« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Як відродити українське село?

Як відродити українське село?

Відповідь на це запитання шу­кали учасники круглого столу на тему «Завдання та напрями спільної діяльності Профспілки працівників АПК України, Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, Аграрного союзу України в умовах децентраліза­ції влади, спрямовані на покра­щення соціально-економічного та правового захисту сільсько­го населення», який проводився 24–25 червня у Києві за сприян­ня Профспілки працівників агро­промислового комплексу Укра­їни та Американського центру міжнародної профспілкової солідарності в Україні.

Для визначення основних напря­мів роботи гро­мадських органі­зацій та соціаль­них партнерів в аграрно­му секторі, спрямованої на захист соціально-еко­номічних і трудових прав працюючих у галузях АПК та сільського насе­лення в умовах децентра­лізації влади, на форум прибули очільники облас­них організацій профспіл­ки працівників АПК, голо­ви первинних профоргані­зацій підприємств галузі, керівники сільських і се­лищних рад. У роботі круглого столу взяли участь від Міністерства агропромислової політи­ки – директор департа­менту науково-освітнього забезпечення АПК та роз­витку сільських терито­рій Сергій Кадигроб, на­чальник відділу регулю­вання соціально-трудових відносин в АПК департа­менту роботи з персона­лом Галина Адаменко, а також голова Всеукраїн­ської асоціації сільських і селищних рад Микола Фурсенко, голова Аграр­ного союзу України Ген­надій Новіков, від робото­давців – віце-президент Всеукраїнського об’єднання організацій роботодав­ців «Федерація роботодав­ців агропромислового комплексу та продоволь­ства України» Павло Ци­руль.

У вступному слові го­лова Профспілки АПК України Ігор Сопєлкін по­інформував учасників круглого столу про соці­ально-економічну ситуа­цію, що склалася в агро­промисловому комплексі, а також про взаємодію профспілки і органів міс­цевої влади для вирішен­ня проблем соціального та правового захисту тру­дівників галузі.

З великою увагою учас­ники круглого столу за­слухали інформацію про нові методи співпраці Профспілки працівників АПК та Всеукраїнської асоціації сільських і се­лищних рад, про створен­ня на території сіл первин­них профорганізацій АПК. Ця робота допоможе не лише збільшити кількість членів профспілки, а й сприятиме розвитку інф­раструктури на селі та по­ліпшенню життя сіль­ських мешканців.

Коментуючи позицію роботодавців щодо ситуа­ції в АПК, Павло Цируль наголосив на тому, що проблем накопичилося чи­мало, тож їх вирішення слід обговорювати спіль­но. За результатами засі­дання круглого столу ро­ботодавці запропонували створити Соціально-еконо­мічну раду в Міністерстві АПК. Під час тривалого обміну думками профспіл­кова сторона наполягала на тому, що сторони ма­ють забезпечити рівне представництво у Раді, у положенні про Раду відо­бразити не тільки права, а й обов’язки сторін та їх відповідальність за вико­нання усіх положень Галу­зевих угод і колективних договорів. Також наголо­шувалося, що на сучасно­му етапі така співпраця надзвичайно важлива для обох сторін соцдіалогу. У 2014 році із 92 зареєстрова­них в Україні Галузевих угод із роботодавцями під­писано лише 11, у тому числі профспілка АПК підписала 7 галузевих угод, із них 3 підписано за участю роботодавців.

Обговорюючи критич­ну ситуацію у забезпечен­ні продовольчої безпеки України, представники ре­гіональних обкомів галу­зевої профспілки у своїх виступах зазначали, що однією із головних про­блем кризи є руйнування, а також практично повне знищення національного сільгоспвиробника, змен­шення кількості фермер­ських господарств, які на­дають робочі місця пра­цездатному населенню.

Відсутність контролю з боку держави за виконан­ням технічних умов і складом сировини призве­ло до скасування обов’язкової сертифікації про­дуктів харчування, що ви­пускаються.

Високий рівень коруп­ції, лобіювання компанія­ми-виробниками власних інтересів на всіх рівнях влади дозволяє їм не тіль­ки вирішувати проблеми із контролюючими струк­турами, а й перетворюва­ти державу на помічника у просуванні бізнес-інтер­есів компаній.

Для подолання кризи на вітчизняному аграрно­му ринку, вважає проф­спілка, слід посилити дер­жавний контроль за якіс­тю харчової продукції, що випускається, відновити обов’язкову сертифікацію харчових продуктів. «Від­новлення державного контролю над продоволь­чим ринком, – зазначив Ігор Сопєлкін, – дасть змо­гу не тільки знизити вар­тість продуктів харчуван­ня, а й підвищити їх якість, що сприятливо по­значиться на здоров’ї на­селення».

Особливою зоною уваги профспілки працівників АПК є зайнятість сіль­ського населення. Сьогод­ні чимало сільськогоспо­дарських підприємств працюють за схемою непо­вної та сезонної зайнятос­ті, що призводить до масо­вого безробіття серед меш­канців села. Наразі, за да­ними статистики, у сіль­ській місцевості безробіт­ними залишаються майже 167 тис. осіб із загальної кількості безробітних. Причому серед незайня­тих на ринку праці – це молоді люди віком до 35 років.

Тому, як один із варіан­тів подолання безробіття серед мешканців села, пролунала пропозиція: ро­ботодавці, які зацікавлені у розвитку своїх підпри­ємств, могли б заохотити незайняте сільське насе­лення, надто молодь, шля­хом перенесення окремих видів переробного вироб­ництва у сільську місце­вість, що дасть змогу ство­рити нові робочі місця, за­лучити до роботи не тіль­ки молодь, а й інших без­робітних селян. Це також допоможе вирішити такі проблеми, як скорочення безробіття та налагоджен­ня нормального функціо­нування підприємств.

Підбиваючи підсумки роботи, учасники зібрання висловили подяку Амери­канському центру проф­спілкової солідарності в Україні за підтримку у пропагуванні профспілко­вого руху з метою соціаль­но-економічного захисту членів профспілки.

 

ЗАБЕЗПЕЧИТИ СОЦІАЛЬНИЙ ДОБРОБУТ СПІЛЧАН

Діяльність виборних профорганів усіх рівнів Запо­різького регіону в сучасних умовах політичної та економічної нестабільності спрямована на забез­печення захисту трудових і соціально-економічних прав та інтересів найманих робітників. Ця робо­та ґрунтується на використанні принципів соцдіа­логу, можливостей, наданих обласною Угодою про співпрацю в соціальній сфері, укладеною за ініціа­тивою обкому профспілки АПК між департаментом агропромислового розвитку облдержадміністрації, Запорізькою обласною радою сільгосптоварови­робників, Асоціацією фермерів і приватних землев­ласників та обласною профорганізацією працівни­ків АПК.

Людмила ОТРАЩЕНКО

заступник голови Запорізької облпрофорганізації працівників АПК

Основна мета угоди – на основі переговорів і домовленос­тей із соціальними партнерами забезпечити зростання зарплати трудівників, підвищення рівня охорони праці, со­ціальних пільг і гарантій у сільському господарстві.

Для своєчасного і результативного проведення колдоговір­ної кампанії обком профспілки спільно із соціальними парт­нерами надіслав у райони і на підприємства методичні лис­ти із роз’ясненням норм Галузевих угод, прийнятих у новій редакції на 2014–2016 роки. У грудні 2013 року в райони було надіслано інформацію про прогнозовані Кабміном і міністерствами мінімальні норми оплати праці, що дозво­лило підприємствам застосовувати їх із 01.01.2014 року.

Обкомом розроблено макети колдоговорів для сільськогос­подарських підприємств, фермерських господарств, під­приємств Національної академії аграрних наук України та макет розділу «Оплата праці» для підприємств харчової і переробної промисловості. У макетах визначені мінімальні тарифні ставки робітників і схеми посадових окладів фахів­ців в абсолютних цифрах, оскільки Галузевими угодами на 2014–2016 роки встановлені тільки міжкваліфікаційні кое­фіцієнти. В умовах відсутності економістів на багатьох під­приємствах макети дали змогу довести до відома робітни­ків мінімальні норми оплати праці, полегшити профкомам проведення переговорів із роботодавцями з питань укла­дення колдоговорів, поліпшити їх зміст.

У 2013-му і цього року обком, департамент агропромисло­вого розвитку облдержадміністрації, управління агропро­мислового розвитку спільно з райкомами профспілки дове­ли до відома всіх підприємств АПК методичні розробки об­кому з проведення колдоговірної кампанії.

Також відбулися семінари з організації оплати праці в Запо­різькому, Оріхівському та Васильєвському районах. Якимів­ський, Бердянський, Гуляйпільский, Куйбишевський, Весе­лівський, Пологівський райкоми провели аналогічні семіна­ри із залученням працівників управлінь райдержадміні­страцій. Організаційна і методична робота, що проводить­ся виборними органами профспілки спільно із соціальними партнерами, забезпечила практично повсюдне укладення колдоговорів.

У 2013 році збільшилася кількість підприємств, що виплачу­ють зарплату в розмірах, що перевищують норми Галузевої угоди. На 18 підприємствах середньомісячна зарплата ста­новить понад 3500 грн при середньому в області показнику 2051 грн. Найбільша кількість підприємств, які на підставі конструктивної взаємодії соціально-відповідальних робото­давців і профкомів виплачували таку зарплату, розташовані у Гуляйпільському районі (6), Бердянському та Вільнянсько­му (по 5), Запорізькому і Новомиколаєвському (по 4), Поло­гівському та Великобілозерському (по 3), Куйбишевському та Чернігівському (по 2) районах. У цих господарствах, окрім виплати високої зарплати, виконуються вимоги нор­мативно-правових актів з охорони праці, забезпечено висо­кий рівень соцпільг і гарантій, що забезпечуються за колдо­говором за рахунок коштів підприємства понад норми тру­дового законодавства.

Приміром, у СПК «Світанок» Чернігівського району серед­ньомісячна зарплата у 2013 році становила 3438 грн, що на 1282 грн більше, ніж у середньому по району (2156 грн) і на 1387 грн більше, ніж у середньому по області (2051 грн). Соціальні виплати з розрахунку на одного працівника ста­новлять у середньому за останні три роки 2625 грн. Цей показник охоплює безкоштовне харчування в період польо­вих робіт, матеріальну допомогу учасникам ВОВ, благоустрій села Довге, очищення русла річки і ставка, озеленен­ня, організацію роботи Будинку культури, дитячого садка, спортивної школи.

Слід зазначити, що середньомісячна зарплата на підприєм­ствах, де діють первинки, вища за середні показники по об­ласті. Підприємств, де середньомісячна зарплата переви­щує 2051 грн (середній показник по області за 2013 рік), у Приморському районі – 100, Пологівському – 82, Веселів­ському, Михайлівському, Токмацькому і Розівському – 75.

04.07.2014


Тетяна РУБАН, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання