« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Міністр Юрій ПРОДАН: «Аргументи профспілок є переконливими, але…»

Міністр Юрій ПРОДАН: «Аргументи профспілок є переконливими, але…»

Прогнозоване 60-відсоткове здорожчання газу для населення стало предметом складних кон­сультацій між Міненерго та профспілками, пові­домляє Департамент бюджетної політики та со­ціального захисту апарату ФПУ.

«Украй складна економічна ситу­ація в країні, потреба імпортувати газ за цінами, що набагато вищі за внутрішні, фактичне банкрутство «Нафтогазу України» – обставини, які примушують Уряд підвищувати ціну на газ для громадян. Однак ма­лозабезпечені отримають макси­мальну підтримку держави й фак­тично не відчують цього здоржчан­ня», – повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.

«Ми не повинні підривати еконо­мічну доцільність видобувати та по­стачати газ населенню, але ми не ма­ємо потурати численним тіньовим схемам, що роблять формування ціни на газ абсолютно непрозорим. Приймаючи рішення про ринкові ціни на газ, паралельно слід ухвалю­вати рішення про ринкову ціну на працю. Трагізм сучасної ситуації по­лягає у тому, що пропоноване зрос­тання ціни на газ відбувається вод­ночас із очікуваною 15-відсотковою інфляцією при тому, що парламент заморозив мінімальну зарплату до кінця року», – заявив заступник Го­лови ФПУ Сергій Кондрюк під час консультацій.

Без належного пояснення порядку формування ціни на газ від свердло­вини до кухні споживача, без дове­дення об’єктивності залучення кон­кретних обсягів імпортованого газу для забезпечення потреб населення, без запровадження максимально спрощеної системи оформлення суб­сидій профспілки не можуть підтри­мати зростання цін на життєво необ­хідні енергоресурси.

Профспілковці закликали пред­ставників влади не стільки зосеред­жуватися на обґрунтуванні необхід­ності зростання цін, скільки на спро­можності населення бути плато­спроможними споживачами. «Пра­цююча людина не повинна іти з про­стягнутою рукою до держави проси­ти субсидії. Це принижує людину і підриває сенс праці. Ми маємо все зробити, щоб при формуванні Держ­бюджету на 2015 рік була визначена така мінімальна зарплата, яка буде достатньою для оплати всіх життєво необхідних товарів і послуг. А доти профспілки виступатимуть проти будь-яких спроб зменшити плато­спроможність зарплат через підви­щення цін», – таку підсумкову позицію озвучив на зустрічі Сергій Кондрюк.

Міністр визнав правоту аргумен­тів профспілок і погодився підтрима­ти пропозиції стосовно належної під­готовки пропозицій до Держбюдже­ту–2015, щодо потреби проведення широкої роз’яснювальної роботи в регіонах, але зазначив, що Уряд об’єктивно вимушений підвищити ціни на газ із 1 травня.

 

СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ ПРОФСПІЛКИ КУЛЬТУРИ З ОРГАНАМИ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ ТРИВАЄ

27 березня відбулася нарада під головуванням віце-прем’єр-міністра України з гуманітарних питань Олександра Сича з питань розвитку діяльності бібліотек і бібліотечної справи. У заході взяли участь міністр культури України Євген Нищук, голова Профспілки працівників культури України Людмила Перелигіна, фахівці міністерств і відомств, директори національних, державних і відомчих бібліотек.

Олександр Сич зазначив, що під час розроблення та впровадження Кон­цепції гуманітарної політики України важливо проаналізувати сучасний стан бібліотек, які є базовим елементом культурної, освітньої, інформаційної інфраструктури країни. Під час обгово­рення проблем цієї сфери потрібно ви­слухати думку всіх зацікавлених сторін і спільно шукати шляхи розв’язання проблем.

Євген Нищук наголосив, що сьогодні в Україні діє оптимальна модель розро­блення та забезпечення реалізації державної політики у бібліотечній сфе­рі. Основні проблеми галузі значною мірою спричинені складною економіч­ною ситуацією в країні. Адже нині бі­бліотечна система потребує реформу­вання та поліпшення матеріально-тех­нічної бази, відтак – значних фінансо­вих видатків із бюджетів різних рівнів. Мінкультури вважає за необхідне на нинішньому етапі посилити координа­цію дій між центральними органами виконавчої влади, до сфери підпоряд­кування яких належать бібліотеки.

Людмила Перелигіна підтримала міні­стра культури у тому, що наразі перед­часно говорити про створення такого додаткового керівного органу, як Наці­ональна агенція з питань бібліотек і бі­бліотечної справи, зазначивши, що нині у державі створена достатня нор­мативно-правова база у сфері бібліо­течної справи, але вона потребує узго­дження законодавчих актів із закона­ми України «Про бібліотеки та бібліо­течну справу» та «Про культуру». Останнім часом спостерігається тен­денція скорочення мережі бібліотек, надто в сільській місцевості. Відтак з огляду на демографічні зміни нале­жить переглянути діючі соцнормативи забезпечення населення бібліотечни­ми послугами, розвивати нестандартні форми бібліотечного обслуговування. Крім того, голова профспілки зазначи­ла, що для організації ефективної ро­боти бібліотек потрібні висококваліфі­ковані й досвідчені спеціалісти. Нато­мість низький соцстатус бібліотечної професії призводить до відтоку квалі­фікованих спеціалістів, плинності та дефіциту молодих кадрів із фаховою освітою. Нормативно-правова база щодо соцзахисту бібліотечного праців­ника напрацьована. Та зростаючий розрив між І тарифним розрядом ЄТС і мінімальною зарплатою нівелює всі визначені нормативними актами соц­гарантії, призводить до мізерного гро­шового забезпечення працівників бі­бліотек. Тому необхідно запровадити комплекс заходів щодо підвищення фахового рівня та соцстатусу бібліотеч­ного працівника.

За результатами наради ухвалено рі­шення посилити координацію дій між центральними органами державної виконавчої влади з питань формуван­ня та реалізації державної політики у сфері бібліотечної справи, залучивши до цього інститути громадянського суспільства, зокрема профспілки.

 

ОСВІТА – ОСНОВА ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВА

ЦК Профспілки працівників освіти і на­уки України від імені членів президії звернувся із листом до в. о. Президен­та України, голови Верховної Ради Олександра Турчинова з приводу необхідності забезпечення гарантова­них державою трудових, соціально- економічних прав освітян, попри складну політико-економічну ситуацію в державі, повідомляє прес-слу- жба Профспілки працівників освіти і науки України.

У листі, зокрема, зазначається, що освітяни занепокоєні окремими захо­дами для виконання Програми діяль­ності Кабінету Міністрів.

ЦК Профспілки працівників освіти і на­уки України від імені президії закликав забезпечити дотримання трудових прав педагогічних, науково-педагогіч­них та інших працівників освіти, пенсі­онерів, осіб, які навчаються, не допус­тити порушення вимог статті 22 Кон­ституції України, а при внесенні змін до ЗУ «Про Державний бюджет Украї­ни на 2014 рік» максимально наблизи­ти обсяги видатків на освітню галузь до законодавчо гарантованих, що сприятиме реальному визнанню осві­ти основою економічного розвитку суспільства, створенню передумов для всебічної модернізації держави на єв­ропейських засадах.

 

АКТУАЛЬНИМ ПИТАННЯМ СЬОГОДЕННЯ – ВИВАЖЕНІ РІШЕННЯ

25 березня відбулося за­сідання президії Цен­трального комітету Профспілки працівників освіти і науки України.

Як інформує прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України, го­лова профспілки Георгій Труханов розпочав робо­ту засідання з окреслен­ня планів на подальшу співпрацю із соціальни­ми партнерами – про­фільними міністерством та комітетом у ВР в умо­вах всебічної модерніза­ції держави. Йшлося про недопущення звуження трудових прав педагогів, науковців, студентів у пе­ріод секвестру бюджету – пропорційного скоро­чення видатків з усіх ста­тей бюджету (крім захи­щених) протягом часу, що залишається до закін­чення поточного року. «Профспілка продовжує активну роботу, незважа­ючи на форс-мажорні об­ставини та знищений Бу­динок спілок. Зараз над­звичайно складний пері­од у житті країни, і ми повинні максимально акумулювати зусилля для нормалізації своєї ді­яльності щодо захисту наших спілчан та допо­моги державі», – наголо­сив Георгій Труханов.

У своєму виступі заступ­ник голови профспілки Сергій Романюк спинив­ся на основних докумен­тах, з якими сьогодні на­лежить працювати проф­спілковим організаціям, а також проаналізував загрози та виклики по­станов Уряду у векторі соціально-економічного захисту освітян.

Підготовка та проведен­ня звітів і виборів в орга­нізаційних ланках проф­спілки – важливі завдан­ня, які невдовзі поста­нуть перед кожною профспілковою організа­цією. Основні аспекти цього питання окресли­ла у виступі заступник го­лови профспілки Любов Гарбаренко.

Про підготовку та аналіз досвіду інформаційної роботи Київської міської організації профспілки доповіла завідувач відді­лу інформаційно-аналі­тичного забезпечення та комунікацій Інна Ми­хальченко.

Голова Київської міської організації профспілки Олександр Яцунь розпо­вів про впровадження сучасних комунікативних форм і методів роботи в оперативному інформу­ванні спілчан столиці, доповнивши промову мультимедійною пре­зентацією та відео. «Сьо­годні інформаційна ро­бота потребує постійно­го розвитку й вдоскона­лення, і ми повинні вмі­ти використовувати весь цифровий інструмента­рій та можливості ІТ- технологій у пропаганді профспілкових ідей, спрямованих на захист освітян», – наголосив Олександр Яцунь.

Під час засідання також було обговорено низку внутрішньоспілкових пи­тань, зокрема, йшлося про організацію дитячо­го оздоровлення–2014. Після обговорення чле­ни президії ухвалили відповідні постанови з кожного питання.

 

06.04.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання