« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Усунення порушень прав профспілок

Усунення порушень прав профспілок

Анна Рєпіч

редактор відділу «ПВ»

(За інформацією департаменту правового захисту апарату ФПУ)

Не виключенням, а швидше ганеб­ним явищем нині ста­ли порушення прав профспілок. Так, за результатами прове­деного у 2012 році моніторингу фактів по­рушення прав і гаран­тій діяльності проф­спілок Федерація профспілок України на­діслала інформацію Міністерству соціаль­ної політики України. Міністерство, у свою чергу, доручило відпо­відним органам вико­навчої влади переві­рити ці факти та вжити заходів для їх усунен­ня. Про результати – у нашому матеріалі.

 Для здійснення перевірок було створено комісії, до складу яких увійшли представники профспі­лок, що діють на підпри­ємствах, а також профспілок та організацій роботодавців облас­ного рівня, територіальних держінспекцій праці. За інформацією Держпраці України, територіаль­ні органи Держінспекції України з питань праці провели відповід­ні перевірки за участю профспі­лок. Органи виконавчої влади повідомили, що низку конфлік­тних ситуацій удалося врегулю­вати, відтак усунуто порушення прав профорганізацій.

Зокрема, під час перевірок встановлено порушення вимог статті 249 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України) щодо перерахунку на рахунок профспілки членських профвнесків працівників на ДП «Любомське лісове господар­ство», ДП «Турійське лісове гос­подарство», в Сосницькому комунально-житловому управлінні, Остерському виробничому управлінні житлово-комунального господарства, на При­луцькому КП «Прилукитеплово­допостачання», ДП «Болехів­ський лісгосп», ДП «Кутське лі­сове господарство», у Закарпат­ському вертолітному виробничо­му об’єднанні, ПАТ «Озеленю­вач», Гарнізонному комбінаті по­бутового обслуговування Управ­ління торгівлі Чорноморського Флоту Російської Феде­рації та ін.

За результатами пе­ревірок керівникам підприємств винесено приписи про усунення виявлених порушень і складено протоколи про адміністративні правопорушення, які передано на розгляд до суду.

Севастопольська міська держадміністрація провела перевірку стану дотримання ЗУ «Про про­фесійні спілки, їх права та гаран­тії діяльності» у частині своєчас­ного перерахування на рахунок профспілки сплачених членами профспілки членських внесків у Гарнізонному комбінаті побуто­вого обслуговування Управління торгівлі Чорноморського флоту Російської Федерації та ПАТ «Озеленювач».

У ході перевірки встановлено, що за наявності письмових заяв працівників, які є членами проф­спілки, роботодавець не перера­ховує на рахунок профспілки сплачені ними членські внески відповідно до статуту профспіл­ки, укладеного колдоговору в терміни, визначені договором.

Станом на 22.04.2013 заборго­ваність щодо перерахувань проф­спілкових внесків у Гарнізонно­му комбінаті побутового обслу­говування Управління торгівлі Чорноморського флоту Росій­ської Федерації становить 10 052,76 грн, у ПАТ «Озеленю­вач» – 24 964,33 грн.

Питання дотримання ЗУ «Про професійні спілки, їх права та га­рантії діяльності» в частині сво­єчасного перерахування на раху­нок профспілки сплачених чле­нами профспілки членських вне­сків у Гарнізонному комбінаті побутового обслуговування Управління торгівлі Чорномор­ського флоту Російської Федера­ції та ПАТ «Озеленювач» запла­новано розглянути на засіданні Тристоронньої соціально-економічної ради м. Севастополь.

Департамент соцзахисту населення Львівської ОДА 18 квітня ц. р. здійснив комісійний ви­їзд на ДП «ЛСУ «Стальконструк­ція № 137». На підприємстві спо­стерігається заборгованість із виплати зарплати. Згідно з ухва­лою Господарського суду Львів­ської області від 26.03.2013 щодо цього підприємства порушено проваджен­ня у справі про бан­крутство. Відтак у міру погашення бор­гів перераховувати­муться внески.

12 лютого ц. р. було проведено перевірку стану дотримання за­конодавства про пра­цю. Матеріали пере­вірки надіслано до правоохорон­них органів. За фактом невипла­ти зарплати розпочато кримі­нальне провадження.

Неприємна ситуація сталася на КП «Облводоканал» Запорізь­кої облради. Запорізька ОДА по­інформувала, що Дедюрин В. М., який виконував обов’язки генди­ректора у період з 2 жовтня по 2 грудня 2012 року, порушивши чинне законодавство, заборонив доступ на підприємство голові обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслу­говування населення Малигіній Г. А. Окрім того, Дедюрин В. М. заборонив перерахування на ра­хунок профспілки підприємства сплачених за заявами працівни­ків профвнесків.

Обласна організація проф­спілки подала позови до Госпо­дарського суду Запорізької об­ласті на підприємство щодо пе­рерахування профвнесків і на власника (Запорізьку обласну раду) щодо розірвання трудового договору з в. о. генерального ди­ректора згідно зі статтею 45 КЗпП України.

У результаті трудовий договір з Дедюриним В. М. розірвано, в. о. генерального директора КП «Облводоканал» ЗОР призначено До­вганчука С. М., у грудні 2012 року підприємство погасило заборго­ваність із виплати зарплати та перерахувало профвнески. Кон­фліктну ситуацію між керівни­цтвом та організацією профспіл­ки підприємства вичерпано.

За повідомленням департа­менту соціального захисту насе­лення Львівської ОДА, ситуація, що склалася на ПАТ «Львівсіль­маш», розглядалася на засіданні районної комісії з питань легалі­зації виплати зарплати та зайня­тості населення, ліквідації забор­гованості з виплати зарплати, за­безпечення повноти й своєчасної сплати податків та єдиного соцвнеску, на яке були запрошені го­лова профкому ПАТ «Львівсіль­маш», голова Львівської облас­ної профспілки автомобільного та сільськогосподарського ма­шинобудування.

За підсумками розгляду наді­слано листи до прокуратури Франківського району м. Львова та Територіальної інспекції з пи­тань праці у Львівській області.

Під час перевірки на КП Іч­нянське ВУЖКГ та ТзОВ «Тех­маш» держінспектору праці та представнику профспілок вчине­но перешкоди у діяльності поса­дових осіб, у зв’язку з чим керів­ників притягнуто до адміністра­тивної відповідальності відпо­відно до статті 188-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За інформацією Держагент­ства лісових ресурсів України, лісогосподарськими підприєм­ствами створюються умови для здійснення профспілками своїх функцій у сфері захисту трудо­вих і соціально-економічних прав членів профспілок, запобі­гання конфліктам у трудових ко­лективах, вирішення проблеми зайнятості працівників, пога­шення або зменшення до мініму­му заборгованості із виплати зарплати працівникам, виконан­ня положень колективних дого­ворів, поліпшення фінансово-економічного стану підприємств. З цією метою створено постійно діючі незалежні комісії для про­ведення роз’яснювальної роботи, вивчення фактів порушень прав і гарантій діяльності організацій соцпартнерів, розгляду заяв і скарг працівників.

Водночас окремі підприємства галузі продовжували не перера­ховувати на рахунки профспілки членські внески. Так, Територі­альною держінспекцією з питань праці у Волинській області у квіт­ні ц. р. перевірено 5 підприємств області, а саме: ДП «Турійське лі­сове господарство», ДП «Лю­бомльське лісове господарство», ДП «Колківське лісове господар­ство», ДП «Старовижівське лісове господарство» та ДП «Цуманське лісове господарство».

На ДП «Любомльське лісове господарство» та ДП «Колківське лісове господарство» під час пе­ревірки виявлено факт неперера­хування на рахунки професійних спілок членських профспілкових внесків за 2012 рік і січень-березень 2013 року, зокрема на ДП «Любомльське лісове госпо­дарство» не перераховано коштів на суму 10 427 грн 76 коп., у тому числі обкому профспілки – 3424 грн 82 коп.; на ДП «Колківське лі­сове господарство» відповідно 12 527 грн 04 коп., у тому числі об­кому профспілки – 4452 грн.

На ДП «Цуманське лісове гос­подарство» станом на 01.04.2013 спостерігалася заборгованість щодо перерахування членських профспілкових внесків до місце­вої профспілки у сумі 9909 грн 56 коп., до обкому профспілки – 10 424 грн 79 коп. За період з 1 по 18 квітня 2013 року на цьому під­приємстві перераховано до міс­цевої профспілки 8235 грн і до об­кому профспілки – 10 424 грн 79 коп., у зв’язку з чим станом на 18.04.2013 заборгованість до міс­цевої профспілки становила 1674 грн 56 коп., до обкому профспіл­ки – заборгованості немає.

На ДП «Турійське лісове гос­подарство» не перераховано ко­штів на загальну суму 3886 грн 45 коп., частково існує заборгова­ність за січень-березень 2013 р.

Під час перевірки ДП «Старо­вижівське лісове господарство» встановлено, що на цьому під­приємстві у зв’язку з відсутністю у профспілкової організації роз­рахункового рахунку кошти пе­редавалися готівкою.

За результатами перевірки на цих підприємствах керівникам внесено обов’язкові для виконан­ня приписи, на головних бухгал­терів ДП «Цуманське лісове гос­подарство», ДП «Колківське лісо­ве господарство», ДП «Любомль­ське лісове господарство», ДП «Турійське лісове господарство» складено протоколи за ч. 1 статті 41 КУпАП, які передано на роз­гляд до суду.

На розширеному засіданні Президії ЦК Профспілки праців­ників лісового господарства України за участю першого за­ступника голови Я. І. Макарчука, яке відбулося 14 березня 2013 року, розглянуто питання щодо своєчасного перерахування під­приємствами профвнесків.

Держлісагентство вжило таких заходів: під час укладення контракту з керівниками підприємств передбачено додатковий пункт про недопущення заборгованості зі своєчасного перерахування під­приємствами профспілкових вне­сків і визначено цей показник од­ним з основних при оцінці вико­нання умов контракту.

Директорів усіх підприємств попереджено, що в разі невжиття заходів щодо своєчасного пере­рахування підприємствами профспілкових внесків із ними буде розірвано контракти.

Закінчення читайте в наступному номері «ПВ»

16.08.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання