« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Коментар голови ФПУ Григорія ОСОВОГО щодо основних положень коаліційної угоди

Коментар голови ФПУ Григорія ОСОВОГО  щодо основних положень коаліційної угоди

 19 листопада на засіданні Уряду Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк закликав основні по­літичні сили до прискорення роботи над Коалі­ційною угодою, щоб якомога швидше її укласти й розпочати вирішення нагальних соціально-економічних питань, повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ.

 «Таке прагнення Глави Уря­ду є цілком зрозумілим і підтримується громадян­ським суспільством, – на­голосив Голова ФПУ Гри­горій Осовий, який брав участь у засі­данні. – Наразі Україна перебуває в дуже скрутному становищі як щодо по­літичної, так і економічної ситуації. Тож чим швидше вдасться сформувати законодавчий орган влади й Уряд, тим швидше народні депутати і виконавчі структури розпочнуть вирішувати на­болілі для всіх нас проблеми. Водночас мушу зазначити, що урядова програма дій, що, відповідно до Конституції, має спиратися на базові положення Коалі­ційної угоди, вже сьогодні, на етапі її формування, викликає певні застере­ження у профспілок.

Зокрема, серед п’яти пріоритетних за­вдань, які за пропозицією Прем’єра ма­ють лягти в основу програми Уряду, не названо таких, на наше переконання, най­важливіших, як подолання безробіття і забезпечення повної продуктивної зайня­тості населення, підвищення конкуренто­спроможності національної робочої сили, боротьба з бідністю і підвищення рівня та якості життя громадян. Саме ці пріорите­ти є стандартом діяльності для урядів усіх без винятку сучасних цивілізованих країн. Держава існує насамперед заради людини. Влада повинна піклуватися про своїх громадян: гарантувати та забезпе­чувати їх права і свободи, створювати умови для гідної праці людей, підвищу­вати їх соціальний захист. Тож нас дивує, що такі загальновизнані речі не ввійшли до пріоритетних пунктів програми діяль­ності майбутнього Уряду. Можливо, вва­жається, що невирішеність соціально-економічних питань не тягне за собою таких великих загроз, як існуючий на сьо­годні рівень корупції, недосконалість по­даткової системи, продажність суддів і державних управлінців, військові дії на сході тощо. Однак, на глибоке переконан­ня профспілок, для поступового розвитку країни потрібно закладати ґрунтовні під­валини саме в сфері соціального і еконо­мічного розвитку.

А що на сьогодні представляє собою Україна як держава? Наведу кілька цифр: наразі в нашій країні на легальних умовах працюють близько 10 млн грома­дян. Саме вони повинні забезпечувати добробут інших 35 мільйонів. За таким співвідношенням рівень охоплення тру­доактивної частини населення у нас є найнижчим серед європейських країн. Таке колосальне демоекономічне наван­таження практично не дає нам шансів на подальший розвиток. Потрібно збільши­ти рівень зайнятості в Україні хоча б до 25 млн населення. Однак, за офіційними даними, рівень безробіття в нашій країні має тенденцію до прискореного зростан­ня. На це додатково впливає фактор збільшення кількості осіб, які вимушені переселятися з Луганської та Донецької областей до інших регіонів. Вони насам­перед потребують працевлаштування. Чи реально це сьогодні? Ні, адже за ста­тистикою, на кожне вакантне робоче міс­це наразі претендують 8–10 незайнятих осіб. Тому ця проблема потребує термі­нового вирішення шляхом створення но­вих робочих місць, і відповідно мають бути ухвалені урядові програми.

Ще один кричущий факт: за даними ООН, отриманими в результаті прове­дення соціологічних опитувань, навіть до 2014 року 70% населення України від­носили себе до категорії бідних. А за та­ким показником, як індекс людського розвитку порівняно з іншими держава­ми Україна з року в рік сповзає все ниж­че і нижче. На сьогодні ми вже входимо до восьмого десятку і належимо до так званих «країн третього світу», за нами йдуть лише держави Африканського континенту. Тож у нинішніх умовах за­морожування зарплат, галопуючої ін­фляції, різкої девальвації гривні цілком зрозуміло, що якість життя в Україні значно погіршується, що не може зали­шитись поза увагою діяльності майбут­нього Уряду і парламентської коаліції.

Усвідомлюючи таке становище, ФПУ звернулася до лідерів політичних пар­тій, що формують коаліцію, і запропо­нувала конкретні пропозиції до тексту Коаліційної угоди, сподіваючись, що політики розуміють необхідність дослу­хатися до думок і прагнень громадян­ського суспільства.

Серед пропозицій профспілок – ре­форма трудових відносин як один з над­важливих аспектів діяльності влади. На часі прийняття нового Трудового кодек­су на основі спільного, консенсусного бачення норм регулювання трудових відносин профспілками і роботодавця­ми. Це створить передумови для швид­кого прийняття ТК парламентом.

Також профспілки вважають за необ­хідне зміцнити статусну позицію пра­цівників на самих підприємствах в умо­вах майже тотальної приватизації і при­ватної власності. За прикладом європей­ських країн, слід законодавчо визначи­ти представництво працівників у нагля­дових радах приватних акціонерних то­вариств, їх спроможність впливати на розподіл прибутку через систему колек­тивних договорів і угод, що мають бути на кожному підприємстві, в установі чи організації, оскільки саме колективно-договірна система підтверджує спіль­ність інтересів власника та найманого працівника і фактично є гарантією со­ціальної стабільності.

Ще одна пропозиція профспілок сто­сується створення трудових судів при реформуванні судової системи, оскільки кількість порушень трудових прав сьо­годні значно зросла. За результатами пе­ревірок, що здійснюються профспілкови­ми активістами й органами Держнагляд­праці, практично на кожному підприєм­стві фіксуються порушення, а на окре­мих вони набули значних масштабів. Для ефективного захисту прав працівни­ків потрібно створювати таку спеціалі­зовану судову гілку, як трудовий суд, де, як у європейських країнах, справу роз­глядає колегія в складі професійного судді, судді – представника найманих працівників і судді від організацій робо­тодавців. Такий тріумвірат може неупе­реджено розглянути суть трудового спо­ру або конфлікту і забезпечити ухвален­ня найбільш об’єктивного рішення.

Крім того, хотілося б наголосити, що профспілки, як дієвий інститут громадян­ського суспільства, переконані в тому, що Коаліційна угода і програма діяльності майбутнього Уряду мають народитись не лише в результаті політичних перемовин – ці важливі для всього суспільства доку­менти мають бути представлені на роз­гляд громадськості та публічне обгово­рення. В підсумку ж усі раціональні дум­ки і пропозиції, що сприятимуть подолан­ню кризи в країні, забезпеченню її стало­го розвитку і прогресу, мають бути врахо­вані. Лише за таких умов при проведенні реформ нова влада може розраховувати на підтримку суспільства, що дозволить уникнути будь-якої конфронтації».

Варто зазначити, що Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк дав доручення невідкладно представити на розгляд гро­мадськості програму дій Уряду, яка міс­титиме п’ять базових пунктів, що відпо­відають базовим положенням Коаліцій­ної угоди (докладніше про це читайте на сайті ФПУ: http://www.fpsu.org.ua). На жаль, при плануванні дій Уряду вже вко­тре питання праці та соціальної політи­ки, підвищення рівня життя громадян не входять до числа пріоритетних. Тож ви­никає запитання: для кого держава, і чи не для людини праці, чиїми зусиллями створюється економічний потенціал кра­їни, формується її імідж у світі, насампе­ред має працювати Уряд?

Вочевидь, малоймовірно, що така програма дій Уряду здатна задовольни­ти очікування громадянського суспіль­ства та простих трудівників. На переко­нання профспілок, реформаторські зу­силля нової влади мають спрямовува­тись насамперед на задоволення потреб людей і забезпечення в процесі рефор­мування їхніх громадянських прав і сво­бод, як це відбувається в усіх цивілізо­ваних державах світу.

 

 

 ТРУДОВИЙ КОДЕКС МАЄ ПОСИЛИТИ ЗАХИСТ ПРАВ ЛЮДИНИ ПРАЦІ

 Відповідальні завдання соціально-економічного захисту працівників, що постають нині перед профспілками, об­говорили учасники наради керівників ре­презентативних профоб’єднань України, що відбулася 24 листопада під очільни­цтвом Голови ФПУ та СПО об’єднань проф­спілок Григорія Осового.

 Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, на на­раді було розглянуто питан­ня «Про визначення спіль­ної позиції профспілок щодо подальшої роботи над проектом Трудового ко­дексу України». Як зазначив Григорій Осовий, тут мож­ливі три варіанти: або зако­нопроект буде взято за основу й профспілки пого­дяться на його доопрацю­вання, або вони розглядати­муть інші варіанти, або но­вий проект розроблятимуть на тристоронній основі в рамках НТСЕР.

З інформацією щодо цього питання виступив голова робочої групи з опрацюван­ня проекту, заступник Голо­ви ФПУ Сергій Українець, проаналізувавши конкретні його статті й визначивши ті, що вочевидь суперечать по­зиції профспілок, правам та інтересам людини праці. Та­кож він поінформував про позитивні та негативні сто­рони трудових кодексів ін­ших країн, провівши їх по­рівняний аналіз. «При опра­цюванні проекту Трудового кодексу нашої країни ми маємо взяти все найкраще з інших джерел, відкидаючи все погане, що там є», – на­голосив Сергій Українець. Однією з негативних сторін проекту він назвав спробу применшити роль та захис­ні функції профспілок, неви­значеність таких понять, як праця, трудовий колектив.

Після обговорення цього питання було вирішено, що зазначений проект Трудово­го кодексу в сучасних склад­них політичних та соціально-економічних умовах приймати не можна. Незва­жаючи на деякі позитивні моменти, що містяться в ньому, є надто багато за­гроз для прав та інтересів працівників. Водночас існує загроза й того, що з почат­ком роботи нового складу Верховної Ради хтось із на­родних депутатів внесе на розгляд парламенту свій проект Трудового кодексу, що може виявитись набага­то гіршим за існуючий.

У своєму виступі Григорій Осовий зробив акцент на необхідності публічного об­говорення цього питання, інформування громадськос­ті про позицію профспілок щодо проекту Трудового ко­дексу. Для цього необхідно провести спільний брифінг керівників репрезентатив­них профоб’єднань, де вони висловлять свою думку з цього приводу.

Також було вирішено ство­рити робочу групу в складі представників профоб’єднань, членів СПО, експертів для визначення стратегії і тактики опрацювання проф­спілкових пропозицій і від­стоювання їх на всіх етапах роботи над Трудовим ко­дексом України. Учасники засідання погодились на пропозицію внести питання про проект Трудового ко­дексу на порядок денний наступного засідання НТСЕР. Крім того, прийнято відпо­відну заяву керівників ре­презентативних профоб’єднань щодо проекту Трудо­вого кодексу, розробленого в Мінсоцполітики.

Учасники наради розгляну­ли й інші питання: «Про по­зицію профспілкових об’єднань щодо представ­ництва сторони профспілок у Національній платформі громадянського суспіль­ства», «Про реагування ор­ганів влади на вимоги профспілок від 7 жовтня 2014 року та подальші дії», «Про визначення дати чер­гового засідання СПО об’єднань профспілок».

Під час наради наголошува­лося на небезпечній для сус­пільства тенденції – нама­ганні витіснити профспілки, як представників та захисни­ків людини праці, із соціаль­ного діалогу. У зв’язку з цим Голова ФПУ закликав керів­ників репрезентативних профоб’єднань України спільними зусиллями проти­стояти цим намірам, активі­зувати свій вплив на вирі­шення питань соціально-економічного захисту, роз­витку соціального діалогу.

За результатами роботи на­ради вирішено підготувати спільну заяву репрезента­тивних профоб’єднань України щодо місця та ролі профспілок у суспільному житті України, зокрема їх участі в Національній плат­формі громадянського сус­пільства. Наступне засідан­ня СПО об’єднання профспі­лок вирішено провести 8 грудня в м. Києві.

28.11.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання