« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ПАТ «Констар» на межі знищення

ПАТ «Констар» на межі знищення

  Первинна профспілкова організація публіч­ного акціонерного товариства «Криворізький турбінний завод «Констар» направила листа до Президента України Петра Порошенка. Від імені робітників, які продовжують трудити­ся в ще не ліквідованих підрозділах, первинка просить Главу держави звернути увагу на про­блему заборгованості із заробітної плати, що не виплачується вже 8 місяців.

Донедавна підприєм­ство було одним з важ­ливих стратегічних об’єктів в Україні, про­те нині завод втратив свою життєдіяльність і перебу­ває на межі банкрутства.

Сьогодні на тлі майже фі­нансового колапсу економіки України підприємство перебу­ває у важкому економічному стані: обсяги виробництва різ­ко скоротилися, заборгованість із виплати заробітної плати працівникам становить більше 10 млн грн, а термін її невипла­ти складає понад 7 місяців. Унаслідок такої ситуації робіт­ники працюють неповний робо­чий тиждень. Але і за цю робо­ту заробітної плати не отриму­ють. Не здійснюються і відра­хування до Пенсійного фонду, тож у складній ситуації опини­лися працівники передпенсій­ного та пенсійного віку. Не оплачуються листки непрацездатності, відсутні відрахуван­ня до інших соціальних фон­дів. Все це позбавляє працівни­ків прав, гарантованих держа­вою.

За словами голови первин­ної профспілкової організації підприємства Тетяни Войтехо­вич, напружена ситуація на «Констарі» виникла після останнього пе­репродажу заводу. З приходом нових ке­рівників почалися пе­ребої з виплатою за­роблених коштів. По­стійні затримки зарплати відбуваються уже більше кількох років, і ту працівни­кам виплачують не­великими відсотка­ми, з рідкими пере­рвами на виплату основних платежів.

Як розповіла «ПВ» Тетяна Войтехович, наразі працівники отримали зарплату за квітень поточного року. Проте залиша­ється заборгованість за листо­пад, грудень минулого року, сі­чень, лютий, березень поточно­го. «Заводчани вже мали б отримати заробітну плату за червень, проте ми її так і не отримали. Немає коштів, – на­голошує Тетяна Федорівна. – А не виплачується зарплата, отже, не виконуються соціаль­ні програми, звільняються ви­сококваліфіковані фахівці».

Основні причини виникнен­ня заборгованості із заробітної плати – несвоєчасні розрахун­ки партнерів за виготовлену продукцію та надані послуги, зниження замовлень основних замовників та відсутність за­мовлень від закордонних контрагентів.

Профспілковий комітет, пра­цівники підприємства надсила­ли скарги до наглядових орга­нів, органів влади, неодноразо­во зверталися за допомогою до усіх інстанцій, проте вирішен­ня питання гальмується. Після низки численних звернень від­булася зустріч голови профко­му від імені трудового колекти­ву з прокурором Дніпропетров­ської області Рома­ном Федиком, на якій обговорювалася за­боргованість із заро­бітної плати праців­никам ПАТ «Кон­стар». За підсумками зустрічі, за доручен­ням обласної проку­ратури, прокурату­рою м. Кривого Рогу проведено перевірку щодо своєчасності та повноти вжитих захо­дів, спрямованих на погашення заборгованості із зарплати пра­цівникам підприємства. У ході перевірки дотримання трудово­го законодавства щодо оплати праці проти директора підпри­ємства Олександра Попрожука було порушено кримінальну справу через невиплату зарпла­ти. Проте питання знову так і не зрушило з місця.

У лютому 2014 року близько тисячі робітників підприєм­ства, стурбовані його важким становищем, провели акцію протесту з вимогами до влади міста забезпечити стабільну беззбиткову роботу заводу та погасити заборгованість із за­робітної плати. З метою з’ясування стану соціально-трудових відносин на ПАТ «Криворізький турбінний завод «Констар» фахівці регіонально­го відділення Національної служби посередництва та при­мирення провели узгоджуваль­ні зустрічі з генеральним ди­ректором, головою наглядової ради та головою профкому під­приємства.

Намагаючись врятувати тру­довий колектив від кризи, профспілковий комітет заводу звертався до в. о. Генерального прокурора Олега Махніцького, вимагаючи внесення до Єдино­го реєстру досудових розсліду­вань відомостей про вчинення власниками ПАТ «Криворізь­кий турбінний завод «Констар» кримінального правопорушен­ня, передбаченого статтею 175 Кримінального кодексу Украї­ни, проте відповіді так і не отримав. Тому голова профко­му Тетяна Войтехович подала до суду на в. о. Генпрокурора за бездіяльність.

Незважаючи на вжиті захо­ди, ситуація на підприємстві так і не змінилася. У березні – квітні поточного року від імені трудового колективу первинна профспілкова організація звер­талася до Прем’єр-міністра Ар­сенія Яценюка, Кабінету Міні­стрів, губернатора Дніпропе­тровщини Ігоря Коломойсько­го, міського голови Юрія Вілку­ла з проханням не дати знищи­ти «Констар» та посприяти від­новленню його діяльності. Але конкретної відповіді так і не отримала. Ігнорує вимоги за­водчан і Міністерство соціаль­ної політики, обмежуючись лише черговими відписками.

Нещодавно первинна проф­спілкова організація ПАТ «Кон­стар» звернулася до Генераль­ного прокурора України Віта­лія Яреми з проханням довести до відома Президента факти порушення власниками заводу конституційних прав і свобод громадян України; внести до Єдиного реєстру досудових роз­слідувань відомості про вчи­нення власниками ПАТ «Кри­ворізький турбінний завод «Констар» кримінального пра­вопорушення, передбаченого статтею 175 Кримінального ко­дексу України. Профспілковий комітет попереджає: якщо про­блему не буде вирішено най­ближчим часом, трудовий ко­лектив підприємства залишає за собою право на подальші протестні дії.

Законні вимоги заводчан усіляко підтримує Центральна рада профспілки машинобудів­ників та приладобудівників України, що представляє інтереси членів профспілки – пра­цівників заводу «Констар». Го­лова ЦР профспілки Анатолій Кубраченко звернувся до голови наглядової ради ПАТ «Криво­різький турбінний завод «Кон­стар» Сергія Стогнія з прохан­ням активізувати дії наглядової ради, правління ПАТ «Констар» щодо ліквідації заборгованості із заробітної плати на підприєм­стві та нормалізації його роботи в майбутньому.

Сьогодні проблема невипла­ти заробітної плати є настільки «запущеною», що домогтися її вирішення на рівні регіону, та й країни, не вдається. Влада ніби глухоніма, не чує закон­них вимог працівників, своєю мовчазною згодою підтримую­чи незаконні дії олігархів.

08.08.2014


Тетяна РУБАН, «ПВ»

Коментарі

#2 19.09.2014 16:19 добавил: ТАТЬЯНА | додати коментар

ОЛИГАРХАМ НАСРАТЬ НА РАБОЧИЙ НАРОД - ИМ ГЛАВНОЕ ЗАБИТЬ СВОИ ДАЧИ ЗОЛОТЫМИ СЛИТКАМИ И ЯЧЕЙКИ В БАНКАХ - МЕШКАМИ С ДОЛЛАРАМИ. ДОЛЖНО БЫТЬ ПОВТОРЕНИЕ 1917 ГОДА. ЛЕНИН БЫЛ ПРАВ !

 
#1 19.09.2014 16:14 добавил: ЕВГЕНИЙ | додати коментар

УНИЧТОЖИТЬ ВСЕХ ОЛИГАРХОВ, В ТОМ ЧИСЛЕ И КОНФЕТНОГО КОРОЛЯ - ПОРОШЕНКО, СКУПИВШЕГО ("ПРИХВАТИЗИР ВАВШЕГО") ЗА БЕСЦЕНОК ВСЕ КОНДИТЕРСКИЕ ФАБРИКИ УКРАИНІ

 
ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання