« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Підсумки роботи з охорони праці – позитивні

Підсумки роботи з охорони праці – позитивні

  21 травня в студії ПАТ «Укртелеком» відбулася Все­українська селекторна нарада з під­биття підсум­ків виконання заходів з на­годи Всесвіт­нього дня охо­рони праці на галузевому рівні у 2014 році.

  Олена ОВЕРЧУК «ПВ»

У роботі наради взяли участь представники Федерації профспілок України, Держ­гірпромнагляду, Міністер­ства інфраструктури, Держспецзв’язку, керівники під­приємств, установ та організацій галузі. За допомогою системи ві­деоконференції до своїх київських колег у спеціально облаштованих студіях обласних філій «Укртеле­кому» приєдналися фахівці з усіх регіонів України – керівники об­ласних філій ПАТ «Укртелеком», дирекцій УДППЗ «Укрпошта», фі­лій та підприємств Концерну РРТ, Українського державного центру радіочастот, обласних вузлів спе­ціального зв’язку, голови проф­спілкових організацій, керівники служб охорони праці.

Відкрив селекторну нараду го­лова Профспілки працівників зв’язку України Микола Стародуб. У своєму виступі він зазначив: «З метою організації та проведення Дня охорони праці, який відзнача­ється щорічно 28 квітня, у Всесвіт­ній день охорони праці, темою яко­го цьогоріч за рекомендацією МОП є «Безпека праці та здоров’я під час використання хімічних речо­вин на виробництві», Президія ЦК Профспілки працівників зв’язку України 20 березня 2014 року ухва­лила постанову «Про участь проф­спілкових організацій Профспілки працівників зв’язку України у Всесвітньому фестивалі анімацій­них та відеофільмів «Безпечна праця–2014» та у заходах з нагоди Дня охорони праці».

За словами голови Профспілки працівників зв’язку України, під час заходів до Дня охорони праці керівниками підприємств, установ та організацій галузі за участю представників профспілкових ор­ганізацій проведено перевірку нор­мативної бази, документації, ін­струкцій з охорони праці для поса­дових осіб та працівників підпри­ємства; позапланові інструктажі з питань охорони праці; зустрічі з працівниками, під час яких заслу­хано звіти про умови праці; збір пропозицій від працівників сто­совно поліпшення стану охорони праці, створення безпечних та не­шкідливих її умов; цільові пере­вірки з питань дотримання вимог безпеки праці, виробничої саніта­рії, забезпечення працівників засо­бами індивідуального захисту; пе­ревірки стану робочих місць, на яких використовуються шкідливі хімічні речовини; перевірки стану збирання, зберігання та своєчасно­го вивезення на утилізацію відпра­цьованих люмінесцентних ламп, автомобільних шин, акумуляторів та твердих побутових відходів; навчально-практичні семінари й тренування з питань безпечного виконання робіт та експлуатації обладнання підвищеної небезпе­ки, утримання будівель і споруд у належному технічному стані, дій працівників у надзвичайних ситу­аціях та під час надання першої медичної допомоги потерпілим тощо; методичні заняття з показом 199 зразкових робочих місць, на­лежного рівня культури охорони праці під час виконання робіт, пе­редбачених виробничим процесом, ведення документації з охорони праці.

Учасники селекторної наради прозвітували, що на підприєм­ствах, установах, організаціях га­лузі проводилися конкурси з охо­рони праці на «Кращий радіотех­нічний об’єкт з охорони праці»; перший етап огляду-конкурсу лі­нійних та ремонтних бригад елек­тромонтерів, бригад з капітально­го ремонту споруд електрозв’язку, дільничних електромонтерів, пра­цівників, які виконують роботи з підвищеною небезпекою та здій­снюють експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки. В усіх ди­рекціях УДППЗ «Укрпошта» про­водилися дні відкритих дверей під назвою «Робоче місце моїх бать­ків», під час яких були організова­ні відвідування дітьми робочих місць батьків для ознайомлення їх з працею та виховання з дитинства правил безпечної поведінки. Та­кож проводилися заходи з ушану­вання пам’яті загиблих на вироб­ництві.

Заступник Голови Федерації профспілок України Сергій Украї­нець у своєму виступі наголосив: «Політика управління охороною праці в Україні набуває європей­ських стандартів. Наразі ми готує­мо законопроекти щодо механіз­мів економічного стимулювання роботодавців для створення на­лежних умов праці. Це мають бути і позитивні, і негативні санкції, а головне – вони мають спрямовува­тися не на керівника підприєм­ства, а безпосередньо на його влас­ника. Це мають бути сильні і від­чутні санкції, на які реагував би власник шляхом наведення поряд­ку в охороні праці на своєму під­приємстві. Тому моя порада керів­никам – не шкодуйте грошей на охорону праці. Вони повернуться. Шукайте в цьому вигоду, а вона ось у чому: здоровий працівник має змогу кожного дня заробляти для своєї сім’ї, а роботодавець, в свою чергу, отримує продуктивну працю і менше збитків та втрат від тих компенсацій, які зобов’язаний виплачувати за законом».

 

 

 II НАЦІОНАЛЬНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ З УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ

  20–21 травня в столичному готелі «Братис­лава» відбулася II Національна науково-практична конференція «Управління ри­зиками в системах менеджменту охорони праці та промислової безпеки».

  Як повідомляє Де­партамент охо­рони праці апара­ту ФПУ, мета заходу – обговорення актуальних питань, що стосуються куль­тури охорони праці та управління ризиками на ви­робництві, а також визна­чення пріоритетних завдань і шляхів впровадження но­вих підходів у системах управління охороною праці.

У конференції взяли участь понад 60 фахівців з охорони праці із 17 регіонів України. Від Федерації профспілок України захід відвідали заступ­ник Голови ФПУ Сергій Украї­нець та заступник керівника департаменту охорони праці ФПУ Валентин Маціяшко.

Зокрема, було розглянуто такі теми: аналіз нормативно-правового забезпечення управління ризиками на­стання нещасних випадків на підприємствах України; основні напрями впрова­дження управління профе­сійними ризиками в систе­мах менеджменту охорони праці на підприємствах України; профілактика туберку­льозу як інструмент управ­ління санітарно-гігієнічними ризиками на робочому міс­ці; виробничі ризики крізь призму медико-демографічних детермінант здоров’я працюючого населення та ін. У рамках конференції від­бувся тренінг, на якому представники підприємств набували досвіду та навичок управління ризиками.

Подібна конференція прово­диться вже вдруге за півро­ку, що свідчить про послі­довне впровадження в Укра­їні передового європейсько­го досвіду в сфері промисло­вої безпеки й охорони праці. Адже оцінка та управління ризиками – це той інстру­мент, яким можна реально впливати на рівень травма­тизму як на окремому ви­робництві, так і в галузях.

Учасники семінару в своїх ви­ступах у черговий раз наголо­сили на важливості управлін­ня ризиками на виробництві для зменшення нещасних випадків на виробництві та профзахворювань.

 

МАЙБУТНЄ ЗА ЕКОНОМІЧНИМИ МЕТОДАМИ УПРАВЛІННЯ ОХОРОНОЮ ПРАЦІ

22 травня в Національному НДІ промис­лової безпеки та охорони праці відбувся науково-методичний семінар «Економічні аспекти в галузі охорони праці».

Я кінформує Де­партаментохо­ронипраціФПУ, в семінарі взяли участь представники департамен­ту охорони праці ФПУ, Держгірпромнагляду, Фон­ду державного соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань. Усі присутні наголошували на недосконалості націо­нального законодавства у фінансуванні заходів з охо­рони праці, що погіршилось після прийняття Верховною Радою змін і доповнень до ст. 19 Закону України «Про охорону праці». Особливо відчутно зменшення фінан­сування позначилось на працівниках металургійної і видобувної промисловості, машинобудування та пере­робної промисловості.

Крім того, у виступах учасни­ків семінару йшлося про те, що положення чинних нормативно-правових актів з охорони праці не спрямо­вані на застосування еконо­мічних методів охорони пра­ці. Вони не стимулюють вкладання роботодавцями коштів у профілактичні захо­ди для запобігання травма­тизму на виробництві, усу­нення причин настання не­щасних випадків та подій, що призводять до травму­вання і загибелі працівників.

Слухачів семінару зацікави­ли аналітичні матеріали щодо економічних факторів безпеки і умов праці, підго­товлені технічним інспекто­ром праці департаменту охорони праці ФПУ Тетяною Горюн. Усі вони були одно­стайні в тому, що дуже важ­ливо переорієнтувати захо­ди з виявлення порушень на профілактику, економіч­не стимулювання та заці­кавленість роботодавців.

01.06.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання