« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Всеукраїнський форум. Нові виклики та можливості соціального розвитку України в рамках асоціації з Європейським союзом

Всеукраїнський форум. Нові виклики та можливості соціального розвитку України в рамках асоціації з Європейським союзом

20 лютого, в рамках відзначення Дня соці­альної справедливос­ті, у столичному готе­лі «Турист» відбувся Всеукраїнський форум «Нові виклики та мож­ливості соціального розвитку України в рам­ках асоціації з Європей­ським Союзом», де об­говорювалися питання нових викликів і ризи­ків на шляху подолання бідності та підвищення стандартів життя.

Варто зазначити, що від­тепер Всесвітній день соціальної справедли­вості відзначатиметь­ся одночасно з Днем Героїв Небесної сотні, які від­дали своє життя в боротьбі за неї. Саме тому форум розпочав­ся хвилиною мовчання на знак ушанування загиблих героїв Революції гідності. Ініціюва­ли проведення заходу Федера­ція профспілок України спіль­но з Програмою розвитку ООН в Україні та Регіональним пред­ставництвом Фонду ім. Фрідрі­ха Еберта в Україні й Білорусі. До цієї ініціативи долучились народні депутати, міжнародні та громадські організації, нау­кові установи, представники за­собів масової інформації.

На форумі виступили Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, заступник Го­лови ФПУ Сергій Кондрюк, ди­ректор Регіонального представ­ництва Фонду ім. Фрідріха Ебер­та в Україні Штефан Мойзер, менеджер проекту Програми розвитку ООН в Україні Ната­лія Сітнікова, академік НАНУ, директор Інституту демогра­фії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи Елла Лібано­ва, Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, заступник голови Ради Федера­ції роботодавців України Олек­сій Мірошниченко, заступник міністра соціальної політики Віктор Іванкевич, голова Ради Організації ветеранів України Петро Цибенко, народні депута­ти Олександра Кужель, Андрій Павловський, Наталя Королев­ська та ін.

Усіх учасників заходу зібра­ла спільна мета – підтримка міжнародних зобов’язань Укра­їни щодо соціальної справедли­вості, обговорення нових викли­ків і ризиків на шляху подолан­ня бідності, вироблення пропо­зицій для наближення до євро­пейських соціальних стандар­тів, обговорення напрямів ста­лого розвитку після 2015 року. Вони зосередили увагу на пи­танні визначення нових викли­ків та можливостей соціально­го розвитку України в рамках асоціації з Європейським Сою­зом, детально обговорили стан забезпечення соціальної спра­ведливості в Україні, викли­ки та можливості на шляху до євроінтеграції, а також рефор­ми, які необхідно здійснити за­для розбудови соціально спра­ведливої держави. Зорема, під час першої відкритої панельної дискусії «Забезпечення соці­альної справедливості в Укра­їні: законодавча база, фактич­ний стан. Соціальні стандар­ти в країнах ЄС та в Україні» було обговорено шляхи впрова­дження в нашій країні європей­ських стандартів у рамках реа­лізації Угоди про асоціацію, а також визначено складові по­казника «добробут громадян» для моніторингу виконання за­вдань Стратегії сталого розви­тку «Україна – 2020». Учасни­ки другої відкритої панельної дискусії обговорили дії влади для забезпечення переходу до європейських соціальних стан­дартів (стратегічне бачення та конкретні пропозиції), а також їх підтримки з боку бізнесу та громадськості в рамках оновле­ного суспільного договору.

У своєму виступі Голова ФПУ Григорій Осовий наголосив, що питання соціальної справедли­вості та забезпечення рівних можливостей надто глобальне для того, щоб у рамках одного дня, однієї дискусії його вирі­шити: «Але роль громадськості якраз полягає в тому, аби при­вернути увагу всіх у нашій краї­ні – і влади, і громадських орга­нізацій до нинішнього стану за­безпечення соціальної справед­ливості та рівних можливостей в Україні, до того, що ми маємо, власне, робити, щоб змінити си­туацію на краще. Цілком зрозу­міло, що ми як профспілки, які опікуються ситуацією в сфері праці, насамперед приділяємо увагу і висуваємо на широке об­говорення питання зайнятості населення. Чи може бути спра­ведливим суспільство, якщо не кожний, хто може і хоче працю­вати, забезпечується робочим місцем, коли понад 2 млн гро­мадян в Україні є безробітними, практично не маючи можливос­ті реалізувати свій трудовий по­тенціал і своє право на трудову діяльність?..».

Григорій Осовий також під­креслив, що несправедливим є намагання позбавити праців­ників права на належне соці­альне страхування для відтво­рення свого трудового потен­ціалу. Вперше за десятиліття трудящих позбавляють права на санаторно-курортне лікуван­ня й оздоровлення, а дітей і сту­дентів – на літнє і профілактич­не оздоровлення. Звичайно, не­справедливо й те, що в держбю­джеті вдруге поспіль не закла­даються кошти на охорону пра­ці. «Соціальна напруга в Украї­ні зростатиме. За нашими роз­рахунками, відбудеться стрім­ке падіння рівня життя. Це по­требуватиме ще масштабнішої підтримки з бюджету», – кон­статувала в своєму виступі ака­демік НАНУ, директор Інститу­ту демографії та соціальних до­сліджень ім. М. В. Птухи Елла Лібанова.

Крім того, у виступах експер­тів наголошувалося, що Дер­жавним бюджетом України уко­тре заморожено на рівні груд­ня 2013 року основні державні соціальні стандарти та гаран­тії: прожитковий мінімум, мі­німальна зарплата, мінімаль­на пенсія за віком, а їх запла­новане підвищення в грудні не компенсує існуючий рівень ін­фляції. При цьому мінімальна зарплата становить нині менше 50 дол. США, що втричі нижче визначеного ООН рівня злиден­ності в 5 дол. на день. За дани­ми Держстату України, загаль­на сума заборгованості із заро­бітної плати протягом 2014 року зросла більш ніж утричі. При цьому 83,45% зарплатних боргів припадає на економічно актив­ні підприємства. Тому досяг­нення соціальної справедливос­ті має стати пріоритетом для держави та суспільства.

Насамкінець учасники фору­му прийняли резолюцію з пропо­зиціями та рекомендаціями орга­нам виконавчої влади щодо на­ближення вітчизняних стандар­тів життя до середньоєвропей­ського рівня, а також напрямів сталого розвитку після 2015 року.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Сергій Савчук,

Національний координатор МОП в Україні:

«Ми повинні роз­глядати соціальну справедливість не лише як соціальну категорію, а й як економічну, врахо­вуючи ті довготри­валі виклики, з яки­ми Україна стикаєть­ся останнім часом, та й впродовж усіх років незалежності. Сьогодні ми зібра­лися не лише для обговорення про­блем, а й для при­йняття рішень з ура­хуванням вимог екс­пертного середови­ща, яке тут пред­ставлено».

Олексій Мірошниченко,

заступник голови Ради Федерації роботодавців України:

«У країні йде війна, фактично не відбуло­ся якихось реформ, не подолана коруп­ція, низькою залиша­ється якість держуправління. Про яку соціальну справед­ливість можна гово­рити? Наше завдан­ня, як соціальних партнерів, – визначи­ти головні напрями та інструменти спіль­них дій... Проте Уряд практично ігнорує соціальний діалог. Рі­шення приймаються кулуарно, соціальні партнери фактично не залучаються до цього».

Штефан Мойзер,

директор Регіонального представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні:

«Безумовно, соці­альна справедли­вість є основопо­ложним принципом мирного і благопо­лучного співіснуван­ня народів. Фонд ім. Фрідріха Еберта підтримує такі захо­ди не лише в Украї­ні, а й в усьому світі. В майбутньому цей день, 20 лютого, за­вжди збігатиметься з вшануванням пам’яті Героїв Не­бесної Сотні і тих подій, що відбулися на Майдані».

Наталія Сітнікова,

менеджер проекту Програми розвитку ООН в Україні:

«Наразі забезпечен­ня соціальної спра­ведливості в Україні має важливе зна­чення. І ті питання, які ми сьогодні об­говорюємо, перебу­вають в центрі уваги як експертів, так і громадянського сус­пільства. Кожен з нас на своєму місці робить щось для того, аби світ став справедливішим. Тому я сподіваюсь, що резолюція фору­му стане дієвим до­кументом, а не про­сто черговою декла­рацією. І мені зда­ється, що це зале­жить від кожного з нас».

Григорій Осовий,

Голова Федерації профспілок України:

«Кілька років тому ми разом з Мініс­терством соціальної політики провели масштабну роботу з виявлення зон соці­альної несправед­ливості. Була скла­дена Дорожня кар­та, аби крок за кро­ком усунути ці зони соціальної неспра­ведливості. Влада змінюється, уряди змінюються, а До­рожня карта зали­шається лише доро­говказом, який не реалізується, і поки що ми не бачимо реального прагнен­ня до її реалізації».

08.03.2015


Олена ОВЕРЧУК «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання