« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Профспілки – за ефективний соціальний діалог в інтересах людини праці

Профспілки – за ефективний соціальний діалог в інтересах людини праці

Цільовою програмою «Профспілки – за ефек­тивний соціальний діалог в інтересах люди­ни праці», затвердженою постановою Ради ФПУ 25 травня 2011 року, визначено завдан­ня для ФПУ та її членських організацій щодо формування нової та вдосконалення чинної нормативно-правової бази з питань соціаль­ного діалогу; подальшої побудови інституцій соціального діалогу за участю профспілок на дво- та тристоронній основі включно до ра­йонного (міського) рівнів; запровадження в системі профспілкового навчання, освітніх закладах I–IV рівня акредитації та підвищен­ня кваліфікації керівних кадрів навчальних програм «Соціальний діалог у громадянсько­му суспільстві».

 НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Членські організації ФПУ брали активну участь у розро­бленні змін та доповнень до актів законодавства у зв’язку з прийняттям Закону «Про соці­альний діалог в Україні», а та­кож опрацюванні всіх інших проектів правових актів у сфе­рі соціальних, економічних, трудових відносин і соціально­го захисту, що надходили від центральних органів виконав­чої влади. Так, протягом 2011 – травня 2013 років розглянуто й опрацьовано понад 2,3 тис. проектів актів законодавства. Найбільшу їх кількість було надано профспілками праців­ників державних установ, осві­ти і науки, охорони здоров’я, автомобільного транспорту та шляхового господарства, куль­тури, агропромислового комп­лексу, житлово-комунального господарства, місцевої про­мисловості, побутового обслу­говування населення.

Активно до цієї роботи до­лучилися територіальні профоб’єднання. Так, за ініціативи Федерації профспілок Вінниць­кої області до проекту облас­ної Програми поліпшення ста­ну безпеки, гігієни праці та ви­робничого середовища на 2012–2015 роки ввійшла пропозиція про створення на базі Федера­ції навчально-методичного центру з охорони праці; Запо­різька обласна рада профспі­лок брала участь у розроблен­ні Програми соціально-економічного та культурного розви­тку Запорізької області на 2013 рік; пропозиції Федерації проф­спілок Кіровоградської облас­ті щодо проблем соціальної справедливості та шляхів їх вирішення враховано при фор­муванні Регіональної програ­ми зайнятості, стратегії еконо­мічного і соціального розви­тку області на 2013–2020 роки, а також розгляді питань щодо підвищення рівня зарплати та погашення заборгованості з її виплати.

Уповноважений представ­ник профспілок щотижнево бере участь у засіданнях уря­ду, яких протягом 2012 року та 5 місяців 2013-го було проведе­но 70. Профспілками опрацьо­вано 772 акти законодавства із 3216 винесених на розгляд. Найбільшу кількість проектів опрацьовано та надано до них пропозицій профспілками пра­цівників державних установ, освіти і науки, охорони здоров’я, автомобільного тран­спорту та шляхового господар­ства, культури.

На виконання заходів Ці­льової програми членські ор­ганізації брали активну участь у розробленні проектів Поряд­ку оцінки відповідності суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців кри­теріям репрезентативності на національному, галузевому та територіальному рівнях, Ре­гламенту НТСЕР, Типового по­ложення про територіальну соціально-економічну раду.

Членські організації здій­снюють постійний моніторинг законодавства та змін до чин­них законів на відповідність ЗУ «Про соціальний діалог в Україні».

НАВЧАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНА РОБОТА

Членські організації прово­дять семінари (в тому числі ви­їзні), навчання, круглі столи тощо.

Так, у Профспілці працівни­ків машинобудування та мета­лообробки Концепцією проф­спілкового навчання на 2011–2016 роки передбачено питання ведення соціального діалогу. Профспілкою працівників ву­гільної промисловості прове­дено два спеціальних навчаль­них семінари для голів первин­них профспілкових організа­цій та представників менедж­менту компанії ДТЕК. Проф­спілкою працівників держав­них установ спільно з Європей­ською федерацією профспілок громадського обслуговування проведено семінар на тему «Особливості ведення соціаль­ного діалогу на державній службі під час адміністратив­ної та адміністративно-територіальної реформи в Україні» тощо.

Територіальними профспіл­ковими об’єднаннями було ор­ганізовано і проведено низку заходів (дні облпрофради, виїз­ні засідання, круглі столи, се­мінари тощо) з метою роз’яснення норм зазначеного Закону для профспілкового активу.

Членські організації широ­ко використовують можливос­ті ЗМІ та Інтернет-ресурсу з цього питання. Виступи проф­спілкових представників ви­світлювалися на сайті ФПУ та членських організацій, у проф­спілкових виданнях та телеві­зійними каналами. Заслуговує на увагу та поширення досвід Профспілки працівників осві­ти і науки України, яка не тіль­ки використовує можливості всесвітньої мережі, а й офор­мила в кожній первинній, місь­кій і районній профорганізаці­ях інформаційно-методичні стенди, куточки. Миколаїв­ська облрада профспілок виго­товила та продемонструвала фотостенди «Через соціальний діалог – до гідного життя лю­дини праці», «Ти маєш право», «Преса про профспілки».

Питання впровадження норм законодавства про соці­альний діалог і посилення співпраці з його сторонами на всіх рівнях є предметом роз­гляду на засіданнях виборних органів членських організацій ФПУ. Зокрема, хід виконання постанови Ради ФПУ від 25 травня 2011 року «Про Цільові програми з реалізації Програм­них резолюцій VІ з’їзду ФПУ» було розглянуто на засіданні Центральної ради Профспілки працівників автомобільного та сільськогосподарського ма­шинобудування; питання по­силення ролі соціального діа­логу в підвищенні ефективнос­ті колективно-договірного ре­гулювання трудових відносин у галузях і на підприємствах розглянуто на пленумі ЦК Профспілки працівників гео­логії, геодезії та картографії України; на засіданні Ради Фе­дерації профспілкових органі­зацій Чернігівщини обговоре­но питання вдосконалення со­ціального діалогу в трудових колективах області тощо.

Робота членських організа­цій ФПУ щодо виконання за­значеної Цільової програми мала системний характер і сприяла вдосконаленню зако­нодавчої бази, створенню ін­ституційних органів на нових репрезентативних засадах. Ра­зом з тим членські організації зазначають низку факторів, які стримують розвиток соці­ального діалогу на галузевому та територіальному рівнях і потребують законодавчого ви­рішення, а саме: затяжне ре­формування центральних ор­ганів виконавчої влади, відсут­ність репрезентативних об’єднань організацій робото­давців, обмежена сфера засто­сування галузевих і територі­альних угод, відсутність зако­нодавчого механізму створен­ня тристоронніх соціально-економічних рад на рівні міст та районів тощо.

За матеріалами Департаменту соціального діалогу та соціального страхування апарату ФПУ

26.07.2013


Олена ОВЕРЧУК редактор відділу «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання