« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Профспілки обстоюють гідну оплату праці

Профспілки обстоюють гідну оплату праці

 «У проекті Трудового кодексу, який запропоновано Міністерством со­ціальної політики України, фактично руйнується система колективно-договірних відносин, яка б могла покращувати гарантії у сфері оплати праці. Ми сьогодні зібралися, аби не просто його покритикувати, а й щоб надати певні альтернативи». Про це заявив перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, від­криваючи засідання круглого столу на тему «Новації, виклики та негати­ви в розділі «Заробітна плата» проекту Трудового кодексу», повідомляє Інформаційно-аналітичний центр.

Як зазначив Сергій Кондрюк, у проекті є багато ре­чей, які можна вважати позитивними. «Але яка б не була велика діжка меду, там не має бути жодної лож­ки дьогтю, – сказав він. – Наша мета – цей дьоготь вилучити з тієї діжки і замінити його речами, які будуть корисні для українського працівника та відповідатимуть європейським правилам і стан­дартам. Як бачимо, автори цього проекту наступають на ті самі граблі. Вони гадають, що групка осіб може знайти відповіді на всі питання, а соціальний діалог є вторинним. Я думаю, що нарешті у цьому світі політики та виконав­чі органи влади зрозуміють: треба радитися із суспільством, шукати з ним компромісу. Тоді й суспіль­ство з розумінням ставитиметься до таких ініціатив. Сподіваюся, що ми сьогодні запропонуємо як кон­кретні норми конкретних поло­жень проекту Трудового кодексу, так і процедуру, як його треба го­тувати, щоб після прийняття у Вер­ховній Раді ця трудова Конститу­ція працювала, а не нехтувалась».

Ознайомивши присутніх з істо­рією роботи над проектом Трудо­вого кодексу, Сергій Кондрюк на­голосив, що Федерація профспі­лок України поінформувала чле­нів СПО об’єднань профспілок про поданий міністерством проект і запропонував висловити свою по­зицію й спробувати консолідува­ти зусилля на підготовку цього фундаментального документа, де кожна стаття має вагоме значен­ня для працюючих людей. Проф­спілки вирішили висловити прин­ципові зауваження, які роблять цей проект неприйнятним для його подальшого просування. «Мені здається, що місія профспі­лок сьогодні не в критиканстві, не в спробах діагнозу проекту Трудо­вого кодексу, а в формулюванні його альтернативи», – зазначив за­ступник Голови ФПУ.

У дискусії з цього питання взя­ли участь представники Федера­ції профспілок, галузевих проф­спілок, Громадської ради при Мі­ністерстві соціальної політики України, науковці, експерти.

У виступі провідного науково­го співробітника відділу дослі­джень людського розвитку Інсти­туту демографії та соціальних до­сліджень імені М.В. Птухи НАН України Ірини Новак наголошува­лося на необхідності відкритості та гласності під час підготовки таких важливих для суспільства документів. При цьому вона за­значила, що позиція Міністерства соціальної політики щодо оплати праці, мінімальної зарплати вже не перший рік є деструктивною і знайшла своє відображення у про­екті Трудового кодексу. У зв’язку з тим, що в останній час в країні спостерігається тренд до неолібе­ралізму в економіці, у тому числі у сфері оплати праці, це стано­вить загрозу законним правам лю­дини праці.

Продовжуючи тему спроби лі­бералізувати економіку та соціально-економічні відносини, за­ступник голови Профспілки мета­лургів і гірників України Олек­сандр Рябко зазначив, що, незва­жаючи на те, що у запропоновано­му проекті Кодексу чимало нега­тивних моментів, просто торпеду­вати його не варто. А треба «впря­гатися» у важку роботу над доку­ментом. Так, щоб у ньому були ві­дображені права та інтереси пра­цівників, а не тільки бізнесу й ро­ботодавців.

«Є три варіанти, – сказав член Громадської ради при Міністер­стві соціальної політики України, заступник голови Національного форуму профспілок України Григорій Кабанченко. – Перший – підтримати наявний, неприйнят­ний, внісши кілька незначних правок. Другий – запропонувати свій, напрацьований спільно, й до­биватися його прийняття. Третій – імітувати бурхливу діяльність, а фактично нічого не робити. Ви­бираємо?»

«Ми підтримуємо другий варі­ант, – заявив заступник голови Громадської ради, генеральний секретар Національної конфеде­рації профспілок України Петро Петриченко. – Тим паче, що вже є такий варіант – напрацьований і прийнятий Громадською радою Мінсоцполітики... Тільки треба проявити наполегливість у цьому питанні».

 

 

 ПІДГОТОВКА ПРОЕКТУ ГЕНУГОДИ НА НОВИЙ СТРОК

 На засіданні Робочої комісії об’єднань профспілок для ведення колективних пе­реговорів та підготовки проекту Генераль­ної угоди на новий строк, яке відбулося 27 листопада, було затверджено склад ро­бочих груп для опрацювання змісту Гене­ральної угоди.

Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, голову­вав на засіданні заступник Голови ФПУ Сергій Кон­дрюк, який є керівником Робочої комісії об’єднань профспілок, що працює над проектом нової Генугоди на 2015–2017 роки.

Учасники обговорили про­позиції членських організа­цій до тексту Генугоди, який після доопрацювання буде надіслано членам СПО профспілок.

Однією з пропозицій, що викликала дискусію учасни­ків засідання, стала норма, яку рекомендується внести до Генугоди, щодо участі ро­бітників у процесі управлін­ня підприємством. «Це є нормою як Кодексу законів про працю України, так і Єв­ропейської хартії», – наго­лосив Сергій Кондрюк.

Ще одне питання, яке роз­глядали члени комісії, сто­сувалося заступників керів­ника Робочої комісії об’єднань профспілок.

Було вирішено з числа чле­нів комісії обрати заступни­ками голову Профспілки працівників державних уста­нов України Тетяну Нікітіну та заступника голови Проф­спілки залізничників і тран­спортних будівельників України Олександра Мушенка.

 

 

 МІЖНАРОДНІ СТАНДАРТИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ТА БЕЗПЕКИ ПРАЦІ В УКРАЇНІ

 Як повідомляє Де­партамент охо­рони праці апа­рату ФПУ, 20 листо­пада з ініціативи Фонду со­ціального страхування від нещасних випадків на ви­робництві та професійних захворювань України для страхових експертів з охо­рони праці Фонду та пред­ставників профспілок у ПАТ НВЦ «Борщагівський ХВЗ» (м. Київ) відбувся прес-тур «Система управління охоро­ною праці як основний фак­тор у зменшенні травматиз­му і профзахворювань на ви­робництві», в якому від ФПУ взяла участь головний спеці­аліст – технічний інспектор праці Департаменту охоро­ни праці Тетяна Горюн.

Із вступним словом виступи­ла генеральний директор ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ» Людмила Безпалько, яка зазначила, що їхнє під­приємство – європейського рівня, яке успішно поєднує науковий потенціал і високо­технологічне сучасне вироб­ництво в єдиному ефектив­ному комплексі; виробляє продукцію за світовими стандартами якості; є надій­ним партнером, який чітко виконує свої зобов’язання і діє за принципами взаємо­вигідного співробітництва.

Учасники прес-туру в захис­ному одязі відвідали вироб­ничі цехи підприємства, де ознайомилися з новітнім об­ладнанням та майбутніми нововведеннями (створення власного медпункту, запуск лінії пакування тощо).

05.12.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання