« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Влада повинна враховувати права та інтереси людини праці

Влада повинна враховувати права та інтереси людини праці

 15 жовтня делегація повноважних пред­ставників профспілок, склад якої було затверджено під час Всеукраїнської по­переджувальної акції профспілок, вру­чила у Верховній Раді України звернення учасників акції до вищого законодав­чого органу держави, повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ.

Прокоментувати цю подію «ПВ» попросили керівника делега­ції заступника Голови ФПУ Сергія Кондрюка.

«Профспілкову делегацію у Верховній Раді прийняли голова парла­ментського Комітету з питань соціальної плітки та праці Петро Цибенко і заступ­ник керівника апарату ВР Володимир Яловий, – зазначив Сергій Михайлович. – Ми наголошували на тому, що проводи­мо мирну акцію в рамках визначеного Конституцією і законами України права профспілок щодо публічного донесення своєї позиції у відстоюванні соціально-трудових прав трудящих. Наша делега­ція поінформувала представників Верхо­вної Ради, що головними вимогами проф­спілок є те, що прямо і чітко записано в Конституції і Кодексі законів про працю. Власне, це стосується права на вчасне і повне отримання заробітної плати. Йдеться про те, щоб заробітна плата була такою, аби працівник не залишався бід­ним, щоб його діти не були голодними, а сам він мав змогу платити за житлово-комунальні послуги, купувати одяг, їжу, необхідне для життя.

Ми також звернули увагу на те, що наші намагання врегулювати пропози­ції профспілок шляхом соціального діа­логу не отримали розвитку з вини саме керівників Уряду і Верховної Ради. Бо наші звернення щодо проведення кон­сультативних зустрічей з представника­ми профспілок, на яких ми могли б роз­повісти про основні проблеми в соціально-трудовій сфері, були фактич­но відхилені. Тому всі профспілки Укра­їни згуртувались і провели 7 жовтня Всеукраїнський профспілковий форум, на який запросили керівників держави. На жаль, жоден з них не знайшов мож­ливості прибути на зустріч із делегата­ми з усіх куточків України. Тому на фо­румі було прийнято низку вимог, які ми направили до відповідних інституцій, попередивши: якщо не буде адекватного реагування, 15 жовтня ми проведемо по­переджувальну профспілкову акцію. Що, власне, і відбулось.

Вимоги і пропозиції профспілок були схвалені учасниками акції. Ми по­інформували керівників парламенту про те, що, за оцінками журналістів, в акції взяли участь понад 5 тис. мітингу­вальників. Ми підкреслили, що вони прибули майже з усіх регіонів країни, що вони представляли десятки галузей. Це були шахтарі, залізничники, медики, освітяни, атомники, комунальники, працівники культури. Кожен з них прийшов із своїми лозунгами та вимо­гами. Але всі вони зводилися до того, що порушення Урядом базових принци­пів відкритості, гласності, діалогу з сус­пільством, власне, призводить до наро­щування протестних акцій. Головна їх причина в тому, що на легальну працю покладається весь тягар фінансово-економічних труднощів, в той час як олігархат залишається «недоторканою священною коровою», більша частина економіки так і лишається в тіні, не бе­ручи участі в розв’язанні соціально-економічних та військових проблем.

Кожен учасник профспілкової делега­ції говорив про конкретні проблеми. Зо­крема, голова Профспілки працівників державних установ Тетяна Нікітіна на­голосила, що є дискримінаційними заяви вищих керівників держави про звільнен­ня 70% державних службовців не з при­чини їх нефахового відношення чи здій­снення корупційних дій, а лише за те, що вони працювали в системі державних ор­ганів, без будь-яких гарантій їх працевла­штування, без будь-яких пояснень. Таке обмеження конституційних прав, безпе­речно, матиме великий резонанс і спри­чинить численні судові позови щодо не­законності подібних звільнень.

Голова профкому ПАТ «Кременчуць­кий колісний завод» Світлана Усенко зазначила, що сьогодні виробники зму­шені працювати просто в критичних умовах – за відсутності кредитних ре­сурсів, ринків збуту через події на сході країни, тиск з боку державних перевіря­ючих органів підприємство, що перера­ховувало величезні податки місцевому і державному бюджетам, Пенсійному фонду, втрачає стабільність.

Голова Київської обласної організа­ції Профспілки працівників культури України Ніна Глушаниця розповіла про біди трудівників галузі, особливо в сіль­ській місцевості. Бібліотекарі, завідува­чі клубів вимушені працювати на поло­вину, а то й чверть ставки, тобто на 200–300 грн на місяць, в той час як усі про­блеми, потрясіння в країні, зрештою, пов’язані з вкрай низьким рівнем куль­тури та духовності суспільства.

Петро Цибенко заявив, що він по­вністю поділяє, більш того, пропаган­дує профспілкові ідеї та пропозиції, що Комітет ВР неодноразово розглядав проекти, внесені профспілками. І пообі­цяв, «у разі можливості», донести до ке­рівництва парламенту все, що було ска­зано під час цієї зустрічі. На що я жор­стко відреагував: тут не може бути «в разі можливості», адже якщо цю деле­гацію було прийнято в парламенті, не­обхідно довести позицію профспілок до його керівництва. Якщо ж протягом семи днів ми не отримаємо розгорнутої відповіді від нього особисто і не буде проведено зустрічі Голови Верховної Ради Олександра Турчинова з проф­спілковими лідерами, профспілки до­несуть до 10 млн спілчан інформацію про подібне ставлення законодавців до найбільшої представницької організа­ції. Якщо така зустріч відбудеться, ми так саме чесно донесемо її підсумки до людей».

 

  У ПРОФСПІЛОК – ВЕЛИКИЙ ПОТЕНЦІАЛ

Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, гру­пу, що рушила до Кабінету Міністрів, очолив Голова ФПУ Григорій Осовий.

Делегація зустрілася з по­вноважними представни­ками від Уряду: заступни­ком міністра соціальної політики України Віктором Іванкевичем, заступником міністра фінансів Володи­миром Матвійчуком, пер­шим заступником міністра енергетики та вугільної промисловості Юрієм Зю­ковим, заступником міні­стра економічного розви­тку і торгівлі Романом Ка­чуром, керівниками де­партаментів секретаріатів міністерств.

Під час перемовин проф­спілкова сторона повідоми­ла про мотиви проведення акції і від імені її учасників офіційно вручила вимоги протестувальників, ухвале­ні 7 жовтня на Всеукраїн­ському форумі профспілок. Спілчани висловили споді­вання, що ці вимоги будуть персонально розглянуті Прем’єр-міністром Арсені­єм Яценюком, у результаті чого буде сформовано пе­реговорну команду від Уря­ду. Така група від профспі­лок уже сформована.

Голова ФПУ Григорій Осо­вий висловив сподівання, що обидві групи професій­но опрацюють профспілко­ві пропозиції з метою по­шуку тих рішень, які б до­зволили, по-перше, відно­вити конструктивний соці­альний діалог, а по-друге, забезпечити розв’язання тих нагальних проблем, що останнім часом виникають у соціально-трудовій сфері. Потрібно зберегти робочі місця, уникнути ситуації, коли працівники бюджет­ної сфери змушені масово йти в неоплачувані відпуст­ки. Є необхідність у роз­робці Державної програми зайнятості, що сприятиме створенню нових робочих місць, особливо для моло­ді та осіб передпенсійного віку, які найбільше потер­пають від безробіття, тощо.

Профспілки очікують на зу­стріч Прем’єр-міністра з ке­рівниками національних профоб’єднань. Її потрібно провести якомога швидше, аби привернути увагу керів­ника Уряду до проблем тру­дящих задля їх вирішення.

 

 

 ЗУСТРІЧВ АДМІНІСТРАЦІЇ ПРЕЗИДЕНТА

 Під час проведення Всеукраїнської попе­реджувальної акції протесту уповноваже­ними представниками профспілок було передано звернення до Президента Укра­їни, Резолюцію та Вимоги Всеукраїнського форуму профспілок «За гідну працю і до­бробут людини».

Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, до складу делегації повноваж­них представників профспі­лок, яка провела зустріч в Адміністрації Президента, ввійшли заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий, голо­ва Молодіжної ради Проф­спілки працівників залізнич­ного транспорту, інженер-технолог ДП «Головний інформаційно-обчислювальний центр «Укрзалізни­ці» Ірина Овьєдо-Альмуедо, голова Профспілки праців­ників охорони здоров’я Ві­кторія Коваль, голова Проф­спілки працівників вугільної промисловості Віктор Тур­манов, голова первинної профспілкової організації ДП «Антонов» Профспілки авіабудівників Віктор Гуска, голова Профспілки таксистів Василь Попик.

З боку Адміністрації Прези­дента в зустрічі взяли участь в. о. керівника Головного департаменту АПУ з питань впровадження реформ Ярослав Сидорович, керів­ник Головного департамен­ту з питань гуманітарної по­літики Юрій Рубан, завіду­вач відділу реформування соціальних відносин Голов­ного управління з питань реформування соціальної сфери Руслан Дорошкевич та голова профкому АПУ – головний консультант Го­ловного управління з пи­тань економічної політики Роман Луцік.

Як повідомив заступник Го­лови ФПУ Євген Драп’ятий, профспілкова сторона ак­центувала увагу на тому, що Всеукраїнська попереджу­вальна акція профспілок відбувається в період між двома значними датами – міжнародними днями бо­ротьби за гідну працю і бо­ротьби проти бідності. Тому люди вийшли на акцію про­тесту, щоб їх почули, щоб з ними зустрілись та обгово­рили гострі соціально-економічні проблеми, які їх турбують. Це свідчить про необхідність вести відкри­тий та результативний соці­альний діалог.

Представники Адміністрації Президента підтримали профспілкову пропозицію підвищити рівень соціаль­ного діалогу, покращити його складові, а також за­вжди радитися з людьми при прийнятті важливих для країни рішень. Вони висло­вили прохання надати їм ін­формацію про хід виконан­ня Генеральної угоди як ін­струмента соціального діа­логу, щоб вони також мали змогу, як зацікавлена в гро­мадянському мирі і спокої сторона, впливати на ста­більність у трудових колек­тивах. На адресу профспі­лок пролунало запрошення передавати свої пропозиції в Комітет із соціально-економічних реформ.

Профспілки, в свою чергу, висловили чимало пропози­цій щодо бюджетного про­цесу, оплати праці, створен­ня гідних її умов. Напри­клад, Вікторія Коваль роз­повіла про проблеми опла­ти праці бюджетників, зо­крема медичних працівни­ків, загрозу здоров’ю насе­лення через масові скоро­чення в сфері медичного та санітарно-епідеміологічного обслуговування. Про необ­хідність розвитку соціально­го діалогу, вирішення про­блем спільними зусиллями профспілок, органів влади та роботодавців розповів Василь Попик. Про енерге­тичну безпеку країни, підго­товку до зими, забезпечен­ня підприємств вугіллям та проблеми, що турбують нині шахтарів, поінформу­вав Віктор Турманов. На­родний депутат багатьох скликань закликав владу повернутися обличчям до людей праці, дослухатись до них, щоб знати, які про­блеми слід вирішувати на­самперед. Представниця Молодіжної ради Ірина Овьєдо-Альмуедо наголоси­ла на важливості таких пи­тань, як молодіжна зайня­тість, будівництво житла для молоді, кредитування моло­дих на сприятливих умовах. Проблеми промислового комплексу висвітлив у своє­му виступі Віктор Гуска.

27.10.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання