« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Наталія КОРОЛЕВСЬКА: «Нас цікавить не тільки кількість оздоровлених дітей, а й якість цього відпочинку, його безпека»

Наталія КОРОЛЕВСЬКА: «Нас цікавить не тільки кількість оздоровлених дітей, а й якість цього відпочинку, його безпека»

 Літній відпочинок школя­рів та реформування інтер­натної системи стали го­ловними темами зустрічі міністра соціальної по­літики України Наталії Королевської з жур­налістами друкова­них ЗМІ напередод­ні Міжнародного дня захисту дітей.

 Наталія Королевська пояс­нила, що «з 1 червня поча­лася оздоровча кампанія, і для нас ситуація непро­ста». Інфраструктура ди­тячих таборів була створена ще в 1960–80-ті роки, а нині занепала. За останні 20 років кардинальної мо­дернізації не було.

«Буквально днями ми з першим віце-прем’єр-міністром Сергієм Арбузовим відвідали в Одесі табір «Молода гвардія», – розповіла На­талія Королевська. – В минулому це була одна з найбільш легендар­них баз для оздоровлення дітей. Зараз деякі корпуси закриті, тому що перебувають в жахливому ста­ні. Ми прийняли рішення зробити там пілотний проект, заново від­будувати табір, щоб щорічно тися­чі дітей, дітей-інвалідів проходи­ли в ньому оздоровлення».

У «Молодій гвардії» – три табо­ри. Один з них – «Морський» – буде пристосований саме для дітей-інвалідів, а вся територія «Моло­дої гвардії» стане доступною для них. «У нас часто кажуть, що треба соціалізувати дітей-інвалідів, включати їх у звичайні дитячі ко­лективи, а ми думаємо, що навпа­ки, звичайних дітей потрібно соці­алізувати, щоб вони звикали до того, що є інші діти, з іншими мож­ливостями, але всі мають однакові права», – пояснила міністр.

Також, повідомила Наталія Ко­ролевська, в перші літні дні, у зв’язку з трагедією в Сімеїзі, де обвалив­ся балкон і загинула дівчинка, Мі­ністерство соціальної політики іні­ціювало комплексну перевірку всіх дитячих установ щодо їх безпеки. «Нас цікавить не тільки кількість оздоровлених дітей, а й якість цього відпочинку, його безпе­ка», – підкреслила вона.

Нині існуюча інфра­структура в Україні дозво­ляє оздоровити 3 млн ді­тей. «Цього року ми збіль­шили фінансування на оздоровчі програми більш ніж на 160 млн грн. Додат­кові 66 тис. путівок (90% вартості компенсується державою) будуть оплаче­ні за рахунок Фонду соці­ального страхування. Ми також по­ставили завдання про оздоровлення 40% дітей саме на курортах, а не в місті, в шкільних таборах, – зазна­чила міністр. – Загалом ми планує­мо, що 70% дітей шкільного віку буде оздоровлено цього року».

Ще одна проблема, на вирішен­ні якої нині сконцентрувалося мі­ністерство, – це захист дітей з осо­бливими потребами. Президент поставив завдання, щоб 100% на­ших дітей-інвалідів були забезпе­чені протезами та засобами реабі­літації. «Наразі ми це робимо, в тому числі пропонуємо протези на вибір, від різних фірм, – інформу­вала Наталія Королевська. – Та­кож ми в півтора раза збільшили допомогу по догляду за дитиною з групи А (з важкими формами втра­ти здоров’я) і на 900 грн збільшили допомогу при усиновленні дитини-інваліда без батьків». Раніше такі виплати були однаковими для уси­новлювачів здорових дітей і дітей з порушеннями здоров’я.

Сьогодні міністерство працює над тим, щоб у 11 областях відкри­ти денні дитсадки (центри) для дітей-інвалідів, тому що звичайні садочки їх часто не беруть, або ж не пристосовані до них. Незабаром планується відкрити такі центри по всій країні.

Особливі зусилля міністерство докладає до скорочення інтерна­тів. На сьогодні 82% дітей-сиріт пе­ребувають під сімейної опікою, але 16 тис. все ще мешкають в ін­тернатах радянського типу. За­вдання, поставлене Президентом, – до 2020 року повністю відмови­тись від інтернатної форми вихо­вання дітей-сиріт. Але його вирі­шити нелегко. В областях ця фор­ма підтримується, рефор­ми блокуються. Самі співробітники інтернатів бояться втратити роботу, їздять по регіонах, шука­ють нових вихованців (так званих соціальних сиріт із живими батька­ми). Наталія Королев­ська розповіла, що її дуже засмучує така про­тидія. Адже закриття ін­тернатів не означає без­робіття – з досвіду інших країн, у колишніх інтернатах можуть бути створені центри культури, будин­ки престарілих тощо.

«Ми змінили підхід до усинов­лення, – продовжила Наталя Коро­левська. – Якщо раніше сім’я обира­ла дитину, то тепер ми обираємо сім’ю, виходячи з потреб дитини». Для цього до кінця року буде створе­но 150 будинків сімейного типу (сім’ї, де виховуються до 10 дітей). І на наступний рік міністерство за­планувало побудувати не менше 100 дитячих будинків сімейного типу за рахунок держави і 100 будинків – за рахунок місцевої влади.

«Таким чином, наступного року ми не віддаватимемо дітей в інтер­нати, вони будуть відразу потрапля­ти до центрів реабілітації. Дитина отримуватиме свій правовий статус і переходитиме на виховання у бу­динки сімейного типу, із збережен­ням кола спілкування, не переїж­джаючи в інший регіон і не розлуча­ючись із своїми братами та сестра­ми», – повідомила міністр. Вона до­дала, що під час поїздки до Одеси відвідала дитячий будинок для дітей-інвалідів. «З такими інтерна­тами важко розлучитися, оскільки дітям потрібен спеціальний догляд та умови. Не всі діти-інваліди бу­дуть усиновлені, ми думаємо, що приблизно 2 із 3 тисяч залишаться в інтернатах, і для них мають бути створені найкращі можливості для лікування і реабілітації», – поясни­ла Наталія Королевська.

Аби швидше поліпшити інтер­натну інфраструктуру, міністерство пропонує відновити систему шеф­ства підприємств над такими уста­новами. «Тому що не все можна ви­рішити за допомогою тільки держав­ного бюджету, має бути ще й люд­ський підхід», – впевнена міністр.

Наталія Королевська також на­вела загальну статистику соціаль­ної допомоги дітям, яку надає мі­ністерство. Нині 3,5 млн сімей з ді­тьми отримують допомогу від дер­жави, яка становить 40 млрд грн щорічно. Більше того, 140 тис. ма­лозабезпечених сімей, в яких про­живають 245 тис. дітей, отримують збільшені виплати, які поступово зростатимуть у майбутньому.

16.06.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання