« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Ефективно допомагати профактиву Донбасу

Ефективно допомагати профактиву Донбасу

  Важливі питання інформаційної, кон­сультативної та організаційної робо­ти розглянуто під час засідання опе­ративної Робочої групи з надання консультативної допомоги профор­ганізаціям, розташованим на тери­торії Донецької і Луганської облас­тей. Вів засідання голова Робочої групи, заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий. У заході взяв участь і ви­ступив заступник Голови ФПУ Сер­гій Українець, повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ.

  «Робота нашої групи має за мету сприян­ня діяльності член­ським організаціям Федерації профспі­лок України, які залишаються у зоні АТО, – зазначив Євген Драп’ятий. – Після низки зустрі­чей Голови ФПУ і його заступників з керівниками членських організа­цій було ухвалено розпорядження Голови ФПУ «Про сприяння орга­нізації діяльності профспілковим організаціям, які розташовані на території Донецької і Луганської областей». Цим розпорядженням створена оперативна робоча група, до складу якої увійшли представ­ники всіх департаментів та управ­лінь Федерації. На офіційному сай­ті ФПУ розміщено окремий розділ «Профспілковому активу Донба­су». Вже розроблено заходи, спря­мовані на допомогу нашим член­ським організаціям у тій ситуації, в якій вони зараз опинились».

Голова Робочої групи окреслив низку напрямів та позицій, над якими вона має намір працювати у найближчий час та в перспекти­ві. Перш за все він наголосив на тому, що зараз триває активна ро­бота із «наведення мостів» з тими профспілковими організаціями та членами профспілок, які потребу­ють допомоги. На сайті ФПУ, га­лузевих профспілок мають бути адреси, телефони, контакти орга­нізацій, куди у разі потреби вони можуть звернутися за правовою, соціально-економічною та органі­заційною допомогою. Це, зокрема, стосується і такого важливого та небезпечного питання, як стосун­ки з органами та організаціями місцевої «нової влади» ДНР і ЛНР, яку Генпрокуратура назвала «те­рористичними організаціями».

Євген Драп’ятий зазначив, що є три головних напрями діяльнос­ті Робочої групи. Перший – це ін­формаційна та консультативна робота з тими, хто переїхав із зони АТО, а також з окупованих тери­торій Донецької і Луганської об­ластей. Станом на 7 листопада та­ких осіб понад 453 тисяч. Вони по­требують допомоги у питаннях соціально-економічного, соцстра­хівського, правового та майнового забезпечення.

Другий напрям діяльності – це оперативна та ефективна робота з тими членським організаціями, що працюють на території Донецької і Луганської областей, які контро­лює українська влада. Треба допо­могти їм не тільки працювати в та­ких складних умовах, а й проводи­ти звітно-виборні конференції.

Найскладніше налагоджувати зв’язки з тими, хто працює на те­риторії, окупованій терористами. Адже вони також украй потребу­ють правової, соціальної, консуль­тативної допомоги.

Заступник Голови ФПУ Сергій Українець наголосив на необхід­ності тісного контакту галузевих профспілок із членськими органі­заціями Донбасу. Він зазначив, що належить відновлювати галу­зеві й територіальні угоди, право­ві стосунки, переглянути склад соціально-економічних рад для підвищення якості та ефективнос­ті їхньої діяльності.

Члени Робочої групи обговори­ли конкретні шляхи налагоджен­ня й надання організаційної, ін­формаційної та консультативної допомоги профспілковим органі­заціям, розташованим на терито­рії Донецької і Луганської облас­тей. Наступне засідання Робочої групи відбудеться 13 листопада.


 ПІДВИЩЕННЯ РОЛІ КОЛЕКТИВНО-ДОГОВІРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН ТА ПОШИРЕННЯ СФЕРИ ЗАСТОСУВАННЯ ГАЛУЗЕВИХ УГОД

 5 листопада у приміщенні НТСЕР відбуло­ся чергове засідання тристоронньої робо­чої групи з підготовки пропозицій щодо підвищення ролі колективно-договірного регулювання трудових відносин і поши­рення сфери застосування галузевих угод.

 Як повідомляє Департамент виробничої по­літики та колективно-договірного регулювання апарату ФПУ, група була створена на виконання п. 14.1 Пла­ну заходів НТСЕР на 2013 рік із реалізації пріоритет­них напрямів діяльності Національної ради на 2013–2015 роки.

У засіданні взяли участь представники Міністер­ства соціальної політики, Федерації роботодавців України, Федерації проф­спілок України, Профспіл­ки трудящих металургійної і гірничої промисловості України.

Також на скайп-зв’язку з Дніпропетровська був ге­неральний директор Всеукраїнського об’єднання обласних організацій ро­ботодавців підприємств металургійного комплексу «Федерація металургів України» Сергій Притома­нов, який брав активну участь у дискусії та вислов­лював конструктивні про­позиції.

Учасники засідання обго­ворили пропозиції сторін тристоронньої групи до чинної редакції Закону України «Про колективні договори і угоди» щодо поширення сфери застосу­вання галузевих (міжгалу­зевих) угод.

Профспілкова сторона за­пропонувала як варіант поширення дії галузевих (міжгалузевих) угод на всіх юридичних осіб, незалеж­но від форм власності й господарювання за галузе­вою ознакою. Однак ця пропозиція не знайшла підтримки у представників Мінсоцполітики.

Водночас представники Федерації роботодавців України та Федерації мета­лургів України також не ді­йшли згоди в питанні по­ширення без виключень на всіх суб’єктів господа­рювання положень колек­тивних угод.

Під час жвавої дискусії було прийнято рішення про подальший пошук компромісного рішення з означеного питання, що задовольнить усі сторони.

14.11.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання