« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Куди спливають 30 млрд гривень страхових коштів?

Куди спливають 30 млрд гривень страхових коштів?

 Федерація профспілок України вимагає від Кабінету Міністрів відкликати з Вер­ховної Ради проект Закону України «Про реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці» як та­кого, що не відповідає ні європейським цінностям, ні принципу соціальної спра­ведливості, та який було подано Уря­дом в обхід інших сторін соціального діалогу. Про це заявив Голова Федера­ції профспілок України Григорій Осовий 30 вересня під час прес-конференції в Укрінформі.

Григорій Осовий поін­формував представ­ників ЗМІ про те, що система загальнообов’язкового державно­го соціального страхування є однією з ключових складових системи соціального захисту і запорукою соціального миру та суспільної злагоди в Україні. Не в останню чергу – завдяки тому, що понад 14 млн праців­ників і 1,5 млн роботодавців сплачують єдиний соціальний внесок і здійснюють управлін­ня страховими фондами. Систе­ма соціального страхування ви­будована за кращими європей­ськими зразками. Вона забезпе­чила фінансову стійкість і га­рантованість виплат навіть у найскладніші часи політичних та економічних криз, зокрема кризи 2008–2009 років. Таким чином, наголосив Голова ФПУ, завдяки діяльності фондів соц­страху людина в Україні пев­ною мірою відчуває себе захи­щеною.

Проте, за словами Григорія Осового, останнім часом влада, посилаючись на надзвичай­ність ситуації, розпочала на­ступ на базові засади соціаль­ного страхування, маючи намір «одержавити» фонди соціаль­ного страхування. Головна мета таких дій – позбавити фонди де­мократичної само­врядності та централі­зувати управління системою страхуван­ня. Як відомо, з липня ц. р. право затверджу­вати бюджети фондів соціального страху­вання перейшло до Кабінету Міністрів.

Як зазначив Голова ФПУ, законопроект пропонує ліквідувати фонди соціального страхування і відсто­ронити від управління та здій­снення контролю за соціальним страхуванням працівників і ро­ботодавців. За його словами, урядовий законопроект фак­тично передбачає одержавлен­ня системи соціального страху­вання шляхом створення непро­зорої державної структури з єдиним державним управлін­ням, яка на власний розсуд роз­поряджатиметься страховими коштами, що сплачують пра­цівники та роботодавці.

Григорій Осовий застеріг, що у разі ухвалення цього зако­нопроекту в 5 разів знижується розмір щорічного підвищення страхових виплат потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та профзахво­рювання (раніше виплати під­вищувалися на 100% темпів зростання середньої зарплати в країні, а пропонується підви­щувати лише на 20%), у 4 рази зменшується розмір одноразо­вої компенсації потерпілим від нещасного випадку, яким вста­новлено постійну втрату про­фесійної працездатності (за­мість нинішніх 82,8 тис. грн пропонується виплачувати лише 20,7 тис. грн).

«Цього року Уряд уже вилу­чив 2 млрд грн страхових коштів, які передбачалися для надання страхових виплат і соціальних послуг застрахованим особам і членам їхніх сімей, 1 млрд 400 млн – із Фонду соцстрахування від безробіття, 600 млн – із Фонду соцстраху з тимчасо­вої втрати працездат­ності. Куди і на які ви­трати пішли ці кошти – невідомо», – зазна­чив Григорій Осовий. Найближчим часом застраховані особи відчують це на собі. Зокрема, наступного року бракуватиме ко­штів на виплату допо­моги з безробіття та оплату лікарняних листків.

Головний лікар санаторію «Хмільник» Олександр Гала­ченко, у свою чергу, наголосив, що Уряд має намір передати управління системою оздоров­лення дітей від Фонду соцстра­хування до органів місцевої влади. Але передадуть лише обов’язки, які не підкріплені фі­нансами. Дитяче оздоровлення зведеться до шкільних літніх таборів, які малозатратні, але й малоефективні. За словами го­ловного лікаря, це може при­звести до повного знищення ди­тячого оздоровлення. Критична ситуація загрожує і системі санаторно-курортного лікуван­ня та профілактики, тому що саме соціальне страхування до­зволяє багатьом працюючим оздоровитися та відпочити. Протягом 2012–2013 років у сис­темі проліковано близько 800 тис. застрахованих осіб. Також можуть припинити своє існу­вання більшість санаторно-курортних закладів, у яких пра­цює 9,5 тис. працівників, адже при середній заробітній платі 3400 грн і вартості путівки 6600 грн переважна більшість за­страхованих осіб не в змозі са­мостійно придбати такі путів­ки. Припиниться часткове фі­нансування санаторіїв-профілакторіїв, у яких щорічно ліку­ється близько 90 тис. застрахо­ваних осіб і студентів.

Критикуючи антисоціальні дії Кабінету Міністрів, дирек­тор ДЮСШ Мирослав Грабо­вецький наголосив на тому, що чинна система державного со­ціального страхування допома­гає не тільки оздоровлювати ді­тей та підлітків, а й готувати гідну спортивну зміну. І це пе­реконливо довели ДЮСШ, які підготували чимало чемпіонів і призерів дитячо-юнацьких чемпіонатів та олімпіад.

Мирослав Грабовецький ви­словив занепокоєння, що на­призволяще будуть кинуті більш ніж 500 дитячо-юнацьких спортивних шкіл (у них навча­ється понад 150 тис. дітей), які хоча б частково, але все ж фі­нансуються за кошти соцстра­ху. «Є небезпека, що завдяки такій реформі отримаємо 6 ти­сяч безробітних тренерів і 170 тисяч дітей на вулиці, яких за­втра держава збиратиме по за­кутках як наркоманів та алко­голіків», – застеріг Мирослав Грабовецький.

Про роль і значення всіх сто­рін соціального діалогу в ре­формуванні та розвитку систе­ми державного соціального страхування представників ЗМІ поінформував голова комі­сії із соціального страхування підприємства «Укрлізинг» Ми­кола Береговий. Він поділився досвідом про те, як можна ефек­тивно вирішувати питання лі­карняних, санаторно-курортного оздоровлення у взаємодії із Фондом соцстраху на підпри­ємстві.

Григорій Осовий наголосив, що у системі соціального стра­хування отримують послуги або матеріальну допомогу 30 млн громадян. Це означає, що за умови ухвалення урядо­вого законопроекту 30 млн українців будуть відчувати себе некомфортно і очевидно будуть протестувати проти та­ких дій влади. ФПУ та інші на­ціональні об’єднання виставля­ють ультиматум Кабінету Міні­стрів: відкликати законопроект «Про реформування загальнообов’язкового державного соці­ального страхування та легалі­зацію фонду оплати праці», який було внесено Урядом до Парламенту без проведення со­ціального діалогу і попередньо­го обговорення на Національ­ній тристоронній соціально-економічній раді… «Або ми по­вертаємося до соціального діа­логу, або профспілки діятимуть у більш радикальний спосіб, визначений законом для обсто­ювання прав та захисту праців­ників», – наголосив Григорій Осовий.

Голова ФПУ зазначив, що та­кий діалог може відбутися 7 жовтня на всеукраїнському форумі «За гідну працю та до­бробут людини», що його прове­дуть всеукраїнські національні профоб’єднання, на який запро­сити Прем’єр-міністра, членів Уряду, роботодавців для обгово­рення актуальних і важливих питань соціально-економічного захисту людини праці, й там озвучити позицію профспілок щодо відкликання антисоціаль­ного законопроекту для подаль­шого удосконалення системи соцстрахування та подальшого узгодження питання реформу­вання системи соціального стра­хування з метою врахування ін­тересів усіх сторін.

06.10.2014


Тетяна РУБАН, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання