« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Доступне житло: чи є перспективи у молоді?

Доступне житло: чи є перспективи у молоді?

 Надзвичайно гострою залишаєть­ся проблема забезпечення мо­лоді доступним житлом. Федера­ція професійних спілок України об’єднує близько 8 млн спілчан, з яких 3 млн, або кожний третій, є молодою людиною. Тож ФПУ всі­ляко сприяє розвитку молодіж­ного житлового будівництва. Від­так профспілки не могли оминути увагою тематичний круглий стіл, що відбувся днями в столиці у рамках другого виставкового фо­руму «Доступне житло». До учас­ті в заході долучилися заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий, на­родні депутати України, пред­ставники Державної служби молоді та спорту, Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, КМДА, науковці та ін.

Напередодні формування проекту Державного бю­джету на 2014 рік кру­глий стіл на тему «Реа­лізація державної жит­лової політики в Україні: реалії та перспективи» залучив державних посадовців та громадян, в тому чис­лі активну молодь, до обговорення стану державної житлової політики, перспектив її подальшого розвитку з метою акцентувати увагу на про­блемних питаннях у цій сфері, на­самперед щодо фінансування дер­жавних житлових програм. Також розглядалося питання відсутності в столиці міської програми забезпе­чення молоді житлом.

Під час свого виступу заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий зазна­чив, що мета проведення таких захо­дів – пошук механізмів реалізації законів та правових актів щодо за­безпечення молоді доступним жит­лом. «Ми маємо недосконалу зако­нодавчу базу, – констатував Євген Михайлович. – Тому спільними зу­силлями молоді, вчених, профспіл­кових активістів можемо її покра­щити, а також знайти конкретні кон­структивні заходи для прискорення молодіжного житлового будівни­цтва та досягнення більш високого рівня його доступності».

Учасники круглого столу, зокре­ма лідери всеукраїнських молодіж­них громадських організацій, пред­ставники Всеукраїнської асоціації «Укрмолодьжитло», органів держав­ної влади, інститутів соціальних до­сліджень, експерти висловили під­тримку діяльності уряду, спрямова­ну на надбання добробуту україн­ського народу та розвиток держави. Адже забезпечення населення влас­ним житлом, зокрема молоді, за­вжди було одним з головних питань державної політики, проте сьогодні воно постає з особливою гостротою. За економічної ситуації в державі та рівня доходів населення, коли се­редня зарплата, наприклад у м. Ки­єві, складає 5108 грн на місяць, а ринкова вартість квадратного ме­тра житла в столиці становить у се­редньому 10 тис. грн (подібне спів­відношення спостерігається в усіх регіонах України), безперечно, необ­хідні державні житлові програми. Наголошувалось, що це єдиний можливий шлях придбати власне житло для пересічних громадян. Підтвердження тому – більше 1,02 млн осіб перебувають на дер­жавному обліку як такі, що потребу­ють поліпшення житлових умов. Відсутність впевненості громадян, зокрема молодого віку, в можливос­ті придбати власне житло для своїх родин призводить до розвитку тен­денцій, небезпечних для держави, а саме масової еміграції та демогра­фічного спаду. Так, 47,3% молодих людей України переконані, що най­більш дієвий захід державної полі­тики щодо посилення дітородної ак­тивності населення – це поліпшення житлових умов. Також експерти за­значили, що українська еміграція молодшає і стає більш інтелекту­альною.

Під час дискусії наголошувалося, що забезпечення молоді житлом має й інші важливі соціальні наслідки довготривалого характеру. Серед них, зокрема, стимулювання пер­спективної, працездатної молодої верстви населення до професійного розвитку, оскільки механізм креди­тування молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) житла є ефектив­ним засобом мотивування та залу­чення потенціалу творчої молоді (в тому числі молодих спеціалістів та молодих науковців) до вирішення соціальних, економічних проблем як держави загалом, так і окремої тери­торіальної громади.

Проте марно боротись із наслід­ками, потрібно ліквідувати причи­ни. Їх кілька, але головною залиша­ється щорічне недофінансування з держбюджету державної програми надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одино­ким молодим громадянам на будів­ництво (реконструкцію) і придбан­ня житла. На жаль, не став винят­ком і нинішній рік. Відтак Держав­на програма забезпечення молоді житлом на 2013–2017 роки передба­чає цьогорічне фінансування в роз­мірі 593,058 грн. Натомість з держ­бюджету виділено лише 80 млн. А це поки що єдина реально доступна програма державного пільгового довгострокового кредитування на будівництво житла для молодої сім’ї!

За результатами круглого столу було підписано звернення до Кабіне­ту Міністрів та народних депутатів України про забезпечення необхід­ного, згідно з вимогами часу та по­требами населення, фінансування програм та передбачення відповід­них коштів під час розробки проекту держбюджету на наступний рік. Друге звернення було направлене Київській міській державній адмі­ністрації з вимогою прийняти місь­ку програму забезпечення молоді житлом. У цих документах учасни­ки круглого столу від імені молоді звернулися з пропозицією та про­ханням передбачити у держбюджеті на 2014 рік фінансування державної програми надання пільгових довго­термінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим грома­дянам на будівництво (реконструк­цію) і придбання житла в обсязі, збільшеному на обсяг видатків, не включених до держбюджету на 2013 рік, а саме 1 132,818 млн грн.


 Євген Драп’ятий, заступник Голови ФПУ:

«Усім разом – профспілкам, роботодавцям, державі, різно­манітним орга­нізаціям потріб­но активізува­тися та допо­могти в розв’язанні молодіж­них проблем, адже молодь – це майбутнє! Тож вона має отримувати від держави до­ступну якісну освіту, право на гідне працевла­штування та життя»

31.08.2013


Анна РЄПІЧ, редактор відділу «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання