« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Профспілки кажуть «ні!» продовженню урядової політики «затягування пасків» за рахунок людини праці

Профспілки кажуть «ні!» продовженню урядової політики «затягування пасків» за рахунок людини праці

 Під такою назвою 16 грудня в Українському національно­му інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулася прес-конференція, спікери якої вважають неприпустимим перекладати весь тягар ви­ключно на плечі працюючого населення, а нову Програму діяльності Уряду – «шоковою терапією» для українців.

Олена ОВЕРЧУК

«ПВ»

Позицію профспілок озвучили заступник Голови Федерації проф­спілок України Євген Драп’ятий, заступник голови Профспілки працівни­ків освіти і науки України Сер­гій Романюк, заступник голови профкому Серійного заводу «Антонов» Наталя Біла, а та­кож заступник голови Ради Ки­ївської міської профспілки охо­рони здоров’я України Сергій Кубанський.

Варто зазначити, що 11 груд­ня Верховною Радою України прийнято Програму діяльності Кабінету Міністрів України, що фактично є політичною декла­рацією напрямів реформ в Укра­їні. Даючи оцінку документу, учасники прес-конференції зі­йшлися на тому, що згідно з Програмою, Уряд має намір по­силити економію бюджетних коштів виключно за рахунок об­меження, а в окремих випадках і скасування, законних прав та гарантій найбільш незахище­них громадян – пенсіонерів, сту­дентства, молоді, ветеранів пра­ці, чорнобильців.

Заступник Голови ФПУ Єв­ген Драп’ятий розповів, на чому ж збирається заощадити Кабмін. За його словами, Уряд розраховує скоротити державні витрати більш ніж на 26 млрд грн. Більше половини з них припадає на соціальну сферу – 16 млрд грн (наразі «соціалка» складає понад 40% видатків бю­джету). Як застерігає заступ­ник Голови ФПУ, найбільше мо­жуть постраждати пенсіонери (нині на пенсії витрачається майже 17% ВВП): скорочення пенсій працюючим пенсіоне­рам, скасування індексації ви­плат, перегляд пенсій по втраті годувальника, підвищення пен­сійного віку тощо. У сумі пови­нні заощадити понад 8,3 млрд грн (0,5% ВВП). Планується урі­зання фінансування соціаль­них фондів, насамперед фонду соцстраху. Євген Драп’ятий за­значає, що також хочуть скоро­тити витрати на допомогу матерям-одиначкам та при на­родженні дитини.

Крім соціальних виплат, планується скорочення фінан­сування освіти і науки – ці стат­ті витрат зменшуються більш ніж на 3 млрд грн (в Україні ви­трати на освіту наразі станов­лять близько 15% видатків бю­джету). Уряд пропонує скасува­ти стипендії студентам (крім інвалідів та пільговиків), по­збавити права пільгового про­їзду. Також планує значно збільшити педагогічне наван­таження всіх працівників осві­ти – від вихователів у дитсад­ках до професорів у вишах, піс­ля чого частину викладачів буде скорочено. Пропонується й закриття понад 400 шкіл у сільській місцевості – там, де кількість учнів не перевищує 10 осіб. Крім того, учні 1–4 кла­сів залишаться без безкоштов­ного харчування в школах, що, за підрахунками урядових екс­пертів, дозволить заощадити 715 млн грн.

Ще один напрямок заплано­ваного урізання витрат – охоро­на здоров’я. Хворі, які перебува­ють у стаціонарних лікуваль­них закладах, будуть змушені платити за їжу. Тільки цей крок, на думку Кабміну, допоможе скоротити навантаження на бю­джет майже на мільярд гривень. Ще одна «перспективна» ніша для заощаджень – перегляд ви­плат чорнобильцям та пересе­ленцям із зони радіоактивного зараження, а це близько 900 млн грн. Крім цього, в перспективі – згортання деяких цільових про­грам із закупівлі ліків за дер­жавні гроші.

Ініціативи Кабміну не оми­нуть і держслужбу. Передбача­ється урізання майже всіх ви­трат: індексація і підвищення пенсій, скорочення працівни­ків правоохоронних органів, прокурорів, суддів, апарату Верховної Ради, компенсації витрат нардепів тощо. Однак, незважаючи на тотальне скоро­чення, сумарно витрати бюдже­ту на ці статті зменшаться лише на 1,3 млрд грн.

Профспілки вимагають від Уряду невідкладно розпочати консультації з роботодавцями та профспілками, щоб разом проаналізувати наявні в еконо­міці ресурси, віднайти альтер­нативні джерела наповнення бюджету, розпочати виведення з незаконного використання 4,5 млн нелегальних працівників, детінізацію понад 200 млрд грн заробітної плати, що може дати не менше 100 млрд додаткових надходжень до бюджету, пен­сійного та інших соціальних фондів. Владі необхідно приму­сити олігархів поділитися сво­їми надприбутками, отримани­ми за останні роки, зокрема під «дахом» колишнього режиму, вважають профспілки.

Як найчисельніше громад­ське об’єднання країни, що об’єднує 7,2 млн спілчан, Федерація профспілок України звернулася до депутатських фракцій та груп у Верховній Раді України, а та­кож усіх народних обранців із за­кликом стати на захист закон­них соціально-економічних прав громадян, гарантованих Консти­туцією України.

Слід наголосити, що Голова ФПУ Григорій Осовий звернув­ся до Глави Уряду Арсенія Яце­нюка з ініціативою проведення термінової зустрічі Прем’єр-міністра з представниками все­українських профспілок для відновлення соціального діало­гу та пошуку суспільно при­йнятних рішень на упереджен­ня соціального конфлікту, про що поінформовано Президента України Петра Порошенка.

  •   ІЗ ВИСТУПІВ

 Євген ДРАП’ЯТИЙ

заступник Голови Федерації профспілок України:

«Ми говоримо і будемо говорити: виведіть з тіні 200 млрд грн, легалізуйте 4,5 млн працівників. Щоб у людини було записано в трудовій книжці, що вона працювала все жит­тя. Люди добрі, що при владі, думайте. Сьогодні весь тягар намагаються перекласти на плечі про­стих людей. Ми говори­мо, що є й інші джерела. Джерела легалізації, джерела офшорів, дже­рела олігархів, оподатку­вання багатства, розко­ші... Ми сьогодні хочемо в черговий раз застерег­ти Уряд від глухоти. За­стерегти від того, що не бачать свій народ і не чу­ють його. Ми хочемо правди, справедливості й відкритості. Ми плануємо діалог. Хочемо розуміння та зустрічей».

 Сергій РОМАНЮК,

заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України:

«Риторичне запитання: «Який державний устрій України?» нині наробило галасу в пресі. Я хочу від­повісти на нього, бо, ма­буть, правильно не відпо­вість ніхто. Можуть люди віповісти так, як це записа­но в Конституції, але те, що діється сьогодні в Україні, абсолютно не відповідає Конституції. У нас сьогодні немає парламентсько-президентської республі­ки. У нас сьогодні навіть не прем’єрська республіка. У нас сьогодні мінфінівська республіка. Тому що коли Мінфін починає управляти освітньою сферою, охоро­ною здоров’я тощо, ми з вами можемо зайти дуже далеко... Приміром, сьо­годні є низка районів в Україні, де надбавка пла­титься у розмірі однієї гривні за престижність пе­дагогічної праці...».

 Наталя БІЛА,

заступник голови профкому Серійного заводу «Антонов»:

«Ми сьогодні солідарні з бюджетниками. Вони лі­кують наших дітей, вони вчать наших дітей. Тому повинні мати гідну заро­бітну плату та гідні умови праці. Для цього повинен бути конструктивний соці­альний діалог держави з профспілками. Основою діалогу є підписання галу­зевих угод. Що стосується нашої галузі, то ми досі не знаємо, хто буде брати участь у підписанні. Тому що наші міністерства й донині не визначилися, як це буде відбуватись, буде мати держава діалог з профспілками тієї чи ін­шої галузі чи ні... Ми ви­магаємо діалогу Уряду з профспілками, прийняття рішучих заходів для від­новлення економіки та виробництва. Завдяки цьому соціальна сфера буде розвиватись».

 Сергій КУБАНСЬКИЙ,

заступник голови Ради Київської міської профспілки охорони здоров’я України:

«Що нас турбує? Це наміри щодо ліквідації права на безоплатну медичну допо­могу. Це введення страхо­вої медицини. Там безліч плюсів і мінусів, але на сьо­годні Уряд фактично не дає нам відповіді, в яких обся­гах, які категорії населення та з яких джерел будуть фі­нансуватися ті, хто не змо­же купити собі поліс... Не­обхідно сісти за стіл пере­говорів, поспілкуватися із соціальними партнерами та з’ясувати ці питання... Також нас турбує, що Уряд, Мінфін у цих ініціативах вказує на необхідність ско­рочення 10% бюджетних працівників. Галузь охоро­ни здоров’я наразі вже пе­реживає кадрову кризу. Лише в Києві не вистачає близько 10 тис. медичних працівників. Про які скоро­чення можна говорити?».

18.12.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання