« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Усунення порушень прав профспілок

Усунення порушень прав профспілок

 (Закінчення. Початок у № 33)

Анна Рєпіч

редактор відділу «ПВ»(за інформацією департаменту правового захисту апарату ФПУ)

Інформацію про пору­шення прав профспі­лок у 2012 році було надіслано Генераль­ній прокуратурі Укра­їни, яка направила її для розгляду та реагу­вання прокуратурам 11 областей, мм. Києва та Севастополя. У свою чергу, 10 обласних про­куратур надали Феде­рації профспілок Укра­їни інформацію про вжиті заходи.

Так, прокуратурою Во­линської області із залу­ченням спеціалістів об­ласної Територіальної державної інспекції з питань праці в квітні цього року проведено перевірки ДП «Турій­ське лісове господарство», ДП «Колківське лісове господар­ство», ДП «Любомльське лісове господарство», ДП «Старовижів­ське лісове господарство», ДП «Цуманське лісове господар­ство», в результаті яких виявле­но порушення ст. 42 ЗУ «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» і ст. 249 КЗпП щодо несвоєчасного пере­рахування на рахунок профспіл­ки членських внесків працівни­ків на загальну суму 39 164,41 грн. На реагування подання про­курорів Старовижівського та Любомльського районів, облас­ної Територіальної державної інспекції з питань праці зазна­чені кошти відшкодовано в по­вному обсязі.

Прокуратура Закарпатської області повідомила, що 15 квіт­ня інспектором праці обласної Територіальної державної ін­спекції з питань праці проведе­но перевірку на ДП «Закарпат­ське вертолітне виробниче об’єднання» в частині дотри­мання керівником вимог трудо­вого законодавства та встанов­лено, що за станом на 16.04.2013 сума утриманих та неперерахо­ваних профспілкових внесків становить 29 994,60 грн. Також ви­явлено, що працівники підпри­ємства написали заяви про вступ до профспілки, однак відсутні будь-які заяви членів профорганізації (працівників) на від­рахування із заробітної плати профспілкових внесків. Проку­ратурою області вказано на те, що відповідно до ст. 249 КЗпП спори, пов’язані з невиконан­ням власником або уповноваже­ним ним органом обов’язків щодо перерахування членських профспілкових внесків праців­ників, розглядаються в судово­му порядку.

У ході перевір­ки прокуратурою Запорізької об­ласті ТОВ «Лит­во» встановлено, що з 2009 року профвнески при погашенні забор­гованості із зарплати не перераховувались або перераховувались не в повному обсязі, тож борг підприємства на 1 вересня 2012 року становить 46 323,03 грн.

Первинка ВАТ «Мелітополь­ський завод «Автокольорлит», членами якої є працівники ТОВ «Литво», 26 грудня 2012 року звернулася до Господарського суду Запорізької області з позо­вною заявою про стягнення з вказаного ТОВ заборгованості із перерахування профвнесків. За рішенням цього суду позов пер­винної профорганізації ВАТ «Автокольорлит» було задово­лено в повному обсязі.

Однак ухвалою Господар­ського суду Запорізької області за заявою управління ПФУ в м. Мелітополі та Мелітополь­ському районі порушено прова­дження у справі про банкрут­ство ТОВ «Литво» та введено процедуру про розпорядження майном. У зв’язку з цим первин­ною профорганізацією ВАТ «Ав­токольорлит» розпоряднику майна С. Власовій надіслано кредиторські вимоги про стяг­нення заборгованості із сплати профвнесків з метою включення їх до реєстру вимог кредиторів, які затверджено ухвалою Госпо­дарського суду.

Перевіркою ЗДП «Кремнійпо­лімер» із залученням фахівців Територіальної державної ін­спекції з питань праці у Запо­різькій області щодо додержан­ня законодавства про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування встанов­лено, що за наявності письмо­вих заяв працівників – членів первинки щомісяця із зарплати утримуються профвнески, які на рахунок профспілки не над­ходять, внаслідок чого виникла заборгованість у сумі 50 659,87 грн.

За вказаним фактом прокура­турою Заводського району м. Запоріж­жя 6 червня 2013 року зареєстрова­но кримінальне провадження щодо заволодіння службовими особами ЗДП «Кремнійполімер» шляхом зловживання своїм службовим становищем проф­спілковими членськими внеска­ми за ознаками злочину, перед­баченого ч. 2 ст. 191 ККУ.

За повідомленням прокура­тури Івано-Франківської облас­ті, на її вимогу обласна Терито­ріальна державна інспекція з питань праці провела перевірку ДП «Кутське лісове господар­ство» (заборгованість перед профспілковою організацією щодо перерахування членських внесків працівників складає 15 тис. грн); ДП «Рогатинське лісо­ве господарство» (заборгова­ність – 28 тис. грн); ДП «Болехів­ське лісове господарство» (за­боргованість – 19,5 тис. грн) та ТзОВ «Завод Техмаш». За ре­зультатами перевірки на керів­ництво зазначених підприємств складено протоколи про адміні­стративні правопорушення за ч. 1 ст. 41 КУпАП, які перебува­ють на розгляді в суді, та внесе­но приписи про усунення пору­шень трудового законодавства.

Керівництво ТзОВ «Завод Техмаш» 19 квітня 2013 року не допустило до проведення поза­планової перевірки інспектора праці та голову облради Проф­спілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промис­ловості Івано-Франківської об­ласті. Тому за створення пере­шкод у діяльності інспектора праці на керівника підприєм­ства складено протокол про ад­міністративне правопорушення за ст. 188-6 КУпАП, з накладен­ням адміністративних санкцій. Також Територіальною держін­спекцією з питань праці в облас­ті ініційовано проведення пла­нової перевірки на ТОВ «Завод Техмаш», під час якої підляга­тимуть перевірці й питання пе­рерахування членських профвнесків на рахунок первинки.

Прокуратурою Львівської об­ласті інформація про порушен­ня прав профспілок, яка свід­чить про наявність ознак кримі­нального правопорушення, пе­редбаченого ст. 170 ККУ (пере­шкоджання законній діяльності професійних спілок), відповідно до ст. 216 КПКУ, направлена до ГУ МВС України у Львівській області для внесення до Єдино­го реєстру досудових розсліду­вань та проведення такого роз­слідування. Наразі Жидачів­ським РВ ГУ МВС України у Львівській області, Буським, Кам’янка-Бузьким, Стрийським РВ ГУ МВС, а також Галицьким, Залізничним, Сихівським та Франківським РВ Львівського міського управління ГУ МВС України розпочато досудове роз­слідування.

Жидачівським РВ ГУ МВС України у Львівській області прийнято постанову про закрит­тя кримінального провадження у зв’язку з відсутністю складу правопорушення, передбачено­го ст. 170 КК України, у діях ди­ректора ТДВ «Остов» Р. Жулій. Посаду директора вона обіймає з 21 лютого 2013 року. До цього директором був Б. Нагірняк, за керівництва якого виникла за­боргованість із перерахування профвнесків протягом 2010–2012 років. На сьогодні ця заборгова­ність відсутня (до матеріалів справи долучено платіжні дору­чення про перерахування вказа­них коштів). З березня 2012 року членські профвнески із зарпла­ти не відраховуються в зв’язку з відмовою працівників сплачу­вати ці кошти.

Стрийський міський відділ ГУ МВС України у Львівській області закрив кримінальне провадження за фактом забор­гованості із перерахування членських внесків на рахунок профспілкової організації ди­ректором ТЗДВ «Меблевий ком­бінат м. Стрий» В. Лісовським за ст. 356 ККУ на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПКУ в зв’язку із встановленням відсутності ознак складу кримінального правопорушення, а також наді­слав ФПУ відповідну постанову. За станом на 26 квітня 2013 року всю суму заборгованості (51064 грн) погашено.

Постановою Франківського райвідділу ЛМУ ГУ МВС Украї­ни у Львівській області кримі­нальне провадження стосовно посадових осіб ТОВ «ТБО «Львівбуд» закрито в зв’язку з відсутністю складу криміналь­ного правопорушення, передба­ченого ст. 170 ККУ. В ході досу­дового розслідування допитана головний бухгалтер ТОВ «ТБО «Львівбуд» М. Кустра, яка пові­домила, що членські профвнес­ки за квітень ц. р. перераховано 17 травня (платіжне доручення № 1377 від 17.05.2013). Надалі пе­рерахунок цих коштів здійсню­ватиметься щомісячно та своє­часно.

За повідомленням прокура­тури Рівненської області, прове­дено перевірки в порядку нагля­ду за додержанням і застосуван­ням законів на ВАТ «Рівнен­ський завод тракторних агрега­тів». З’ясовано, що 1 квітня ц. р. Рівненським РВУ МВС України в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстровано кримінальне провадження за ст. 170 ККУ за фактом умисного перешкоджання адміністраці­єю ВАТ «Рівненський завод тракторних агрегатів» законній діяльності первинної профспіл­кової організації вказаного під­приємства. Нині триває досудо­ве розслідування.

Крім того, прокуратурою м. Рівне встановлено факт недо­держання адміністрацією ВАТ «Рівненський завод тракторних агрегатів» передбаченого зако­нодавством тижневого терміну розгляду запитів профспілки з питань умов та оплати праці, соціально-економічного розви­тку, що надходили до товари­ства упродовж 2012 року. На усу­нення виявленого порушення прокурором м. Рівне 17 травня ц. р. внесено подання керуючо­му санацією ВАТ «Рівненський завод тракторних агрегатів» про усунення порушень вимог ЗУ «Про професійні спілки, їх пра­ва та гарантії діяльності», при­чин та умов, що їм сприяли, яке наразі розглядається.

За повідомленням прокура­тури Чернігівської області, ке­рівникам Ніжинського КП «Служба єдиного замовника», КП «Сосницьке КЖУ», Остер­ського виробничого управління житлово-комунального госпо­дарства, КП «Прилукитеплово­допостачання» обласною Тери­торіальною держінспекцією з питань праці внесено приписи про усунення порушень, а також складено протоколи за ознака­ми адміністративного правопо­рушення за ст. 41 КУпАП та стягнуто штраф за рішенням суду.

За результатами перевірки, проведеної прокуратурою Херсонської області, встановле­но, що на порушення вимог ст. 249 КЗпП, ст. 42 ЗУ «Про про­фесійні спілки, їх права та га­рантії діяльності» керівництво ПАТ «Херсонський ремонтно-монтажний комбінат» утрима­ло із зарплати працівників під­приємства, але не перерахува­ло на рахунок обласного комі­тету профспілки працівників і підприємців торгівлі, громад­ського харчування та послуг профспілкові внески на загаль­ну суму 3,2 тис. грн. На усунен­ня порушень прокурором Дні­провського району м. Херсона внесено подання, за наслідка­ми розгляду якого профвне-ски перераховано в повному обсязі.

27.08.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання