.

Усім без винятку постраждалим надається пси­хологічна допомога, робиться все можливе для їх комфортного проживання. Спеціально піді­браний та навчений персонал на високому рівні охоплює людей увагою та турботою.

Учасники Євромайдану, примусові переселенці та біженці, які постраждали внаслідок надзви­чайних ситуацій (загальною кількістю 1208 осіб), отримали на пільгових умовах місця для проживання та повного харчування в майнових комплексах системи ПрАТ «Укрпрофтур».

Вищеперераховані особи проживають в майно­вих комплексах системи ПрАТ «Укрпрофтур» безкоштовно або на пільгових умовах за раху­нок часткового фінансування суб’єктів господа­рювання системи ПрАТ «Укрпрофтур», коштів держбюджету, місцевих та обласних бюджетів, територіальних регіонів, коштів Міністерства надзвичайних ситуацій та інших благодійних і політичних організацій в якості надання благо­дійної допомоги.

15.03.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання