« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Право людини на чисту воду

Право людини на чисту воду

Олена ОВЕРЧУК

редактор відділу «ПВ»

(За матеріалами департаменту бюджетної політики та соціального захисту апарату ФПУ)

За даними ООН, на­разі у світі 884 млн людей не мають не­обхідного доступу до безпечної питної води, а понад 2 млрд людей – до водопро­відної. Захворюван­ня, що передаються через воду, як-от ди­зентерія і діарея, ста­новлять реальну за­грозу для найбільш незахищених верств населення: кожні 20 секунд від цих хво­роб помирає одна дитина. Такий стан справ щодо якості та доступу до безпеч­ної питної води не міг залишитися без уваги громадських інституцій та міжна­родної спільноти.

 МІЖНАРОДНЕ ДЕСЯ­ТИРІЧЧЯ ДІЙ

2002 року на Всесвітній зу­стрічі на найвищому рівні в Йо­ганнесбурзі були окреслені такі цілі: розвивати системи комп­лексного управління водними ресурсами, домагатися від уря­дів розроблення планів щодо ефективного водокористування і вдвічі скоротити до 2015 року частку населення, що не має до­ступу до базової санітарії.

У грудні 2003 року Генераль­на Асамблея Організації Об’єднаних Націй оголосила 2005–2015 роки Міжнародним десятиріччям дій «Вода для життя», основним завданням якого стало заохочення зусиль щодо виконання узятих на між­народному рівні зобов’язань із питань води й водопостачання до 2015 року.

Ці зобов’язання містять цілі, які проголошені в Декларації тисячоліття ООН, і передбача­ють до 2015 року скоротити вдвічі частку населення, що не має доступу до без­печної питної води, припинити еколо­гічно нестабільну експлуатацію вод­них ресурсів.

Координатором програми «Вода для життя» є Меха­нізм «ООН – водні ресурси». Це заклад Організації Об’єднаних Націй, який регулює взаємодію усіх установ, депар­таментів і програм, що займа­ються питаннями водопоста­чання.

У липні 2010 року ООН оголо­сила доступ до чистої питної води одним із прав людини. «Питна вода є правом людини, необхідним для повноцінного життя і реалізації решти прав» – наголошується в Резолюції цієї організації. Згодом до цієї кампанії долучилася Європей­ська федерація профспілок гро­мадського обслуговування.

Саме за її фінансової під­тримки 1 квітня 2012 року було зареєстровано першу Європей­ську громадянську ініціативу щодо води в Європейській комі­сії. Ця ініціатива дістала широ­ку підтримку з боку громадян­ського суспільства в усіх 27 країнах-членах Євросоюзу.

З 10 травня 2012 року старту­вав офіційний збір підписів за реалізацію права людини на чисту питну воду. В багатьох європейських містах профспіл­кові активісти, екологи й пере­січні громадяни збирали підпи­си під лозунгом повернути лю­дям воду як загальне благо, а не товар. Цю кампанію очолив комітет громадян, до складу якого входять профспілкові лі­дери, представники громадян­ського суспільства і науковці.

Як відомо, 2013 рік оголоше­но ООН Роком міжнародного співробітництва з води. З огляду на зв’язок з Цілями роз­витку тисячоліття, для розширення між­народного співробіт­ництва з питань води та розв’язання проблем з комплек­сного управління водними ресурсами, особливо стосовно доступу до чистої води, її розподілу та водопостачання, ни­нішній Всесвітній день води, який відзначався 22 березня, та­кож було присвячено співробіт­ництву з питань води.

Крім того, цей рік оголоше­но Роком європейської грома­дянської ініціативи за право людини на воду й санітарію. Адже у Європі досі мільйони людей позбавлені доступу до чистої, безпечної води та сані­тарії.

Міжнародна кампанія, яку проводить Інтернаціонал гро­мадського обслуговування та його членські організації, щодо доступу до води дала значний поштовх для діяльності в цьо­му напрямі багатьом націо­нальним профспілкам громад­ського обслуговування в усій Європі.

А ЩО У НАС?

Проблема доступу населен­ня до якісної питної води є ак­туальною та гострою і для України.

Майже 2,5 мільйона україн­ців у 102 містах отримують пит­ну воду за графіком, що призво­дить до порушення режиму ро­боти систем водопостачання і, як наслідок, до значного погір­шення якості води.

За даними Мінприроди, по­над 1,7 млрд куб. метрів на рік недостатньо очищених або вза­галі не очищених каналізацій­них стоків скидаються у водо­йми.

Зношеність технологічного обладнання становить у серед­ньому 65–70%, а понад 37% ме­реж залишаються в аварійному стані й потребують негайної за­міни. Втрати питної води через ці причини перевищує 40%. Ви­сокий рівень зношеності мереж є причиною вторинного забруд­нення питної води.

Переважна більшість під­приємств водопостачання не­спроможна виробляти якісну питну воду, оскільки діючі станції очищення морально за­старіли й не відповідають су­часним вимогам. Через це близько 5 мільйонів громадян України у 261 населеному пунк­ті отримують воду, якість якої не відповідає санітарним нор­мам.

2005 року з ініціативи Мініс­терства з питань житлово-комунального господарства України, громадських організа­цій та Профспілки працівників житлово-комунального госпо­дарства, місцевої промисловос­ті, побутового обслуговування населення України було при­йнято Загальнодержавну про­граму «Питна вода України» на 2006–2020 роки.

Згідно з цією Програмою на вирішення питань підвищення якості води було передбачено 5,23 млрд грн при потребі 55 млрд грн. Проте за 2006–2011 роки Програму профінансовано лише на 23%.

За цей час було реалізовано низку проектів вартістю понад 10 млн грн. Так, у Дніпропе­тровській області реконструю­вали 24 швидких безнапірних фільтри комунального підпри­ємства «Аульський водовід», що дало можливість поліпши­ти якість питної води для по­над 2 млн мешканців цього ре­гіону, значно скоротити витра­ти питної води на промивання фільтрів і зменшити скидання промивних вод у Дніпро. У Хмельницькій області прокла­дено майже 7 кілометрів труб на будівництві нового 20-кілометрового магістрального водогону.

У жовтні 2011 року вищезга­дану Програму перезатвердже­но як Загальнодержавну цільо­ву програму «Питна вода Укра­їни» на 2011–2020 роки, а на її ре­алізацію 2012 року було виділе­но 200 млн грн.

Слід наголосити, що в Держбюджеті–2013 коштів на фінансування цієї Програми не передбачено.

Зазначимо, що до кампанії за реалізацію права людини на чисту воду періодично долуча­лися різні громадські інститу­ції України. Так, 2012 року ін­формаційний тур «Вода для життя» організували Всесвіт­ній фонд природи, Український екологічний клуб «Зелена хви­ля» та творче об’єднання «Еко­логічні ініціативи».

За рішенням Президії ЦК та з огляду на необхідність при­скорення розв’язання проблеми якості питної води, профспілка працівників ЖКГ, місцевої про­мисловості, побутового обслу­говування населення ініціюва­ла проведення в Україні кампа­нії за реалізацію права людини на чисту воду.

19.05.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання