На часі – питання освіти
Сучасні проблеми професійної освіти в галузі торгівлі, ресторанного
бізнесу, переробної та харчової промисловості обговорювались наприкінці
минулого року на Харківщині. Обласна профспілка працівників і підприємців
торгівлі, громадського харчування та послуг, Об’єднання підприємців торгівлі
та громадського харчування Харківської області «Торгова єдність» провели
круглий стіл «Навчання як послуга. Якісна професійна освіта для підприємств
торгівлі, ресторанного бізнесу, переробної та харчової промисловості».
Алла Приседська
голова Харківської обласної профспілки
працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг, голова
Об’єднання підприємців Харківської області «Торгова єдність»
Захід відбувся в Харківському торговельно-економічному
коледжі КНТЕУ в рамках проекту «Консолідація зусиль громадських організацій МСБ
центрально-східного регіону для підтримки розвитку бізнесу та економічного
зростання в Україні» та відповідно до підписаного Меморандуму про співпрацю
від 14.11.2013. Участь у ньому взяли перший заступник голови Об’єднання
профспілок Харківської області С. Волков, голова Харківської обласної
профспілки працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг
А. Приседська, голова профспілки працівників харчової та переробної
промисловості М. Шацький, голова Молодіжної ради ОПХО Д. Степанюк, заступник
начальника управління споживчого ринку Департаменту економіки та міжнародних
відносин ХОДА І. Мартишко, генеральний директор Об’єднання підприємців «Торгова
єдність» І. Таран, керівники галузевих закладів освіти, представники
підприємств та підприємці галузі, волонтери.
Мета зібрання – встановлення ділових зв’язків між підприємствами
та закладами освіти Харківської області для проходження виробничої практики,
подальшого працевлаштування випускників та підвищення кваліфікації працівників
підприємств малого та середнього бізнесу галузі.
У виступах учасників круглого столу йшлося про сучасні
проблеми професійної освіти в Україні. Зокрема, наголошувалося на труднощах у
визначенні баз виробничої практики та працевлаштуванні випускників галузевих
закладів освіти, підписанні трьохсторонніх договорів тощо. Крім того, директор
Харківського ліцею харчових технологій та торгівлі Ю. Омельченко складну проблему
вбачає в кадровому питанні. За його словами, тільки в Харкові 30 навчальних
закладів готують фахівців з професії кухар, офіціант, кондитер. Заклади
професійної освіти, які підпорядковувались великим виробничим підприємствам,
перепрофілюються на тих потужностях, які вони мають, а саме на базі їдалень,
фабрик-кухонь, починають випуск фахівців торгівлі та ресторанного бізнесу.
Випускники таких закладів отримують знання, що не викликають довіри. Тільки
10% з них бажають продовжувати навчання за фахом, тобто не бачать для себе
перспектив професійного зростання.
Керівник громадської юридичної приймальні Харківської
обласної профспілки працівників і підприємців торгівлі, громадського
харчування та послуг Ю. Чашей звернув увагу на проблематику, пов’язану з
неофіційним працевлаштуванням молоді. «Сьогодні ринок праці перебуває в
тіньовій економіці, де працівники є найбільш уразливими, оскільки вони «поза
законом». У таких умовах їм дуже складно здійснювати захист свого конституційного
права на працю через неофіційний статус, – зауважив він. – Особливо це
стосується молодих спеціалістів, працевлаштування яких ускладнюється ще двома
обставинами. По-перше, це недовіра роботодавця, яка є необґрунтованою. В
наших навчальних закладах надається достатньо теоретичних знань для здійснення
певної діяльності. Молоді не вистачає тільки практичних навичок, нам потрібні
лише підказки, поради, скерування щодо кращого здійснення нашої роботи.
Водночас ми також можемо навчити роботодавця, ознайомивши його з новими
методами, творчими ідеями, що сприятиме покращенню показників підприємства і
загалом модернізації в країні. Без молоді та залучення її до роботи це
неможливо. По-друге, це «державно-податкове» ускладнення. Наприклад, у ст. 26
нового Закону України «Про зайнятість населення» передбачено компенсацію
роботодавцю єдиного соціального внеску за молодого спеціаліста протягом 1
року в тому випадку, якщо його не буде звільнено з роботи впродовж 2 років.
Раніше за направленням Фонду зайнятості передбачалися дотації за молодого
спеціаліста в розмірі мінімальної заробітної плати».
Також Ю. Чашей вважає, що для вирішення згаданих проблем
необхідна тісна співпраця та ведення двостороннього діалогу, який переконав би
сторони в тому, що роботодавці і молодь вкрай потрібні одне одному для
досягнення спільної мети. На його думку, необхідне впровадження нової практики
щодо заохочень роботодавця. Наприклад, введення тимчасового пільгового
оподаткування у зв’язку з прийняттям на роботу певної кількості молодих
спеціалістів.
Перший заступник голови ОПХО С. Волков зазначив, що
випускник навчального закладу інтегрується в суспільство ще й соціально. В
Західній Європі при працевлаштуванні враховується соціальна, життєва позиція
молодого фахівця, участь в діяльності громадських організацій як волонтера.
Тому нам також варто активніше залучати молодь до роботи в профспілках, громадських
організаціях.
Генеральний директор Об’єднання «Торгова єдність» І. Таран
презентувала учасникам зустрічі можливості програми ділових стажувань SABIT
«Розвиток асоціацій малого та середнього бізнесу в галузі громадського
харчування» в наступному 2014 році.
На завершення заходу викладачі Харківського
торговельно-економічного коледжу КНТЕУ провели майстер-класи з приготування
страв грузинської та європейської кухні, які могли відвідати всі бажаючі.
12.01.2014
|