« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Забезпечення молоді житлом – реалії та умови реалізації

Забезпечення молоді житлом – реалії та умови реалізації

Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

Олексій ПЕТРУНЯ

4 липня Федерація профспілок Украї­ни спільно з Всеукра­їнською асоціацією «Укрмолодьжитло» провела круглий стіл «Забезпечення моло­ді житлом – реалії та умови реалізації».

У роботі круглого столу взя­ли участь Голова Федерації профспілок України Юрій Кулик, заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий, голо­ва правління Державного фонду сприяння молодіжному житлово­му будівництву Леонід Рисухін, голова Всеукраїнської асоціації «Укрмолодьжитло» Володимир Грищенко, голова Молодіжної ради ФПУ, голова Професійної спілки працівників будівництва і промисловості будівельних мате­ріалів України Василь Андреєв, а також молоді лідери всеукраїн­ських профспілок, лідери всеукра­їнських молодіжних громадських організацій, представники інсти­тутів соціальних досліджень.

Під час заходу обговорювались чимало злободенних питань. На­самперед, недоступність для моло­ді програми «Доступне житло 70/30», оскільки 70% вартості квар­тири необхідно сплатити одразу, що є непомірною сумою для біль­шості молодих людей середнього достатку, на яких безпосередньо і розрахована програма. При цьому для участі в ній потрібно перебувати на квартирному обліку, що часто неможливо реа­лізувати, адже молоді люди зареєстровані в одному місці, а прожива­ють та працюють в іншому.

Загрози та недоліки програми «Здешевлення іпотеки» також були предметом жвавого обго­ворення учасників круг­лого столу. Зокрема, 25% першого внеску від вартості квартири є чи­малою і для багатьох молодих лю­дей та родин, на яких розрахована програма, нереальною сумою, вра­ховуючи, що після цього необхідно щомісячно сплачувати кредит. Та­кож слід зазначити, що в разі від­сутності коштів у бюджеті учасник програми замість 3% за кредитом має сплачувати 16%. Це суттєво змінює суму щомісячних виплат, яка стає нереальною для молоді. Щодо нормативів житлової площі, на яку видається кредит (40 кв. м загальної площі на одинокого гро­мадянина чи сім’ю з двох осіб та 58 кв. м на сім’ю з трьох і більше осіб), то вони замалі, враховуючи, що молоді люди мають створювати сім’ю, де народжуватимуться діти, а отже, тих квадратних метрів буде недостатньо.

Також учасники круглого столу обговорили перешкоди, що виника­ють у бажаючих взяти участь у дер­жавній програмі довгострокового пільгового кредитування молодих сімей або одиноких молодих грома­дян. Зокрема, вони пов’язані з не­можливістю для більшості молоді перебувати на квартирному обліку, що є обов’язковою умовою участі в програмі. В свою чергу, недостатнє державне фінансування обмежує кількість житла, яке може бути придбане молоддю за цією програ­мою, унеможливлює участь у ній усіх бажаючих.

У виступах молодих учасників заходу наголошувалося на тому, що єдина реальна програма для молоді – це державна програма пільгового довготермінового кредитування мо­лодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (рекон­струкцію) і придбання житла. Вона сприяє розвитку родин, народжен­ню дітей, оскільки при народженні однієї дитини позичальник (молода родина або одинока молода особа) звільня­ється від сплати відсо­тків за користування кредитом; позичальни­кові, який має двох ді­тей, за рахунок бю­джетних коштів пога­шається 25% суми зобов’язань за креди­том; позичальникові, який має трьох і біль­ше дітей, – 50% суми зобов’язань за кредитом.

За результатами круглого столу молоді лідери підписали звернен­ня до Кабінету Міністрів, Прези­дента Віктора Януковича, Прем’єр-міністра Миколи Азарова та керів­ників парламентських фракцій з пропозиціями щодо поліпшення стану забезпечення молоді жит­лом. У цьому зверненні від імені молоді всієї країни викладено про­позиції щодо реалізації Державної програми забезпечення молоді житлом на 2013–2017 роки та вне­сення змін до існуючих нормативно-правових актів, які регулю­ють відповідні питання. Зокрема, пропонується передбачити в Дер­жавному бюджеті на 2014 рік обсяг фінансування на державне пільго­ве довгострокове кредитування мо­лоді на будівництво житла в обсязі, передбаченому Державною програ­мою забезпечення молоді житлом на 2013–2017 роки, збільшеному на обсяг видатків, не включених до Державного бюджету на 2013 рік згідно з програмою. Також серед пропозицій:

– залишити віковий ценз для мо­лоді без змін, а саме від 14 до 35 ро­ків, з метою збереження рівня соці­альних гарантій для відповідної верстви населення України;

– скасувати обов’язковість пере­бування на квартирному обліку для участі в держпрограмі пільго­вого довготермінового кредитуван­ня молодих сімей та одиноких мо­лодих громадян на будівництво (ре­конструкцію) і придбання житла;

– розрахункову вартість за 1 кв. м житла, передбачену в державних пільгових програмах, привести у відповідність до реально існуючих на ринку нерухомості цін;

– нормативи площі житла, передбачені в держпрограмі пільгового довготермінового кредитування мо­лодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (рекон­струкцію) і придбання житла (21 кв. м загальної площі житла на одного члена сім’ї та додатково 20 кв. м на сім’ю), залишити без змін;

– не запроваджувати додаткові фінансові навантаження на кредити за Державною програмою надання пільгових довготермінових креди­тів молодим сім’ям та одиноким громадянам на будівництво (рекон­струкцію) і придбання житла.

При цьому слід пам’ятати, що молодь, яка матиме своє майбутнє на Батьківщині, докладатиме мак­симум зусиль на її розбудову.

 

  •  Із перших вуст

  Юрій КУЛИК,Голова ФПУ:

«Проблема забезпечення мо­лоді доступним житлом є не менш гострою, ніж про­блема заборгованості із зарплати. Тому таку велику увагу профспілки, зокрема Федерація профспілок Украї­ни, приділяють її вирішенню. ФПУ об’єднує 8,2 млн спіл­чан, з яких 3 млн, або кожен третій, молоді люди. Звичайно, одна з найпотужніших мотивацій профспілкового членства для молоді – активне сприяння ФПУ розвитку молодіжного житлового будівництва».

Євген Драп’ятий, заступник Голови ФПУ:

«Мета таких заходів, як цей круглий стіл, – пошук механіз­мів реалізації законів та пра­вових актів про забезпечення молоді доступним житлом. Ми маємо законодавчу базу, але вона недосконала, тому спільними зусиллями молоді, вчених, профспілкових акти­вістів її необхідно покращити, а також визначи­ти конкретні конструктивні заходи для приско­рення молодіжного житлового будівництва та підвищення рівня його доступності».

Володимир Грищенко, голова Всеукраїнської асоціації «Укрмолодьжитло»:

«Єдиним механізмом, який може допомогти молодим сім’ям отримати власні ква­дратні метри, є програма пільгового довгострокового кредитування. Але для того, щоб вона могла працювати на повну силу, потрібні фінансу­вання та зміна умов участі, зокрема скасування обов’язкового перебування на квартирному обліку. Цю й інші свої пропозиції асоціація «Укрмолодьжитло» разом із Федераці­єю профспілок України оформили у вигляді звер­нення до перших осіб країни. Сподіваємося, що ці побажання буде враховано. Адже нині для при­дбання квартири середньостатистичний украї­нець повинен витратити 25–30 річних зарплат».

Леонід Рисухін, голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву:

«Нині функції координатора дій громадських організацій щодо сприяння молодіжному житловому будівництву по­кладено на Федерацію проф­спілок України. Це дуже добре, бо ФПУ має центральний апа­рат, галузеві та регіональні структури, а головне, тут є Молодіжна рада. Найголовніше сьогодні – дії, а основна мета, щоб якомога більше молодих ро­дин вже завтра отримали доступне високоякісне житло».

12.07.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання