« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Нові підходи в боротьбі з бідністю

Нові підходи в боротьбі з бідністю

Днями Комітет Верховної Ради України з питань соціальної по­літики та праці за сприянням Ін­ституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи НАН України провів семінар на тему «Нові підходи в політиці подолан­ня бідності в Україні». До обгово­рення цієї надзвичайно болючої та актуальної наразі проблеми до­лучилися і профспілки, зокрема в заході взяв участь в. о. першо­го заступника Голови ФПУ Григорій Осовий.

Семінар проходив під голо­вуванням першого заступ­ника Голови Комітету ВРУ з питань соціальної політики та праці Яросла­ва Сухого. Серед присутніх також були: заступник міністра соціаль­ної політики України В’ячеслав Коломієць, представник Уповно­важеного ВРУ з прав людини з пи­тань дотримання соціально-еко­номічних та гуманітарних прав Наталія Іванова, а також народні депутати, представники Кабінету Міністрів України, центральних та місцевих органів виконавчої влади, громадських організацій, всеукраїнських профспілок та їх об’єднань, роботодавці, науковці та ін.

Бідність породжує масштабні соціальні конфлікти, становить загрозу єдності суспільства і на­ціональної безпеки країни та є на­слідком нереалізованих консти­туційних гарантій. Вона охоплює значну частину населення Украї­ни, і найбільш прикро, що це яви­ще притаманне не лише таким вразливим категоріям, як сім’ї з дітьми, інваліди, пенсіонери, без­хатченки та безпритульні діти, а й працюючим громадянам. За оцінками експертів, Україна є од­нією з найбідніших країн Європи, тож подолання бідності – найваж­ливіший пріоритет на шляху її розвитку як соціальної та право­вої держави.

«Україна почала боротися з бідністю відразу після здобуття незалежності. Однак і донині в цій боротьбі поки що перемагає бідність. На сьогодні 60–70% укра­їнців вважають себе бідними, – зауважив Ярослав Сухий. – Ми маємо цифри, які свідчать, що наше пенсійне забезпечення по­вною мірою відповідає стандар­там Міжнародної організації праці – 45% від зарплати. Однак ми всі бачимо, що ця пенсія не відповідає сучасним реаліям. За рівнем абсолютної бідності Укра­їна перебуває на рівні Франції – 60%. Тільки як почуваються французи і як українці? Тож ми маємо зрозуміти, що боротися з бідністю тільки на словах, сами­ми лише цифрами неможливо! Якщо ми зрозуміємо, що нам по­трібен конструктивний, систем­ний, комплексний підхід до подо­лання бідності, тоді ми цю справу зрушимо з місця».

У свою чергу, Григорій Осовий наголосив, що в світі немає жод­ної країни, навіть найбагатшої, де б удалося подолати таке явище, як бідність. «Однак ми маємо ро­зібратися в причинах, масштабах та наслідках бідності для того, аби зрозуміти, якими методами з нею боротися», – зазначив він.

В. о. першого заступника Голо­ви ФПУ акцентував на кількох мо­ментах, які мають насамперед привернути увагу на шляху подо­лання бідності в Україні. Серед них – незабезпечення на достат­ньому матеріальному рівні дер­жавних соціальних стандартів і гарантій, визначених Конституці­єю, а також низький рівень вар­тості праці. Відтак, за його слова­ми, неодноразові спроби профспі­лок за допомогою соціального діа­логу встановити об’єктивний про­житковий мінімум, економічно і соціально виважений, обґрунтова­ний розмір мінімальної заробіт­ної плати, а також її ставок, на жаль, поки що не принесли бажа­них результатів.

Григорій Осовий говорив і про необхідність реалізувати право громадян на повну і продуктивну зайнятість як важливу передумо­ву убезпечення людей від біднос­ті. Так, за його словами, 75% осно­вних фондів виробництва мають критичну ступінь зношеності, тоді як в країнах Європи цей пара­метр у середньому становить лише 25%. Також в. о. першого за­ступника Голови ФПУ зазначив, що в системі загальнообов’язкового соціального страху­вання встановлено занадто низькі розміри соціальних виплат – пен­сій, виплат із безробіття, лікарня­них, допомоги від нещасних ви­падків на виробництві тощо.

Федерація професійних спілок України вважає, що сьогодні необ­хідно сконцентрувати увагу орга­нів влади та соціальних партне­рів на вдосконаленні розрахунку прожиткового мінімуму, підви­щенні частки оплати праці в дохо­дах населення, скасуванні дис­кримінації оплати праці праців­ників бюджетної сфери тощо.

У виступі заступника міністра соціальної політики В’ячеслава Коломійця йшлося про те, що про­блема подолання бідності є акту­альною для суспільства і найваж­ливішим пріоритетом у здійснен­ні реформ в Україні. Він, зокрема, наголосив, що критерії оцінки бідності визначені Державною ці­льовою програмою подолання та запобігання бідності на період до 2015 року. Крім того, визначені конкретні заходи, спрямовані на відновлення виробництва та сти­мулювання економічного зрос­тання, сприяння трудовій зайня­тості населення, вдосконалення оплати праці, реформування пен­сійної системи, соціального стра­хування, системи соціального за­хисту та підтримки сімей, дітей та молоді, поліпшення медичного обслуговування тощо.

В’ячеслав Коломієць акценту­вав увагу на тому, що завдяки ре­алізації визначених програмою завдань спостерігаються певні по­зитивні тенденції щодо зменшен­ня бідності за різними критерія­ми. Проте залишається високим рівень бідності у багатодітних сім’ях (з трьома і більше дітьми), сім’ях із подвійним навантажен­ням, де є діти і безробітні, а також у сільській місцевості. Також мі­ністр запевнив, що соціально-еко­номічна політика і надалі буде спрямовуватися на покращення життєвого рівня населення Украї­ни та зниження рівня бідності.

Учасники заходу обговорили низку інших надзвичайно важли­вих питань, зокрема низький рі­вень якості та доступності медич­ної допомоги для всіх верств насе­лення. Наголошувалося й на необ­хідності зменшення обсягів не­формальної трудової зайнятості та виведення з тіні (легалізації) заробітних плат найманих праців­ників та ін.

За результатами обговорення було внесено низку пропозицій щодо розгляду Верховною Радою та прийняття нею законопроектів про загальнообов’язкове держав­не соціальне медичне страхуван­ня відповідно до вимог Основ за­конодавства України, про затвер­дження Загальнодержавної про­грами розвитку соціального жит­ла, про застосування роботодав­цем гнучкої форми зайнятості, зо­крема шляхом запровадження дистанційних умов праці, про вне­сення доповнень до Державної ці­льової соціальної програми подо­лання та запобігання бідності на період до 2015 року в частині зни­ження рівня бідності працездат­ного населення тощо. Також певні рекомендації підготовлено для Міністерства освіти і науки, Мі­ністерства соціальної політики, Міністерства охорони здоров’я, Фонду соціального страхування від нещасного випадку на вироб­ництві та професійного захворю­вання.

27.01.2014


Анна РЄПІЧ, редактор відділу «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання