« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Основні напрями модернізації ФПУ та її членських організацій

Основні напрями модернізації ФПУ та її членських організацій

 17 квітня в примі­щенні Академії пра­ці, соціальних від­носин і туризму Федерації профспі­лок України відбув­ся круглий стіл, на якому обговорюва­лися основні напря­ми зміцнення ФПУ та її членських орга­нізацій. У заході взя­ли участь провід­ні фахівці апарату ФПУ, профспілко­ві лідери всеукраїн­ських профспілок і науковці.

  Тетяна РУБАН, «ПВ»

  Відкрив зібрання за­ступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий, який у своєму вступному слові наголосив на тому, що головною цінністю профспілок є людина праці, і для неї профспілки мають удосконалювати свою робо­ту.

Нинішній круглий стіл – це майданчик, на якому ви­рішуватимуться болючі пи­тання, що назріли в суспіль­стві і назрівають у Федерації профспілок, а також обгово­рюватимуться докорінні зміни, які профспілки могли б винести на широкий загал профспілкового активу.

Перед учасниками круг­лого столу своїми думками щодо модернізації Федерації профспілок і її членських ор­ганізацій поділилися ректор Академії праці, соціальних відносин і туризму Сергій Попович, керівник департа­менту розвитку профспілко­вого руху ФПУ Валентина Шевченко, заступник голови Об’єднання профспілок Хар­ківської області Сергій Вол­ков, директор Навчально-ме­тодичного центру Федерації профспілок Волинської об­ласті Галина Даниленко, го­лова Профспілки машинобу­дівників та приладобудівни­ків України Анатолій Кубра­ченко, заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України Лю­бов Гарбаренко, заступник голови Профспілки праців­ників вугільної промисло­вості України Валерій Мам­ченко, заступник голови Профспілки трудящих мета­лургійної і гірничодобувної промисловості України Олександр Рябко, заступник директора Інституту соці­ального партнерства Юрій Буздуган, доктор соціологіч­них наук, професор АПСВіТ Світлана Барматова.

У ході обговорення керів­ник департаменту розвитку профспілкового руху ФПУ Валентина Шевченко наго­лосила на тому, що в зв’язку з жорстоким наступом вла­ди та бізнесу на права на­йманих працівників вини­кла нагальна потреба в фор­муванні нової стратегії і так­тики діяльності профспілок. Валентина Шевченко де­тально зупинилася на голо­вних причинах, які спонука­ли ФПУ до напрацювання проекту Стратегії модерні­зації Федерації профспілок, її членських організацій, а також презентувала струк­туру майбутнього документа.

Головними проблемами сучасного профспілкового руху, на думку учасників круглого столу, є недостат­ній соціально-економічний захист найманих працівни­ків; зменшення контролю за безпекою життя і праці; слабка профспілкова єд­ність і солідарність; постій­не скорочення профспілко­вого членства, а також зни­ження престижу роботи в профспілках. Тому були сформовані основні страте­гічні цілі щодо модернізації роботи профспілок: проф­спілкова ідеологія, струк­турні зміни в профспілках, визначення відповідальнос­ті за рівнем діяльності проф­спілок, трансформація функцій профспілок (пред­ставницька, захисна, соці­альна, коригуюча), забезпе­чення потенціалу профспі­лок (організаційний, кадро­вий, фінансовий).

Під час жвавої дискусії її учасники зазначали, що Фе­дерація профспілок як орга­нізація громадянського сус­пільства довела свою життєздатність. Проте, на жаль, правовий нігілізм, що існує в Україні, інформаційна закри­тість профспілок віднесли її до тих інституцій, які мають невисокий рівень довіри. Тому одним з головних за­вдань на сьогодні, наголошу­вали промовці, є просування іміджу профспілок в інфор­маційному суспільстві. Для цього потрібно насамперед поліпшувати інформаційну роботу з висвітлення діяль­ності профспілок у засобах масової інформації, створю­вати систему профспілкових агітаторів, які б працювали безпосередньо в трудових ко­лективах на підприємствах і в організаціях.

Також болючими для профспілок залишаються питання перерозподілу членських внесків, створен­ня страйкових фондів. Учас­ники круглого столу зверну­ли увагу й на такі проблеми, як виконавча дисципліна у профспілках усіх рівнів, структурні зміни її член­ських організацій.

Підбиваючи підсумки, Євген Драп’ятий зазначив, що дискусія з обговорення напрямів зміцнення Федера­ції профспілок України, її членських організацій три­ває. Узагальнені напрацю­вання ввійдуть до проекту Стратегії модернізації ФПУ та її членських організацій, який буде внесено на роз­гляд Ради ФПУ з подальшим затвердженням на з’їзді Фе­дерації.

 

 

 ЗВЕРНЕННЯ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛКОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Федерація профспілкових організацій Чернігів­ської області звернулася до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з приводу спроб про­типравної експропріації Фондом державного майна України майна профоб’єднання за допо­могою судових інстанцій. У зверненні, зокре­ма, йдеться:

«Звертаємось до Вас, шановний Арсенію Петровичу, щоб висловити нашу глибоку стурбованість спробою незаконно експропріювати майно профспілок Черні­гівської області.

Майно профспілкових організацій набувалось за ра­хунок внесків їх членів – фізичних осіб та побудоване за рахунок профспілкових коштів. Його перехід до державної власності є неприйнятним, у який би спо­сіб він не здійснювався...

Прокуратура Чернігівської області в жовтні 2011 року звернулась до обласного господарського суду з позо­вними заявами про визнання за державою Україна в особі Фонду державного майна України права влас­ності та витребування майна: об’єктів нерухомості в м. Чернігові – адміністративної будівлі Федерації профспілкових організацій по вул. Шевченка, 5, та бу­дівлі Навчально-методичного центру Федерації профспілкових організацій області по вул. Шевченка, 105-а, на користь Фонду державного майна України.

Незаконними рішеннями господарського суду Черні­гівської області від 20.12.2011 та від 26.12.2011 в справах № 5028/12/106/2011, № 5028/12/107/2011 позовні вимоги прокуратури були задоволені.

На сьогодні справи розглядаються в Київському апе­ляційному господарському суді.

Обласні, первинні та інші організації профспілок Чер­нігівської області, члени виборних органів, працівни­ки Федерації, комітетів профспілок , багато з яких брали безпосередню участь у будівництві й облад­нанні адміністративної будівлі та будівлі профспілко­вих курсів, десятки років утримували та поліпшували їх стан, обурені потуранням майнових прав профоб’єднання.

Наслідком прийняття помилкового рішення про за­лишення в силі рішення господарського суду Черні­гівської області може стати позбавлення профспілок Чернігівського регіону, які нараховують та об’єднують більше 170 тис. спілчан, матеріальної основи для іс­нування, втрата можливості вести діяльність, припи­нення виконання статутних завдань. Це значно погір­шить незахищене соціальне становище працівників і може наштовхнути міжнародну спільноту до висно­вків про незабезпечення взятих Україною міжнарод­них зобов’язань щодо створення сприятливих умов для свободи об’єднання в профспілки та невтручання у їх діяльність.

Сучасні профспілкові організації в Україні, їх право­наступники ніколи не були організаціями союзного підпорядкування, і їх майно ніколи не було держав­ною власністю.

Оскільки Федерація незалежних профспілок України (нині – Федерація професійних спілок України), за­сновником якої є Федерація профспілкових організа­цій Чернігівської області, в листопаді 1990 року одер­жала майнові об’єкти на праві власності від Загальної конфедерації профспілок Союзу РСР по договору в установленому порядку та відповідно до чинного на той час законодавства, то постанови Верховної Ради України від 10 квітня 1992 року № 2268-ХІІ та від 4 лютого 1994 року № 3943-ХІІ про передавання майна громадських організацій колишнього Союзу РСР тим­часово Фонду державного майна України не поши­рюються на Федерацію незалежних профспілок Укра­їни, а нині – Федерацію профспілок України, що по­милково не взято до уваги судом першої інстанції.

У зв’язку з цим у Фонду державного майна України немає жодних підстав для висунення претензій до майна профспілок, законно набутого в установлено­му порядку.

На підставі викладеного просимо Вас особисто втру­титись у ситуацію та не допустити незаконної експро­пріації майна Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, надати доручення Міністерству юстиції України вивчити це питання і належним чи­ном врегулювати».

27.04.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання