« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування

Місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування

 Останніми днями до Профспілки працівників культури України надходять тривожні повідомлення з регіонів щодо зобов’язань обласним та район­ним управлінням культури, відповідно до їх компетенції, вжити невід­кладних заходів щодо виконання пункту 13 Доручення Прем’єр-міністра України «До Закону України від 31 липня 2014 р. № 1622-VІІ «Про внесен­ня змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 р.».

 Вищезазначеним пунктом пропонується органам міс­цевого самоврядування на виконання вищезгаданого закону вжити заходів щодо оптимізації штатної чисельності працівників, надання працівни­кам відпусток без збереження за­робітної плати, встановлення для працівників режиму роботи на умовах неповного робочого часу, зменшення або скасування стиму­люючих виплат, підвищень поса­дових окладів, зменшення надба­вок і доплат, які встановлені у граничних розмірах.

Вищезазначені заходи щодо поповнення бюджетних ресурсів за рахунок погіршення умов оплати праці працівників куль­тури викликають не тільки обу­рення та схвилювання в трудових колективах галузі, а й брутально порушують чинне законодавство України.

Профспілка звертає Вашу ува­гу на те, що Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 р.» не передбачено здій­снення подібних заходів. Тому пункт 13 Доручення Прем’єр-міністра України не ґрунтується на нормах та положеннях вище­зазначеного закону.

Розуміючи, що відповідно до статті 24 ЗУ «Про місцеве самовря­дування» «органи місцевого само­врядування та їх посадові особи діють лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передба­чені Конституцією і законами України, та керуються у своїй ді­яльності Конституцією і закона­ми України, актами Президента України, Кабінету Міністрів Укра­їни… прийнятими у межах їхньої компетенції» та параграфа 75 Ре­гламенту Кабінету Міністрів України «місцеві органи влади за­безпечують виконання Доручень Прем’єр-міністра України», Проф­спілка водночас застерігає органи виконавчої влади та місцевого са­моврядування від прийняття не­конституційних рішень, які мо­жуть призвести до порушень чин­ного законодавства України в сис­темі трудового права та оплати праці. Адже статтею 68 Конститу­ції України чітко визначено, що «кожен зобов’язаний неухильно додержуватися Конституції Укра­їни та законів України…».

З метою уникнення непорозу­міння та соціальної напруги у ре­гіоні пропонуємо Вам скористати­ся параграфом 78 Регламенту Кабі­нету Міністрів України та зверну­тися до Кабінету Міністрів Украї­ни щодо неможливості виконання пункту 13 Доручення з об’єктивних причин – невідповідності Консти­туції і законам України.

Одночасно Профспілка застері­гає місцеві органи влади та місце­вого самоврядування від прийнят­тя рішень, якими, з метою еконо­мії коштів місцевих бюджетів, скасовується виплата державних соціальних гарантій. Місцеві ор­гани влади та місцевого самовря­дування своїми рішеннями мо­жуть зменшувати або скасовува­ти лише ті стимулюючі виплати, які здійснюються за рахунок ко­штів власних бюджетів.

Профспілка працівників куль­тури України наголошує, що за су­часних умов неконституційне об­меження прав і свобод громадян, перш за все, має відповідати міжнародно-правовим нормам і здійснюватися при неухильному дотриманні норм національного законодавства, інакше це усклад­нить і без того складну ситуацію, поглибить зневіру людей щодо по­зитивних змін та призведе до зрос­тання напруги в суспільстві.

Принагідно повідомляємо, що Профспілка також спрямувала своє звернення Президенту Укра­їни Петру Порошенку з прохан­ням застосувати пункт 16 статті 106 Конституції України «Прези­дент України скасовує акти Кабі­нету Міністрів України…» і скасу­вати пункт 13 вищезазначеного Доручення Прем’єр-міністра України як такий, що не відпові­дає Конституції України.

З повагою та з надією бути почутими,

Людмила ПЕРЕЛИГІНА,

голова Профспілки працівників культури України

 

  У ПРОФСПІЛЦІ ПРАЦІВНИКІВ КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ ТРИВАЮТЬ ЗВІТИ І ВИБОРИ

 У Профспілці працівників культури Украї­ни триває звітно-виборна кампанія. Керів­ники профспілкових організацій звітують про соціальні напрацювання минулого п’ятиріччя, яких вдалося досягти завдяки консолідації дій профспілкових організа­цій усіх рівнів та конструктивній співпраці із соціальними партнерами.

 Водночас у виступах делегатів звітно-виборних зборів та кон­ференцій відзначаєть­ся, що складна фінансово-економічна ситуація, що склалася в державі, внесла корективи в роботу проф­спілкових організацій і змі­нила в цілому вектор діяль­ності Профспілки працівни­ків культури України. Перед профспілкою постало за­вдання зберегти на досяг­нутому рівні державні соці­альні гарантії, встановлені працівникам закладів куль­тури, засобів масової інфор­мації, організацій фізичної культури та спорту, а також не втратити заклади та творчі колективи.

Профспілковці зазначають, що вжиття Урядом низки за­ходів щодо раціонального використання державних коштів, недопущення втрат бюджету та створення пере­думов для економічного зростання в Україні в умо­вах, що склалися, є вкрай необхідним для стабілізації економіки та запобігання економічній катастрофі. Од­нак Центральний комітет Профспілки, регіональні та первинні профспілкові орга­нізації виступають проти ви­конання цих заходів за ра­хунок людини праці та по­рушення її конституційних прав і свобод. Тому Проф­спілка змушена постійно протидіяти антисоціальним урядовим рішенням.

Завдяки неодноразовим зверненням Профспілки працівників культури Украї­ни до Президента України, керівництва Кабміну та Вер­ховної Ради, урядових структур сьогодні вдається стримувати намагання міс­цевих органів влади напо­внити державний та місцеві бюджети шляхом зменшен­ня встановлених на держав­ному рівні соціальних га­рантій працівників галузей культури, скорочення та оптимізації робочих місць, закриття закладів.

Але, як відзначається на звітно-виборних зборах та конференціях в регіонах, великий резонанс у трудо­вих колективах викликав пункт 13 Доручення Прем’єр-міністра України «До Закону України від 31 липня 2014 р. № 1622-VII «Про внесення змін до За­кону України «Про Держав­ний бюджет України на 2014 рік», яким пропонуєть­ся органам місцевого само­врядування вжити заходів щодо оптимізації штатної чисельності працівників, на­дання працівникам відпус­ток без збереження заробіт­ної плати, встановлення для працівників режиму роботи на умовах неповного робо­чого часу, зменшення або скасування стимулюючих виплат, підвищень посадо­вих окладів, зменшення надбавок і доплат, які вста­новлені у граничних розмі­рах. Тому Профспілка у сво­єму зверненні до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самовря­дування висловила застере­ження щодо прийняття ними антиконституційних рішень, а також спрямувала звернення на адресу Прези­дента України Петра Поро­шенка з проханням скасува­ти пункт 13 вищезазначено­го урядового Доручення як такий, що не відповідає Конституції України.

Профспілка працівників куль­тури України закликає інші профспілки підтримати нашу позицію у цьому питанні.

Крім того, Центральний ко­мітет Профспілки хоче приві­тати своїх колег, яким члени Профспілки знову довірили очолювати регіональні профспілкові організації: Ігнатенко Зінаїду Василівну (Харківська обласна органі­зація); Назарову Любов Іва­нівну (Миколаївська обласна організація); Бабченка Вікто­ра Євгеновича (Одеська об­ласна організація); Колодко Лідію Василівну (Київська міська організація); Кора­бельникову Лідію Никифо­рівну (Сумська обласна орга­нізація); Кадук Зою Микола­ївну (Кіровоградська облас­на організація); Марштупу Василя Васильовича (Чер­каська обласна організація).

Бажаємо профспілковим лі­дерам нових успіхів у по­чесній справі захисту трудо­вих прав та соціально-економічних інтересів людини праці.

За дорученням Президії ЦК Профспілки,

Людмила ПЕРЕЛИГІНА,

голова Профспілки працівників культури України

20.10.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання