« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Про що свідчать підсумки

Про що свідчать підсумки

  13 травня ц. р. відбулося за­сідання Спільної робочої ко­місії повноважних пред­ставників сторін власників і профспілок щодо підбит­тя підсумків виконання поло­жень нині чинної Генеральної угоди про регулювання осно­вних принципів і норм реалі­зації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010–2012 роки.

 Як повідомляють Інформаційно-аналітичний центрі Департамент виробничої політики та колективно-договірного регулювання апарату ФПУ, захід відбувся під головуванням заступ­ника Голови ФПУ Сергія Кондрю­ка та заступника міністра соціаль­ної політики Віктора Іванкевича.

Від профспілкової сторони у за­сіданні взяли участь в.о. Голови ФПУ Григорій Осовий, заступник Голови ФПУ Сергій Українець, ке­рівники та працівники структур­них підрозділів апарату ФПУ та її членських організацій.

«Я хотів би вас всіх закликати до консолідації, тому що, незважаючи на всі труднощі політично-економічної ситуації в Україні, про­цеси соціально-економічного роз­витку тривають, – наголосив під час відкриття засідання заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк. – Тому ми наполягли на підбитті під­сумків діючої Генугоди, хоча зараз ставлення до неї з боку нової влади і роботодавців відносно скептичне. Наше прохання підбити підсумки раніше – у березні чи квітні ц. р. не знайшло відгуку. Сьогодні ми має­мо визначити ті пункти Генугоди, які вже виконані чи частково вико­нані, визначити додаткові заходи для забезпечення реалізації норм Генеральної угоди».

Учасники засідання заслухали інформацію повноважних пред­ставників сторін про виконання положень Генеральної угоди на 2010–2012 роки станом на 1 січня 2014 року з урахуванням актуалі­зованої інформації щодо реаліза­ції окремих її положень протягом І кварталу цього року. (Нагадує­мо, що до ухвалення нової Генуго­ди діє документ, що прийнятий усіма сторонами попередньо. Сьо­годні – це чинна Генугода про ре­гулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відно­син в Україні на 2010–2012 роки).

Учасники зібрання схвалили оцінки положень чинної Генуго­ди, попередньо узгоджені сторо­нами, а підготовлений секретарі­атом Спільної робочої комісії сто­рін перелік положень Генугоди на 2010–2012 роки, в оцінці виконання яких є розбіжності, вирішено взя­ти за основу.

Попри жваву дискусію представ­ників сторін, низку пунктів було віднесено до розбіжностей щодо оцінки стану виконання Угоди.

Крім того, сторонами досягну­то домовленостей щодо вжиття додаткових заходів для забезпе­чення виконання норм чинної Ге­неральної угоди.

 

 

 ПРОФСПІЛКИ – ЗА ВІДКРИТІСТЬ БЮДЖЕТНОГО ПРОЦЕСУ

 На ім’я в.о. Голови ФПУ Григорія Осово­го надійшов лист від голови Об’єднання профспілок Харківської області Сергія Тесленка з проханням наполегливо об­стоювати на всіх рівнях позицію профспі­лок щодо відкритості бюджетного про­цесу 2015 року, а також необхідності спільної участі сторін соціального діало­гу у визначенні основних напрямів бю­джетної політики на наступний рік, що передбачається відповідною постано­вою Президії ФПУ.

 Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, у листі, зокрема, зазначається: «23 квітня 2014 року відбу­лося засідання Ради Об’єднання профспілок Харків­ської області «Про підсумки роботи Об’єднання профспі­лок Харківської області щодо виконання рішень XXVI Конференції ОПХО, VI З’їзду ФПУ і Цільових про­грам у 2013 році та завдан­ня на 2014 рік», на якому наголошувалося, що Об’єднання профспілок Харків­ської області проводило ці­леспрямовану роботу щодо недопущення погіршення ситуації у сфері соціально-трудових відносин, праці та зайнятості членів профспі­лок області.

Унаслідок спільних зусиль сторін соцдіалогу всіх рівнів у 2013 році зросла середньо­місячна зарплата штатних працівників області на 8,1% і становила 2975 грн; скороче­но борги з виплати зарплати на 14,4 млн грн; зріс рівень зайнятості населення з 61,2% до 61,5%; знизився рівень безробіття на 0,3%; проведе­но навчання 265 представ­ників профспілок із питань охорони праці.

Однак критична ситуація, яка виникла у державі, при­звела до економічної неста­більності та спаду виробни­цтва у більшості трудових колективів.

Так, у 2013 році відбувалося щомісячне скорочення обся­гів виробництва до відповід­ного періоду 2012 року; 36,3% підприємств отримали збитки на суму 4,5 млрд грн.

У 2014 році ситуація тільки погіршується. Обсяг вироб­ництва у І кварталі скоро­тився на 3,2%, борги з ви­плати заробітної плати зрос­ли на 78% і за даними моні­торингу станом на 1.04.2014 становлять 132 млн грн.

Зросла кількість працівни­ків, які через економічні причини були переведені на роботу в умовах неповного робочого дня (тижня) або на неповну ставку.

Майже на 10 тис. збільши­лася чисельність осіб, які пе­ребувають на обліку у служ­бі зайнятості, навантаження на одне вільне робоче місце – із 7 до 8 осіб.

У цих умовах Уряд прийняв антикризові заходи без учас­ті соціальних партнерів, без урахування позиції профспі­лок, із грубим порушенням законодавства України та Генугоди. «Заморожування» оплати праці, пенсій, зрос­тання тарифів на житлово-комунальні послуги та цін на більшість продовольчих і промислових товарів тільки погіршать економічне стано­вище працівників.

У зв’язку з погіршенням життєвого рівня населення пропонуємо ініціювати вне­сення змін у законодавчі акти, якими регулюється пи­тання індексації доходів у зв’язку зі зростанням цін щодо збільшення бази ін­дексації: наприклад, до двох прожиткових мініму­мів або до рівня заробітної плати, яка дає право на по­даткову соціальну пільгу (у 2014 році – 1710 грн).

Члени Ради ОПХО вважають украй необхідним відновити переговори з укладення но­вої Генугоди, в якій обов’язково передбачити конкретні, а не декларативні зобов’язання щодо наповнення Держбюджету не за рахунок скорочення соціальних ви­плат, заробітної плати пра­цівників бюджетної сфери, а запровадження жорсткого контролю за витрачанням бюджетних коштів, введен­ням податку на багатство та розкіш, легалізацію трудових відносин тощо».

 

 

 Щодо відновлення назви і функцій міністерства

 Мінсоцполітики підтримало ініціативу Ради Федерації профспілок України перед Урядом щодо відновлення функцій і назви Міністерства праці та соціальної політики України.

 Як повідомляє Де­партамент вироб­ничоїполітикитаколективно-договірногорегулювання апаратуФПУ, крім того, підтримано пропозиції сто­совно делегування Мінеко­номрозвитку повноважень щодо забезпечення балансу трудових ресурсів, їх раціо­нального використання та здійснення політики, спря­мованої на створення до­статньої кількості високопро­дуктивних робочих місць із гідними умовами праці.

Для практичної реалізації вищезазначених ініціатив після проведення позачер­гових виборів Президента України ФПУ звернеться з відповідним поданням до нового очільника держави.

 

 

 ОСНОВНІ НАПРЯМИ БЮДЖЕТНОЇ ПОЛІТИКИ НА 2015 РІК

 На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці 14 травня розглянуто проект поста­нови ВРУ «Про Основні напрями бюджет­ної політики на 2015 рік».

 Як повідомляє Де­партамент бю­джетної політики та соціального за­хисту апарату ФПУ, за ре­зультатами розгляду Комітет ВРУ з питань соціальної полі­тики та праці подав заува­ження та пропозиції до Комі­тету ВРУ з питань бюджетної політики, в яких звернув ува­гу на необхідності:

– визначення підвищення рівня соціальних стандартів і забезпечення соціальних гарантій, зменшення рівня безробіття, виконання між­народних угод, зокрема Єв­ропейської соціальної хартії (переглянутої), як основний напрям бюджетної політики на 2015 рік;

– встановлення розміру мі­німальної зарплати з ураху­ванням потреб працівників та їхніх сімей, прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а також загального рів­ня середньої заробітної плати, продуктивності праці та рівня зайнятості;

– визначення етапності під­вищення посадового окла­ду (тарифної ставки) праців­ника I тарифного розряду ЄТС до рівня законодавчо встановленого розміру міні­мальної заробітної плати до кінця 2015 року;

– здійснення в повному об­сязі на підприємствах, що утримуються за рахунок бю­джету, витрат на охорону праці, які становлять не менше 0,2% від ФОП;

– вжиття заходів щодо пога­шення зобов’язань держави перед громадянами Украї­ни, які внаслідок знецінен­ня втратили грошові заоща­дження, які зберігалися в установах Ощадбанку СРСР і державного страхування, що діяли на території Украї­ни, а також вкладені у дер­жавні цінні папери, держав­ні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадбанку СРСР;

– встановлення прожитко­вого мінімуму на підставі оновлених наборів продук­тів харчування, непродо­вольчих товарів і послуг, суми податку на доходи фі­зичних осіб та індексу спо­живчих цін;

– забезпечення легалізації тіньової зайнятості;

– зростання темпів реальної заробітної плати порівняно з 2014 роком і забезпечен­ня її функції щодо розшире­ного відтворювання робо­чої сили з тим, щоб забез­печити зростання протягом 5 років заробітної плати для досягнення її частки в струк­турі загальних доходів насе­лення не менше 65%;

– ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати перед працівниками дер­жавних підприємств, яких визнано банкрутами, вжит­тя дієвих заходів для недо­пущення виникнення за­боргованості з виплати за­робітної плати працівникам бюджетної сфери;

– стимулювання оновлення основних фондів;

– забезпечення збалансова­ності ринку праці на основі прогнозування його розви­тку на коротко-та довгостро­ковий період, забезпечення підготовки кадрів відповідно до потреб ринку праці.

Тим самим підтримано низ­ку профспілкових пропози­цій, які ФПУ надіслала до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці (лист від 25.04.2014 № 05/01-15/485).

24.05.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання