« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Система загальнообов’язкового державного соцстрахування: складова соціального діалогу

Система загальнообов’язкового державного соцстрахування: складова соціального діалогу

14–15 листопада в Бу­динку спілок Федера­ція профспілок Украї­ни спільно з Фондом ім. Ф. Еберта прове­ли семінар «Система загальнообов’язкового державного соціаль­ного страхування: складова соціального діалогу, шляхи вдоско­налення».

Олена ОВЕРЧУК

«ПВ»

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

Мета організаторів за­ходу – представити аналіз системи загальнообов’язкового державного соціаль­ного страхування та її запрова­дження, а також підготувати рекомендації профспілок про подальше її вдосконалення.

У семінарі взяли участь го­лова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної по­літики та праці Петро Цибенко, голова підкомітету з питань державного соціального стра­хування, розвитку соціального діалогу та діяльності об’єднань громадян сторін соціального діалогу цього Комітету Людми­ла Денісова, в. о. першого за­ступника Голови ФПУ Григорій Осо­вий, заступник Голо­ви ФПУ Сергій Украї­нець, керівник Депар­таменту соціального діалогу та соціально­го страхування апа­рату ФПУ Галина Ко­лосюк, представник Фонду ім. Ф. Еберта Галина Мещерякова, представ­ники урядових структур, секре­таріату НТСЕР, галузевих проф­спілок та територіальних об’єднань профспілок, члени по­стійної комісії Ради ФПУ з пи­тань соціального діалогу та со­ціального страхування, а також правлінь та наглядових рад фондів соціального страхуван­ня від профспілкової сторони.

Відкрив захід в. о. першого заступника Голови ФПУ Григо­рій Осовий, який розповів про роль профспілок у сфері загальнообов’язкового державно­го соціального страхування та поінформував учасників семі­нару про механізм впливу Фе­дерації профспілок України, СПО об’єднань профспілок на діяльність фондів соціального страхування, прийняття прин­ципових рішень щодо соціаль­ного захисту працівників, ак­тивну участь профспілок у со­ціальному діалозі. Григорій Осовий також зазначив, що у ході зустрічі Президента Укра­їни Віктора Януковича з пред­ставниками ФПУ і УСПП Голо­ва ФПУ Юрій Кулик підкрес­лив, що одне з головних питань, яке турбує членів профспілок і потребує нагального вирішен­ня, стосується погашення забор­гованості із заробітної плати і соціальних виплат. Особливу увагу Президента лідер проф­спілок привернув до затриман­ня виплат соціальної допомоги безробітним, допомоги в зв’язку з нещасними випадками на ви­робництві, лікарняних, допомо­ги при народженні ди­тини тощо.

Після цієї зустрічі Глава держави дав уряду низку дору­чень, які було розгля­нуто на засіданні Каб­міну 13 листопада. Під час засідання Прем’єр-міністр Укра­їни Микола Азаров критично оцінив роботу окре­мих міністрів, які несуть персо­нальну відповідальність за ви­конання зазначених завдань. Микола Азаров наголосив, що він особисто затвердить графік ліквідації заборгованості, щоб до 10 грудня погасити всі борги із соціальних виплат.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціаль­ної політики та праці Петро Ци­бенко, виступаючи перед учас­никами семінару, подякував ФПУ й особисто Григорію Осо­вому за ініціативу проведення семінару з надзвичайно важли­вої, гострої та болючої теми со­ціального страхування в Укра­їні, наголосивши: «Ми з вами надзвичайно зацікавлені збе­регти і вдосконалити систему соціального страхування для того, щоб вона працювала на користь людини праці і дозво­ляла соціально захистити її». Також Петро Цибенко розповів про діяльність Комітету, його структуру та завдання.

Голова підкомітету з питань державного соціального стра­хування, розвитку соціального діалогу та діяльності об’єднань громадян сторін соціального діалогу Комітету Верховної Ради України з питань соціаль­ної політики та праці Людмила Денісова виступила у вступній сесії «Соціальний діалог в фор­муванні ефективної системи со­ціального страхування», ви­світливши роль законодавчого органу України у сфері загальнообов’язкового державного со­ціального страхування.

Розповідаючи про профспіл­кове бачення подальшого роз­витку соціального страхування від нещасних випадків на ви­робництві та професійних за­хворювань, заступник Голови ФПУ Сергій Українець зазна­чив, що потрібно домагатися справедливості страхового за­безпечення. Це стосується як компенсації постраждалим, так і профілактичної роботи, що передбачає насамперед гнучкі тарифи, знижки та над­бавки. Необхідно також запро­вадити систему жорстких мате­ріальних санкцій проти тих ро­ботодавців, які нехтують вимо­гами охорони праці, розібрати­ся у питаннях медичного стра­хування. Не можна допускати в цю сферу ті комерційні струк­тури, для яких найголовнішим є гроші, а не людське здоров’я та життя. Сергій Українець та­кож запропонував Фонду соці­ального страхування від нещас­них випадків на виробництві створити власну систему лікар­няних засобів та навчальних за­кладів.

На семінарі розглядалися й інші теми: «Адміністрування єдиного соціального внеску: ре­зультати, проблеми, перспекти­ви», «Моделі реформування системи загальнообов’язкового соціального страхування в кон­тексті необхідності запрова­дження системи медичного со­ціального страхування та обов’язкової накопичувальної пен­сійної системи», «Організація робочих органів Фонду соціаль­ного страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань щодо виконання вимог базового За­кону: результати, проблеми, перспективи», «Бачення проф­спілок щодо подальшого розви­тку соціального страхування від нещасних випадків на ви­робництві та професійних за­хворювань», «Практика взаємо­дії органів Держгірпромнагля­ду з профспілками щодо запо­бігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням». Учасники се­мінару шукали відповіді на за­питання, як покращити роботу профспілок у сфері запобігання нещасним випадкам на вироб­ництві та професійним захво­рюванням і як забезпечити по­дальший розвиток соціального страхування від нещасних ви­падків на виробництві та про­фесійних захворювань. Також було окреслено консолідований план дій для подальшого вдо­сконалення системи загальнообов’язкового державного соці­ального страхування.

02.12.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання