« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

На часі – питання освіти

На часі – питання освіти

Сучасні проблеми професійної освіти в галузі торгівлі, ресто­ранного бізнесу, пе­реробної та харчової промисловості обго­ворювались напри­кінці минулого року на Харківщині. Облас­на профспілка праців­ників і підприємців торгівлі, громадсько­го харчування та по­слуг, Об’єднання підприємців торгів­лі та громадського харчування Харків­ської області «Торго­ва єдність» провели круглий стіл «Навчан­ня як послуга. Якісна професійна освіта для підприємств торгівлі, ресторанного бізнесу, переробної та харчо­вої промисловості».

Алла Приседська
голова Харківської обласної профспілки працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг, голова Об’єднання підприємців Харківської області «Торгова єдність»

Захід відбувся в Харків­ському торговельно-економічному коледжі КНТЕУ в рамках проекту «Консолідація зусиль громадських організацій МСБ центрально-східного регіону для підтримки розвитку бізнесу та економічного зростання в Україні» та відповідно до під­писаного Меморандуму про співпрацю від 14.11.2013. Участь у ньому взяли перший заступ­ник голови Об’єднання профспі­лок Харківської області С. Волков, голова Харківської обласної профспілки працівни­ків і підприємців торгівлі, гро­мадського харчування та по­слуг А. Приседська, голова профспілки працівників харчо­вої та переробної промисловос­ті М. Шацький, голова Моло­діжної ради ОПХО Д. Степанюк, заступник начальника управ­ління споживчого ринку Депар­таменту економіки та міжна­родних відносин ХОДА І. Мар­тишко, генеральний директор Об’єднання підприємців «Тор­гова єдність» І. Таран, керівни­ки галузевих закладів освіти, представники підприємств та підприємці галузі, волонтери.

Мета зібрання – встановлен­ня ділових зв’язків між підпри­ємствами та закладами освіти Харківської області для прохо­дження виробничої практики, подальшого працевлаштуван­ня випускників та підвищення кваліфікації працівників під­приємств малого та середнього бізнесу галузі.

У виступах учасників круг­лого столу йшлося про сучасні проблеми професійної освіти в Україні. Зокрема, наголошува­лося на труднощах у визначен­ні баз виробничої практики та працевлаштуванні випускни­ків галузевих закладів освіти, підписанні трьохсторонніх до­говорів тощо. Крім того, дирек­тор Харківського ліцею харчо­вих технологій та торгівлі Ю. Омельченко складну про­блему вбачає в кадровому пи­танні. За його словами, тільки в Харкові 30 навчальних закла­дів готують фахівців з професії кухар, офіціант, кондитер. За­клади професійної освіти, які підпорядковувались великим виробничим підприємствам, перепрофілюються на тих по­тужностях, які вони мають, а саме на базі їдалень, фабрик-кухонь, починають випуск фа­хівців торгівлі та ресторанного бізнесу. Випускники таких за­кладів отримують знання, що не викликають довіри. Тільки 10% з них бажають продовжу­вати навчання за фахом, тобто не бачать для себе перспектив професійного зростання.

Керівник громадської юри­дичної приймальні Харків­ської обласної профспілки пра­цівників і підприємців торгів­лі, громадського харчування та послуг Ю. Чашей звернув увагу на проблематику, пов’язану з неофіційним пра­цевлаштуванням молоді. «Сьо­годні ринок праці перебуває в тіньовій економіці, де праців­ники є найбільш уразливими, оскільки вони «поза законом». У таких умовах їм дуже склад­но здійснювати захист свого конституційного права на пра­цю через неофіційний статус, – зауважив він. – Особливо це стосується молодих спеціаліс­тів, працевлаштування яких ускладнюється ще двома обста­винами. По-перше, це недовіра роботодавця, яка є необґрунто­ваною. В наших навчальних за­кладах надається достатньо те­оретичних знань для здійснен­ня певної діяльності. Молоді не вистачає тільки практичних навичок, нам потрібні лише підказки, поради, скерування щодо кращого здійснення на­шої роботи. Водночас ми також можемо навчити роботодавця, ознайомивши його з новими методами, творчими ідеями, що сприятиме покращенню по­казників підприємства і зага­лом модернізації в країні. Без молоді та залучення її до робо­ти це неможливо. По-друге, це «державно-податкове» усклад­нення. Наприклад, у ст. 26 но­вого Закону України «Про за­йнятість населення» передба­чено компенсацію роботодав­цю єдиного соціального внеску за молодого спеціаліста протя­гом 1 року в тому випадку, якщо його не буде звільнено з роботи впродовж 2 років. Рані­ше за направленням Фонду за­йнятості передбачалися дота­ції за молодого спеціаліста в розмірі мінімальної заробітної плати».

Також Ю. Чашей вважає, що для вирішення згаданих про­блем необхідна тісна співпра­ця та ведення двостороннього діалогу, який переконав би сто­рони в тому, що роботодавці і молодь вкрай потрібні одне од­ному для досягнення спільної мети. На його думку, необхідне впровадження нової практики щодо заохочень роботодавця. Наприклад, введення тимчасо­вого пільгового оподаткування у зв’язку з прийняттям на робо­ту певної кількості молодих спеціалістів.

Перший заступник голови ОПХО С. Волков зазначив, що випускник навчального закла­ду інтегрується в суспільство ще й соціально. В Західній Єв­ропі при працевлаштуванні враховується соціальна, життє­ва позиція молодого фахівця, участь в діяльності громад­ських організацій як волонте­ра. Тому нам також варто ак­тивніше залучати молодь до роботи в профспілках, громад­ських організаціях.

Генеральний директор Об’єднання «Торгова єдність» І. Таран презентувала учасни­кам зустрічі можливості про­грами ділових стажувань SABIT «Розвиток асоціацій ма­лого та середнього бізнесу в га­лузі громадського харчування» в наступному 2014 році.

На завершення заходу ви­кладачі Харківського торговельно-економічного коледжу КНТЕУ провели майстер-класи з приготування страв грузинської та європей­ської кухні, які могли відвіда­ти всі бажаючі.

12.01.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання