« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Щодо ситуації у сфері ціноутворення на енергоносії, продукти і товари першої необхідності, транспортні та житлово-комунальні послуги

Щодо ситуації у сфері ціноутворення на енергоносії, продукти і товари першої необхідності, транспортні та житлово-комунальні послуги

12 червня відбулося засідання президії Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок, на якому було розглянуто питання щодо ситуації у сфері ціноутворення на енергоносії, продукти і товари першої необхідності, транспортні та житлово-комуналь­ні послуги. Президія прийняла рішення звернутися з цього приводу до керівників дер­жави (Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України) з листом, який було надіслано для інформування про дії профспілок щодо захисту со­ціально-економічних інтересів трудящих і всього населення.

У листі, зокрема, зазна­чається:

«Розуміючи, що ниніш­ня непроста політична і соціально-економічна си­туація в Україні потребує згуртованості всього сус­пільства та прийняття не­популярних рішень, профспілки Дніпропе­тровщини в той же час за­непокоєні тим, що анти­кризові кроки уряду не за­вжди супроводжуються реальними заходами соці­ального захисту трудящих та всього населення…

Численні звернення трудящих до профспілко­вих органів свідчать про стурбованість людей різ­ким зростанням вартості продуктів харчування, лі­ків, транспортних та ін­ших послуг. Не додає гро­мадянам оптимізму і зна­чне зростання вартості енергоносіїв та житлово- комунальних послуг, що призводить до ще більшо­го зубожіння людей та зростання кількості звер­нень за субсидіями. Од­нак, на нашу думку, пе­редбачені державою ком­пенсаторні механізми для найуразливіших верств населення не зможуть за­хистити більшості працю­ючих…

Профспілки також звертають увагу керівни­цтва держави на необґрун­тованість довготривалого здійснення населенням оплати за подвійну норму споживання газу – з 9,8 до 18,3 куб. м на особу на мі­сяць. Йдеться про ситуа­цію, коли газопостачаль­ними організаціями від­хиляються заяви грома­дян про використання ними електроводонагріва­чів у разі відсутності гаря­чої води замість підігріву води на газовій плиті, а також про перегляд об­числення вартості послу­ги населенню. Таким чи­ном, громадяни платять за підігрів води двічі – енергетичним компаніям (за лічильником) та газо­постачальним (за подвій­ну норму споживання газу).

Тому ми наполягаємо на невідкладному внесен­ні змін до постанови Каб­міну від 08.06.1996 № 619 «Про затвердження норм споживання природного газу населенням у разі від­сутності газових лічиль­ників», а саме:

– скасувати неправо­мірну оплату подвійної норми споживання газу при відсутності централі­зованого гарячого водо­постачання за заявами мешканців щодо встанов­лення ними електроводо­нагрівачів (бойлерів) та у відповідності до складено­го акта;

– доповнити «Норми споживання природного газу населенням у разі від­сутності газових лічиль­ників» видом споживання природного газу – «плита газова за наявності елек­тричного водонагрівача» для норми споживання 9,8 куб. м/людино-місяць;

– зобов’язати газопоста­чальні організації безко­штовно (в рахунок наступ­них платежів) забезпечи­ти газовими лічильника­ми кожну оселю, як в енер­гетиці…

Враховуючи необхід­ність поступового приве­дення цін на енергоносії до економічно обґрунтова­ного рівня, профспілки ра­зом з тим вкотре зверта­ють увагу на те, що галузі енергозабезпечення та житлово-комунального господарства не викорис­товують усі можливості для покращення свого ста­ну і поліпшення обслуго­вування населення (бо­ротьба з корупцією, захо­ди з енергозбереження, жорсткий контроль за об­ліком споживання та його оплатою, зменшення втра­ти в мережах тощо)…

Профспілки категорич­но не погоджуються з тим, що проблеми цих галузей Уряд намагається вирішу­вати не за рахунок моно­польних бізнес-структур, а трудящих і всього насе­лення».

З повним текстом Звер­нення можна ознайоми­тись на сайті ФПУ: http:// www.fpsu.org.ua.

 

ЖИТИ ВІЛЬНО! ЖИТИ БЕЗБІДНО! ЖИТИ ЧЕСНО!

Президія Центрального комітету Профспілки працівників державних установ України звер­нулася до керівництва держави з вимогою вжити відповідних заходів щодо передбачення в проекті держбюджету України на 2015 рік видатків на оплату праці державних службов­ців у повному обсязі згідно із законом. Про це йшлося під час чергового засідання президії ЦК профспілки, що відбулося 12 червня у Львові.

Президія підтримала праг­нення Президента України створити країну, в якій мож­на «Жити вільно! Жити без­бідно! Жити чесно!», але ви­словила сумнів, що Уряду вдасться подолати кризу в країні за рахунок зубожіння державних службовців.

Досвід країн Євросоюзу, де в 2009 році були значно ско­рочені чисельність держав­них службовців та їх заробіт­на плата, свідчить, що вжиті заходи не дали суттєвої еко­номії державного бюджету, а навпаки, стали істотними чинниками зниження ефек­тивності державного управ­ління.

З повним текстом Звернен­ня можна ознайомитись на сайті ФПУ: http://www.fpsu. org.ua.

 

ПРОФСПІЛКИ ЗВЕРНУЛИСЯ ЗА ПІДТРИМКОЮ ДО СОЦІАЛЬНИХ ПАРТНЕРІВ

ФПУ надіслала листи до міністра соціаль­ної політики Людмили Денісової та міністра юстиції Павла Петренка з приводу внесення на розгляд Верховної Ради України проекту постанови про утворення Тимчасової слід­чої комісії ВР з розслідування фактів неза­конного відчуження нерухомого майна, що перебуває в користуванні ФПУ.

Таким чином пропонується прийняти рішення, яке явно суперечить чинному законодавству України, наго­лошується у листі, при цьому не враховано те, що профспілки є законним власником належного їм май­на, право власності на яке підтверджено відповідними державними актами, а правомірність створення госпо­дарських товариств, засновником яких є ФПУ, підтвер­джено рішеннями Вищого арбітражного суду України.

Також повідомляється, що позови органів прокуратури про визнання права власності за державою щодо окремих майнових об’єктів ФПУ розглядаються суда­ми, однак на сьогодні не наведено жодних докумен­тарно підтверджених фактів про участь держави у створенні об’єктів власності ФПУ.

У листі нагадується, що відповідно до ст. 12 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії ді­яльності» професійні спілки, їх об’єднання у своїй ді­яльності незалежні від державних органів та органів місцевого самоврядування, роботодавців, інших гро­мадських організацій, політичних партій, їм не підзвіт­ні і не підконтрольні.

Більше того, забороняється втручання державних ор­ганів у статутну діяльність профспілок, їх організацій та об’єднань.

Відповідно до ст. 3 Конвенції Міжнародної організації праці (МОП) «Про свободу асоціації та захист права на організацію» № 87, організації працівників мають пра­во вільно організовувати свою діяльність і формулюва­ти свою програму дій. Державна влада утримується від будь-якого втручання, здатного обмежити це право або перешкодити його законному здійсненню.

ФПУ просить довести інформацію до відома керівни­цтва Уряду як соціального партнера профспілок з ме­тою надання належної оцінки незаконним спробам втручання у внутрішню статутну діяльність ФПУ.

Варто зазначити, що ФПУ також надіслала листи голові Комітету з питань соціальної політики та праці Верхо­вної Ради Петру Цибенку і голові Комітету з питань ре­гламенту, депутатської етики та забезпечення діяль­ності Верховної Ради Володимиру Макеєнку з приводу внесення на розгляд парламенту за ініціативою народ­ного депутата України Сергія Капліна проекту постано­ви про утворення Тимчасової слідчої комісії ВР з роз­слідування відчуження нерухомого майна, що перебу­ває в користуванні ФПУ.

Нагадуємо, що під час перебування делегації україн­ських профспілок у м. Женеві, де на початку червня проходила щорічна Міжнародна конференція праці МОП, в якій також брали участь українські делегації уряду і роботодавців, в. о. Голови ФПУ Григорій Осовий зустрівся з головою Групи трудящих Конференції Лю­ком Коктебеком і поінформував його про згаданий проект постанови Верховної Ради України, а також під­готовку у зв’язку з цим Заяви ФПУ. Проекти постанови та Заяви ФПУ у перекладі на англійську мову було пе­редано голові Групи трудящих, який пообіцяв підтри­мати ФПУ.

 

ПРОТИ ЗВУЖЕННЯ ТРУДОВИХ ПРАВ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ

Профспілка працівників освіти і науки України за до­рученням президії ЦК профспілки звернулася до Пре­зидента Петра Порошенка, як гаранта Конституції, з проханням зупинити дію постанови Кабінету Міні­стрів від 25 березня 2014 року № 88 «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів Украї­ни від 23 березня 2011 року № 373» з мотивів невід­повідності її Конституції та такої, що спрямована на зниження рівня оплати праці педагогічних працівни­ків, а також прийнятої з порушенням законодавства.

22.06.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання