« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Об’єднання Державної служби зайнятості та Державної інспекції з питань праці: «за» і «проти»

Об’єднання Державної служби зайнятості та Державної інспекції з питань праці: «за» і «проти»

Днями Комітет Верховної Ради Укра­їни з питань соціальної політики та праці провів круглий стіл на тему «Щодо намірів об’єднання Держав­ної служби зайнятості України з Дер­жавною інспекцією України з питань праці». До обговорення долучили­ся заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський, го­лова Комітету Петро Цибенко, за­ступник міністра соціальної політики В’ячеслав Коломієць, заступник Го­лови ФПУ Сергій Українець, народ­ні депутати, представники Кабміну, міністерств, відомств, роботодавців, профспілок, науковці.

Відкриваючи зібрання, заступник Голови ВРУ Руслан Кошу­линський зауважив, що запропоноване для обговорення питання є до­сить складним. «Враховуючи його важливість для суспільства й ті компоненти, які можуть ви­никнути в різних за своєю суттю організаціях, починаючи від проблем законодавства, фінан­сування, матеріального забезпе­чення, мотивації різних струк­тур, які виконавча гілка влади має намір об’єднати в єдине ціле, закликаю вас до серйозної і від­вертої розмови, яка не дала б за­конодавцям навіть мінімально знизити механізм соціального захисту», – наголосив він.

ПРОФСПІЛКИ ЗАНЕПОКОЄНІ

Позицію профспілок виклав заступник Голови ФПУ Сергій Українець: «17 жовтня на засідан­ні Спільного представницького органу об’єднання профспілок було розглянуто, зокрема, й обго­ворюване сьогодні питання. Від­так, СПО вирішив не погоджува­ти запропонований Мінсоцполі­тики проект Указу Президента України «Про деякі заходи з опти­мізації системи центральних ор­ганів виконавчої влади». Також було прийнято рішення вважати неприйнятним фінансування центрального органу виконавчої влади за рахунок коштів застра­хованих осіб». Заступник Голови ФПУ зауважив, що якщо все ж таки така оптимізація відбудеть­ся, то необхідно передбачити фі­нансування діяльності новоство­реного органу поза рамками ви­конання функцій Виконавчої ди­рекції Фонду соціального страху­вання на випадок безробіття за рахунок коштів консолідованого держбюджету. Також Мінсоцпо­літики має забезпечити повну відповідність повноважень та по­рядку здійснення наглядово-контрольної діяльності з питань праці вимогам Конвенцій МОП № 81 і № 129 про інспекцію праці й усунення конфлікту інтересів при здійсненні державної політи­ки в сфері зайнятості та контрольно-наглядових повнова­жень держави. Крім того, СПО вважає за необхідне звернутися до Міжнародного бюро праці з проханням надати експертну оцінку відповідності проектів Указу та Положення «Про дер­жавну службу України з питань праці та зайнятості» вищезгада­ним конвенціям.

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Учасники круглого столу пе­реконані, що питання об’єднання Служби зайнятості і Держпраці потребує ґрунтовно­го та всебічного обговорення. Під час зібрання зазначалося, що в Україні, як і інших країнах світу, постійно відбуваються зміни в економічному середови­щі, яке формує попит і пропози­цію на ринку праці. Серед них: збільшення чи скорочення три­валості робочого часу; поширен­ня нетипових чи нестабільних трудових правовідносин; робота працівників за наймом у кіль­кох роботодавців одночасно; швидка зміна вимог щодо квалі­фікації працівника, зниження кваліфікації робіт; нестабіль­ність зайнятості, яка призво­дить до збільшення стресів і по­слаблення почуття солідарності у працівників, зниження їх ак­тивності; нові форми організа­ції праці і виникнення внаслі­док цього нових структур соці­альних відносин на підприєм­ствах, а також інші аналогічні процеси. Ці зміни, на думку учасників заходу, створюють для Держінспекції з питань пра­ці та Держслужби зайнятості нові і раніше невідомі пробле­ми, які, в свою чергу, потребу­ють нових підходів та методів роботи.

Також наголошувалося, що Служба зайнятості та Держпра­ці мають різні джерела фінансу­вання. Так, Служба зайнятості як виконавча дирекція Фонду загальнообов’язкового держав­ного соціального страхування на випадок безробіття фінансу­ється за рахунок коштів фонду, а Держпраці – за рахунок коштів держбюджету. На думку учас­ників заходу, перекладання фі­нансування державного органу на страховий фонд потребувати­ме зміни законодавства про загальнообов’язкове соціальне страхування на випадок безро­біття щодо функцій виконавчої дирекції, а також призведе до зростання адміністративних ви­трат фонду, внаслідок чого мо­жуть погіршитися фінансуван­ня послуг безробітним та їх со­ціальний захист.

ДУМКИ РОЗДІЛИЛИСЯ

Заступник міністра соціаль­ної політики В’ячеслав Коломі­єць у своєму виступі повідомив, що головним завданням об’єднаної служби буде ефективний захист кожного працівника на всіх етапах трудового процесу, починаючи від прийому на робо­ту і закінчуючи розірванням тру­дових відносин з роботодавцем. «Об’єднана служба повинна за­пропонувати українським пра­цівникам нову якість послуг, за­хисту і стати своєрідним будин­ком праці як для робітників, так і для роботодавців. Людина має знати, що саме в об’єднаній служ­бі вона зможе отримати всі по­слуги та інформацію, яка стосу­ється працевлаштування, профе­сійного навчання, а також захист трудових прав. Адже саме в цій службі допоможуть знайти робо­ту, змусять роботодавця повер­нути заробітну плату, захистять від незаконного звільнення, а та­кож проконсультують з усіх пи­тань професійного навчання, під­вищення кваліфікації, відкриття власної справи тощо», – підкрес­лив В’ячеслав Коломієць. Він та­кож зазначив, що таке об’єднання дозволить удосконалити меха­нізми реалізації державної полі­тики в сфері зайнятості населен­ня, запровадити нові методи та форми роботи, зменшити тиск на роботодавців.

У свою чергу, голова підкомі­тету з питань регулювання тру­дових відносин та зайнятості на­селення Комітету з питань соці­альної політики та праці Світла­на Фабрикант висловила занепо­коєння з приводу того, що після підписання Угоди про асоціацію з ЄС Україна втратить напрацьо­ваний у цій сфері досвід, пору­шить ратифіковану Конвенцію МОП № 81, якою забороняється мати пряму чи непряму зацікав­леність у справах підприємств, що перебувають під контролем, адже фінансування нової служ­би буде здійснюватися за раху­нок коштів Фонду зайнятості, третину якого складають робото­давці. Вона також зазначила, що злиття двох структур із змішу­ванням їх функцій негативно вплине на роботу кожної з них. «Державна служба зайнятості є соціальною, а Інспекція – контролюючим органом. Тому таке злиття є необґрунтованим», – ви­словила свою думку народний депутат.

Під час круглого столу наго­лошувалося, що страхові внески працівників та роботодавців на випадок безробіття є «заоща­дженими» коштами платників, які в разі втрати ними роботи спрямовуються на перенавчан­ня, пошук нової підходящої ро­боти та інші послуги з працевла­штування. Ці кошти не можуть бути використані на контрольні функції Держпраці щодо додер­жання законодавства з питань трудових відносин, робочого часу та часу відпочинку, норму­вання й оплати праці, надання гарантій і компенсацій, пільг для працівників, які поєднують роботу з навчанням, дотриман­ня трудової дисципліни, умов праці жінок, молоді, інвалідів, надання пільг і компенсацій за важкі та шкідливі умови праці.

03.11.2013


Анна Рєпіч редактор відділу «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання