« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Парламентський комітет схвалив проект Трудового кодексу України

Парламентський комітет схвалив проект Трудового кодексу України

4 червня члени парламентського Комітету з питань соціальної політики та праці під­тримали проект Трудового кодексу і рекомендували Верховній Раді прийняти його за основу.

Як повідомляє Ін­формаційно-аналі­тичний центр ФПУ, Трудовий ко­декс України має забезпечити правове регу­лювання трудових і пов’язаних з ними право­відносин, дотримання державних гарантій тру­дових прав, створення на­лежних умов захисту ін­тересів працівників та ро­ботодавців у сфері органі­зації виробничих відно­син, а також можливостей для подальшого розвитку соціального партнерства.

Під час обговорення в Комітеті наголошувалося на тому, що необхідність прийняття нового трудо­вого законодавства викли­кана докорінними зміна­ми всієї системи суспіль­них відносин, що відбува­ються в Україні у зв’язку з формуванням ринкових відносин та соціально- економічними перетво­реннями, що тією чи ін­шою мірою пов’язані з працею.

Окремі норми кодексу спрямовані на адаптацію трудового законодавства України до Європейської соціальної хартії (пере­глянутої) та інших міжна­родно-правових актів – За­гальної декларації прав людини, Міжнародного пакту про економічні, со­ціальні і культурні права, конвенцій і рекомендацій Міжнародної організації праці.

Виступаючи на засі­данні, заступник Голови ФПУ Сергій Українець за­значив, що, на його дум­ку, не можна назвати ін­шого законопроекту, який за роки незалежності України мав би таке масштабне, тривале і все­бічне обговорення в сус­пільстві, як Трудовий ко­декс.

«Фактично ми працюва­ли над ним 12 років, – ска­зав представник профспі­лок, – за цей час проект пройшов дві експертизи Міжнародної організації праці, в ході доопрацю­вання змінювались його автори, але зміст докумен­та тільки покращувався».

Трудовий кодекс неодноразово обговорювався і в профспілковому середовищі: розглядався Спільним представниць­ким органом профспілок, Президією ФПУ, доскона­ло опрацьовувався робо­чою групою, в результаті чого профспілки внесли до нього суттєві пропозиції, низку з яких було врахова­но в нинішній редакції.

Дуже кваліфіковану оцінку законопроекту на­дало Головне науково-екс­пертне управління ВР, яке також підтримало біль­шість профспілкових зауважень. Зокрема, була підтримана позиція проф­спілок стосовно оцінки ненормованого робочого дня як одного з різновидів примусової праці. Проф­спілки наполягли на тому, щоб таке визначен­ня, як «ненормований ро­бочий день» було вилуче­не з проекту Трудового ко­дексу, натомість на зако­нодавчому рівні потребує закріплення таке поняття, як «понаднормовий робо­чий час», який має опла­чуватись у подвійному, а в окремих випадках на­віть у потрійному розмірі.

Ще одна пропозиція, яку висловили профспілки та підтримали фахівці На­уково-експертного управ­ління ВР, стосувалася не­обхідності детального опрацювання питання аут­сорсингу, тобто найму пра­цівників однієї компанії для виконання ними робіт в іншого роботодавця. Останнім часом це явище поширилося, особливо на підприємствах галузей промисловості, тому нині саме профспілки намага­ються привернути увагу до необхідності врегулю­вання цієї проблеми в за­конодавчій площині. І в новому Трудовому кодексі вона має знайти своє вирі­шення.

Також профспілки кате­горично виступили за ви­лучення із законопроекту всього, що так чи інакше пов’язане з поняттям «ло­каут», коли роботодавець у випадку загрози прове­дення страйку на його під­приємстві може зупинити виробництво з одночасною невиплатою зарплати пра­цівникам. Автори випра­вили текст законопроекту і включили до нього пряму норму, яка забороняє робо­тодавцю оголошувати ло­каут. Також було внесено деякі інші запропоновані профспілками законодав­чі новації. Тож профспіл­ки позитивно оцінюють рі­шення Комітету, що вия­вилося фактично одного­лосним, про внесення про­екту Трудового кодексу на розгляд Верховної Ради в першому читанні і взяття його за основу.

 

ДЕРЖАВНІ ФІНАНСИ – МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ

5 червня представник ФПУ взяв участь у семінарі на тему «Державні фінанси – майбут­нє України», організованому Німецьким товариством міжнародного співробітництва Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH і Асоціацією випускни­ків Програми стажування молоді у Верховній Раді України та центральних органах вико­навчої влади у рамках проекту «Підтримка реформи управління державними фінансами».

Як повідомляє Департамент бюджетної політики та соці­ального захисту апарату ФПУ, основним доповідачем на семінарі був екс- держсекретар федерально­го міністерства фінансів Ні­меччини Герд Елерс.

Під час заходу обговорюва­лися наступні питання:

– аналіз основних стратегіч­них документів у сфері управління державними фі­нансами, зокрема Програми допомоги МВФ Україні, Бю­джетна підтримка ЄС, Ме­морандум про взаєморозу­міння та Кредитна угода між Україною та ЄС, Матриця DPL проект Світового банку, Програма діяльності Уряду тощо;

– порівняння вищезазначе­них стратегічних документів та зобов’язань;

– визначення 10 основних цілей з метою впроваджен­ня реформ Програми діяль­ності Кабміну;

– інформування громад­ськості щодо впровадження реформ фінансової політи­ки.

Крім того, обговорювались можливість використання в Україні досвіду роботи прес- служби та зв’язків з громад­ськістю, управління держав­ним боргом та системи оптимізації діяльності дер­жавних органів влади тощо. Активна дискусія тривала під час обговорення меха­нізмів скорочення дефіциту державного бюджету, розмі­ру державного боргу й опти­мізації роботи державних органів в Україні.

 


ПОДАТКОВА РЕФОРМА

Наразі триває активна підготовка комплек­сних змін до Податкового кодексу України.

Як повідомляє Департамент бюджетної політики та со­ціального захисту, 4 червня на засіданні Комісії з пи­тань податкової політики Громадської ради при Мініс­терстві доходів і зборів України, участь у якому взяли представники ФПУ, на обговорення було винесено цілу низку питань:

– проект Закону України «Про внесення змін до Подат­кового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов’язань з податку на прибуток підпри­ємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу» (законопроект внесений до Верховної Ради за реєстр. № 4930);

– проект Концепції реформування податкової системи України;

– ключові зміни у сфері трансфертного ціноутворення;

– реформування податку на додану вартість (для обго­ворення даного питання Міндоходів найближчим ча­сом планує провести круглий стіл);

– створення служби фінансових розслідувань.

Особливу зацікавленість присутніх викликав так званий проект закону про застосування податкового компро­місу, до якого було багато зауважень, зокрема щодо несистемного підходу та відсутності стратегічного ба­чення вирішення проблеми «податкових ям». Нагадає­мо, що основні положення законопроекту передбача­ють можливість звільнення від відповідальності плат­ників податків за заниження податку на додану вар­тість та податку на прибуток за періоди до 2014 року за умови сплати 15% податкових зобов’язань (інші 85% податкових зобов’язань вважатимуться погашеними). Така акція буде тривати 60 днів з дня набрання чиннос­ті законом.

Також було розглянуто проект Концепції реформування податкової системи України, розроблений Мінеконом­розвитку, ключовими завданнями якого є побудова партнерських взаємовідносин між податковими орга­нами і платниками, гармонізація бухгалтерського та по­даткового обліку, спрощення податкової системи, сти­мулювання зацікавленості органів місцевого самовря­дування в економічному розвитку регіонів через спря­мування частини загальнодержавних податків і зборів до місцевих бюджетів.

Наприкінці заходу присутнім повідомили про засідання Громадської ради при Міндоходів 11 червня, а також про можливість направлення зауважень і пропозицій до проектів щодо застосування податкового компромі­су та Концепції реформування податкової системи.



ФПУ ЗА ЕФЕКТИВНІ МЕХАНІЗМИ СТВОРЕННЯ РОБОЧИХ МІСЦЬ ДЛЯ МОЛОДІ

Щодо пропозицій і зауважень до проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у Державному бю­джеті для забезпечення молоді першим ро­бочим місцем».

Як повідомляє Департамент розвитку профспілкового руху, в проекті постанови, запропонованому Мінсоцпо­літики, передбачається внесення змін, що фактично об­межують механізми стимулювання роботодавців за створення перших робочих місць для молоді. Зокрема, зміна назви Програми «Надання роботодавцям дота­цій та компенсації для забезпечення молоді першим робочим місцем» на назву «Надання роботодавцям компенсації для забезпечення молоді першим робо­чим місцем», що відбулася після прийняття Закону України «Про державний бюджет України на 2014 рік», тягне за собою необхідність внесення зміни до Поряд­ку використання зазначених коштів.

На думку профспілок, для забезпечення ефективних механізмів стимулювання роботодавців, а отже, реалі­зації права молоді на перше робоче місце необхідно внести зміни не до Порядку використання коштів, а в Закон України «Про державний бюджет України на 2014 рік» під час його коригування за перше півріччя, змінивши назву Програми «Надання роботодавцям компенсації для забезпечення молоді першим робо­чим місцем» на назву «Надання роботодавцям дотацій та компенсації для забезпечення молоді першим робо­чим місцем». Це дозволить усунути юридичну колізію, що виникла в законодавстві.

15.06.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання