« на головну 27.09.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1257)
22
Серпень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Розвиток соціального діалогу – пріоритет для профспілок

Розвиток соціального діалогу – пріоритет для профспілок

  14 липня за ініціативою профспілкової сторони відбулася зустріч міністра економічного розвитку і торгівлі Павла Шеремети з представниками Феде­рації професійних спілок України та всеукраїнських галузевих профспілок.

  Олена ОВЕРЧУК

«ПВ»

«Розвиток людського ка­піталу – один з най­важливіших пріори­тетів для Міністер­ства економічного розвитку і торгівлі України. Тому Мінекономрозвитку буде викорис­товувати свої можливості, щоб це пріоритетне завдання було вико­нано. Важлива запорука цього – налагодження відкритого соціаль­ного діалогу», – зазначив у вступ­ному слові Павло Шеремета.

Серед питань, що обговорюва­лися під час зустрічі, – активіза­ція внутрішнього ринку, підви­щення платоспроможного попиту населення, системна державна ці­нова політика на внутрішньому ринку, поліпшення соціального діалогу як запоруки ефективної роботи галузей промисловості, а також підвищення ролі системи технічного регулювання.

З профспілкової сторони у зу­стрічі взяли участь Голова Феде­рації професійних спілок України Григорій Осовий, заступник Голо­ви ФПУ Сергій Кондрюк, голова Профспілки авіабудівників Укра­їни Ярема Жугаєвич, голова Всеукраїнської профспілки працівни­ків і підприємців торгівлі, гро­мадського харчування та послуг Тетяна Ясько, голова Профспілки працівників автомобільного тран­спорту та шляхового господар­ства України Олег Хмарний, а та­кож заступник голови Профспіл­ки трудящих металургійної і гір­ничодобувної промисловості України Олександр Рябко.

Голова Федерації професійних спілок України Григорій Осовий зазначив, що профспілкова сторо­на ініціювала зустріч для того, щоб, так би мовити, «звірити го­динники». Профспілки, цілком зрозуміло, мають власне бачення вирішення проблемних питань і хотіли б безконфліктно, шляхом переговорів та консультацій, ви­рішувати їх. Голова ФПУ висло­вив сподівання, що профспілки буде почуто, а їхні пропозиції враховано.

Міністерство економічного роз­витку, за словами Григорія Осово­го, разом з Міністерством соціаль­ної політики та Міністерством фі­нансів є пріоритетними для ФПУ. «Сьогодні ми працюємо в умовах жорсткої кризи та бюджетних об­межень. Цілком зрозуміло, що не­задоволення людей є і буде, але разом з тим, якщо ми окреслимо перспективи і крок за кроком по­казуватимемо можливості, як пе­режити цю скруту, то її легше буде подолати. Тож варто збалан­сувати соціальну політику із за­планованими реформами задля того, щоб у результаті не відбуло­ся зниження життєвого рівня гро­мадян», – зазначив Голова ФПУ.

Зупинився Григорій Осовий і на такому важливому питанні, як баланс трудових ресурсів, а також торкнувся впливу зони вільної торгівлі з ЄС на економіку Украї­ни, зокрема щодо запобігання від­току кваліфікованої перспектив­ної молоді з нашої держави.

Заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк привернув увагу міні­стра до проблеми скорочення ле­гальної зайнятості. Далі, зупинив­шись на питанні оплати праці, він наголосив на тому, що сьогодні розмір зарплати є недостатнім для відтворення трудового потен­ціалу і не забезпечує платоспро­можного попиту населення.

Щодо євроінтеграційних про­цесів Сергій Кондрюк висловив прохання до Міністерства еконо­мічного розвитку і торгівлі та Мі­ністерства соціальної політики, аби віднайти рішення щодо фор­мування дорожньої карти імпле­ментації Угоди про асоціацію з ЄС в соціально-трудовій сфері. За­ступник Голови ФПУ висловив сподівання, що запровадження ре­гулярного соціального діалогу до­зволить відшукати відповіді на глобальні питання.

Голова Профспілки авіабудів­ників України Ярема Жугаєвич торкнувся проблеми колективно-договірного регулювання. Голова Всеукраїнської профспілки пра­цівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та по­слуг Тетяна Ясько зупинилася на проблемі тендерних закупівель для такої соціально важливої сфе­ри, як шкільне харчування, а та­кож на питанні соціального діало­гу з міністерством для розвитку відповідних галузей. Голова Профспілки працівників автомо­більного транспорту та шляхово­го господарства України Олег Хмарний порушив питання тари­фів на надання послуг з переве­зення, пільгових та нелегальних перевезень, а також заборгованос­ті із заробітної плати працівників галузі. Заступник голови Проф­спілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України Олександр Рябко в своє­му виступі зазначив, що за роки незалежності в Україні так і не вдалося створити належний вну­трішній ринок металопродукції. Ще одна проблема, яка турбує ме­талургів, це зношеність основних засобів на 70–90%. Тому слід від­шукати важелі впливу, аби стиму­лювати власників вкладати гроші в розвиток національної промис­ловості та виробництва.

Представники ФПУ та всеукраїн­ських галузевих профспілок подя­кували за соціальний діалог з Мініс­терством економічного розвитку і торгівлі та висловили сподівання на його ефективне продовження.

 

 КОШТИ НА ЛІКУВАННЯ БУДЕ ПЕРЕРАХОВАНО

  Як інформує Де­партаментюри­дичногозабезпе­чення та корпора­тивних правФПУ, Мініс­терство соціальної політики України повідомило про розгляд листа Федерації професійних спілок України від 29.05.2014 стосовно пе­рерахування коштів за по­слуги із санаторно-курортного лікування, а також про те, що станом на 25.06.2014 в Державній казначейській службі України перебува­ють на виконанні платіжні доручення санаторно-курортним закладам ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» на загальну суму понад 105 млн грн.

Після проведення Держав­ною казначейською служ­бою України відповідних платіжних доручень Фонду соцстрахування, кошти за послуги із санаторно-курортного лікування надій­дуть на рахунки санаторно-курортних закладів ПрАТ «Укрпрофоздоровниця».

 

  КОЖЕН ДЕНЬ ЗАТРИМКИ ЗАРПЛАТИ ПРАЦІВНИКУ МАЄ БУТИ КОМПЕНСОВАНО

  Коментар заступника Голови ФПУ, першого заступника Голо­ви СПО об’єднань профспілок Сергія Кондрюка

  – Якою є заборгованість із заробітної плати?

– Офіційна статистика свід­чить, що на сьогодні заборго­вана зарплата складає май­же 1 млрд грн. Фактично 120 тис. громадян України не можуть реалізувати своє кон­ституційне право на своєчас­не отримання зарплати на економічно активних і пра­цюючих підприємствах. За нашими оцінками, загальна кількість працівників, яким несвоєчасно платять зарпла­ту, перевищує 200 тис. осіб.

– Як держава і ФПУ захи­щають право працівників на своєчасне отримання зарплати?

– Скажу декілька слів про ставлення держави до цієї складної проблеми: якщо працівнику несвоєчасно ви­платили зарплату, яким чи­ном йому оплатити, напри­клад, планову операцію, де взяти гроші на навчання ди­тини, як сплатити за оренду житла? Працівника приму­шують йти до банку. Уявіть собі, що він прийшов до банку, й банк, видавши пра­цівникові кредит, хоче, щоб той повернув йому не тільки гроші, а й відсотки. У випад­ку, якщо працівник несвоє­часно поверне кредит, банк обов’язково введе додаткові штрафні санкції. І це вважа­ється нормальними прави­лами гри. А що відбувається у відносинах працівника і роботодавця у випадку за­тримки останнім виплати зарплати? Роботодавець не платить зарплату і користу­ється цими грошима на власний розсуд, наприклад може купити собі пальне або верстати, поїхати на від­починок і т. ін., тобто фак­тично використовує ці гроші як безвідсотковий кредит. Хіба це справедливо?

ФПУ жорстко вимагає як від попередньої влади, так і те­перішньої, демократичної, за кожен день затримки зарплати працівник має отрима­ти таку компенсацію, яка б покрила всі ті видатки, що йому доведеться понести у випадку вимушеного при­дбання банківського кредиту.

Існує ще одна проблема: як бути з підприємствами, що збанкрутіли або є фінансово неспроможними. Якщо ми йдемо в Європу, там діє ме­ханізм гарантійних установ. Повернемось знову до при­кладу банків. Якщо в банку немає грошей, вкладникам гарантується повернення ко­штів у розмірі аж до декіль­кох десятків тисяч гривень з так званого фонду гаранту­вання вкладів. Інститут гаран­тування виплати зарплати має діяти так само чітко, як діють установи, що поверта­ють гроші вкладникам бан­ків. Упевнений, що це можна зробити вже сьогодні, вико­ристовуючи наявні ресурси, і тільки так ми зможемо за­хистити конституційне право громадянина на своєчасне отримання зарплати.

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР ФПУ

20.07.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.09.2024 21:09

23.08.2024 22:29

23.08.2024 22:00

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання