« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Дивує позиція держави: пільги вона декларує, але у бюджет не закладає

Дивує позиція держави: пільги вона декларує, але у бюджет не закладає

 Які недоліки і слабкі сторони має система формування та­рифів і цін на комунальні по­слуги? Чому необхідні зміни в цій сфері? Як удосконали­ти систему формування цін і тарифів? Якою має бути по­зиція профспілок? Ці та інші актуальні питання обговори­ли учасники круглого столу, який нещодавно відбувся в Будинку профспілок.

 За повідомленням Інформаційно-аналітичного центру ФПУ, відкри­ваючи дискусію, заступ­ник Голови Федерації профспілок України Сергій Кон­дрюк наголосив на тому, що ситу­ація з якістю, доступністю та вар­тістю комунальних послуг не може задовольнити ні їхніх вироб­ників, ні споживачів. Говорячи про позицію профспілок у цьому питанні, він звернув увагу на три основні принципи.

По-перше, профспілки розумі­ють ринкову необхідність рента­бельності всіх підприємств та ор­ганізацій, які надають комунальні послуги населенню.

По-друге, для всіх верств насе­лення, незважаючи на доходи, має бути гарантовано доступне отри­мання якісних послуг. А для цього необхідно забезпечити платоспро­можність людей та подолати «енергетичну бідність».

По-третє, профспілки катего­рично проти перекладання витрат виробника на плечі населення.

«Безперечно, має бути проведе­на кардинальна реформа оплати праці, щоб вона нарешті стала рен­табельною, без вигадування черго­вих соціальних дотацій для пра­цюючої людини», – сказав він. І до­дав: «Позиція та поведінка держа­ви в цій сфері викликає здивуван­ня. Вона декларує пільги, але не закладає їх у держбюджет. Ще гір­ше – навіть ті пільги та субсидії, які закладено, виплачуються не­рівномірно: три квартали практич­но нічого, а в останньому – все».

У виступах керівника Департа­менту бюджетної політики та соці­ального захисту ФПУ Людмили Остапенко, завідувачки кафедри соціології та соціального управ­ління Академії праці та соціаль­них відносин Світлани Бармато­вої, голови Профспілки працівни­ків енергетики та електротехніч­ної промисловості України Сергія Шишова, начальника Управління цінової політики Департаменту економіки та інвестицій КМДА Ва­силя Ястурбінського, заступника керівника Управління соціального захисту ФПУ Ольги Александрової та інших пролунали конструктив­ні пропозиції щодо вдосконалення системи формування тарифів і цін на комунальні послуги, а також підвищення якості громадського контролю за цим процесом. Наго­лошувалось: у відповідні закони та систему контролю за їх практич­ною реалізацією мають бути вне­сені необхідні зміни, які сприяти­муть підвищенню якості послуг та забезпеченню соціально-економічного захисту людини праці.

 

  Рік без травматизму

  На перше цьогорічне засідання Львів­ської обласної організації профспілки працівників освіти і науки питань назби­ралося чимало. Умови охорони праці в усіх навчальних закладах є пріоритетом галузі не лише теоретично, а й практич­но. Одним з вагомих стимулів є щоріч­ний обласний та Всеукраїнський огляд-конкурс первинок щодо їх діяльності в цьому життєво важливому напрямі.

  Ольга Лобарчук

На Львівщині склала­ся традиція співпраці галузевої профспілки і відпо­відного департаменту облдержадміністрації. Резуль­тативності роботі додає участь у ній профспілкових юристів. Документи та ма­теріали з охорони праці в закладах освіти подали на розгляд журі конкурсу цьогоріч 18 первинок об­ласті. Уних добрим прави­лом став щомісячний і що­квартальний аналіз стану травматизму серед праців­ників та учнів. А головне, що профспілки завдяки раціональному викорис­танню коштів, які виділя­ються на інструктажі, на­вчання активу, фаховий контроль з питань охоро­ни праці, отримують пози­тивний результат. Рік у ба­гатьох організаціях минув без травматизму.

Упрофспілкових організа­ціях, на засіданнях вибор­них органів затверджені комісії з охорони праці та положення про їх діяль­ність за участі представни­ків профспілок.

Оглядова комісія, яка готу­вала питання на президію, звернула увагу й на недо­ліки в роботі профоргані­зацій та адміністрацій ви­щих навчальних закладів I–IV рівня акредитації, професійно-технічних за­кладів освіти. Останні не отримали жодного призо­вого місця в конкурсі за минулий рік.

Упершій категорії – до­шкільні, загальношкільні, позашкільні заклади, а та­кож третій – вищі навчаль­ні заклади III–IV рівня акредитації переможцями стали Красненська ЗОШ І–ІІІступеня № 2 Буського району, дошкільний на­вчальний заклад № 187 м. Львова, Новояворів­ський міжшкільний НВК, Золочівський загальноос­вітній навчальний заклад І–ІІступеня, дошкільний навчальний заклад «Шко­ла радості» на Золочівщи­ні, Радехівська ЗОШ І–ІІІступеня та Дрогобицький державний педуніверси­тет ім. Івана Франка. Вони отримали грошові премії в розмірі 600–1000 грн.

 

  Досвід: є чому повчитися

  Кам’янець-Подільська міська профспілко­ва організація працівників освіти і науки, яку понад 30 років очолює Леонарда Фер­манюк, – краща в регіоні. Найголовніше те, що вона зміцніла організаційно та фі­нансово. Щороку поповнюються її лави. Нині профорганізація налічує 3157 спіл­чан, об’єднаних у 49 первинних організа­цій, профспілковим членством охоплено 99,94% працівників.

Валерій Марценюк

Хмельницька обл.

На всіх етапах історич­ного розвитку добро­вільне професійне об’єднання освітян чесно і сумлінно слугувало їхнім інтересам. За різних суспільно-політичних епох удосконалювалися форми та методи профспілкової робо­ти, проте незмінною зали­шалася її суть – посилення впливу на навчально-виховний процес, захист правових і соціально-економічних гарантій лю­дей, покликаних сіяти в ди­тячих серцях мудре та вічне.

Невід’ємною складовою ро­боти міської профорганіза­ції, первинок є інформацій­не забезпечення. Створено гарні умови для роботи профспілкових комітетів, які забезпечені окремими при­міщеннями, комп’ютерною технікою, мають електронні адреси.

Перемога за перемогою

Первинні організації неодноразово посідали призо­ві місця у всеукраїнських конкурсах «Краща первинна профспілкова організація», «Кращий голова профспіл­кової організації», заноси­лись на Дошку пошани Фе­дерації профспілок області.

Втішає й те, що дедалі ви­разніших ознак набуває со­ціальне партнерство з влад­ними структурами, зокрема управлінням освіти та депу­татським корпусом. Практи­куються спільні засідання колегії управління та прези­дії профспілки. Укладено ко­лективну угоду на 2010–2014 роки, в якій передбаче­но необхідні організаційні, матеріально-фінансові умо­ви для реалізації пріоритет­них напрямів розвитку осві­ти міста.

Місце для спорту

Чільне місце в роботі міської профорганізації освітян посі­дає спортивно-масова робо­та. Щорічно проводяться спартакіади, туристичні зма­гання. Тут уже багато років функціонує народна хорова капела, знана не лише в Кам’янці-Подільському, а й далеко за його межами.

«Досвід нашої Кам’янець-Подільської міської профор­ганізації заслуговує на увагу, може бути прикладом для інших профспілкових фор­мувань», – зазначає заступ­ник голови Федерації проф­спілок області, голова обко­му профспілки працівників освіти і науки Анатолій Яри­мюк. До цього слід додати: хотілося б, аби так працюва­ли й інші профспілкові об’єднання.

23.03.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання