« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Секвестр бюджету–2014 – реакція профспілок

Секвестр бюджету–2014 – реакція профспілок

З огляду на наміри Уряду перегля­нути Державний бюджет України на 2014 рік з метою урізання витратних статей, Федерація профспілок Украї­ни звернулася до Кабінету Міністрів України.

Як інформує Депар­тамент бюджет­ної політики та соціального за­хисту апарату ФПУ, Федерація профспі­лок України закликала:

– не допустити зни­ження життєвого рівня населення України і рів­ня його соціального за­хисту;

– віднайти можливос­ті подолання соціальної несправедливості не за рахунок урізання фінан­сування галузей бюджет­ної сфери, а шляхом за­лучення інших джерел наповнення державної казни (введення податку на багатство та розкіш, підвищення рівня опо­даткування нетрудових доходів, легалізація за­робітної плати та зайня­тості, жорсткий контроль за витрачанням бю­джетних коштів тощо);

– забезпечити взаємо­дію сторін соціального діалогу при підготовці змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік», вра­ховуючи норми чинної Генугоди та положення Порядку участі пред­ставників сторін соці­ального діалогу у форму­ванні бюджетної політи­ки, затвердженого Пре­зидією Національної тристоронньої соціально-економічної ради.

Зі зверненням ФПУ до Кабінету Міністрів Укра­їни можна ознайомитися на офіційному сайті ФПУ (http://www.fpsu.org.ua).

 

ЗВІТ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ

В. о. голови Комітету Микола Бараш, доповідаючи 14 березня на розширеному за­сіданні АМКУ про результати діяльності у 2013 році, зазначив, що протягом звітно­го року органами Комітету виявлено та припинено 7704 порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Із них, зокрема, 3200 випадків зловживання монопольним (домінуючим) становищем (42% загальної кількості), 1940 – антикон­курентні дії органів влади (25% загальної кількості). Крім того, розглянуто 684 ви­падки порушень у вигляді антиконкурентних узгоджених дій суб’єктів господарю­вання та припинено 1259 порушень у вигляді недобросовісної конкуренції.

Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, минулого року Комітет почав широко застосовувати нову комплексну форму ознайом­лення з конкурентним законодав­ством – проведення Днів конкурен­ції за участю державних уповнова­жених Антимонопольного коміте­ту, керівників обласних територі­альних відділень, керівників міс­цевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядуван­ня, бізнесу та громадськості.

Керівник Комітету акцентував увагу на співпраці з Федерацією профспілок України.

«Взаємодія з таким органом для профспілок є вкрай важли­вою, так як від Антимонопольно­го комітету залежить недопущен­ня зростання цін при зговорі ви­робників чи торговельних мереж, а також украй важливим є захист вітчизняних виробників від тис­ку монополій», – наголосив за­ступник Голови ФПУ Сергій Кон­дрюк за підсумками засідання АМКУ.

 

ПОСИЛЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ

Наразі відповідними Комітетами Верховної Ради опрацьову­ється проект Закону України «Про внесення змін до деяких за­конодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни».

Як повідомляє Де­партамент бю­джетної політи­ки та соціально­го захисту апарату ФПУ, зазначений законо­проект підготовлено Феде­рацією профспілок України спільно з Українською спіл­кою ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) у зв’язку з необхідністю по­силення соціального захис­ту ветеранів війни, у тому числі воїнів-інтернаціоналістів та членів їхніх сімей, а також з нагоди відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на території ін­ших держав та 25-ї річниці виведення військ колиш­нього СРСР з Республіки Афганістан.

На початку березня Комі­тет з питань боротьби з ор­ганізованою злочинністю і корупцією провів антико­рупційну експертизу цього законопроекту і зробив ви­сновок: у проекті не вияв­лено корупціогенних фак­торів, відтак документ від­повідає вимогам антико­рупційного законодавства.

 

ПРОПОЗИЦІЇ МІНФІНУ СТОСОВНО ЗМЕНШЕННЯ ВИЗНАЧЕНИХ ДЕРЖАВОЮ СОЦІАЛЬНИХ ГАРАНТІЙ ПРАЦІВНИКАМ КУЛЬТУРИ ЗНЯТІ   З РОЗГЛЯДУ КАБМІНУ

ЦК Профспілки працівників культури Укра­їни інформує, що 17 березня відбулася зу­стріч міністра культури Євгена Нищука з головою Профспілки працівників культури України Людмилою Перелигіною.

Під час зустрічі Людмила Перелигіна акцентувала увагу на основних за­вданнях профспілки та її членських організацій у регіо­нах із захисту професійних, тру­дових прав та соціально-економічних інтересів членів профспілки; подальшому роз­витку соціального діалогу та консолідованих діях соцпарт­нерів для вирішення соціально-економічних проблем галузі відповідно до чинних Генераль­ної та Галузевої угод; на пропо­зиціях Мінфіну, викладених у проекті Плану заходів щодо ре­алізації Програми діяльності Кабміну; головних проблемах працівників культури, зокрема, реалізації в повному обсязі статті 29 ЗУ «Про культуру», пи­таннях оптимізації діяльності установ і закладів культури. Го­лова профспілки надала міні­стру пропозиції Всеукраїнської ради директорів початкових спеціалізованих мистецьких на­вчальних закладів (шкіл есте­тичного виховання), в т. ч. щодо поновлення права концертмей­стерів і педагогів на пенсію за вислугою років.

Також було наголошено на не­допущенні зниження соціаль­ного статусу працівників культу­ри. Міністр підтримав позицію профспілки щодо забезпечення трудових прав і соціально-економічних гарантій працівни­ків галузі та запевнив голову профспілки, що не допустить порушення ЗУ «Про культуру», інших підгалузевих законів та погіршення умов оплати праці всіх працівників культури.

Євген Нищук повідомив, що пропозиції Мінфіну, викладені в проекті Плану заходів щодо реалізації Програми діяльності Кабміну за рахунок зменшення доходів працівників культури, не знайшли підтримки присут­ніх на засіданні Уряду, зокрема міністрів соціальної політики та культури Людмили Денісової і Євгена Нищука. Також з прин­циповою позицією щодо недо­пущення порушення конститу­ційних прав працюючих під час засідання Кабміну виступив в. о. Голови ФПУ Григорій Осовий. Відтак вищезазначені пропозиції Мінфіну стосовно зменшення визначених держа­вою соціальних гарантій пра­цівникам культури були зняті з розгляду Кабміну.

 

ПРО РОЗВИТОК ТА ДЕРЖАВНУ ПІДТРИМКУ МАЛОГО І СЕРЕДНЬОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ

На розгляді ФПУ перебуває законопроект «Про розвиток та державну підтримку ма­лого і середнього підприємництва в Украї­ні» (нова редакція).

Як повідомляє Депар­тамент виробничої політики та колективно-договірного регулювання апарату ФПУ, з огляду на те, що поло­ження цього законопроекту сто­суються питань розвитку малого і середнього підприємництва, створення сприятливих право­вих умов для усунення бар’єрів і негативних факторів на шляху реалізації підприємницьких іні­ціатив, забезпечення зайнятості населення та соціально-економічного розвитку держави в ці­лому, просимо висловити свою позицію та у разі наявності про­позицій і зауважень надсилати їх на електронну адресу: babich@fpsu.org.ua для узагаль­нення та підготовки відповіді.

21.03.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання