« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Ольга БОГОМОЛЕЦЬ: «Профспілки мають брати активну участь у реалізації своїх доручень»

Ольга БОГОМОЛЕЦЬ: «Профспілки мають брати активну участь у реалізації своїх доручень»

 За повідомленням Інформаційно-аналітично­го центру ФПУ, Президія ФПУ ухвалила Проф­спілковий наказ до всіх кандидатів у Прези­денти України, який було їм надіслано. Наказ спрямовано на вжиття ефективних кроків щодо подолання проблем у соціально-трудо­вій сфері, корупції та тіньової економіки, за­провадження соціальної справедливості, со­ціально-економічного захисту працівників. Федерація профспілок України розраховує, що обраний народом Глава держави реалізує Наказ профспілок.

Ми починаємо серію матеріалів щодо реакції кандидатів у Президенти України на Проф­спілковий наказ і про те, як вони мають на­мір його виконувати. Сьогодні – слово відо­мому медику та громадській діячці Ользі Богомолець.

  ПРО ІНІЦІАТИВУ ПРОФСПІЛОК

– Я вважаю, що розви­ток профспілок – це розви­ток громадянського сус­пільства. Суспільство за­раз змінюється. Профспіл­ки також мають змінюва­тися, ставати більш ефек­тивними у справі соціаль­но-економічного захисту працівників, усіх людей, які цього потребують. Профспілки мають давати завдання і своїм міні­страм, і керівникам, і чи­новникам, тому що профе­сійні організації медиків, учителів, гірників – це ті люди, які творять країну. Чиновники – це ті люди, які мають створювати максимально сприятливі умови для членів профспі­лок. У розвинутих краї­нах, наприклад, у Йорда­нії, де я спілкувалася з го­ловою профспілки меди­ків, мені розповіли, що у них міністр не має права підписати жодний доку­мент, якщо його не завізо­вано профспілками. І мі­ністр у них на роботі. Вони сплачують міністру зарплату. І вважають, що це абсолютно правильно, бо міністр має створювати профспілкам максималь­но сприятливі умови для роботи і для розвитку кра­їни. Тому профспілки ма­ють переглянути свої вну­трішні відносини, а також відносини з державою, створити такі умови, при яких держава мусила би виконувати вимоги проф­спілок.

ПРО ВАЖЛИВІСТЬ СИСТЕМНИХ РЕФОРМ

– Безперечно, завдання розвитку України – це по­будова економічно ефек­тивної, соціально відпові­дальної країни. І проф­спілки мають бути актив­но залучені до цього про­цесу не тільки як ті люди, які дають накази Прези­денту чи кандидату у Пре­зиденти, а й як люди, які їх виконують і несуть від­повідальність за якість того, що вони роблять. Тому стан профспілок, узагалі професійних асо­ціацій – це майбутнє по­кращення якості будь- чого, що робиться у дер­жаві. Наразі одна з моїх вимог і моє бачення сис­темних реформ – це макси­мальне делегування ши­роких повноважень про­фесійним спілкам щодо акредитації, сертифікації, підвищення кваліфікації, створення реєстрів і відпо­відальності за якість на­дання послуг або за якість того, що вони роблять. Тільки якщо у них є по­вноваження, вони можуть нести відповідальність.

ПРО ЗАХИСТ ПРАЦІВНИКІВ

– На жаль, за ці чотири роки парламент прийняв деякі закони, які обмежу­ють права робітників на­йманої праці загалом і по­гіршують трудові умови. Все зроблено на догоду олігархам, щоб за необхід­ності не доплачувати за перероблений час, за важ­кі умови праці, інші обме­ження, які їм потрібні, але звужують трудові права, погіршують умови праці. Звичайно, олігархічна система і не могла діяти інакше. Вона скрізь, де мо­гла, хапала гроші з бю­джету, в тому числі із зарплат людей. Треба, щоб держава стояла на за­хисті трудових колективів у ствердженні відповід­них норм і правил. Держа­ва має через профспілки захищати працівників. Так робиться у всіх цивілі­зованих країнах.

ЩО ПОТРІБНО ЗРОБИТИ

– Вести комплексну бо­ротьбу з корупцією через упровадження прозорості витрачання бюджетних коштів та системи дер­жавних закупівель, від­криття реєстрів власності, Закон про відповідаль­ність посадових осіб: ме­ханізм для відкликання чиновників, правоохорон­ців, суддів і політиків з посад. Серед таких кроків буде і повернення повно­важень регіонам і містам, запровадження дієвих ін­струментів місцевої демо­кратії, податкова рефор­ма, сприяння малому та середньому бізнесу, по­кращення інвестиційного клімату через дерегуля­цію економіки, пакет ме­дичних та соціальних ре­форм, спрямованих на збільшення тривалості життя. Нам потрібен Уряд реформ, який швидко та ефективно наведе лад у державі. Інтереси простої людини, працівника ма­ють стояти вище особис­тих політичних амбіцій. Мої плани відкриті для доповнення. Кожний гро­мадянин, усі фахові й про­фесійні спільноти можуть долучатися до формуван­ня майбутнього України. Я готова підписати від­криту угоду з кожним гро­мадянином України, у якій зобов’язуюсь викону­вати всі взяті на себе зобов’язання.

ПРО СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ

– Я вважаю, що діалог, навіть між конфліктуючи­ми сторонами, має обов’язково бути. Це вза­галі запорука будь-якого суспільного розвитку. Але настав час завершити діа­лог як просто розмови та балачки, створити чітку програму дій, виконувати її, організовувати нові ро­бочі місця і давати людям можливість працювати. Годі вести пусті розмови, створювати говорильні, без кінця з’ясовувати сто­сунки – від цього якість життя людей не поліп­шиться жодним чином. Тому нам потрібно визна­чити чіткі часові межі тому, що має відбутись, які плани мають бути створені і переходити до виконання цих планів. І робити, підтримуючи діа­лог за результатами того, що зроблено.

12.05.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання