« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ФПУ проти дискримінації трудових доходів

ФПУ проти дискримінації трудових доходів

  Коментар в.о. Голови ФПУ Сергія Кондрюка щодо підсумків засідання Кабінету Міністрів України 6 серпня ц.р., у роботі якого він брав участь як представник профспілок

  «Цього разу Уряд роз­глядав не лише по­точні проблеми або черговий секвестр соціальних прав і трудових гарантій. На засіданні обговорювалися середньострокові цілі та перспективи розвитку на­шої країни. Зокрема, було прийня­то рішення про ухвалення Дер­жавної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року, розглянуто питання трансформу­вання податкової системи. Наре­шті ми вже не будемо плутатися в десятках податків – їх кількість буде скорочено до дев’яти, що має суттєво спростити бізнесовий та інвестиційний клімат у країні.

Уряд поставив завдання, щоб наші регіони змагалися між собою у темпах соціально-економічного розвитку, запровадив нові підходи до визначення рейтингу розвитку регіонів залежно від соціально-економічних показників. Цілу низ­ку наших ініціатив враховано в цих документах. Зокрема, стосов­но рейтингу регіонів були врахова­ні побажання профспілок щодо темпів легалізації зарплат і зрос­тання розміру легальної зарплати. Все це, безперечно, позитивні кро­ки, які ФПУ вітає.

Також за нашою пропозицією показники соціально-економічного розвитку регіону будуть допо­внені таким диференційованим показником, як індекс людського розвитку, який розраховується ООН для країн, а наші науковці створили методику його розрахун­ків для регіонів. Це такий інте­гральний показник соціального самопочуття і соціальної оцінки результатів економіки для звичай­ної людини, що, на наш погляд, та­кож надзвичайно важливо.

Утім, серйозне занепокоєння у нас викликали урядові ініціативи щодо змін порядку сплати єдино­го соціального внеску, який фор­мує Пенсійний фонд, фонди стра­хування на випадок безробіття, на випадок тимчасової втрати пра­цездатності та ін. Уряд карди­нально змінює систему нараху­вання цього ЄСВ і, на жаль, пору­шуючи норми Генеральної угоди та принципи соціального діалогу, робить це одноосібно, без будь-яких попередніх консультацій із соціальними партнерами, проф­спілками зокрема.

Ідея зменшення навантаження на фонд заробітної плати для того, щоб легалізувати трудові доходи, доволі спірна. Ми маємо багато прикладів, коли зменшувалися податки, але легалізації зарплат не відбувалося. Це одне. По-друге, зменшуючи ЄСВ, потрібно дати відповідь, а хто наповнюватиме Пенсійний фонд та фонди соціаль­ного страхування. На жаль, на за­сіданні Уряду на це запитання від­повіли нечітко, тому наразі наші фахівці активно прораховують можливі ризики, й найближчим часом ми будемо готові подати до Верховної Ради України свої аль­тернативні пропозиції щодо змін у системі соціального страхуван­ня та оподаткування трудових доходів.

І на останок я хотів би звернути увагу на головний, на мій погляд, недолік запропонованих Урядом ініціатив, який полягає у тому, що політика дискримінації трудових доходів не тільки не долається, а фактично закріплюється. На тру­дові доходи, які отримує праців­ник, податки будуть залишатися знову найвищими з усіх інших по­датків, зокрема, порівняно з по­датками на так звані пасивні до­ходи, серед яких є дивіденди від акцій. Як відомо, сьогодні біль­шість багатих людей не отримує зарплату в звичайному розумінні, а збільшує свої статки за рахунок володіння акціями та отримання дивідендів від них. КМУ планує бути лояльним до цих податків. Ми ж, у свою чергу, цілеспрямова­но домагатимемося викоренення дискримінації трудових доходів. Людина, яка заробляє своєю важ­кою працею вчителя, шахтаря чи водія тролейбуса, має знати, що за свою легальну працю отримає легальну зарплату без утиску держави у вигляді надмірних по­датків».

 

 

 МІНФІН ІНФОРМУЄ ФПУ НА ВИКОНАННЯ ДОРУЧЕННЯ ГЛАВИ УРЯДУ

  До ФПУ надійшов лист від Міністерства фінансів Укра­їни з повідомленням про те, що Мінфін разом із Дер­жавною казначейською службою України розглянуло листа Федерації професійних спілок України щодо пе­рерахування Казначейством коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на по­слуги санаторно-курортного лікування.

З аповідомлен­нямІнформаційно-аналітичногоцентру ФПУ, у листі Мінфіну йдеться про те, що Казначейство України з початку року за­безпечило виконання пла­тіжних доручень Фонду за послуги із санаторно-курортного лікування, надані санаторно-курортними за­кладами у II кварталі 2014 року, у повному обсязі.

Також повідомляється, що Казначейство консолідує інформацію із соціальних виплат, надану його орга­нами та узгоджену з вико­навчими дирекціями фон­дів загальнообов’язкового державного соціального страхування та їх територі­альними відділеннями, і виконує подані платіжні доручення з дотриманням вимог чинного законодавства.

 

 НЕОБХІДНІСТЬ ВІДНОВЛЕННЯ ПОВНОЦІННОЇ РОБОТИ ЖОВТНЕВОГО ПАЛАЦУ

  Міністерство соціальної політики Украї­ни розглянуло лист ФПУ щодо стану під­приємства «Міжнародний центр культури і мистецтв профспілок України» (Жовтне­вий палац) та повідомило таке:

  1. Стосовно звільнення при­міщення Центру від сторон­ніх осіб для відновлення по­вноцінної роботи закладу: за клопотанням Мінсоцполіти­ки, Київська міська державна адміністрація звернулася до Головного управління МВС України у м. Києві з метою здійснення перевірки викла­дених у листі ФПУ фактів і в межах компетенції міліції вжити заходів реагування.

2. Щодо сприяння у виді­ленні Центру цільових ко­штів для відшкодування за­вданих ним збитків: Мініс­терство листом від 14.07.2014 (копія листа до­дається) звернулося до Мі­ністерства фінансів України з проханням розглянути можливість виділення ко­штів для компенсації витрат (близько 2,0 млн грн) під­приємству «Міжнародний центр культури і мистецтв профспілок України» при формуванні показників Державного бюджету на 2015 рік.

Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, разом із тим, врахову­ючи складну економічну й політичну ситуацію у нашій державі, Мінсоцполітики запропонувало Федерації профспілок України та Цен­тру провести роботу у на­прямі співпраці з благодій­ними організаціями та ін­вестиційними компаніями з питання відновлення повноцінної роботи культурно­го Центру.

 

 

 ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ УКРАЇНИ ПІДТРИМУЄ ПОЗИЦІЮ ФПУ

  Центральний комітет Профспілки праців­ників споживчої кооперації України під­тримує позицію Федерації профспілок України, яка виступає проти антисоціаль­них ініціатив Мінфіну та антипатріотичних ініціатив соціально безвідповідальної час­тини бізнесу.

  Про це йдеться у листі ЦК профспілки на адресу ФПУ.

«Водночас пропонує­мо пункт 5 викласти в такій редакції: «Тимчасово до 31.12.2015 року змінити ставку оподаткування всіх доходів фізичних осіб з існу­ючих 15 та 17 % на відповід­но 18 та 20% з направлен­ням цих коштів на віднов­лення інфраструктури та со­ціальне забезпечення учас­ників АТО та сімей заги­блих» і далі за текстом, – за­значається у листі. – Пропо­нуємо також доповнити пропозиції пунктом 6: «На­родним депутатам домага­тися від Уряду розробки за­ходів щодо проведення ро­боти з модернізації най­більш корумпованого газо­вого сектору економіки, ви­ведення з тіні мільйонів працюючих, підвищення відповідальності бізнесу пе­ред державою».

Цей лист ЦК профспілки на­дійшов у відповідь на за­клик в.о. Голови ФПУ Сергія Кондрюка звернутися до народних депутатів України з пропозиціями від профспі­лок, спрямованими на за­хист від наступу на права та інтереси людини праці.

17.08.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання