« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Широкомасштабне навчання з охорони праці триває

Широкомасштабне навчання з охорони праці триває

Тетяна ГОРЮН

головний спеціаліст департаменту охорони праці ФПУ

Для Федерації профспілок України та її членських ор­ганізацій 2013 рік був визначальним. Для забезпечен­ня реалізації рішень Ради ФПУ щодо посилення гро­мадського контролю профспілок за дотриманням законодавства про охорону праці, кваліфікованого та ефективного його здійснення необхідно було організу­вати якісне і масштабне навчання профактиву з питань охорони праці на всіх рівнях профспілкового руху, вирі­шити питання щодо його фінансування.

Було надіслано пропозиції до відповідних центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, проводився постійний соцдіалог щодо узгодження та вирішення цих питань. В результаті наполеглива робота ФПУ та її членських організацій у цьому напрямі дала вагомі позитивні результати.

Заходи щодо фінансування навчання представників профспілок із питань охорони праці ввійшли до Загальнодержавної соціальної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2014–2018 роки, затвердженої 4 квітня 2013 року Законом України № 178-VII. Сьогодні розробляється План участі членських організацій ФПУ у реалізації завдань зазначеної Загальнодержавної програми, створено робочу групу для його опрацювання.

За пропозицією ФПУ, до Заходів із профілактики нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань на 2013–2014 роки, які здійснюються за рахунок коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, включено навчання з питань охорони праці профактиву всіх рівнів.

У 2013 році розпочався та успішно реалізується широкомасштабний проект Фонду щодо навчання з питань охорони праці представників роботодавців і профспілок. За рахунок коштів Фонду в минулому році пройшли відповідні навчання і перевірку знань майже 13,5 тис. спеціалістів, працівників, у тому числі 4,5 тис. представників профспілок.

Членськими організаціями ФПУ відзначено наступні позитивні результати реалізації зазначеного проекту:

– привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці, а також до того, яким чином навчання з питань охорони праці може сприяти створенню та просуванню культури охорони праці, зниженню щорічної смертності на робочому місці та поліпшенню умов праці;

– всебічне висвітлення вищезазначених заходів у газетах, журналах, інших періодичних виданнях, на радіо та телебаченні;

– поглиблення конструктивного діалогу з питань безпеки праці та соціального захисту працівників з органами

виконавчої влади та нагляду;

– посилення відповідальності керівних працівників, спеціалістів та інших осіб за порушення, які створюють підвищений ризик для життя і здоров’я людей та обумовлюють численні нещасні випадки, профзахворювання і аварії на виробництві, своєчасне виявлення та усунення наявних недоліків;

– заохочення працівників до сприяння підвищенню рівня безпеки та поліпшенню умов праці;

– участь навчально-методичних центрів територіальних профоб’єднань ФПУ у проведенні відповідного навчання, здобуття та поширення досвіду цієї роботи, зміцнення їх матеріальної та навчально-методичної бази;

– створення умов для кваліфікованого й ефективного здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про охорону праці, соціального захисту прав працівників на безпечні і здорові умови праці,

запобігання випадкам виробничого травматизму та профзахворюванням.

У 2014 році навчання представників профспілок із питань охорони праці в рамках заходів щодо профілактики нещасних випадків на виробництві та профзахворювань Фонду триває. Так, уже в січні первинні організації профспілок, територіальні та галузеві профоб’єднання можуть подавати до регіональних управлінь виконавчої дирекції Фонду заявки встановленого зразка (в електронному та паперовому вигляді) щодо представників профспілок, які потребують навчання з питань охорони праці в 2014 році. Крім заявки необхідно надати на кожного представника профспілок копії розпорядчих документів про призначення на відповідну посаду з питань охорони праці або іншого до-кумента, що засвідчує виконання певних обов’язків з охорони праці. Координацію та методичний супровід подання заявок та проведення відповідного навчання мають здійснювати територіальні та галузеві профоб’єднання.

В усіх членських організаціях необхідно призначити відповідального за координацію та методичний супровід підготовки і проведення відповідного навчання в регіонах та галузях, а саме:

– організація роботи з відповідними членськими профорганізаціями щодо підбору профактиву для проходження навчання, правильності формування та заповнення заявок, із визначенням кількості слухачів по регіонах, районах та містах;

– надання іншої інформаційної, методичної, роз’яснювальної та організаційної підтримки з питань проведення відповідного навчання.

У другій декаді лютого ц. р. планується проведення інформаційного семінару-наради за участю представників членських організацій ФПУ, навчально-методичних центрів терпрофоб’єднань ФПУ, виконавчої дирекції Фонду та апарату ФПУ з питань підбиття підсумків проведення навчання профактиву з охорони праці у 2013 році та проведення відповідного навчання у 2014 році.

 

  •  ДУМКА

«ПВ» попросили слухачів семінару-навчання, який відбувся 25 листопада – 6 грудня на базі Академії праці, соціальних відносин та туризму, поділитися враженнями від організації заходу, а також розповісти, що корисного вони дізналися.

 Галина КОБЕЦЬ, завідувачка відділу охорони праці і здоров’я Донецького обкому профспілки праців­ників освіти і науки України:

«В охороні пра­ці немає дріб­ниць. І ті дета­лі, ті моменти, на які звертали увагу фахівці ФПУ, дають змогу побудува­ти свою робо­ту таким чи­ном, щоб дійсно надати прак­тичну допомо­гу насамперед первинці, а з ін­шого боку – по­силити контроль за дотри­манням законо­давства з охо­рони праці».

 Володимир ФЕСАН, головний техінспектор праці профспілки працівників охорони здоров’я України:

«У ході семіна­ру нас ознайо­мили з новими документами, новинами, які з’являються у сфері охорони праці. Крім того, тут зібралися фа­хівці, які здій­снюють контроль від профспілок за станом охоро­ни праці. Ми узгоджува­ли різні позиції, які потрібно доробити або змінити».

Володимир СЕМАКОВ, завідувач відділу охорони праці, здоров’я та соці-альних питань Луганської облпрофради:

«Найцінніше, що ми могли в окремих випад­ках вплинути на те, щоб ті документи, якими будуть користуватися як роботодавці, так і органи державного, громадського контролю, були наближені без­посередньо до працівників. Щоб вони могли впливати на підвищення рів­ня безпеки й умов праці».

Віталій СКУБА, технічний інспектор праці ЦК Атомпрофспілки України:

«Під час семінару та в спілкуванні із своїми колегами ми дізналися про нові методи роботи з охорони праці та роботи з людьми.

Високопрофесійні викладачі, фахівці ФПУ, чітко сформулювали ті складні питання, які виникають під час розслідування нещасних випадків і професійних захворювань».

  Костянтин ШЕПОТЬКО, заступник голови профкому первинної профорганізації ПАТ «Новокрама­торський машино­будівний завод»:

«Для мене най­більш цікаво, що в одній групі спілкуються і технінспекто­ри, і представ­ники профспі­лок з охорони праці, і просто профспілкові ді­ячі. Крім тих лекцій, які нам читав лектор, при безпосе­редньому спіл­куванні багато чого корисного можна отри­мати для себе».

Анатолій АКСЬОНЕНКО, заступник голови Полтавської обласної організації Профспілки громадського обслуговування населення:

«Треба віддати належне викла­дачам – усі до­сить висококваліфіковані фахівці, які ма­ють талант до викладання, як обстоюва­ти свої інтереси. Багато надавалося лі­тератури, різ­номанітних матеріалів, які будемо засто­совувати в по­дальшій роботі».

19.01.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання