« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Концепція Інформаційної діяльності Федерації профспілок України

Концепція  Інформаційної діяльності Федерації профспілок України

 1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Інформаційна діяльність Федера­ції професійних спілок України (далі – ФПУ) здійснюється відповідно до чин­ного законодавства та покликана спри­яти ефективному виконанню визначе­них її Статутом цілей і завдань на пері­од до 2015 року.

Під інформаційною діяльністю ФПУ розуміється проведення комплексу за­ходів організаційного, видавничого, аналітичного характеру, спрямованих на оперативне висвітлення діяльності ФПУ, її членських організацій через за­соби масової інформації та глобальну мережу Інтернет, що сприяють поши­ренню ідей статутних і програмних до­кументів ФПУ, формуванню позитив­ного іміджу профспілкового руху, по­силенню його позицій у суспільстві.

1.2. Концепція інформаційної діяль­ності ФПУ (далі – Концепція) є сукуп­ністю офіційних поглядів Федерації профспілок України на цілі, пріоритет­ні завдання, принципи її діяльності, ви­значає основні напрями роботи в інфор­маційній сфері та затверджується і контролюється Президією ФПУ.

1.3. Метою реалізації Концепції є сприяння ФПУ, її членським організаці­ям в ефективному захисті соціально-економічних і трудових прав та інтере­сів членів профспілок, гармонізації від­носин профспілок і суспільства, розви­тку співпраці із соціальними партнера­ми, поширенню ідей профспілкового руху, залученню нових членів до профе­сійних спілок та об’єктивному висвіт­ленню діяльності ФПУ в ЗМІ, створенню сучасної моделі інформаційної роботи профспілкових ЗМІ та формуванню єди­ної системи інформаційного забезпечен­ня діяльності профспілок, яка об’єднує зусилля всіх членських організацій.

1.4. Концепція базується на принципах єдності, системності та координації дій у діяльності з одержання, використання, поширення, зберігання профспілкової ін­формації, формування за допомогою за­собів масової комунікації позитивного іміджу ФПУ, її членських організацій у суспільстві, ідентифікації своїх членів, забезпечення популяризації переваг профспілкового членства. Концепція спрямована на забезпечення постійної присутності ФПУ та її членських органі­зацій у національному інформаційному просторі й за кордоном, підвищення ефективності використання внутрішніх інформаційних ресурсів, їх об’єднання для досягнення поставленої мети.

1.5. Пріоритетними завданнями ін­формаційної діяльності ФПУ є:

взаємодія і координація дій ФПУ та її членських організацій у сфері колек­тивних інтересів членів профспілок;

надання членським організаціям підтримки в проведенні інформаційно-роз’яснювальної роботи, спрямованої на ефективний захист законних прав та інтересів працівників;

висвітлення діяльності ФПУ, її членських організацій у профспілковій пресі та інших ЗМІ;

адекватне оперативне реагування на процеси, що відбуваються в соціально-трудовій сфері;

збір, обробка, узагальнення та аналіз інформації про діяльність профспілок, підготовка відповідних рекомендацій;

формування іміджу ФПУ як впли­вового і найчисленнішого в Україні громадського об’єднання, що послідов­но обстоює права працівників;

популяризація переваг профспілко­вого членства для створення додаткової мотивації вступу до профспілки, всебіч­на підтримка профспілкових традицій, формування у спілчан почуття причет­ності до справ своєї організації;

привернення уваги інституцій гро­мадянського суспільства, органів дер­жавної влади та місцевого самовряду­вання до проблем, вирішення яких до­магаються профспілки;

формування у населення стійкого позитивного сприйняття діяльності профспілок, інформаційна підтримка боротьби членів профспілок за соціаль­ні права;

поширення інформації про діяль­ність ФПУ, її членських організацій та досягнуті результати, функціонування інститутів соціального партнерства, організацію і проведення колективних протестних дій, їх цілі, завдання і ре­зультати;

інформування профактиву про ді­яльність профспілкових органів, нові законодавчі акти та дії виконавчої вла­ди, оцінку соціально-економічної ситу­ації з позицій профспілок;

популяризація передового досвіду з метою вдосконалення форм і методів профспілкової роботи, вироблення стратегії профспілкового руху;

проведення інформаційних кампа­ній на противагу рекламним кампані­ям опонентів діяльності ФПУ та її член­ських організацій;

інформування громадськості та членів профспілок про участь пред­ставників ФПУ у підготовці та прийнят­ті органами державної влади рішень соціальної спрямованості, проведення консультацій з іншими громадськими організаціями.

1.6. Концепція ФПУ створює додатко­ві можливості для членів профспілок впливати на діяльність усієї організа­ції, допомагає членським організаціям спрямовувати свої зусилля на більш ефективний захист соціально-економічних прав та інтересів працівників, сприяє запровадженню нової парадиг­ми розвитку профспілкового руху – від забезпечення процесу діяльності до отримання конкретного результату.

1.7. Концепція передбачає організа­цію активного спротиву ідеологічним міфам і стереотипам, що застосовують­ся опонентами у боротьбі з ФПУ, її членськими організаціями та тиражу­ються ними у ЗМІ й Інтернет-виданнях, а також формування ефективної систе­ми протидії, яка будується на принци­пах ведення активних контрпропаган­дистських дій в інформаційній та пра­вовій сферах.

1.8. ФПУ відіграє значну роль у форму­ванні громадянського суспільства в Україні. Концепція спрямована на інфор­маційну підтримку профспілкових ініці­атив у процесі підготовки й прийняття органами державної влади рішень соці­альної спрямованості через комітети Верховної Ради України, урядові коміте­ти, громадські колегії при органах цен­тральної виконавчої влади на державно­му й регіональному рівнях, органами об­ласних об’єднань профспілок і місцеви­ми державними адміністраціями.

1.9. Єдина інформаційна діяльність здійснюється через запровадження зон відповідальності на загальнодержав­ному, галузевому, регіональному й міс­цевому рівнях відповідними профорга­нами, навчальними закладами проф­спілок, редакціями профспілкових за­собів масової інформації та інших ЗМІ. Враховуючи розвиток електронних ко­мунікацій, усе більшої уваги потребує робота з Інтернет-виданнями.

1.10. Вимогою часу є запровадження політики єдиних стандартів у сфері ін­форматизації для членських організа­цій ФПУ, яка б передбачала узгодження проектів на місцях, об’єднання зусиль і коштів.

1.11. Особливого значення набуває по­пуляризація діяльності ФПУ на рівні міжнародних і національних профцен­трів, висвітлення їх солідарної підтрим­ки дій ФПУ та її членських організацій.

1.12. Координацію єдиної інформа­ційної діяльності ФПУ здійснює Інформаційно-аналітичний центр ФПУ.

2. СТВОРЕННЯ ЄДИНОЇ СИСТЕМИ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОФСПІЛОК

2.1. Предметом єдиної системи ін­формаційного забезпечення діяльності профспілок є скоординована інформа­ційна робота на основі вироблених єди­них підходів взаємодії із засобами ма­сової інформації. Поширення у ЗМІ ві­домостей про роботу ФПУ та її член­ських організацій, взаємодія з іншими організаціями громадянського суспіль­ства, що впливають на формування гро­мадської думки, своєчасне донесення важливої інформації до керівництва ФПУ, забезпечення запитів профспіл­кових організацій на отримання необ­хідної інформації.

2.2. Доведення до кожної первинки ви­важеної та достовірної інформації про діяльність ФПУ, її членських організа­цій, серед профспілкових працівників та активістів, де головним завданням є по­долання суб’єктивних причин, через які інформація зупиняється на проміжних ланках, залучення членських організа­цій до процесу поширення інформації.

2.3. Визначення членськими органі­заціями відповідальних за інформацій­ну роботу, у разі необхідності створення профільних структурних підрозділів та відповідного технічного забезпечення їхньої діяльності.

2.4. Функціональне забезпечення ді­яльності єдиної інформаційної системи на регіональному рівні через корпункти Підприємства «Профінформ», оптиміза­ція діяльності галузевих і регіональних профспілкових ЗМІ, а на рівні первинних організацій – через редакції профспілко­вих багатотиражних видань, веб-ресурси профкомів великих підприємств.

2.5. Випуск каталогу профспілкових друкованих засобів масової інформації.

2.6. Запровадження в електронному вигляді щомісячного корпоративного інформаційного бюлетеня з оглядом по­точних подій і публікацій галузевих і територіальних профспілкових ЗМІ для працівників профспілкових органів та активістів.

2.7. Створення єдиного електронного інформаційного банку ФПУ, відкритого для користування членськими організа­ціями.

2.8. Внесення до колективних догово­рів, які укладаються первинними проф­спілковими організаціями з роботодав­цями, пунктів про надання профкому комп’ютера й доступу до Інтернету, про­ведення передплати за рахунок підпри­ємства газети «Профспілкові вісті», ін­ших профспілкових видань.

3. ВЗАЄМОДІЯ ЗІ ЗМІ

3.1. Консолідація внутрішніх ін­формаційних ресурсів

3.1.1. Друкованими органами ФПУ, її членських організацій є щотижнева га­зета «Профспілкові вісті», «Бібліотечка голови профкому», галузеві, регіональ­ні, багатотиражні профспілкові ЗМІ.

3.1.2. Оптимізація роботи корпунктів газети «Профспілкові вісті», залучення до співпраці журналістів галузевих і ре­гіональних профспілкових ЗМІ.

3.1.3. Підтримка профспілкової преси через передплату членськими організа­ціями видань «Профінформу» із розра­хунку одне видання на первинну проф­спілкову організацію.

3.1.4. З метою консолідації творчого потенціалу, обміну досвідом, особистого професійного росту створення Асоціації журналістів профспілкової преси.

3.1.5. Проведення щорічних конфе­ренцій представників профспілкових ЗМІ, членів Асоціації журналістів проф­спілкової преси.

3.1.6. Проведення двічі на рік навчан­ня фахівців, відповідальних за інформа­ційну діяльність у членських організа­ціях, редакторів галузевих, регіональ­них профспілкових видань, багатотира­жок і керівників прес-центрів.

3.1.7. Розроблення методичних реко­мендацій щодо ведення інформаційної роботи членськими організаціями. Про­ведення в регіонах круглих столів з ак­туальних питань профспілкового життя для редакторів профспілкової та кому­нальної преси.

3.1.8. Створення в регіональних профоб’єднаннях прес-центрів, обладнання їх сучасними технічними засобами.

3.1.9. Організація робочого місця для особи, відповідальної за інформаційну діяльність у ФПУ, членських організа­ціях, на належному технічному рівні. Створення профкомами, міськими, ра­йонними та обласними органами проф­спілок інформаційних стендів для роз­міщення газети «Профспілкові вісті», інформаційних повідомлень, отрима­них через «Профтелеграф» тощо.

3.1.10. Підготовка та поширення соці­альних профспілкових відеороликів на центральних телеканалах і в ефірі об­ласних державних телерадіокомпаній.

3.1.11. Створення на базі «Профінфор­му» прес-клубу, де керівники, провідні фахівці ФПУ матимуть нагоду у форма­ті дискусії обговорювати актуальні пи­тання профспілкової роботи.

3.2. Взаємодія із зовнішніми дже­релами інформації

3.2.1. Проведення тематичних інфор­маційних кампаній у ЗМІ, спрямованих на висвітлення важливих проблем соціально-економічного, правового за­хисту, охорони праці робітників, розви­тку соціального діалогу тощо. Участь керівників ФПУ та її членських органі­зацій у програмах центральних і регіо­нальних телерадіокомпаній, суспільно-політичних програмах тощо.

3.2.2. Висвітлення у профспілкових та інших ЗМІ досвіду профспілкового руху інших країн.

3.2.3. Підготовка та розміщення сю­жетів, коментарів щодо профспілкової позиції з актуальних питань суспільно­го життя, соціально-економічного за­хисту прав та інтересів працівників на центральних і регіональних телекана­лах, у радіоефірі, друкованих ЗМІ, Інтернет-виданнях.

3.2.4. Розширення співробітництва з провідними центральними телевізійни­ми каналами та регіональними телера­діокомпаніями. Активізація співпраці з парламентським каналом «Рада». Продо­вження спільного виробництва з теле­студією «Економічний вісник» програми «Ділова кухня», з Державною регіональ­ною телерадіокомпанією у програмі «Час країни. Соціальні аспекти» тощо.

3.2.5. Організація прямої трансляції на провідних центральних телеканалах прес-конференцій і брифінгів із Прес-центру ФПУ з можливістю он-лайн тран­сляції в мережі Інтернет.

3.2.6. Висвітлення діяльності ФПУ, її членських організацій у регіональних та місцевих ЗМІ.

3.2.7. Видання масовим тиражем книг, буклетів, брошур, CD-дисків, відеофільмів, листівок про діяльність ФПУ, її членських організацій.

3.2.8. Проведення рекламних акцій, випуск корпоративної продукції з атри­бутикою ФПУ.

3.2.9. Організація прес-конференцій, брифінгів, круглих столів із викорис­танням можливостей прес-центру, роз­повсюдження прес-релізів, інформацій­них повідомлень про дії профспілок, заяв і звернень колегіальних органів Фе­дерації з важливих питань соціально-економічного життя країни.

3.2.10. Проведення спільно з Україн­ським журналістським фондом тема­тичних прес-конференцій за участю представників регіональних друкова­них ЗМІ.

3.2.11. Розповсюдження за сформова­ними Інформаційно-аналітичним цен­тром ФПУ електронними базами даних ЗМІ прес-релізів, інформаційних повідо­млень, які висвітлюють діяльність ФПУ, її членських організацій.

3.2.12. Залучення провідних україн­ських політологів, експертів Інституту стратегічних досліджень, інших науко­вих установ до обговорення актуальних проблем профспілкового життя.

3.2.13. Регулярне проведення всеукра­їнських селекторних нарад з обговорення актуальних проблем і найважливіших по­дій за участю представників ЗМІ.

3.2.14. Проведення творчих конкурсів на кращий профспілковий веб-сайт, кра­щу журналістську роботу про діяль­ність ФПУ в галузевих, регіональних і багатотиражних ЗМІ, фотоконкурсів.

3.2.15. Організація прес-турів в оздо­ровниці, туристичні заклади з метою ре­клами їх діяльності.

4. РОБОТА У ЗАГАЛЬНОДОСТУПНИХ КОМП’ЮТЕРНИХ МЕРЕЖАХ

4.1. Створення і підтримка постійно оновлюваних веб-сайтів всеукраїнських профспілок і територіальних профоб’єднань, їх пропаганда. Розміщення на офіційному веб-порталі ФПУ катало­гу інтернет-сайтів профспілок. Розши­рення ресурсів серверів ФПУ з метою на­дання членським організаціям ФПУ можливості розміщення їх веб-сайтів на єдиному веб-сервері ФПУ.

4.2. Використання інтерактивних можливостей комп’ютерних мереж для організації в Інтернеті опитувань, прес-конференцій. Проведення аналізу гро­мадської думки із застосуванням сучас­них Інтернет-технологій, публікація ма­теріалів (аудіо- та відеозаписи інтерв’ю керівників профспілок, агітаційні роли­ки тощо).

4.3. Розширення присутності ФПУ в Інтернет-просторі через поширення ін­формації про діяльність ФПУ та її член­ських організацій у соціальних мережах і просування веб-порталу у пошукових системах. Розміщення на офіційному веб-порталі матеріалів про практичні дії профспілок, посилання на інші елек­тронні профспілкові ресурси.

4.4. Використання найбільш популяр­них соціальних мереж Інтернету, ство­рення в них аккаунтів (облікового запису) членських організацій для більш актив­ного просування профспілкових сайтів.

4.5. Ведення персональних блогів (Інтернет-щоденників) профспілковими лі­дерами на сайтах членських організацій і в популярних соціальних мережах.

4.6. Технологічна підтримка офіцій­ного веб-порталу ФПУ, забезпечення його актуалізації відповідно до вимог часу. Запровадження нових технологіч­них інтерактивних модулів та версії для мобільних телефонів.

4.7. Взаємодія офіційного веб-порталу зі спорідненими Інтернет-сайтами, про­ведення Інтернет-конференцій, розмі­щення на прохання членських організа­цій їхньої інформації, надання методич­ної та технологічної допомоги член­ським організаціям ФПУ під час ство­рення ними власних сайтів в Інтернеті.

4.8. Розміщення та регулярне онов­лення інформаційних статей, що пре­зентують діяльність профспілкових ор­ганізацій у довідникових Інтернет-виданнях і на офіційному веб-порталі ФПУ, з метою інформування широкої громадськості про їхню діяльність.

4.9. Більш активне застосовування ко­рисних для практичної роботи Інтернет-сервісів, таких як файлові обмінники, зберігання інформації на публічних сай­тах, створення інтерактивних ілюстро­ваних публікацій з метою розширення можливостей власних сайтів.

4.10. Запровадження автоматизованої системи моніторингу профспілкової ді­яльності.

4.11. Інформаційна підтримка «гаря­чої телефонної лінії» з актуальних пи­тань профспілкової діяльності.

4.12. Обмін інформацією з іншими профспілковими об’єднаннями та проф­спілками, громадськими організаціями, проведення спільних проектів тощо.

4.13. Організація телемостів із міжна­родними організаціями, що дасть змогу оперативно обговорювати та консолідува­ти зусилля з представниками міжнарод­них профспілкових об’єднань, інформува­ти їх і отримувати інформацію з «перших рук», вести двосторонній діалог.

5. РОЗВИТОК ІНФОРМАТИЗАЦІЇ ТА ІНФРАСТРУКТУРИ ФПУ

5.1. Для прискорення інтеграції ФПУ у міжнародний інформаційний проф­спілковий простір визначення і реаліза­ція заходів щодо широкої комп’ютеризації, передусім навчальних профспіл­кових закладів, надання вільного досту­пу до вітчизняних та світових інформа­ційних ресурсів. Значне прискорення інформатизації профспілкових органів ФПУ, завершення створення побудова­ної на сучасних комунікаційних техно­логіях корпоративної комп’ютерної ме­режі ФПУ, рівний доступ до неї всіх членських організацій, членів профспі­лок, надання широкого спектра інфор­маційних послуг. Використання швид­кісних методів обробки та передачі по­відомлень, перехід на електронний до­кументообіг, комп’ютеризацію архівної справи, статистичної інформації тощо.

5.2. У сфері розвитку інформатизації та інфраструктури пріоритетним є за­вдання вдосконалення існуючої мережі Інтернет-комунікацій ФПУ, зокрема з членськими організаціями, через покра­щення засобів селекторного зв’язку та доставки інформації на основі новітніх технологій, їх інтегрування в глобальні інформаційні структури, створення сприятливих умов відкритого доступу широких верств населення до відомос­тей про діяльність ФПУ, її членських ор­ганізацій через інформаційні ресурси профспілок.

5.3. Проведення поетапного техноло­гічного оновлення та підтримка належ­ного рівня технічного оснащення робо­чих місць працівників апаратів проф­спілкових органів, їх інформаційних підрозділів, підвищення комп’ютерної грамотності.

5.4. Запровадження аудіо- і відео- Інтернет-телефонії (СКАЙП) в практику роботи ФПУ, її членських організацій.

5.5. Інформування керівників проф­спілкових організацій про найважливі­ші події в профспілковому русі через мобільні телефони.

5.6. Створення єдиного інформаційного банку фоторобіт, які популяризують ді­яльність профспілок і людини праці. За­безпечення вільного доступу та викорис­тання матеріалів членськими організаці­ями, профспілковими ЗМІ. Проведення щорічних тематичних фотоконкурсів.

5.7. Організація відеоконференцій із членськими організаціями, всеукраїн­ських селекторних нарад з актуальних проблем і найважливіших подій із залу­ченням представників ЗМІ.

5.8. З метою залучення молодих пра­цівників до членства у профспілках створення в Інтернеті загальнодоступ­ної соціальної мережі (сайту) для проф­спілок, її членів та бажаючих вступити до профспілок (проект «ФПУ – соціальна мережа»), де молодь зможе щодня спіл­куватися на теми профспілкового руху та захисту своїх трудових прав.

5.9. Із втіленням новітніх технологій у життя нагальною потребою ФПУ є орга­нізація тренінгів щодо комп’ютерної гра­мотності профспілкових працівників.

6. ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ФПУ

6.1. Фінансове забезпечення інформа­ційної діяльності ФПУ має здійснювати­ся за рахунок кошторису Федерації, членських організацій, що передбача­ють відповідні статті витрат.

6.2. Створення цільового фонду для забезпечення інформаційної діяльності ФПУ. Його робота здійснюватиметься відповідно до Статуту ФПУ і регламен­туватиметься Положенням, затвердже­ним Президією ФПУ. Розмір внесків членських організацій ФПУ до фонду визначатиметься згідно з Положенням про фонд.

ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ

Під час реалізації Концепції очікуєть­ся проведення структуризації інформа­ційної діяльності ФПУ, розширення її матеріально-технічної та фінансової бази, зростання впливу на суспільно-політичні процеси в державі, здійснення дієвого соціально-економічного, право­вого захисту членів профспілок. У ре­зультаті має бути створена Єдина інфор­маційна система, що об’єднає профспіл­ковий інформаційний простір і в пер­спективі стане потужною складовою ін­формаційного суспільства, забезпечить формування привабливого іміджу ФПУ.

На основі Концепції передбачається розроблення плану реалізації конкрет­них заходів ФПУ.

13.05.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання