« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

В умовах загрози масового безробіття та наступу на трудові й профспілкові права

В умовах загрози масового безробіття та наступу на трудові й профспілкові права

 11 липня у великій залі Палацу мистецтв МВС України відбулося засідання Спільного представниць­кого органу репрезентативних все­українських об’єднань профспілок на національному рівні.

Олена ОВЕРЧУК

«ПВ»

Вів засідання Голова Федера­ції професійних спілок України Григорій Осовий.

Першим пунктом поряд­ку денного було обрання го­лови Спільного представницького органу об’єднань профспілок. Вар­то зазначити, що Угодою про утво­рення Спільного представницького органу репрезентативних всеукра­їнських об’єднань профспілок пе­редбачено, що його головою обира­ється Голова ФПУ, який представ­ляє найчисленніше громадське об’єднання профспілок на націо­нальному рівні. Відтак головою СПО об’єднань профспілок було об­рано Голову ФПУ Григорія Осового, а першим заступником голови СПО об’єднань профспілок – заступника Голови ФПУ Сергія Кондрюка.

Учасники засідання обговори­ли тактику дій профспілок в умо­вах кризи, а також пропозиції щодо заходів для запобігання не­гативним наслідкам і запрова­дження компенсуючих механіз­мів. Зокрема, у виступах наголо­шувалося, що в умовах соціально-економічної кризи, що охопила країну, виникає загроза масового безробіття та зубожіння населен­ня (насамперед через заморожен­ня мінімальної заробітної плати та значне підвищення цін і тари­фів на житлово-комунальні послу­ги й продовольчі товари). Тож для запобігання негативним наслід­кам, запровадження компенсую­чих механізмів і консолідації дій профспілок СПО об’єднань проф­спілок прийняв рішення взяти до відома інформацію заступника го­лови СПО об’єднань профспілок Сергія Кондрюка про загрози у соціально-економічній сфері, а та­кож для визначення тактики дій СПО об’єднань профспілок в умо­вах соціально-економічної кризи створити антикризову групу.

Під час засідання СПО репре­зентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на націо­нальному рівні було розглянуто пропозицію Міністерства соціаль­ної політики щодо укладення Ме­морандуму про взаєморозуміння і співпрацю; профспілкові пропо­зиції до Державного бюджету України на 2015 рік та удоскона­лення методики розрахунку про­житкового мінімуму; позицію СПО об’єднань профспілок щодо актуалізації положень чинної Ге­неральної угоди на 2010–2012 роки.

Також учасники засідання за­слухали інформацію про опрацю­вання нормативно-правових ак­тів, що надійшли до СПО об’єднань профспілок у І півріччі ц. р.; про стан виконання рішень СПО об’єднань профспілок за І півріч­чя ц. р.; про організацію співпраці і взаємодії представників проф­спілок в органах соціального діа­логу на національному рівні.

 

 

 ЗАТРИМОК З ПЕРЕРАХУВАННЯМ КОШТІВ НА ЛІКУВАННЯ НЕ МАЄ БУТИ!

 Саме такою була позиція представни­ка профспілок в Уряді Голови ФПУ Гри­горія Осового під час обговорення на останньому засіданні Кабінету Міні­стрів проблеми фінансування діяльності санаторно-курортних закладів.

 Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, пробле­ма полягає у несвоєчасному перерахуванні органами Державного казначейства за платіжними дорученнями Фондів загальнообов’язкового соціального страхуван­ня коштів на потреби сана­торіїв, які надають послуги застрахованим особам.

Іноді такі затримки тривають декілька місяців, і це не дає змоги санаторно-курортним закладам як належить орга­нізувати лікування застрахо­ваних осіб: закупити медика­менти, забезпечити людей продуктами харчування, ви­платити зарплату медперсо­налу, розрахуватися за кому­нальні послуги тощо.

«Ми сьогодні підняли увесь світ, – сказав Григорій Осо­вий. – Я як до недавнього часу голова Фонду соціаль­ного страхування з тимчасо­вої втрати працездатності, дирекція Фонду, ФПУ постій­но зверталися до органів контролю, керівників держа­ви з проханням вирішити цю проблему. Нещодавно Рада ФПУ ухвалила відповідне звернення до Президента України, Голови ВР, керівника Уряду. І ось тільки зараз ми побачили результат. 9 липня завдяки нашим спільним зу­силлям було погашено борги за 2013 рік і зроблено відпо­відні розрахунки на I квартал цього року. Нарешті ми до­стукалися».

«На жаль, проблему допоки ще остаточно не вирішено, оскільки сума заборгованос­ті лишається доволі суттє­вою, – наголосив Голова ФПУ. – Тому я на засіданні Кабінету Міністрів сказав, що управляти такими процеса­ми у ручному режимі непри­пустимо. Тут потрібно ви­ключити всі можливі зло­вживання з боку посадових осіб, оскільки кошти, пере­раховані роботодавцями на потреби застрахованих осіб, згідно з чинним законодав­ством, можуть бути викорис­тані лише за цільовим при­значенням, тобто на оплату путівки працівникові (у разі настання страхового випад­ку) на його лікування у сана­торії, реабілітацію після трав­ми на виробництві, отриман­ня матеріальної допомоги або інших соціальних послуг.

Потрібно чітко усвідомити, що кошти, перераховані на потреби соціального страху­вання, не є бюджетними, у них інше призначення – це внесок самих застрахованих осіб у своє соціальне страху­вання. Завдання полягає у тому, щоб за нинішнього де­фіциту бюджету соціальні ко­шти не розчинились і не були спрямовані на інші потреби. Саме цим у системі загальнообов’язкового соціального страхування опікуються профспілки, які у правліннях фондів представляють інтереси застрахованих осіб (на­йманих працівників)».

Представник профспілок вніс пропозицію додати до проекту постанови Уряду пункти, які б унормовували обслуговування Державним казначейством коштів Фон­дів соцстраху.

Для цього, як вважають профспілки, потрібно:

– по-перше, обслуговувати кошти від фондів у строгому порядку черговості їх надхо­дження, а не вибірково;

– по-друге, термін перера­хування таких коштів не має перевищувати двох тижнів, що цілком достатньо для проведення Держказначей­ством необхідних операцій;

– по-третє, як запобіжний захід профспілки запропо­нували, щоб кошти фондів акумулювалися в Держказ­начействі окремо на спеці­альному рахунку, оскільки вони є власністю застрахо­ваних осіб і не можуть бути використані на інші цілі.

«Це загальноприйнята євро­пейська практика», – підсу­мував Григорій Осовий.

 

 

 ЧИ ЦІНУЄ ДЕРЖАВА СВОГО ПРАЦІВНИКА?

 У четвер, 3 липня, Бундестаг схвалив першу в історії Німеччини мінімальну заробітну плату на рівні 8,5 євро на годину. За слова­ми економістів, підвищення заробітної пла­ти у найбільшій країні з найбільшою еко­номікою Європи сприятиме тому, що люди витрачатимуть більше грошей, що має за­безпечити економічне зростання.

 Як повідомляє Де­партамент вироб­ничої політики та колективно-договірного регулювання ФПУ, мінімальна зарплата в Україні з грудня 2013 року заморожена на рівні 7,3 грн у погодинному розмірі та 1218 грн – у місячному.

На переконання профспілок, на шляху євроінтеграції України, особливо в сучасних умовах зростання цін і запро­вадження непопулярних ре­форм, неприпустимо «замо­рожувати» мінімальну зарплату, а навпаки – необхідно її підвищувати для забезпе­чення конституційного права українських громадян на гід­ний життєвий рівень та роз­витку економіки в цілому.

Профспілки ще в березні ц. р. ініціювали перед Мін­соцполітики та роботодавця­ми (стороною власників) пе­реговори для встановлення економічно-обґрунтованого розміру мінімальної заробіт­ної плати на 2015 рік.

Стороні власників було за­пропоновано встановити у 2015 році мінімальну заро­бітну плату у розмірі 3171 грн. Такий її рівень враховує мінімальні потреби праців­ника на продукти харчуван­ня, непродовольчі товари та послуги, медичне обслуго­вування, утримання дітей, придбання житла, податок на доходи фізичних осіб.

З огляду на зовнішні і вну­трішні проблеми в країні, профспілки вбачають за можливе запровадити по­етапне досягнення цього розміру зі стартової величи­ни мінімальної зарплати, що дозволить працівнику протягом повного страхово­го стажу заробити мінімаль­ну пенсію, і у 2015 році вона має дорівнювати 2528 грн.

Сподіваємося, що Урядова сторона та роботодавці в черговий раз не проігнору­ють інтереси українського працівника.

Крім того, Федерація проф­спілок України планує про­вести опитування на сторін­ці «Профлідер» у Фейсбуці й дізнатися думку пересіч­них громадян про підви­щення розміру мінімальної заробітної плати в Україні. Інформація про опитування буде поширена найближ­чим часом. Якщо ви заціка­вилися, просимо надсилати запити на електронну адре­су zarplata2015@ukr.net.

 

  ЩОДО ЗБЕРЕЖЕННЯТА РОЗВИТКУ ТРУДОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ І ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАБІЛЬНОЇ РОБОТИ ПІДПРИЄМСТВ

 Підписано Угоду про співробітни­цтво між Спільним представ­ницьким органом роботодавців Хар­ківської області та Об’єднанням проф­спілок Харківської області щодо збе­реження та розвитку трудового потенціалу і забезпечення стабільної роботи підприємств. Свої підписи під докумен­том поставили голова Об’єднання профспілок Харківської області Сергій Тесленко та голова Спільного представниць­кого органу роботодавців Харківської області Анатолій Гіршфельд.

20.07.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання