« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

«Нова профспілка» з багатьма невідомими…

«Нова профспілка» з багатьма невідомими…

Віяння моди поширюється не лише на одяг – її примхлива величність втручається у мову, взаємини, суспільні процеси… Мода зачіпає своїм крилом і звичну, відшліфовану роками профспілкову структуру, причому впливає не кращим чином. Час від часу чуємо про ство­рення нових профспілок чи організацій. Цей процес сприймався б нормально, якби їх по­ява не завдавала «удару в спину» діючій профорганізації. Як показує практика, мода на нові профспілки пов’язана із зміною ке­рівників, які вбачають загрозу у діючій орга­нізації або просто прагнуть мати своє, керо­ване, ручне утворення.

Віктор Федотов

голова обкому профспілки працівників держустанов

Максим Баланенко

заступник голови обкому профспілки

Марія Іванова

керівник прес-центру ФПО (за дорученням Президії обкому профспілки працівників держустанов)

Навесні минулого року Державний архів облас­ті очолив новий керів­ник. Перші кроки ново­го керівництва супрово­джувалися деякими кадровими змінами. Взяли на роботу юрис­та, інших працівників. Пара­лельно відбувалася «чистка» спеціалістів архівної справи, адже за бажання знайти причи­ну для звільнення зовсім не складно.

Почали чинити тиск на голо­ву профкому первинної профор­ганізації Державного архіву. По­сипалися претензії. Виконавцем усіх антипрофспілкових заходів був юрист, який до липня мину­лого року взагалі не був членом профспілки, але оцінку діяль­ності первинки вже давав. Сло­вом, руйнівний маховик було за­пущено: писали доповідні запис­ки, листи, які не підтверджува­лися фактами. Пояснення цьому рухові просте: готувалося під­ґрунтя для створення «нової профспілки», яка з’явилася вліт­ку минулого року. Чи пов’язане її створення з новим директором – невідомо, але факт відбувся. Здавалося б, нічого страшного не сталося, люди мають право вирішувати, у якій профспілці перебувати. Але якими метода­ми, яким форсуванням усе це відбувалося? Навіщо створюва­ти «велосипед», якщо його давно вже винайшли?

Профспілка працівників держустанов – авторитетна, ді­єва структура, яка пройшла ви­пробування часом і боротьбою. Інша річ, як працювала первин­на профорганізація архіву. Якщо були претензії до профко­му, то їх можна висловити, про­вести перевибори й працювати далі. Існування двох аналогіч­них структур в одній установі тільки сіє непорозуміння серед людей.

Обком профспілки оператив­но відреагував на непередбачу­вану ситуацію, застеріг керівни­цтво від імовірного втручання в діяльність профспілкової орга­нізації. В ОДА і ФПО відбулися зустрічі з директором архіву, після чого буря у склянці води ніби вщухла. Невдовзі на проф­спілкових зборах було обрано нового голову. Обком профспіл­ки надавав новообраному голові профкому всіляку допомогу.

У жовтні на Кіровоградщині перебували представники Цен­трального комітету профспілки, які зацікавилися ситуацією в ар­хіві. Під час зустрічі жодного натяку про припинення діяль­ності первинки чи її об’єднання з «новою профспілкою» не було. Навпаки, новообраний голова озвучив твердий намір щодо об’єднання всіх працівників ар­хіву у профспілці працівників держустанов. Здавалося, все стало на свої місця. Розпроща­лися на ноті повного порозумін­ня і планів на майбутнє.

Та й згодом у взаєминах ніщо не віщувало негоду. Більше того, 20 грудня голову обкому профспілки запросили в архів на урочистості, присвячені про­фесійному святу. Кращим акти­вістам, за поданням голови профкому, було вручено грамо­ти обкому профспілки. Букваль­но через три дні гарні взаємини затріщали, як кажуть, по всіх швах. 23 грудня в установі від­булися збори, на порядок ден­ний яких винесено питання про припинення діяльності первин­ної профспілкової організації працівників державних установ Державного архіву Кіровоград­ської області. Що могло зміни­тися за три дні? Навіщо тоді на урочистостях демонстрували співпрацю і гарні взаємини?

Процедура виходу-створення відбувалася із грубим порушен­ням Статуту профспілки праців­ників держустанов, елементар­них правил етики. Хочете нову профспілку – створюйте! Але хто дав право ухвалювати рі­шення про припинення діяль­ності діючої первинки? Тим більше, що значна частина спіл­чан залишилися у профспілці працівників держустанов. (Див­но, що порушення не помітив юрист архіву, який є ініціато­ром цих дій). Незважаючи на на­полегливість і титанічні зусил­ля, докладені для створення но­вої профспілкової структури, спілчан не вдалося, як кажуть, заманити калачем. (Чи надовго вистачить у них мужності зали­шатися у її лавах, покаже час). Вони знають її можливості, ба­чать результати діяльності. А стосовно «кота в мішку», то його перспектива щодо захисту прав та інтересів працівників викли­кає низку запитань. Із статусом первинної профспілки багато чого не доб’єшся.

…Нарешті прояснилося: ідея знищення діючої профорганіза­ції виникла не за три дні – готу­валися упродовж п’яти місяців. Наприклад, виявилося, що «нова профспілка» співробітників Державного архіву області лега­лізована міським управлінням юстиції ще в липні минулого року. До речі, в ОДА не знають, що в державній установі діє «нова профспілка». Про серйоз­ність намірів свідчить той факт, що новонароджена профспілка розробила статут і керується ним у своїй діяльності. Хоча цей трактат, точніше окремі його положення, демонструють пра­вовий нігілізм її засновників. Наприклад, профспілка має пра­во на організацію та проведення страйків, пікетувань, мітингів тощо (п. 7.11.1. Статуту) – і все це в державній установі… Крім того, «нова профспілка» має право вимагати звільнення не тільки керівника установи, як це передбачено чинним законо­давством, а й інших посадових осіб архіву, відокремлених під­розділів, створювати нові під­приємства, організації…

Конфліктна ситуація вийшла за межі Кіровоградщини, вона похитнула домовленості, досяг­нуті Угодою між Державною ар­хівною службою України та Профспілкою працівників держустанов України. Зокрема, існує загроза невиконання окремих її пунктів. Президія обкому проф­спілки ухвалила постанову щодо ситуації в Державному ар­хіві області та поінформувала ЦК профспілки й голову Дер­жавної архівної служби.

Наприкінці минулого року за результатами перевірки дотри­мання законодавства в Держав­ному архіві області Територі­альна державна інспекція з пи­тань праці вручила керівникові установи припис про притягнен­ня його до адміністративної від­повідальності. Що там архівні справи, головне «нова профспіл­ка» (не організація, а саме проф­спілка, от тільки Центрального комітету не вистачає) отримала благословення…

31.01.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання