« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

П’ять кроків до власного житла

П’ять кроків до власного житла

 У кожного з нас є мрія. Хтось мріє про відпочинок на Се­редземному морі, хтось про нову автівку, а хтось про власну квартиру. Іноді ці мрії так і залишаються… просто мріями. Проте, як кажуть, під лежачий камінь вода не тече – щоб чогось досягти в цьому житті, потрібно діяти.

 Питання забезпечення житлом населення за­вжди було одним з пріо­ритетних завдань дер­жави, тому в 2012 році, у рамках реалізації соціальних ініціатив Президента України було запроваджено новий меха­нізм, що дозволяє поліпшити житлові умови тим громадянам, які цього потребують (постано­ва Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2012 року № 343 за­твердила Порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним жит­лом громадян, які потребують поліпшення житлових умов).

Цей механізм передбачає можливість отримати кредит на пільгових умовах у банку. Ско­ристатися ним можуть громадя­ни без будь-яких вікових обме­жень, а саме: ті, хто на підставі Житлового кодексу перебуває на квартирному обліку, а також забезпечені за місцем прожи­вання, зареєстрованим у вста­новленому порядку, жилою пло­щею, що не перевищує 9 кв. м на одного члена сім’ї, або прожива­ють (зареєстровані в установле­ному порядку) в гуртожитку.

Існують певні вимоги до квар­тир, які можуть брати участь у програмі. Перелік об’єктів, серед яких можна обрати собі житло, затверджений Міністер­ством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України та розміщений у відповідному розділі на сайтах Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву – www.molod-kredit.gov.ua та Мін­регіону – www.minregion.gov.ua.

Площа житла, на яку може розраховувати сім’я з двох осіб, складає 40 кв. м загальної пло­щі, на кожного наступного чле­на сім’ї вона збіль­шується ще на 18 кв. м. Водночас загаль­на площа квартири, яка може бути при­дбана в межах цієї програми, складає не більше 76 кв. м, а для індивідуальних житлових будинків – не більше 94 кв. м.

Усіх нас цікавить вартість. Урядом у відповідному поряд­ку встановлено, що до участі в програмі приймаються об’єкти за умови, що вартість їх будівництва не перевищує:

– для Києва – 7 тис. грн за 1 кв. м;

– для міст Київської області, обласних центрів, а також Сімферополя і Севастополя – 5 тис. грн;

– для інших населених пунк­тів країни – 4 тис. грн.

Зважаючи на ринкову ситуа­цію, допускається перевищення встановлених норм вартості та площі (не більше 25%), проте за нього потрібно буде сплатити власним коштом.

На сьогодні Державною спе­ціалізованою фінансовою уста­новою «Державний фонд спри­яння молодіжному житловому будівництву», регіональні управління якої безпосередньо займаються питаннями частко­вої компенсації процентів, укла­дені генеральні договори взає­модії з Укргазбанком, Ощадбан­ком, Укрексімбанком, на підста­ві яких укладаються договори між всіма регіональними управ­ліннями Фонду та представни­цтвами банків. На регіонально­му рівні укладені договори з банками «Демарк» та «Меркурій».

За умовами програми, кре­дитні договори, за якими нада­ється компенсація, укладають­ся на термін до 15 років, про­центна ставка не перевищує 16%, а обов’язковий власний внесок позичальника становить не більше 25% вартості житла. При цьому слід зазначити, що фактично громадяни сплачують кредит із відсоткової ставкою 3% річних, решту компенсує держава.

На місцях інформацію про умови програми здешевлення вартості іпотечних кредитів можна отримати в ре­гіональних управлін­нях Фонду, які діють в кожній області, АР Крим, містах Києві та Севастополі. Деталь­на інформація також міститься на офіцій­ному сайті Державно­го фонду сприяння мо­лодіжному житлово­му будівництву – www.molod-kredit.gov.ua.

ФПУ спільно з Дер­жавним фондом спри­яння молодіжному житловому будівництву в рам­ках Угоди про співпрацю прове­ли низку заходів і напрацювали інформаційну базу щодо право­вої основи та механізмів реалі­зації прав молоді. У даному ви­падку підставами звернень гро­мадян із житлових питань є за­конодавчо закріплені державою зобов’язання, зокрема право на житло – ст. 47 і 48 Конституції України, ст. 10 ЗУ «Про сприян­ня соціальному становленню та розвитку молоді в Україні», де зазначено, що держава забезпе­чує молодим громадянам рівне з іншими громадянами право на житло, сприяє молодіжному житловому будівництву, ство­ренню молодіжних житлових комплексів тощо.

При відведенні земельних ді­лянок для індивідуального жит­лового будівництва органи міс­цевого самоврядування затвер­джують квоти ділянок, які нада­ються молодим сім’ям під будів­ництво житла.

Органи виконавчої влади та місцевого самоврядування ра­зом з підприємствами, установа­ми й організаціями розробляють та реалізують програми створен­ня сприятливих житлово-побутових умов для молоді, яка проживає в гуртожитках.

Молоді сім’ї та молоді гро­мадяни можуть одержувати за рахунок бюджетних коштів пільгові довгострокові держав­ні кредити на будівництво і придбання жилих будинків і квартир, оплату вступних пайо­вих внесків при вступі до моло­діжних житлових комплексів, житлово-будівельних коопера­тивів, а також обзаведення до­машнім господарством. Відпо­відно до цього закону та ст. 9 і 11 ЗУ «Про пріоритетність соці­ального розвитку села та агро­промислового комплексу в на­родному господарстві» молодь, яка переселяється у трудоне­достатні сільські населені пункти, а також місцева мо­лодь, зайнята в сільському гос­подарстві, переробних, обслуго­вуючих галузях агропромисло­вого комплексу, соціальній сфе­рі цих населених пунктів, забез­печується житлом і господар­ськими будівлями за рахунок держбюджету України.

Уряд, місцеві держадміністрації сприяють розвитку ін­дивідуального житлового будів­ництва в межах сіл і селищ, а та­кож за їх межами у відокремле­них фермерських садибах, ство­рюють сільським забудовникам (місцевому населенню і грома­дянам, які переселяються до сільської місцевості на постійне проживання) пільгові умови щодо забезпечення будівельни­ми матеріалами і обладнанням, надання їм послуг і пільгових довгострокових державних кредитів.

Тут принагідно варто довес­ти до відома молоді і громад­ськості ст. 121 Земельного ко­дексу України про норми безоплатної передачі земельних ді­лянок громадянам. На жаль, ви­щезазначені права і норми щодо житла не виконуються в тому обсязі, який склався з реальною потребою в «житлових квадра­тах» усіх категорій громадян країни. І насамперед через сис­темне недофінансування вла­дою власних зобов’язань з реалі­зації житлових програм. Нині для спільного вирішення жит­лової проблеми дуже важливо об’єднати зусилля всіх інститу­тів громадянського суспільства: профспілок, молодіжних органі­зацій, асоціацій, фондів та й са­мих громадян. Такими об’єднавчими діями можуть бути як колективні звернення – вимоги, так і акції впливу на владу при прийнятті державного і місце­вих бюджетів, щорічних про­грам соціально-економічного розвитку держави і регіонів, підписанні Генеральної, галузе­вих і територіальних угод, ко­лективних договорів тощо.

Зрушення в будівництві жит­ла дають поштовх розвитку низ­ки галузей економіки, збільшу­ють зайнятість і зменшують кількість молодих людей, зму­шених виїжджати за кордон, тому виконання владою та всі­ма відповідальними структура­ми житлових програм є запору­кою забезпечення державою га­рантій і прав на житло.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

08.09.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання