« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Профспілки наполягають на реальному вирішенні питання оплати праці держслужбовців

Профспілки наполягають на реальному вирішенні питання оплати праці держслужбовців

 Як повідомляє Департа­мент бюджетної політи­ки та соціального захис­ту апарату ФПУ, в рамках соціального діалогу на по­годження до СПО об’єднань проф­спілок надійшов проект Закону України «Про внесення змін до За­кону України «Про державну службу», який передбачає:

– відтермінування введення в дію Закону України «Про держав­ну службу» (реєстр. № 4050-VI від 17 листопада 2011 року) щодо під­вищення рівня матеріального за­безпечення службовців до 1 січня 2015 року;

– внесення Кабінетом Міністрів змін у власні нормативно-правові акти з метою підвищення розмі­рів посадових окладів, визначен­ня відповідних умов оплати праці держслужбовців державних орга­нів та їх апарату, однак жодних розрахунків щодо такого підви­щення не надається.

Профспілки не погодили за­значений законопроект як такий, що не сприяє реальному вирішен­ню критичної ситуації з оплатою праці державних службовців, по­садові оклади яких впродовж останніх шести років не перегля­далися.

 

  ФПУ НЕ ВИКОРИСТОВУЄ ДЕРЖАВНІ КОШТИ

 Державна фінансова інспекція в м. Києві звернула­ся до ФПУ з листом, в якому по­відомля­ється, що керуючись ст. 19 Конститу­ції України, ст. 2 та п. 11 ст. 10 Закону України «Про основні засади здійснен­ня державного фінансового контро­лю в Україні» від 26.01.1993 № 2939-ХІІ, вона просить надати їй інформацію щодо отримання Федерацією професій­них спілок України в період з 2011 по заверше­ний звіт­ний період 2014 року коштів з бюджетів усіх рівнів, у тому числі дер­жавних фондів або фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, а також використання дер­жавного чи комунального майна та на­явності корпоративних прав держави у статутному фонді ФПУ.

 Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, у від­повідь на запит Державної фінансової інспекції в м. Києві було направлено лист про те, що за вказаний період коштів з бюджетів усіх рівнів, державних фон­дів, фондів загальнообов’язкового державного со­ціального страхування Фе­дерація профспілок не отримувала, державне чи комунальне майно не ви­користовувала, корпора­тивні права держави в ста­тутному фонді об’єднання відсутні.

Нагадуємо, що згідно із ст. 12 Статуту об’єднання, «ФПУ самостійно організо­вує свою діяльність, є неза­лежною від органів дер­жавної влади й місцевого самоврядування, робото­давців, їх організацій та об’єднань, громадських організацій, політичних партій, їм непідзвітна і не­підконтрольна».

 

  ПОЗИЦІЯ ФПУ ПІДТРИМАНА

 У відповідь на лист Федерації професійних спілок України від 30.07.2014 № 07/01-15/947 щодо підтримки по­зиції профспілок стосовно прийня­того Верховною Радою 22.07.2014 Закону «Про внесення змін до дея­ких законодавчих актів України щодо обмеження втручання у діяль­ність суб’єктів господарювання» та направлення звернення до Прези­дента України про застосування права вето стосовно вказаного за­кону Представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини зо­крема повідомив: «У щорічній до­повіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан дотримання прав і свобод лю­дини і громадянина за 2013 рік, внесеній до Верховної Ради в бе­резні поточного року, викладена позиція Омбудсмена щодо необхід­ності істотного вдосконалення функції державного нагляду і контролю за дотриманням трудового за­конодавства».

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

ТАКТИКА ДІЙ ПРОФСПІЛОК В УМОВАХ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ КРИЗИ

 4 вересня в cтоличному готелі «Турист» відбулося чергове засідання Спільного представницького органу репрезентатив­них всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні.

 Олена ОВЕРЧУК

«ПВ»

На початку засідання представники Мініс­терства економічно­го розвитку і торгівлі провели презентацію щодо соціально-економічних ри­зиків, пов’язаних з імпле­ментацією угоди Україна – ЄС.

СПО об’єднань проспілок затвердив зміни в Секрета­ріаті.

ІНІЦІАТИВА

На виконання рішення СПО об’єднань профспілок від 11 липня поточного року, прийнято рішення про ініці­ювання з 1 вересня віднов­лення колективних перего­ворів з укладення Гене­ральної угоди на новий строк. Робочою групою під­готовлено актуалізований за змістом та строками про­ект Генеральної угоди, який був предметом попередніх переговорів. 26 серпня Президент України оголо­сив про проведення до­строкових парламентських виборів, за результатами яких має бути утворено парламентську більшість і сформовано новий Уряд. Тож, враховуючи вищеви­кладене, СПО об’єднань профспілок вирішив взяти за основу актуалізований за змістом та строками проект Генеральної угоди про регу­лювання основних принци­пів і норм реалізації соціально-економічної по­літики і трудових відносин в Україні, визначивши термін її дії на 2015–2017 роки. Ро­бочій комісії доручено до 22 вересня доопрацювати проект Генеральної угоди задля передбачення в ній положень, які мають вагу національного рівня.

Також члени СПО об’єднань профспілок обговорили стан виконання положень Генеральної угоди на 2010–2012 роки й ініціювання ко­лективного трудового спору стосовно встановлення но­вих соціально-економічних умов праці, невиконання вимог трудового законодавства.

ТАКТИКА ДІЙ

СПО об’єднань профспілок обговорив тактику дій в умовах соціально-економічної кризи. Варто зазначити, що на виконання рішення СПО від 11 липня 2014 року «Про підготовку пропозицій проспілок щодо протидії за­грозі масового безробіття та наступу на трудові й проф­спілкові права» антикризо­вою робочою групою об’єднань профспілок проведена робота з підготовки проекту тактики дій в умовах кризи, заходів з упередження не­гативних наслідків та запро­вадження компенсуючих механізмів з метою виро­блення консолідованої позиції.

Також учасники засідання прийняли важливі рішення з таких питань: «Про загро­зи для працівників у зв’язку з реформуванням системи загальнообов’язкового дер­жавного соціального стра­хування», «Про подання до МОП щодо порушення ор­ганами державної влади України норм конвенцій МОП № 81 та № 129 1969 року» тощо.

14.09.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання