« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Неоголошена війна

Неоголошена війна

Хоча вище політичне керівництво північно­го сусіда зреклося своєї армії, закинутої на українську територію, тільки сліпий може визнати у добре екіпірованих та оснащених озброєнням і технікою бійцях якихось «са­мооборонців». Усім, хто вміє мислити, аб­солютно зрозуміло: у Криму, на українській території, відбувається збройна військова агресія іноземної держави.

Рішення місцевого парламенту, прийняті за сором’язливою ширмою без ЗМІ, маріонетковий уряд, який швиденько припав до лона матінки-Росії та забагав її військо­вої допомоги... Все це світ мав можливість спостерігати і раніше. Утім, раніше агре­сор ще не стикався з настільки виваженою і стійкою поведінкою об’єкта нападу, а та­кож настільки одностайним засудженням агресивних дій з боку світового співтовариства.

 

ЗАЯВА ФПУ ЩОДО ЗАГОСТРЕННЯ СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНОЇ СИТУАЦІЇ В УКРАЇНІ

У зв’язку із загрозою суверенітету України, що виникла внаслідок вторгнення російських військових на територію Автономної Республіки Крим, Федерація профспілок України від імені мільйонів тру­дящих висловлює рішучий протест зазіханню на територіальну цілісність країни та спробам деста­білізації суспільно-політичної ситуації в Україні.

Застосування сили у міжнародних відносинах є неприпустимим!

Ми закликаємо Російську Федерацію негайно зупинити військову агресію на території мирної держави.

Звертаємось до Верховної Ради, Уряду України вжити всіх необхідних заходів для вирішення кризової ситуації, що склалася на території автономії, виключно політичними і дипломатичними шляхами.

Закликаємо наших міжнародних партнерів: Загальну конфедерацію профспілок, що об’єднує профцен­три країн СНД, Міжнародну конфедерацію профспілок, Всеєвропейську раду профспілок до братньої під­тримки українського народу в прагненні розбудови незалежної держави та недопущення військового про­тистояння, яке несе катастрофічні наслідки для українського народу й економіки країни.

Закликаємо членів профспілок, усіх співвітчизників до єднання і солідарних дій заради миру та нашого спільного майбутнього в процвітаючій, незалежній і неподільній Українській державі!

ФЕДЕРАЦІЯ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ

 

ЗВЕРНЕННЯ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ ДО МІЖНАРОДНИХ ОБ’ЄДНАНЬ ПРОФСПІЛОК, ЗАКОРДОННИХ НАЦІОНАЛЬНИХ ПРОФЦЕНТРІВ

Федерація профспілок України, що налічує в своїх лавах понад 7 млн членів, включа­ючи російських і російськомовних грома­дян України, рішуче виступає за територі­альну цілісність України.

Ми не потребуємо захисту наших інтересів інши­ми державами. Всі питання, в тому числі стосовно російськомовного населення в Криму, можна і по­трібно вирішувати виключно мирним шляхом, без провокування розколу українського суспільства і порушення територіальної цілісності України.

Аргументи Росії з приводу застосування збройних сил безпідставні й суперечать міжнародним зобов’язанням Російської Федерації. Відповідно до Будапештського меморандуму 1994 року про гаран­тії безпеки для України у зв’язку з її приєднанням до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, Ро­сія, США і Великобританія гарантували Україні не­залежність, цілісність і безпеку.

Рішення Ради Російської Федерації про дозвіл введення збройних сил на територію України стало грубим порушенням міжнародного права і відкри­тим втручанням у внутрішні справи суверенної держави.

ФПУ закликає міжнародне профспілкове співто­вариство активно висловити тверду підтримку тери­торіальної цілісності України і зажадати покласти край нагнітанню напруженості на Кримському пів­острові, щоб не допустити кровопролиття.

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ,

В. О. ГОЛОВИ ФПУ

 

ЗВЕРНЕННЯ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ ДО ФЕДЕРАЦІЇ НЕЗАЛЕЖНИХ ПРОФСПІЛОК РОСІЇ, ДО ВСІХ ЧЛЕНІВ ПРОФСПІЛОК ТА ТРУДЯЩИХ РОСІЇ

Федерація профспілок України, що налічує в своїх лавах понад 7 млн членів, включа­ючи російських і російськомовних грома­дян України, звертається до Федерації не­залежних профспілок Росії, до всіх членів профспілок та трудящих Росії із закликом вислови­тися за припинення військового вторгнення на тери­торію України та недопущення переростання кон­флікту між Україною і Росією в збройне зіткнення.

Всі питання, а також ті, що стосуються російсько­мовного населення в Криму, можна і потрібно вирі­шувати виключно мирним шляхом, за допомогою переговорів і консультацій, без спроб заохочення розколу українського суспільства і порушення тери­торіальної цілісності України.

Можливий військовий конфлікт неодмінно при­зведе до катастрофічних економічних і соціальних наслідків в Україні та Росії, посіє ворожнечу між братніми народами двох країн, на десятиліття затьмарить їхні відносини. Наші нащадки ніколи не пробачать нам цього, враховуючи тісні економічні, культурні та сімейні зв’язки між Україною і Росією.

Російські профспілки і трудящі повинні допомог­ти політикам негайно покласти край протистоянню між нашими країнами. Адже в цьому протистоянні постраждає, насамперед, цивільне населення, і весь тягар лягатиме на плечі простих громадян. Нічим не можна буде виправдати людські жертви. У само­губній війні немає і не може бути переможців – всі будуть у програші.

ФПУ закликає ФНПР, членів профспілок і трудя­щих Росії висловити тверду підтримку територіаль­ної цілісності України і зробити все можливе, щоб покласти край протистоянню.

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ,

В. О. ГОЛОВИ ФПУ

 

ПРОФСПІЛКИ РІШУЧЕ ПРОТЕСТУЮТЬ ПРОТИ ЗАЗІХАНЬ РОСІЇ НА ТЕРИТОРІЮ УКРАЇНИ

ВОЛИНЬ

У листі Волинської обласної ор­ганізації профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості, зокрема, зазна­чається: «Ми, члени профспі­лок, звертаємося до всіх відпо­відальних політиків у Росії та в Україні, до свідомих громад­ських діячів із закликом усвідо­мити повноту відповідальності та сісти за стіл мирних перегово­рів. Тільки в процесі діалогу та добросусідського спілкування є шанс знайти конструктивні шля­хи подолання кризової ситуації, що склалася».

ЗАКАРПАТТЯ

Президія Закарпатської облра­ди профспілок від імені членів профспілок, глибоко обурених і занепокоєних військовими ді­ями з боку РФ проти суверен­ної України, висловлює рішучий протест зазіханню на її терито­ріальну цілісність, мир і спокій українського народу. «Незакон­не вторгнення російських збройних сил на територію Криму, блокування ними укра­їнських військових частин, дес­табілізація обстановки в бага­тьох регіонах свідчить про агре­сивну політику керівництва РФ щодо незалежної України, не­хтування Будапештського ме­морандуму, інших міжнарод­них угод і норм», – йдеться у листі. Профспілки звертаються до європейських і міжнародних структур, Загальної Конфедера­ції профспілок, Всеєвропей­ської ради профспілок прояви­ти солідарність, надати всебіч­ну підтримку українському на­роду в його прагненні жити і творити в незалежній державі.

ЛЬВІВЩИНА

Об’єднання профспілок Львів­щини у своєму зверненні до російських профспілок заявляє, що з вуст кремлівських політи­ків ллється цинічна брехня про Україну і ті події, що в ній відбу­ваються, зокрема щодо загрози росіянам – громадянам Украї­ни… Тож профспілки Львівщини закликають своїх російських ко­лег звернутись до керівництва своєї держави щодо негайного припинення агресії проти Укра­їни та недопущення її розчле­нування і не довести протисто­яння до кровопролиття.

РІВНЕНЩИНА

У Зверненні Федерації профспі­лок Рівненської області до ко­лег східних та південних облас­тей України, АРК Крим пропо­нується з метою прориву інфор­маційної блокади, провести мітинги-протести та роз’яснення позиції в кожній первинці. Кожен член профспілки, хто має в східних, південних облас­тях та Автономній Республіці Крим родичів, знайомих, дру­зів, спілкується з ними і доно­сить правду про те, що спілча­ни Рівненщини боролися і бо­рються, щоб жити у багатій та сильній Україні, де не буде то­тальної корупції, хабарництва, дискримінації в оплаті праці, а цінуватиметься життя кожного громадянина, будуть дотриму­ватися принципи соціальної справедливості та верховенства права, гідного ставлення до лю­дини праці, що є основними цінностями євроінтеграції.

ХМЕЛЬНИЧЧИНА

Президія Федерації профспілок Хмельницької області також ухвалила постанову, якою засу­дила прояви сепаратизму та на­магання РФ порушити цілісність України і звернулася до подолян та всіх членів профспілок із за­кликом виявити згуртованість у відстоюванні єдності України.

ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСТЬ

Президія Чернівецької облпрофради закликала жителів Чернівецької області зберігати громадянський мир, злагоду і спокій у багатомовному Буко­винському краї, звертаючись до роботодавців, керівників ор­ганів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування із закликом вжити всіх заходів для забезпечення стабільної роботи підприємств, установ і організацій, своєчасної виплати зарплати, а також не допустити скорочень працівників під при­водом «складної ситуації».

ЗВ’ЯЗОК

Професійна спілка працівників зв’язку України звернулася лис­том до голови Міжнародного об’єднання профспілок праців­ників зв’язку, голови профспі­лок працівників зв’язку Росії з проханням використати весь авторитет профспілки та її між­народні зв’язки з метою запобі­гання військовим діям на тери­торії України і закликала брат­ній народ до збереження миру та добросусідських відносин.

РІЧКОВИЙ ТРАНСПОРТ

Українська профспілка праців­ників річкового транспорту звернулася до Міжнародної Конфедерації профспілок пра­цівників водного транспорту та її членських організацій країн СНД і Балтії із закликом до братської підтримки україн­ського народу в прагненні по­будови незалежної держави та недопущення військового про­тистояння, що несе катастро­фічні наслідки для українського народу та економіки країни.

 

ВЕЛИКА СІМКА ЗАСУДИЛА ДІЇ РОСІЇ У КРИМУ

3 березня Білий дім оприлюднив спільну заяву лідерів Великої сімки, що стосується вторгнення російських військ в Україну.

«Ми, лідери Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Вели­кобританії та Сполучених Шта­тів Америки, а також Прези­денти Європейської Комісії та Європейської Ради, зібралися сьогодні разом, аби засудити очевидне порушення Росій­ською Федерацією сувереніте­ту і територіальної цілісності України, що суперечить зобов’язанням Росії у рамках Статуту ООН та базової угоди НАТО з Україною від 1997 року. Ми закликаємо Росію розв’язувати будь-які пробле­ми, що вона їх має з Україною у сфері безпеки і прав людини, за допомогою прямих перего­ворів та/або міжнародного спостереження чи посередни­цтва під егідою ООН або ОБСЄ. Ми готові сприяти цим зусил­лям», – йдеться у заяві.

Велика сімка закликала сторо­ни виявляти якомога більшу стриманість і відповідальність, а також послабити напругу.

Також у заяві зазначається, що дії Росії суперечать принципам і цінностям, якими керуються у своїй діяльності країни Великої сімки та Великої вісімки: «У та­кий спосіб наразі ми вирішили призупинити нашу участь у за­ходах, які пов’язані з підготов­кою до саміту країн «Великої вісімки», що запланований до проведення у Сочі у червні. Це рішення діятиме допоки ситуа­ція не повернеться до того ста­ну речей, за якого країни «Ве­ликої вісімки» будуть здатні вести змістовну дискусію».

Країни Великої сімки єдині у питанні підтримки сувереніте­ту і територіальної цілісності України, а також її права оби­рати власне майбутнє: «Ми зобов’язуємося підтримувати Україну в її намаганнях з від­новлення єдності, стабільності, а також політичної та еконо­мічної стійкості країни».

 

НАТО ЗАСУДЖУЄ ВІЙСЬКОВУ ЕСКАЛАЦІЮ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ

НАТО засуджує посилення військових дій Росії в Кри­му та висловлює глибоку стурбованість щодо рішен­ня РФ про використання збройних сил РФ на території України, – про це йде мова у заяві Північноатлантично­го альянсу за підсумками засідання 2 березня щодо си­туації в Україні.

«Військові дії сил РФ є пору­шенням міжнародного зако­нодавства і суперечать прин­ципам Ради НАТО–Росія і «Партнерства заради миру». Росія має поважати свої зобов’язання, що взяті в рам­ках Хартії ООН і відповідно до принципів ОБСЄ. Закликаємо Росію до деескалації напру­ги». У заяві НАТО лунає заклик до РФ дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань і за­значається, що Україна є цін­ним партнером для НАТО, тож Північноатлантичний альянс продовжуватиме надавати підтримку для збереження українського суверенітету, не­залежності, територіальної ці­лісності та права українського народу самому визначати власне майбутнє, без втручан­ня ззовні.

 

МІЖНАРОДНА СПІЛЬНОТА ЗАСУДЖУЄ ПОРУШЕННЯ СУВЕРЕНІТЕТУ І ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ЦІЛІСНОСТІ УКРАЇНИ

Європейський Союз назвав «порушення суверенітету і те­риторіальної цілісності Украї­ни актом агресії Збройних сил Росії» і засудив надання до­зволу на використання Зброй­них сил Росії на території України. Про це йдеться у за­яві Ради міністрів закордон­них справ країн-учасниць Єв­росоюзу. У заяві наголошуєть­ся: «Це, безсумнівно, стано­вить порушення Росією її між­народних зобов’язань».

У свою чергу, практично всі промовці на терміновому засі­данні Ради Безпеки ООН більш чи менш різко засудили воєнні дії цієї держави в Украї­ні як агресора, що безпідстав­но вторгся на територію суве­ренної держави і відмовляєть­ся йти на конструктивний діа­лог, а також викрили в не­правді посла Росії в Раді Без­пеки ООН Віталія Чуркіна.

 

ПРОТИСТОЯННЯ У КРИМУ: ХРОНОЛОГІЯ ПОДІЙ

«ПВ» дослідили хронологію неправомірних дій російської сторони у Криму.

Олена ОВЕРЧУК

редактор відділу «ПВ»

26 ЛЮТОГО

Біля Верховної Ради АР Крим зібралося два мітинги: з одного боку – кілька тисяч кримських та­тар та учасників місцевого Євро­майдану, з іншого – прихильники сепаратистської ідеї приєднання Криму до Росії. Між опонентами відбулися сутички.

27 ЛЮТОГО

Вночі люди зі зброєю захопили будівлі Верховної Ради Криму та Ради міністрів АР Крим у Сімфе­рополі й встановили над будівля­ми російські прапори. Під їхньою «охороною» пройшла сесія парла­менту автономії, на якій було від­правлено у відставку уряд Криму на чолі з Анатолієм Могильовим. Новим главою Радміну призначи­ли лідера партії «Русское един­ство» Сергія Аксьонова, який за­кликав президента Росії «забезпе­чити мир і спокій» у Криму.

На в’їзді на півострів з’явилися блокпости та люди зі зброєю.

28 ЛЮТОГО

Голова МВС Арсен Аваков по­відомив про блокування росій­ськими військовими аеропортів Криму й розцінив це як «збройне вторгнення та окупацію». Зокре­ма, злітно-посадкові смуги аеро­порту «Бельбек» у Севастопо-лі було заблоковано особами зі зброєю.

Того ж дня, за повідомленням Державної прикордонної служби України, пост технічного спосте­реження на мисі Такіль спостері­гав переліт понад 10 бойових вер­тольотів з боку РФ в Україну. На аеродром «Гвардійський» прибуло 8 військово-транспортних літаків ІЛ-76 збройних сил РФ.

1 БЕРЕЗНЯ

Самопризначена влада Криму звернулася до Путіна «по допомо­гу», і він не відмовив. Рада РФ од­ностайно ухвалила пропозицію Володимира Путіна про введення військ в Україну.

За повідомленням Держпри­кордонслужби, у порт Севастопо­ля зайшли два великих десантних кораблі Балтійського флоту РФ «Калінінград» та «Мінськ».

У районі Євпаторії російські військовослужбовці намагалися взяти під контроль один з команд­них пунктів зенітно-ракетної час­тини Повітряних сил Збройних сил України.

2 БЕРЕЗНЯ

У Києві відбулося Народне віче «Україна та Крим – єдині!».

Верховна Рада провела закрите засідання щодо забезпечення ці­лісності України і звернулася до держав-гарантів відповідно до Бу­дапештського меморандуму за­безпечити територіальну ціліс­ність України.

Рада національної безпеки та оборони України ухвалила рішен­ня привести Збройні сили України у повну бойову готовність.

Російські військові штурмува­ли українську частину в Севасто­полі, а також заблокували україн­ську військову частину україн­ської берегової охорони в Пере­вальному в Криму. За повідомлен­ням Держприкордонслужби, вели­ка кількість невідомих осіб штур­мом взяла штаби Азово-Чорномор­ського регіонального управління та Сімферопольського прикордон­ного загону. Прикордонники заго­ну стримали нападників і не до­пустили їх до кімнат зберігання зброї та основних комунікацій.

Міністр МВС повідомив, що по всій території Криму у частини внутрішніх військ прибувають емісари й військовослужбовці РФ, які звертаються до вищого і серед­нього офіцерського складу військ із пропозицією прийняти росій­ське громадянство та негайно отримати російські паспорти. У всіх випадках емісарам було від­мовлено.

3 БЕРЕЗНЯ

Загальна обстановка характе­ризувалася тотальними нападами на підрозділи Держприкордон­служби, що здійснювали групи у складі близько ста спеціально екі­пірованих військовослужбовців Росії. Стався напад на Керчен­ський загін морської охорони та на Севастопольський загін мор­ської охорони. Прикордонники стримували нападників і не до­пускали їх у кімнати зберігання зброї.

Держприкордонслужба повідо­мила, що на поромній переправі «Крим-Кавказ» спостерігалося на­копичення бронетехніки. Тривали активні переміщення кораблів ро­сійських ВМС в акваторії Чорного моря на вхід та вихід із порту Се­вастополя.

Як повідомило Міноборони України, незважаючи на численні спроби російських військовослуж­бовців і радикально налаштова­них елементів захопити або забло­кувати українські військові час­тини, примусити наших військо­вослужбовців скласти зброю, по­стійний психологічний тиск, по­грози зброєю та залякування, осо­бовий склад Збройних сил зали­шається вірним Присязі та укра­їнському народу, демонструє ви­тримку й упевненість у правоті своїх дій. Усі військові частини та кораблі Збройних сил України у Криму виконують накази Мініс­терства оборони та Генерального штабу ЗС України.

4 БЕРЕЗНЯ

Військовослужбовці Росії про­довжують блокувати будівлі Азо­во-Чорноморського регіонального управління, штабів Сімферополь­ського прикордонного загону, Се­вастопольського та Керченського загонів морської охорони, відділу прикордонної служби «Керч». У пункті пропуску через державний кордон «Крим-Кавказ» продовжу­ють перебувати озброєні військо­вослужбовці Росії.

Жодна з військових частин ВМС у Криму росіянам не здалася.

Президент Росії Володимир Путін провів прес-конференцію, яку було присвячено ситуації в Україні.

5 БЕРЕЗНЯ

За повідомленням Держпри­кордонслужби, військовослуж­бовці Росії продовжують блокува­ти будівлі Азово-Чорноморського регіонального управління, штабів Сімферопольського прикордонно­го загону, Севастопольського та Керченського загонів морської охорони, відділу прикордонної служби «Керч». Також у пункті пропуску через державний кор­дон «Крим-Кавказ» продовжують перебувати озброєні військовос­лужбовці Росії. Військовослуж­бовці та працівники прикордон­ного відомства залишаються на місцях і в межах можливого вико­нують свої завдання, проте напад­ники блокують системи управлін­ня та зв’язку. Прикордонники не допускають нападників до кімнат зберігання зброї.

Поки верстався номер стало ві­домо, що на 5 березня запланова­но засідання Ради Росія–НАТО, на якому обговорюватиметься ситу­ація в Україні.

09.03.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання