« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Зміни до Конституції України – бачення профспілок

Зміни до Конституції України – бачення профспілок

19 червня в рамках публічного обговорен­ня майбутніх конститу­ційних змін Федерація профспілок України у готелі «Турист» прове­ла круглий стіл на тему «Зміни до Конституції України – бачення проф­спілок», на якому обго­ворили проект Концепції внесення змін до Кон­ституції України.

СУСПІЛЬСТВО ПОТРЕБУЄ ЗМІН

У заході взяли участь пред­ставники Уповноваженого Вер­ховної Ради України з прав лю­дини, Міністерства соціальної політики України, Державної ін­спекції України з питань праці, Державної служби гірничого на­гляду та промислової безпеки України, Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, Об’єднання всеукраїн­ських профспілок і профоб’єднань «Єдність», Федерації проф­спілок транспортників, праців­ники апарату Федерації профе­сійних спілок України, а також представники членських органі­зацій ФПУ. Модератором круг­лого столу виступив заступник Голови ФПУ Сергій Українець.

Під час засідання круглого столу його учасники зупинили­ся на трьох основних питаннях:

– конституційні права грома­дян та гарантії їх реалізації, контроль громадянського сус­пільства за забезпеченням цих прав;

– трудові та соціально-економічні права: повнота відобра­ження у Конституції та механіз­ми захисту в умовах очікуваної адміністративної реформи;

– оновлення Конституції України – позиція профспілок.

Учасники круглого столу за­значили, що стан українського суспільства й політичні проце­си в Україні об’єктивно потребу­ють удосконалення конститу­ційного регулювання суспіль­них відносин, відтак з підготов­кою конституційної реформи не можна зволікати.

КЛЮЧОВІ ПИТАННЯ

Ключовим питанням консти­туційного процесу має стати вдо­сконалення механізмів реаліза­ції влади народом, тобто розви­ток народовладдя, і з цієї площи­ни – формування й удосконален­ня системи організації публічної влади та механізмів контролю над органами влади з боку гро­мадянського суспільства.

Відтак необхідним видається запровадження інституту на­родної законодавчої ініціативи, коли законопроект може бути внесено до парламенту та роз­глядатися позачергово (на вимо­гу певної кількості громадян, які мають право голосу, напри­клад, від 100 до 200 тисяч). За на­родною ініціативою (на вимогу не менше 1,5 млн громадян України, які мають право голо­су) може бути подано законо­проект про внесення змін до Конституції або про нову редак­цію Конституції України.

Слід розширити коло суб’єктів законодавчої ініціати­ви, зокрема, надати таке право Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, профспілкам та їх об’єднанням, що захищають і представляють інтереси значної кількості гро­мадян України.

Також назріли питання кон­ституційного унормування по­ложення про скасувальний ре­ферендум (народне вето) та пра­во на конституційну скаргу.

Доцільно істотно розширити й конкретизувати права інсти­тутів громадянського суспіль­ства, зокрема профспілок, на участь в управлінні державни­ми справами, здійснення гро­мадського контролю за дотри­манням соціальних і трудових прав та реалізацією відповідних державних програм.

У змісті документа належить усунути такі недоліки, як недо­статність механізмів гаранту­вання конституційних прав і сво­бод людини й громадянина; вади в організації та функціонуванні державного механізму; недоско­налість системи стримувань і противаг, неефективність існую­чої територіальної влади.

Потрібно встановити консти­туційний обов’язок держави, пе­редусім органів виконавчої вла­ди, забезпечувати та захищати трудові, соціальні права грома­дян, вживати всіх наявних захо­дів для забезпечення права гро­мадян на своєчасне одержання винагороди за свою працю, під­тримувати та заохочувати за­йнятість і працевлаштування працездатного населення, моло­ді та людей передпенсійного віку, створювати стимули й за­охочення (в тому числі у сфері оподаткування) для самозайня­тості населення.

Основний закон має містити дієві механізми відповідальнос­ті органів влади, посадових осіб, у т. ч. народних депутатів, за рі­шення, які порушують конкрет­не право громадян.

Зміни до Конституції Украї­ни мають сприяти досягненню визначеної в ній головної мети, пов’язаної з розвитком і зміц­ненням демократичної, соціаль­ної, правової держави, створити конституційну основу для ре­формування судової системи, перетворити суди й правосуддя у справжніх гарантів реалізації і захисту прав людини та грома­дянина.

Учасники круглого столу пе­реконані, що для того, аби кон­ституційна реформа відбувала­ся в інтересах суспільства та ви­кликала довіру, процес має про­водитися прозоро та відкрито й неодмінно за участю якомога більшої кількості організацій громадянського суспільства.

Заслуговує на підтримку принципова позиція науковців-конституціоналістів і громад­ських експертів, які звернулися до Верховної Ради України та громадянського суспільства з відповідною заявою.

Учасники круглого столу констатують, що створена Вер­ховною Радою Тимчасова спеці­альна комісія з питань підготов­ки законопроекту про внесення змін до Конституції України по­при те, що відповідні пропозиції подали як науковці, так і Феде­рація профспілок України, фак­тично закрила процес проведен­ня конституційної реформи від суспільства, її робота тривала без належного публічного обго­ворення напрацьованих змін.

СПО об’єднань профспілок звертався до голови Тимчасової спеціальної комісії з пропозиці­єю провести презентацію напра­цьованого проекту змін до Кон­ституції України для професій­них спілок у форматі національ­ного круглого столу для залу­чення до процесу конституцій­ної реформи громадськості, од­нак на це звернення так і не було отримано відповіді.

РЕЗЮМЕ

У зв’язку з вищевикладеним учасники круглого столу:

– звертаються до Верховної Ради із закликом консолідува­ти всю Україну, її суспільні сили навколо конституційної реформи, провести широке її обговорення з представниками громадянського суспільства для забезпечення відображення в Конституції інтересів усього народу;

– висловлюють готовність профспілок України – як закон­них представників трудящих до­лучитися до реформування Основного Закону в інтересах гарантованого забезпечення та захисту в конституційному про­цесі прав трудової людини;

– закликають усіх учасників конституційного процесу до від­критої, конструктивної співпра­ці задля майбутнього України, сформувати нову людиноцен­тричну Конституцію, що забез­печить фундаментальні засади побудови по-справжньому пра­вової, демократичної та соціаль­ної держави, надійні правові ме­ханізми для розвитку особистос­ті, реального забезпечення вла­дою законних прав, демократич­них свобод і загальнолюдських цінностей.

Завершивши обговорення, учасники круглого столу затвер­дили Рекомендації учасників круглого столу «Зміни до Кон­ституції України – бачення профспілок».

29.06.2014


Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання