« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Юридична допомога – невід’ємна складова профспілкової діяльності

Юридична допомога – невід’ємна складова профспілкової діяльності

Дмитро СКАКОВСЬКИЙ

завідувач організаційно-правового відділу Київського міського комітету профспілкипрацівників державних установ

Представництво та захист трудо­вих і соціально-економічних прав спілчан – основна функція діяльності кожної профспілко­вої організації. Однак чи втілюється в життя задеклароване, слід оцінювати лише на основі реальних кро­ків, що здійснюються профспілкою. Чи дій­сно профспілки здат­ні допомагати своїм членам, чи можуть вони протистояти по­рушенням трудово­го законодавства, забезпечувати ре­альний контроль за дотриманням прав і гарантій людини праці?

 Ствердну відповідь на це запитання щодня вже протягом 38 років дає Профспілка працівни­ків державних установ м. Києва. Змінюються поколін­ня спілчан, склад апарату місь­кого комітету, однак незмінним залишається якість представни­цтва членів профспілки. Постій­на комісія Київського міського комітету з правового захисту працівників та організаційно-правовий відділ міськкому по­всякчас дбають про належне ви­конання представницьких та за­хисних функцій.

Упродовж минулого року профспілкові працівники нада­ли 1593 консультації з питань трудового законодавства, повноважень виборних органів профорганізацій та фінансової діяль­ності профспілок, а керівництво міськкому на особисто­му прийомі – близь­ко 200 консульта­цій з питань тру-дового законо-давства, основних засад діяльності профорганізацій і соціального парт­нерства між профорганізаціями та роботодавцями. Апарат міськкому розглядає письмо­ві звернення чле­нів профспілки, за якими здійснюються перевір­ки, в тому числі з виїздом спе­ціалістів міськкому в державні організації та установи.

Крім того, працівники апара­ту міськкому безпосередньо бе­руть участь у розгляді судових справ щодо порушення трудо­вих прав спілчан. Так, за юри­дичної підтримки міського ко­мітету профспілки було понов­лено на роботі незаконно звіль­нену голову профорганізації ту­ристичного комплексу «Пролі­сок» Тетяну Соколовську, з ви­платою заробітної плати за час вимушеного прогулу та відшко­дуванням моральної шкоди. Профспілковим об’єднанням КМДА відновлено права 6 неза­конно звільнених матерів мало­літніх дітей. Слід зазначити, що впродовж усієї історії діяльнос­ті профспілки фахівці з право­вих питань не програли жодної справи щодо поновлення на ро­боті незаконно звільнених пра­цівників або ж виплати заборго­ваності із заробітної плати.

Склалася тенденція звернен­ня членів профспілки до фахів­ців міськкому в період, коли юридична подія щодо порушення пра­ва вже відбулась. У вирішенні цієї про­блеми допомагає, на­самперед, активне навчання голів член­ських організацій, особливо в питаннях трудових правовід­носин. Юридична грамотність профак­тиву дозволяє вчасно запобігти порушен­ню трудових прав.

З метою підвищен­ня юридичної гра­мотності голів перви­нок організаційно-правовий відділ міськкому проводить семінари за участю голів профкомів та членів профактиву. Щорічно лише на базі міського комітету навчання проходять близько 200 голів профкому та профспілко­вих активістів. Крім того, для навчання профактиву викорис­товуються навчальні бази Ака­демії праці та соціальних відно­син Федерації профспілок Укра­їни, Навчально-методичного центру Федерації профспілко­вих організацій Чернігівської області та ін. Активну роботу проводять і членські організації профспілки, зокрема ОППО Ки­ївської міської державної адмі­ністрації та ОКП Міністерства внутрішніх справ України.

Надаються консультації та проводяться семінарські занят­тя з питань укладання та якіс­ного наповнення колективних договорів. Загалом упродовж 2012 року надано більше 220 та­ких консультацій. З метою прак­тичної допомоги в процесі укла­дання перевірено 47 проектів ко­лективних договорів членських організацій. Міський комітет активно долучається до розроб­ки Регіональної угоди між Київ­ською міською державною адмі­ністрацією та Київською місь­кою радою профспілок.

На постійному контролі міськкому перебуває й питання оплати праці. Користуючись офіційними даними й інформа­цією членських організацій, було здійснено моніторинг рівня оплати праці та строків виплати зарплати на підприєм­ствах, в установах та відом­ствах, де діють організації проф­спілки, а також у столиці загалом.

Продовжуючи багатолітню практику, цьогоріч міський ко­мітет випустив черговий випуск щорічного посібника «Юридич­ні консультації. Запитуйте – від­повідаємо», що постійно вида­ється на допомогу профспілко­вому активу та рядовим спілча­нам. Традиційно до збірки ввій­шли відповіді на найбільш ак­туальні питання членів проф­спілок, надані працівниками апарату міськкому та членами постійних комісій профспілки.

Крім того, з метою сприяння ефективній роботі профкомів міським комітетом минулоріч було розроблено й випущено збірки «Пам’ятка голови профкому» та «Щоденник профгру­порга», які допомагають підви­щити юридичну грамотність та зміцнити організаційні нави­чки профактивістів.

Для виконання інформацій­ної функції діє інтернет-сайт профспілки www.profspilka.com.ua, присвячений юридичним ас­пектам діяльності об’єднання. Зокрема, тут розміщено інфор­мацію про права та обов’язки членів профспілки, повнова­ження первинних профспілко­вих організацій, порядок ство­рення й основні засади існуван­ня профорганізацій, зміст та по­рядок укладання колективних договорів, є посилання на осно­вні нормативно-правові акти держави, якими регламентуєть­ся діяльність профспілок, а та­кож висвітлюються питання ор­ганізаційної роботи, розміщені інструкції та положення щодо основної діяльності, зразки юри­дичних документів.

У 2012 році діяльність місько­го комітету щодо організації правової роботи було відзначе­но ЦК Профспілки працівників державних установ України. Так, постановою Президії ЦК профспілки «Про організацію правової роботи в Профспілці працівників державних установ України та шляхи її удоскона­лення» Київський міський комі­тет нагороджено Почесною гра­мотою за ефективний захист прав та інтересів спілчан.

Юридичний потенціал проф­спілки визначається не лише знаннями працівників апарату. Так, її структурними ланками є Головне управління юстиції в м. Києві, Генеральна прокурату­ра України, Прокуратура м. Ки­єва, Служба безпеки України та міська організація органів МВС України. Крім того, багато голів профкомів мають юридичну освіту та працюють в правових відділах і управліннях підпри­ємств та установ. Тому проф­спілка має всі можливості для подальшого розширення сфери правового захисту спілчан шля­хом безпосереднього залучення фахівців державних установ.

На сучасному етапі юридич­на робота профспілок має носи­ти не лише суто захисний та консультативний характер. Від якості надання правових по­слуг великою мірою залежить мотивація профспілкового членства та авторитет проф­спілки в цілому.

04.07.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання