« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Прес-конференція зміни до держбюджету–2015: позиція профспілок

Прес-конференція зміни до держбюджету–2015: позиція профспілок

Керуючись принципами соціального діалогу, ФПУ підготувала і направила Урядовій стороні пропозиції стосовно змін до ЗУ «Про Державний бюджет України на 2015 рік» та окремих зако­нів, прийнятих під бюджет.

Проте, Урядова сторона ігнорує по­зицію соціальних партнерів. Про це заявив Голова ФПУ Григорій Осовий на прес-конференції в ІА «Главком» 24 лютого.

Профспілки, напередодні розгляду змін до головного кошторису країни, виріши­ли донести позицію і думку профспілок щодо цього над­звичайно важливого фінансового до­кумента. «20 лютого ми відзначили Всесвітній день соціальної справед­ливості, і саме в цьому контексті ми вважаємо, що параметри, закладені в Державний бюджет України на 2015 рік, не відповідають цьому важливо­му посилу забезпечення соціальної справедливості. Зокрема, за розра­хунками профспілок, у нашій країні мінімальний прожитковий мінімум занижено приблизно на 300–400 грн. Зважаючи на це, профспілки внесли до Уряду і Верховної Ради відповідні законодавчі пропозиції щодо пере­гляду цього базового державного со­ціального стандарту. А саме: сьогод­ні прожитковий мінімум у бюдже­ті для працездатної особи складає 1218 грн, тобто величину, що була встановлена ще в грудні 2013 року й до цього часу жодного разу не пере­глядалася. Ми запропонували, щоб з 1 липня величина прожиткового мі­німуму була підвищена до 1655 грн для працездатної особи. А для пенсі­онерів, у яких сьогодні цей показник становить 949 грн, його необхідно під­вищити, відповідно, до 1259 грн. Та­кож до кінця року слід провести ще одне підвищення базового соціаль­ного стандарту, і, таким чином, на 1 грудня 2015 року він мав би станови­ти для працездатних осіб – 1740 грн, а для пенсіонерів – 1324 грн. Про те, що це справедливо й об’єктивно об­раховані величини, свідчать офіцій­ні дані, що були нещодавно опублі­ковані на сайті Міністерства соці­альної політики, яке за своїми функ­ціональними обов’язками проводить розрахунки величини прожиткового мінімуму і, відповідно до умов Ге­неральної угоди між Урядом, проф­спілками і роботодавцями, щомісяч­но їх оприлюднює», – поінформував Голова ФПУ.

Резюмуючи, Григорій Осовий з прикрістю зазначив, що профспілки не задоволені консультаціями, про­веденими з урядовцями, насамперед Міністерством фінансів та Міністер­ством соціальної політики, які нара­зі не призвели до бажаного результа­ту. А в тих поправках, які Уряд подав до Верховної Ради як зміни до держ­бюджету, позицію профспілок фак­тично проігноровано. «Зрозуміло, що ми з цією позицією не погодимо­ся», – підкреслив очільник ФПУ.

У свою чергу заступник Голови Федерації профспілок України Сер­гій Кондрюк констатував: «Уряд по­вернувся до хибної політики дешевої робочої сили й економії на людині праці. Наразі українські працівни­ки та пенсіонери вимушені практич­но втричі менше купувати товарів і послуг, ніж вони робили це раніше. А коли немає попиту, немає сенсу виробництва. Таким чином, заниже­ні зарплата і пенсійні виплати гно­блять, а якщо висловитися точніше – гроблять українську економіку. Має­мо акцентувати, що прийняте рішен­ня про одночасне замороження зарплати і зростання цін призводить до поширення енергетичної та продо­вольчої бідності, значного звуження доступу працівників до духовних і культурних джерел. На початок 2014 року ми мали можливість придба­ти на мінімальну заробітну плату 18 борщових наборів, сьогодні ж може­мо дозволити собі купити лише 11 та­ких наборів. На початку того ж 2014 року українець на свою мінімальну заробітну плату міг сплатити за 73 куби гарячої води, а наразі – лише 42. Ми знаємо, що найближчим ча­сом планується підвищення вартості електроенергії, а потім чергове під­вищення ціни на газ, а відтак – на всі комунальні платежі».

Що ж до такого ганебного явища, як заборгована заробітна плата, Сер­гій Кондрюк зазначив, що українці, яким штучно занижена зарплата, не мають можливості ще й своєчасно її отримати: «На сьогодні заборгова­ність із зарплати досягла критичної величини, збільшившись фактично втричі і склавши 2,5 млрд грн. Нині 400 тис. українців несвоєчасно отри­мують заробітну плату. Все це ката­строфічно підриває платоспромож­ність і генерує бідність серед праців­ників. Ця хибна, антинаукова, анти­економічна, антисоціальна політика економії на трудових доходах при­зводить до фактичного колапсу в еко­номіці країни. Тому Федерація проф­спілок України, СПО об’єднань проф­спілок звернулись до всіх депутат­ських фракцій, народних депутатів із закликом переглянути підходи до визначення державного соціального стандарту прожиткового мінімуму, а відтак змінити розмір мінімальної заробітної плати. Ми розуміємо, що зробити це відразу в повному обсязі, можливо, складно, однак маємо за­значити, що, за українськими зако­нами й економічними розрахунками, мінімальна заробітна плата в Украї­ні вже мала б становити 4984 грн. Ро­зуміючи, що подолати такий коло­сальний розрив одномоментно не­можливо, ми запропонували Уряду декілька етапів. Ми вважаємо вкрай необхідним підвищити розмір міні­мальної заробітної плати не лише в грудні цього року на 13%, а й компен­сувати минулорічне інфляційне зне­цінення – майже 25% і цьогорічне – 26%. Другий етап: український пра­цівник має отримувати мінімальну зарплату не лише для того, аби під­тримувати свій трудовий потенціал, а й щоб утримувати непрацездатних членів сім’ї. І врешті-решт, якщо в країнах Заходу зарплата є інвестиці­єю в економіку, то й у нас вона має розглядатись не як ресурс для «про­їдання», а як інвестиції в освіту, ме­дицину, житлове будівництво, інф­раструктуру, туризм, оздоровлення. Тому наш головний заклик до народ­них депутатів – кардинально пере­глянути підходи до визначення дер­жавних соціальних стандартів, що мають дозволити українському пра­цівникові не генерувати бідність, стоячи з простягнутою до держа­ви рукою для отримання субсидій, а бути повноцінним громадянином, який своєю працею забезпечує жит­тя для себе і своєї сім’ї».

Заступник голови Федерації проф­спілок Житомирської області Окса­на Хіміч звернула увагу присутніх на проблеми пенсійного забезпечен­ня, а також працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Заступник голови правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», заслужений лікар України Тетяна Семикопна розпові­ла про те, як у санаторіях ПрАТ діє цільова й ефективна система реабілі­тації працюючих та постраждалих в зоні АТО.

ПОКИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР

Верховна Рада України ухвалила запропоновані Урядом зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (законопроект за реєстр. № 2147 від 16.02.2015).

На жаль, як повідомляє Департамент бюджетної політики та соціального за­хисту апарату ФПУ, пропозиції профспілок щодо підвищення соціальних стан­дартів та гарантій залишились непочутими. Іце в умовах стрімкого зростання інфляційного тиску (сукупна прогнозована інфляція 2014–2015 років переви­щує 50%), чотириразової девальвації гривні і, як наслідок, катастрофічного па­діння рівня життя значної частини населення країни через поглиблення дис­балансу розмірів трудових доходів та цін і тарифів. Адже основні державні со­ціальні стандарти та гарантії залишаються замороженими на рівні 2013 року. Тобто прожитковий мінімум для працездатних осіб та мінімальна заробітна плата складають 1218 грн, а розмір мінімальної пенсії – 949 грн. Заплановане ж підвищення цих соціальних гарантій у грудні цього року (на 13%) не ком­пенсує навіть на третину рівень інфляції 2014–2015 років.

Купівельна спроможність населення невблаганно знижується – і тепер вже за ті ж гроші, що й у минулому році, можна купити вдвічі менше то­варів і послуг. Так, за підрахунками профспілок, за підсумками 2014 року купівельна спроможність населення щодо придбання «борщового набо­ру» зменшилась на 33%, придбання кубів гарячої води – на 42,5%. Вре­зультаті прийнятих рішень про підвищення з 1 квітня 2015 року тарифів на електроенергію для населення фінансова можливість громадян її придбання знизиться на 30%. За період із січня 2014 по січень 2015 років підвищились тарифи на водопостачання (на 48,9%), електроенергію (на 11,3%), природний газ (на 62,8%, а з 1 квітня 2015 року вони збільшаться ще в 6 раз), гарячу воду та опалення (на 45,4%), каналізацію (71,4%); ціни на продукти харчування (на 10–70%, а деякі й на 100%), проїзд у громад­ському транспорті (на 42,7%) та медикаменти (на 49,2%).

Профспілки заявляють категоричний протест проти таких дій влади та будуть домагатися забезпечення права на достатній рівень життя, гаран­тованого Конституцією України.

08.03.2015


Олена ОВЕРЧУК «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання